FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 april 2024

Negendarter Price, maar Littler pakt tweede Premier League-dagzege op rij

In de AO Arena in Manchester is donderdagavond de tiende avond van de Premier League Darts afgewerkt. Het was wat niveau betreft niet de beste avond ooit, één magnifieke wedstrijd verbloemde dat een beetje, maar met onder meer een negendarter kon het publiek natuurlijk wel genieten.

Kwartfinales
Nathan Aspinall en Rob Cross trapten de avond af en verdeelden de eerste legs netjes onderling. Op 4-3 wist Aspinall een eerste gaatje te slaan met een break, waarna hij het een leg later afmaakte: 6-3.

Luke Littler trad aan tegen Michael van Gerwen, die in de eerste legs geen deuk in een pakje boter gooide. Littler kwam op een 3-1 voorsprong, maar de Nederlander kwam beter in zijn spel en kwam terug tot 3-3. Daar bleef het echter bij en met nog eens drie legs - en vooral drie matige legs van Van Gerwen - pakte Littler de winst: 6-3.

Michael Smith en Luke Humphries waren als derde aan de beurt, waarbij Smith de eerste drie legs won, maar Humphries op gang kwam met een 167-finish. Het was niet genoeg om weer echt in de wedstrijd te komen en met een 117-finish maakte de uitstekend spelende Smith het af: 6-3.

De kwartfinales werden afgesloten door Gerwyn Price en Peter Wright, die beiden op een flink niveau stonden te gooien. Price speelde zich wel naar 4-2, maar Wright kwam met onder meer een 111-finish op 4-4. Price wist zich echter op tijd te herstellen en won met 6-4, wat extra zuur was voor Wright: hij gooide bijna 110 gemiddeld, gooide ál zijn dubbels en verloor alsnog.

Halve finales
Aspinall en Littler openden de halve finales, waarbij Littler een prachtige 131-finish gooide met twee keer dubbel-20. Alsof het niks was gooide de tiener er even later een 136-finish achteraan voor 5-2, maar het lukte nog niet om het af te maken. Nadat Aspinall kansen liet liggen om op 5-5 te komen lukte het dan toch, op matchdart vier maakte Littler het met 6-4 af.

Smith en Price streden om de andere finaleplaats en het was Price die fenomenaal begon: in leg drie gooide hij zelfs een snaarstrakke negendarter. Op één goede leg na wist Smith niet echt partij te bieden en met een 72-finish pakte Price de winst: 6-3.

Finale
Littler en Price gingen de strijd met elkaar aan om de dagzege en dit keer schoot Littler uit de starblokken: 3-0. Op 4-2 liet Littler een kans liggen om op matchpoint te komen, maar Price profiteerde niet en dus kwam de vicewereldkampioen alsnog op 5-2. Even liet hij nog wat kansen liggen, maar toch maakte Littler het keurig af: 6-3 en zijn tweede opeenvolgende dagzege was een feit, waarmee hij ook de leiding in de stand overnam van Humphries.

Gregoire sprint naar winst in voorlaatste rit Baskenland

Romain Gregoire heeft de vijfde en voorlaatste etappe van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De jonge Fransman was in de sprint net te snel voor Orluis Aular en Maximilian Schachmann. Mattias Skjelmose is de leider in de Baskische rittenkoers.

Na de zware valpartij in de vierde etappe, waarbij onder meer Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel en Primoz Roglic moesten opgeven, werd er ook in rit vijf gevallen. Thuisrijder Mikel Landa brak daarbij zijn sleutelbeen en moest de strijd staken.

Ondanks de verschillende zware valpartijen werd er ook gewoon gekoerst en halverwege de etappe op de zwaarste klim van de dag versnelde Sepp Kuss samen met Isaac Del Toro. Het tweetal werd in de afdaling alweer ingerekend.

In de laatste veertig kilometer waren er nog twee beklimmingen van de derde categorie en daar waren verschillen aanvallen en vooral UAE Emirates waren actief, maar steeds reed klassementsleider Mattias Skjelmose het gat dicht met de aanvallers en kregen we een sprint van een uitgedund peloton. Daarin was Romain Gregoire net de snelste voor Orluis Aular en Maximilian Schachmann.

Results powered by FirstCycling.com

Europol: ruim 800 criminele netwerken actief in Europa

De criminele netwerken zijn vooral actief in de drugshandel, schuwen geen geweld  en opereren over de grenzen heen - voor het eerst heeft Europol gegevens verzameld over meer dan 800 operationele criminele netwerken. 

Het Europol-rapport is bedoeld om een beter zicht te hebben hoe criminele netwerken in de EU opereren. Nooit eerder is er zo'n diepgaande analyse gemaakt van de meest bedreigende bendes, zei de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

"Deze unieke dataset, die tot stand is gekomen dankzij de onvermoeibare medewerking van alle EU-lidstaten en 17 derde partnerlanden van Europol, biedt een gedetailleerd profiel van 821 van de meest bedreigende criminele netwerken. Voor het eerst hebben we gedetailleerde gegevens samengevat over hun activiteiten, nationaliteiten, modus operandi en hun grensoverschrijdende connecties."

Volgens het rapport bestaan de 821 netwerken uit ongeveer 25.000 leden. Ongeveer de helft van hen is betrokken bij drugshandel, voornamelijk cocaïne, synthetische drugs en cannabis, en ongeveer twee derde van de bendes gebruikt geweld.

Netwerken voornamelijk actief in drugshandel
De overgrote meerderheid van deze netwerken concentreert zich op één criminele activiteit; slechts 18 procent is actief op verschillende crminele gebieden. Naast drugshandel houden de netwerken zich vooral bezig met fraudedelicten. Andere misdrijven zijn inbraak, diefstal en mensenhandel. Een derde van de netwerken opereert ook op lange termijn en is al meer dan tien jaar actief.

Al deze netwerken zijn actief over de landsgrenzen heen, legt Europol-directeur Catherine de Bolle uit. "Geen enkele lidstaat is immuun. Er zijn 112 nationaliteiten onder de 25.000 verdachten. De meeste groepen bestaan uit meerdere nationaliteiten en slechts een derde heeft leden van één nationaliteit."

Het Europol-rapport splitst ook uit in welke landen bepaalde netwerken actief zijn. De zogenaamde 'Mocro Maffia', die vooral actief is in Nederland en België, heeft ook een multinationale structuur. In tegenstelling tot wat de naam suggereert, bestaat het netwerk volgens de gegevens niet uitsluitend uit leden met Marokkaanse roots. Het zijn veeleer multinationale bendes die contacten onderhouden met bijvoorbeeld Spaanse criminelen en zich voornamelijk bezighouden met de verkoop van cocaïne en cannabis.

Het onderzoek benoemt expliciet de samenwerking tussen Nederlandse en Belgische bendes. Deze groepen werken vaak samen vanwege de gedeelde taal. Deze Belgisch-Nederlandse netwerken zijn actief in veertig landen, voornamelijk in de cocaïnehandel, en (in iets mindere mate) in de cannabishandel. Ook doen ze aan mensenhandel en het witwassen van geld. Deze bendes spelen een grote rol in de productie van synthetische drugs. Als voorbeeld noemt de Belgische minister van Justitie de zogenoemde 'zombiedrugs', flakka. Bovendien fungeren zowel de haven van Rotterdam als die van Antwerpen als belangrijke doorvoerhavens. 

Activiteit buiten de EU-grenzen
"De meeste groepen hebben banden die verder reiken dan de grenzen van de EU, vooral naar buurlanden van de EU. Een grote meerderheid, 76 procent van de criminele netwerken, heeft een sterke geografische focus. Ze breiden hun belangrijkste werkterreinen niet al te ver uit," aldus De Bolle. Europol noemt deze netwerken 'glokale' criminele netwerken.

Vaak is onderwereld verwoven met bovenwereld
Vanuit het oogpunt van onderzoekers zijn criminele netwerken ook gevaarlijk omdat ze verweven zijn met legale economische sectoren om hun criminele activiteiten te verbergen of hun winsten wit te wassen. Vanuit het oogpunt van de onderzoekers maakt dit de netwerken mobiel.

In één voorbeeld wordt de leider van een crimineel netwerk uit Marbella in Spanje genoemd. Hij gebruikte verschillende bedrijven, waaronder een bedrijf dat bananen importeert uit Ecuador, maar ook sportcentra, winkelcentra en restaurants, om het witwassen van geld te verbergen. Volgens het rapport maakte 86 procent van de netwerken gebruik van legale bedrijfsstructuren. Het doel van de analyse van Europol is om deze gegevens te gebruiken om de georganiseerde misdaad in de Europese Unie gerichter te bestrijden.

Aardbeving in noordoosten VS; voelbaar in New York

Volgens de U.S. Geological Survey vond de aardbeving met een kracht van 4,8 op de schaal van Richter, plaats op 7 kilometer ten noorden van Whitehouse Station, New Jersey, ongeveer 80 kilometer ten westen van New York City, en op een diepte van 4,7 kilometer.

Luchtvaart werd tijdelijk stilgelegd in de regio en ook andere vormen van openbaar vervoer liepen vertraging op doordat onder andere bruggen geïnspecteerd moesten worden. Tot op heden is er geen grote schade gemeld, maar inspecties zijn nog gaande 

“Aardbevingen zijn ongewoon maar komen wel voor langs de Atlantische kust”, legt de U.S. Geographical Survey uit in een bericht op X.

Ruim 86 duizend mensen werken in Nederland en wonen in Duitsland of BelgiŽ

Ruim 86 duizend mensen werkten in Nederland als werknemer in 2021, terwijl ze in Duitsland of België woonden. Andersom zijn de aantallen die in Nederland woonden en in de buurlanden werkten veel lager. Noord-, Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen zijn de Nederlandse regio’s met het hoogste percentage werknemers die wonen in Duitsland of België. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en de statistiekbureaus uit Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en België.

Vanuit Duitsland staken bijna 44 duizend werknemers de grens over voor hun werk in Nederland, vanuit België 42 duizend. Deze aantallen zijn sinds 2017 vrijwel constant gebleven.

Vanuit Nederland pendelen minder werknemers
Het aantal werknemers dat in 2021 uit België en Duitsland naar Nederland kwam om te werken, was veel groter dan het aantal dat in omgekeerde richting pendelde. Vanuit Nederland werkten bijna 7 duizend werknemers in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, 1 duizend in Nedersaksen en 11 duizend in Vlaanderen. In Wallonië werken zeer weinig mensen uit Nederland. Het aantal grenspendelaars van Nederland naar België is sinds 2017 licht gedaald.

Noord-Limburg heeft grootste aandeel werknemers uit Duitsland
In Noord-Limburg was in 2021 ruim 5 procent van de werknemers afkomstig uit Duitsland. Dat is aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 0,5 procent. In Twente, Achterhoek, Arnhem/Nijmegen, Midden- en Zuid-Limburg lagen de percentages in 2021 tussen 1 en 3.

In de Duitse regio’s aan de andere kant van de grens zijn de aandelen werknemers uit Nederland lager. Voor de Kreis Städteregion Aachen is dat aandeel met 1 procent het hoogste. Omdat in deze regio veel mensen werken, gaat het in absolute zin om een aantal van ruim 2 duizend mensen. Dat is 30 procent van alle inkomende grenspendelaars naar Noordrijn-Westfalen.

Zeeuws-Vlaanderen heeft hoogste aandeel werknemers uit België
In 2021 woonde 4,5 procent van de werknemers in Zeeuws-Vlaanderen in België. Andere regio’s met relatief hoge aandelen werknemers uit België zijn Zuid-Limburg (4,0 procent), Zuidoost-Noord-Brabant en Midden-Limburg (iets meer dan 2 procent). Aan Vlaamse zijde laat het arrondissement Eeklo ook een aandeel zien van boven de 2 procent van werknemers die in die regio werken en in Nederland wonen. Dit is meer dan het gemiddelde van 0,5 procent.

Het arrondissement Antwerpen heeft met net geen 1 procent een relatief groot aandeel werknemers uit Nederland. Omdat in deze regio veel mensen werken, gaat het in absolute zin om een aantal van 3,6 duizend mensen. Dat is bijna een derde van alle grenspendelaars vanuit Nederland naar Vlaanderen.

Internationaliseringsmonitor over België
In de nieuwste editie van de Internationaliseringsmonitor belicht het CBS de Belgische economie en ligt de focus op de handelsrelatie tussen Nederland en België. Hoe doen beide landen het op het vlak van innovatie, digitalisering en duurzaamheid? Ook de verwevenheid van beide landen in mondiale waardeketens komt aan bod, net zoals de arbeidsmarkten van en grenspendel tussen beide landen.

20 gemeenten extra gesteund in aanpak van jeugdcriminaliteit

De komende 3 jaar worden tientallen miljoenen euro’s uitgetrokken om de jeugdcriminaliteit verder terug te dringen in de wijken van 20 gemeenten. Er is al structureel geld beschikbaar voor de gerichte aanpak in 27 gemeenten met buurten waar de leefbaarheid onder druk staat en de risico’s groot zijn dat kinderen, jongeren en jongvolwassenen in de criminaliteit belanden.

Maar jeugdcriminaliteit houdt niet op bij de grenzen van (groot)stedelijke gebieden. Daarom zijn 20 aanvullende gemeenten gevraagd een plan van aanpak te maken voor de urgente en relatief ernstige problematiek die ze kennen met jongeren in de criminaliteit. Het gaat om: Almelo, Bergen op Zoom, Brunssum, Den Helder, Diemen, Gouda, Haarlem, Hoorn, Kerkrade, Leiden, Middelburg, Nissewaard, Oosterhout, Rijswijk, Roermond, Venray, Vlissingen, Zoetermeer, Zutphen en Zwolle.

Dat schrijven minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid en minister Weerwind voor Rechtsbescherming vandaag aan de Tweede Kamer. De ministers investeren samen in de brede aanpak - Preventie met Gezag - om te voorkomen dat kinderen, jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 8 tot en met 27 jaar in de criminaliteit terechtkomen of daarin verder afglijden.

Ondanks dat er in de afgelopen 20 jaar in Nederland gemiddeld genomen sprake is van een afname in jeugdcriminaliteit, zijn er grote verschillen in het land en zorgelijke ontwikkelingen te zien in wijken waar jongeren ernstige feiten zoals wapen-, drugs- en geweldsdelicten plegen. Daarom wordt met focus op die plekken geïnvesteerd waar dat het hardst nodig is. Gemeenten doen dit in samenwerking met alle betrokken partners in de directe leefomgeving van de jongeren: van de politie, het Openbaar Ministerie (OM), Rechtspraak, Raad voor de Kinderbescherming, de Reclassering, Stichting Halt, Zorg- en Veiligheidshuizen tot en met de leraren op scholen, het jongerenwerk, jeugdzorg, lokale ondernemers en werkgevers.

Lerende aanpak
Om ook in de 20 nieuwe gemeenten het verschil te kunnen maken, is het zaak goed zicht te krijgen op de specifieke problematiek en de doelgroep om voortijdig en gericht te kunnen ingrijpen met kansrijke en bewezen effectieve interventies. Hiervoor kunnen zij gebruik maken van de al opgedane lessen door de 27 gemeenten en vinden zij aansluiting bij de lerende aanpak van Preventie met Gezag. De 20 gemeenten zijn gevraagd om dit voorjaar hun plannen voor te leggen. Op basis daarvan kunnen gemeenten € 500.000 per jaar krijgen voor een periode van 3 jaar. De verwachting is dat de gemeenten nog voor de zomer kunnen beginnen met de uitvoering van hun plannen.

De aanpak vergt een lange adem om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit terechtkomen en daarin verder afglijden. Hierbij zal ook tussentijds bijgestuurd worden op nieuwe inzichten en ontwikkelingen. Dit gebeurt onder meer op basis van een monitorings- en evaluatiecyclus, waar ook de 20 nieuwe gemeenten bij worden betrokken. In deze cyclus wordt zowel gemonitord op de voortgang van de activiteiten als op de problematiek in de deelnemende gemeenten. Daarvoor wordt er samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een criminaliteitsproblematiekmonitor ontwikkeld. De eerste publicatie in deze monitor is begin dit jaar verschenen over de 27 gemeenten die inmiddels in de uitvoerende fase van Preventie met Gezag zitten (Verkenning Monitor Preventie met Gezag van het CBS). Deze monitor wordt later dit jaar uitgebreid.

Verder doet het Wetenschappelijk Onderzoek en Datacentrum (WODC) periodiek onderzoek naar de ontwikkeling van jeugdcriminaliteit en wisselen gemeenten en de betrokken partijen in de aanpak ervaringen uit. Zo vond vandaag nog een bijeenkomst in Arnhem plaats met circa 300 deelnemers uit het werkveld over wat werkt om jonge aanwas en doorgroeiers in de criminaliteit te voorkomen. Ook hierbij waren professionals van de 20 nieuwe gemeenten al aanwezig.

Kabinet besluit tot inzet van Zr.Ms. Karel Doorman in de Rode Zee

Het kabinet heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat Zr.Ms. Karel Doorman van begin mei tot uiterlijk eind augustus deelneemt aan de Europese operatie Aspides in de Rode Zee. Het logistieke ondersteuningsschip wordt ingezet voor bevoorrading, tankcapaciteit en medische zorg. De eenheden die aan de Amerikaans geleide operatie Prosperity Guardian deelnemen kunnen hier eveneens een beroep op doen. Beide operaties hebben een defensieve aard en hebben als doel het bevorderen van veiligheid en de vrije doorvaart in het gebied. Naast de missies moeten ook diplomatieke inspanningen van Nederland, de EU en partners leiden tot de-escalatie in de regio en een duurzame politieke oplossing.

Houthi-eenheden hebben de afgelopen maanden meer dan vijftig aanvallen op commerciële en marineschepen in de Rode Zee uitgevoerd met raketten en drones. Recentelijk zijn daar ook dodelijke slachtoffers bij gevallen. Door de Houthi-aanvallen is de scheepvaart door de Rode Zee fors gedaald: er zijn momenteel 50% minder scheepsbewegingen dan normaal in deze periode. Als open en maritieme handelsnatie bedreigen deze aanvallen ook de Nederlandse belangen. Daarom wil het kabinet in internationaal verband een relevante bijdrage leveren aan de maritieme veiligheid en de vrije doorvaart in de Rode Zee.

Uitgerust
Voor haar taak is het schip uitgerust met een zogeheten Role-2 medische faciliteit. Dat betekent dat levensreddende chirurgische ingrepen kunnen worden uitgevoerd. Na een eerste behandeling aan boord kunnen patiënten naar een ziekenhuis worden afgevoerd. Voor dit soort medische evacuaties beschikt het schip over een Cougar-transporthelikopter.

Het logistieke ondersteuningsschip opereert buiten hoogrisicogebied en op voorwaarde van begeleiding en bescherming van daartoe uitgeruste marineschepen ook daarbinnen.

Zr.Ms. Tromp
Momenteel neemt een ander marineschip, Zr.Ms. Tromp, deel aan operatie Prosperity Guardian. Daarnaast levert Zr.Ms. Tromp associated support aan operatie Aspides. Het luchtverdedigings- en commandofregat is ingezet voor het bestrijden van raketten en drones van Houthi’s. Nederland levert daarnaast niet-operationele militaire steun aan operatie Prosperity Guardian middels een aantal stafofficieren. Ook deze missie is gericht op de bevordering van maritieme veiligheid in de Rode Zee.

Zware OekraÔense drone aanval op Russische vliegvelden

Gisteren heeft Oekraine een droneaanval uitgevoerd op meerdere vliegvelden in Rusland. Niet alle schade is al bevestigd maar er lijken zes SU-34 jachtbommenwerpers te zijn vernietigd en nog eens acht andere militaire machines raakten zwaar beschadigd tijdens de aanval op de Morozovk-basis in de regio Rostov aan de Don, aldus Oekraïense defensiekringen.  

Ook zijn er berichten over Tu-95 strategische bommenwerpers die zouden zijn geraakt.

De aanval was een “speciale operatie” van de Oekraïense geheime dienst SBU samen met het leger. 

Mannen moeten ingrijpen bij 'straatintimidatie' van vrouwen

Nieuw onderzoek van Plan International, uitgevoerd onder 1.083 jongens en mannen tussen de 16 en 25 jaar, toont aan dat veel jonge mannen situaties van seksuele straatintimidatie niet voldoende herkennen en niet goed weten hoe ze meisjes en vrouwen die met ongewenst gedrag geconfronteerd worden kunnen ondersteunen.

Ondanks dat 83% begrijpt dat vrouwen zich onveilig kunnen voelen in openbare ruimtes, kan slechts 41% daadwerkelijk herkennen wanneer een vrouw zich onveilig voelt. Of daarbij rekening is gehouden met verschillen tussen vrouwen, waarbij wat de één intimidatie vindt de ander juist leuk vindt en andersom is niet bekend.

Uit het onderzoek zou blijken dat meer dan de helft van de jonge mannen wel eens getuige is geweest van 'straatintimidatie', waarbij zij vooral het nastaren, nafluiten en naroepen van vrouwen waarnamen.

Er is ook een aanzienlijk deel van de jongens dat het complimenteren van vrouwen over hun lichaam op straat acceptabel vindt, waarbij zij deze opmerkingen vaak als compliment zien in plaats van ongewenst gedrag. Er zijn overigens ook veel vrouwen die hiermee geen enkel probleem hebben of het zelfs prettig vinden. 

Een volgens Plan International 'verontrustende bevinding' is dat 77% van de jonge mannen niet ingrijpt bij het waarnemen van seksuele straatintimidatie. De redenen hiervoor variëren van het niet ernstig genoeg vinden van het gedrag, tot onwetendheid over hoe te handelen en angst voor negatieve reacties. Uit reacties op het ons forum blijkt dat mannen vooral bang zijn om het leven komen door zinloos geweld, of voor seksist worden uitgemaakt omdat vrouwen hetzelfde kunnen als mannen en heus voor zichzelf op kunnen komen.

Ondanks deze uitdagingen erkennen veel jonge mannen de noodzaak om ongewenst seksueel gedrag meer aandacht te geven. Zij stellen voorlichting op scholen, aandacht in de media en trainingen voor om mannen te helpen zich uit te spreken als enkele van de manieren om dit probleem aan te pakken. Dit onderzoek benadrukt, volgens Plan International, de behoefte aan betere educatie en bewustwording rondom seksuele straatintimidatie.

Over intimidatie richting mannen is verder niets bekend, want fuck mannen sowieso. Toch?

De reden om je tuin gezellig te maken met prikkabels

Wanneer de eerste zonnestralen weer voorzichtig beginnen te schijnen, bereiden de meeste mensen zich alweer voor op de zomer. Logisch ook, want na maanden regen, kou en gure wind, zijn we wel toe aan een beetje vitamine D. Maar voor het zover is, is het eerst tijd om eens goed na te denken wat we nu eigenlijk met onze tuin willen. De eerste stap is het opruimen en schoonmaken, maar dan is het tijd voor de aankleding. Waar het bij de meesten met wat accessoires en planten prima gaat, zien we toch dat het kiezen van de juiste verlichting een uitdaging is en blijft. Want laten we eerlijk zijn, je wilt het niet te donker hebben in je tuin, maar ook zeker niet te licht. Eén van de redenen waarom het ons advies is om een prikkabel op te hangen! Niet alleen voor veel meer sfeer, maar ook voor functionele verlichting. Hoe dit precies werkt, welke voordelen het heeft en waar je op moet letten bij de aanschaf, vertellen we je nu!

Wat is een prikkabel?

Een prikkabel is een flexibele kabel met daaraan gemonteerde fittingen, die gebruikt wordt voor het verlichten van tuinen, feesttenten en andere buitenruimtes. Met behulp van de prikkabel kun je dus op een eenvoudige manier sfeerverlichting creëren, zonder dat je bang hoeft te zijn voor kortsluiting. Kies je namelijk voor een prikkabel led van het merk Blynx Festoon, dan weet je niet alleen zeker dat je kiest voor hoogwaardige kwaliteit, maar hoef je ook niet bang te zijn dat je te maken krijgt met kortsluiting. Deze verlichting is namelijk IP67 gecertificeerd, wat inhoudt dat de prikkabel volledig water- en stofdicht is. Wel zo handig voor in de tuin natuurlijk.

Waarom kiezen voor een prikkabel in je tuin

Nu je weet wat een prikkabel is, is het tijd om de vele voordelen ervan te bespreken. Dus mocht je al een tijdje twijfelen over welk type verlichting je nog mist in je tuin, bijvoorbeeld naast de functionele verlichting onder je overkapping, dan is het zeker de moeite waard om onze bevindingen even rustig door te lezen. Waar we namelijk vaak denken dat dit met name bedoeld is als feestverlichting, is dit dus absoluut niet het geval.

Sfeerverlichting ten top

Met prikkabels creëer je in een mum van tijd een warme en vooral ook gezellige sfeer in je tuin. Door de subtiele en verspreide lichtbronnen heb je geen felle verlichting nodig die de sfeer juist kan verpesten. De prikkabels zorgen voor een zachte gloed die je tuin een soort magische uitstraling geeft, perfect voor zomeravonden met vrienden en familie. Kies voor extra gemak en ga voor een slimme stekker, zodat je de verlichting op afstand kunt bedienen met je smartphone.

Veelzijdig en flexibel

Het mooie aan prikkabels is dat je ze op verschillende manieren kunt gebruiken. Hang ze bijvoorbeeld tussen bomen, over een terras of zelfs als decoratie aan een schutting. Je kunt ze eenvoudig verplaatsen en aanpassen naar jouw wensen, waardoor je altijd de juiste sfeer kunt creëren. Daarnaast kun je de prikkabels ook binnen gebruiken, bijvoorbeeld voor feestjes of als extra sfeerverlichting in de woonkamer. Doordat ze gemakkelijk te koppelen zijn, kun je zonder een extra stekker nodig te hebben, gemakkelijk meerdere prikkabels op elkaar aansluiten.

Makkelijk te installeren

Geen gedoe met ingewikkelde elektriciteitssystemen of het inhuren van een elektricien. Prikkabels zijn namelijk heel eenvoudig zelf te installeren. Je hebt alleen een stopcontact nodig en het juiste type prikkabel voor jouw situatie. Hang de kabel op, steek de stekker in het stopcontact en voilà: je tuin is klaar om te stralen! Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Kies dan voor een slimme stekker, zodat je met een app op je telefoon de verlichting aan en uit kunt doen op afstand.

Tips voor het gebruik van prikkabels

Zoals je hebt kunnen lezen, kunnen prikkabels eigenlijk voor allerlei doeleinden worden gebruikt. Omdat niet iedereen weet voor welke toepassingen ze allemaal handig kunnen zijn, hebben we een aantal tips voor je, zodat dit misschien jouw ‘probleem’ oplost.

Creëer verschillende zones

Met prikkabels kun je gemakkelijk verschillende zones in je tuin creëren. Denk bijvoorbeeld aan een gezellige zithoek, een leesplek of een eethoek. Door het gebruik van prikkabels maak je als het ware kamers in je tuin, waardoor elke zone een eigen sfeer en functie krijgt. Dit werkt natuurlijk wel alleen als je ook een mooie grote tuin hebt.

Speel met kleuren en patronen

Prikkabels zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en patronen. Durf te experimenteren en mix en match verschillende stijlen voor een uniek effect. Ga bijvoorbeeld voor warm wit licht voor een klassieke uitstraling of kies juist voor gekleurde lampjes met een multicolor prikkabel om je tuin een feestelijk tintje te geven.

Seizoensgebonden decoratie

Met prikkabels kun je ook eenvoudig inspelen op de verschillende seizoenen. Hang bijvoorbeeld gekleurde lampionnen op tijdens de zomermaanden of ga voor warme herfstkleuren in de herfst. In de winter kun je de prikkabels gebruiken om je tuin feestelijk te verlichten met kerstlampjes. De mogelijkheden zijn eindeloos! Kortom, ga ermee aan de slag!

Kwaliteit en veiligheid gegarandeerd

Prikkabels zijn er in allerlei soorten en maten. Het is dus vooral belangrijk dat je goed kijkt naar de kwaliteit en veiligheid. Vooral wanneer je voornemens bent ze buiten te gebruiken in je tuin, moeten ze wel voldoen aan de IP67 certificering, zodat je niet bang hoeft te zijn voor kortsluiting bij regen, sneeuw of andere externe weersinvloeden. Ook in de zomermaanden kan het namelijk in ons land nog wel eens regenen. Investeer dus in een kwalitatief hoogwaardige prikkabel, bijvoorbeeld van het merk Blynx Festoon. Zo weet je namelijk zeker dat je op een veilige manier lang kunt genieten van je buitenverlichting.

Geen mtx in PS5-exclusive Stellar Blade

De stijlvolle actiegame Stellar Blade, die op 26 april exclusief verschijnt voor PlayStation 5, zal geen microtransacties bevatten. Dat maakte ontwikkelaar Shift Up bekend. Ook zijn er nieuwe post-release outfits gepland en komt er na release nog een NG+ modus.

Volgens studio-topman Kim Hyeong-tae zijn mtx 'geen onderdeel van het gamedesign'. Wel is het mogelijk dat er in de toekomst nog (betaalde) DLC/uitbreidingen verschijnen. "De release van downloadbare content is nog niet vastgesteld, maar gratis updates zoals nieuwe kostuums worden momenteel voorbereid", aldus Hyeong-tae. "We willen duidelijk maken dat Stellar Blade geen extra uitgaven nodig heeft en dat je met de aankoop van de game gewoon een volwaardig product in handen hebt". Dat mag natuurlijk ook wel voor een computerspel waar je in de digitale store van Sony €80 voor neer mag leggen. 

Stellar Blade is een actie/hack-n-slash met Soulslike-elementen, waarbij vooral parry-timings en counter-aanvallen belangrijk zijn. Het speelt zich af in een alternatieve, dystopische wereld waarin de mensheid is verdreven van de aarde. De game kreeg recent een demo en veel mensen waren erg te spreken over het woest-aantrekkelijke hoofdpersonage, Eve. De demo is nog steeds speelbaar via de PS5 store.

Eigenaar schip Fremantle Highway vangt bot in kort geding

De bestuursrechter is de aangewezen rechter om aan de hand van een volledig dossier te beoordelen of het schip de Fremantle Highway een afvalstof is. Bij de (gewone) kort gedingrechter is eigenaar KMS aan het verkeerde adres.

Dat volgt uit een uitspraak in een kort geding bij de rechtbank Den Haag. Vorig jaar brak er brand uit op het schip. KMS wil het schip vervoeren naar China voor reparatie, maar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet het schip als afvalstof waardoor het niet zomaar getransporteerd mag worden. KMS spande daarop dit kort geding aan. De rechter verklaart KMS niet-ontvankelijk in haar vorderingen.

Brand
Op 25 juli 2023 is brand uitgebroken aan boord van het schip Fremantle Highway. Hierdoor ontstond schade aan de lading, elektrische en hybride voertuigen, en aan het schip zelf. Nadat de brand was geblust is het schip eerst naar de Eemshaven en later naar de haven in Rotterdam gesleept. Daar bevindt het zich sinds 23 september 2023. Op 3 oktober 2023 hebben de eigenaren het schip verkocht aan het bedrijf KMS dat zetelt in Vijfhuizen.

KMS wil de Fremantle Highway laten vervoeren naar China om daar te worden gerepareerd. De Inspectie Leefomgeving en Transport wil niet zomaar meewerken aan de reis naar China. Zij vindt dat het schip door de brand een afvalstof is. ILT vindt dat dat er eerst een zogenoemde kennisgeving op grond van Europese regels moet worden gedaan. Als die er is, met een dossier met noodzakelijke informatie, kan er snel beslist worden of het schip wel of niet naar China kan worden gebracht. Mocht KMS het niet eens zijn met de beslissing die dan genomen wordt, dan kan het bedrijf naar de bestuursrechter om een voorlopige (spoed)voorziening te vragen, vindt de ILT.

KMS vindt  een kennisgevingprocedure niet nodig omdat het schip geen afvalstof is. Het bedrijf wil via dit kort geding bereiken dat het schip alsnog naar China kan worden gevaren. 

Oordeel rechtbank
De kortgedingrechter oordeelt dat de kennisgevingsprocedure de juiste weg is voor een goede beoordeling van de staat van het schip. Dan komen alle belangrijke gegevens op tafel. Dat KMS vindt dat er geen sprake is van afvalstof, maakt dit niet anders. Als de ILT erbij blijft dat het schip wel een afvalstof is, dan kan KMS bezwaar aantekenen en in beroep gaan bij de bestuursrechter. Die rechter is primair geëquipeerd om aan de hand van het volledige dossier duidelijkheid te geven of het schip als afvalstof moet worden aangemerkt.

KMS kan hangende de behandeling van het bezwaar, op korte termijn een voorlopige voorziening vragen om zo een voorlopig rechterlijk oordeel hierover te krijgen. Zo kan KMS toch op relatief korte termijn een toetsing krijgen van het standpunt van de ILT door de (voor kwesties als deze gespecialiseerde) bestuursrechter, oordeelt de kortgedingrechter. Daarom is de weg naar de civiele rechter afgesloten.

Gaan we straks voor Google betalen?

Google overweegt een betaalde versie van de zoekmachine te introduceren. Met een premium-account kunnen gebruikers betere resultaten krijgen, mede door het inzetten van kunstmatige intelligentie.

De opkomst van AI stelt Google voor een dilemma, stelt the Financial Times. Omdat AI steeds slimmer wordt, is het bedrijf bang dat chatbots straks beter zijn in zoekresultaten weergeven dan de oude, vertrouwde zoekmachine. Daarmee zouden de advertentie-inkomsten onder druk komen te staan.

Volgens de Amerikaanse krant is het techbedrijf bezig met het ontwikkelen van een zoekmachine op basis van AI, bedoeld voor betalende gebruikers. De klassieke zoekmachine blijft gewoon gratis beschikbaar.

Wanneer en óf de dienst ook echt geïntroduceerd gaat worden moet nog worden bekeken. "Op dit moment hebben we niets om bekend te maken", aldus Google.

Piastri op nat circuit snelste in tweede vrije training

Oscar Piastri heeft tijdens de tweede vrije training de snelste tijd op de klokken weten te noteren. De Australiër noteerde in Japan een 1:34.725 en hield Lewis Hamilton en Charles Leclerc achter zich die respectievelijk tweede en derde werden. Max Verstappen en heel veel andere coureurs kwamen niet in actie vanwege natte weersomstandigheden. Logan Sargeant miste deze sessie vanwege een zware crash in de eerste training.

Volledige uitslag tweede vrije training:

  Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Oscar Piastri McLaren 1:34.725   7
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:35.226 +0.501s 6
3 Charles Leclerc Ferrari 1:38.760 +4.035s 4
4 Yuki Tsunoda RB Honda 1:40.946 +6.221s 8
5 Daniel Ricciardo RB Honda 1:41.913 +7.188s 9
6 Lando Norris McLaren 1:44.977 +10.252s 3
7 Carlos Sainz Ferrari 1:52.579 +17.854s 3
8 Zhou Guanyu Kick Sauber      
9 Valtteri Bottas Kick Sauber      
10 Alexander Albon Williams      
11 Kevin Magnussen Haas      
12 Nico Hulkenberg Haas      
13 Esteban Ocon Alpine      
14 Pierre Gasly Alpine      
15 Max Verstappen Red Bull Racing      
16 Sergio Perez Red Bull Racing      
17 George Russell Mercedes      
18 Fernando Alonso Aston Martin      
19 Lance Stroll Aston Martin      
20 Sargeant Logan Williams      

FOK! Wat een weer: regen, later droog

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het meest bewolkt en regent het van tijd tot tijd. De meeste regen valt waarschijnlijk in het noorden. De wind uit het zuiden neemt langs de westkust en boven het IJsselmeer toe naar krachtig, windkracht 6, elders is de wind matig.

Vanmiddag is het bewolkt en valt in het noorden en oosten eerst plaatselijk regen. In de loop van de middag wordt het van het westen uit droog en breekt de zon steeds meer door. Het is met 15°C in het noordwesten tot plaatselijk 19°C in het zuiden zacht. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden krachtig, windkracht 6, op het IJsselmeer en aan de kust hard, windkracht 7. In het noordwesten en noorden en aan de kust zijn er in de eerste helft van de middag windstoten tot circa 70 km/uur.

Vanavond zijn er brede opklaringen en blijft het droog. De wind uit het zuidwesten is langs de kust en boven het IJsselmeer eerst nog krachtig, windkracht 6, maar neemt geleidelijk af naar matig tot vrij krachtig. Boven land neemt de wind af naar zwak tot matig.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 11°C. De wind komt uit een zuidelijke richting en is zwak tot matig, aan de kust en op het IJsselmeer matig.

Tot morgen!

                   

mooi uitzicht op de Zaanbocht (Foto: DJMO)
mooi uitzicht op de Zaanbocht (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Verstappen start sterk in Japan, snelste in eerste vrije training

In Japan is Max Verstappen sterk begonnen en noteerde tijdens de eerste vrije training in Japan de snelste tijd: 1:30.056. De Nederlander was bijna twee tienden sneller dan zijn teamgenoot Sergio Perez die als tweede eindigde en Carlos Sainz completeerde de top-3. Deze sessie verliep niet probleemloos. Williams-coureur Logan Sargeant schoot hard van de baan en zorgde voor een code rood. De Amerikaan zal waarschijnlijk de tweede vrije training niet deelnemen in verband met de hoeveelheid schade aan zijn auto.

Volledige uitslag eerste vrije training:

 

Coureur

Team

Tijd

Verschil

Ronden

1

Max Verstappen

Red Bull Racing

1:30.056

 

18

2

Sergio Perez

Red Bull Racing

1:30.237

+0.181s

18

3

Carlos Sainz

Ferrari

1:30.269

+0.213s

20

4

George Russell

Mercedes

1:30.530

+0.474s

18

5

Lewis Hamilton

Mercedes

1:30.543

+0.487s

23

6

Charles Leclerc

Ferrari

1:30.558

+0.502s

18

7

Fernando Alonso

Aston Martin

1:30.599

+0.543s

20

8

Oscar Piastri

McLaren

1:31.165

+1.109s

23

9

Yuki Tsunoda

RB Honda

1:31.230

+1.174s

20

10

Lando Norris

McLaren

1:31.240

+1.184s

22

11

Esteban Ocon

Alpine

1:31.935

+1.879s

19

12

Alexander Albon

Williams

1:31.943

+1.887s

18

13

Nico Hulkenberg

Haas

1:31.958

+1.902s

19

14

Valtteri Bottas

Kick Sauber

1.32.054

+1.998s

17

15

Lance Stroll

Aston Martin

1:32.055

+1.999s

17

16

Ayumu Iwasa

RB Honda

1:32.103

+2.047s

22

17

Pierre Gasly

Alpine

1:32.277

+2.221s

23

18

Zhou Guanyu

Kick Sauber

1:32.638

+2.582s

18

19

Kevin Magnussen

Haas

1:32.803

+2.747s

21

20

Logan Sargeant

Williams

1:33.204

+3.148s

10

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #210 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1278
special
Random Pics van de Dag #1277
special
Random Pics van de Dag #1276
special
Random Pics van de Dag #1275
special
Random Pics van de Dag #1273
©FOK.nl e.a.