Pogacar slaat direct toe in eerste bergrit Tour de France

Tadej Pogacar heeft de eerste bergrit in de Tour de France gewonnen. In de vierde etappe met daarin de beklimming van de Col du Galibier was de Sloveen de sterkste. Naast de ritzege is Pogacar ook de nieuwe leider in de Tour de France.

De vierde etappe was een korte etappe van 139 kilometer met de beklimming van de Col du Galibier. Vroeg in de etappe werd duidelijk dat de ploeg van Tadej Pogacar plannen had voor vandaag. Een kopgroep van zeventien renners met daarbij Mathieu van der Ploeg kreeg niet veel ruimte en op de beklimming van de Col du Galibier voerde UAE Emirates het tempo op.

Na het beulswerk van onder andere Joao Almeida en Juan Ayuso op de Col du Galibier ging Tadej Pogacar in de laatste kilometer van de beklimming van buiten categorie in de aanval. In eerste instantie kon Jonas Vingegaard nog volgen, maar niet veel later moest de Deen toch passen en was op de top het verschil tussen de twee tien seconden.

In de afdaling reed Pogacar steeds wat meer weg bij Vingegaard, terwijl in de achtergrond een groepje met Remco Evenepoel, Carlos Rodriguez, Primoz Roglic en Ayuso terugkwam bij de Deen. Pogacar pakte met ruim een halve minuut voorsprong de ritzege. Evenepoel won het sprintje voor de tweede plaats, voor Ayuso.

Results powered by FirstCycling.com