FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 november 2023

Vastgoedadviseur ziet 'aantal huurwoningen afnemen' door slecht investeringsklimaat

Door de gestegen rente en 'het verslechterde investeringsklimaat' gaan de investeringen in huurwoningen flink afnemen. Dat schrijft vastgoedadviseur CBRE vandaag. Daardoor zou het aantal huurwoningen in Amsterdam het afgelopen kwartaal al met 350 zijn afgenomen. Woonwethouder Reinier van Dantzig is van mening dat er geen andere keus is dan de veranderingen.

De vastgoedadviseur spreekt van een "significante terugval aan investeringen", terwijl er enkele jaren eerder nog massaal geïnvesteerd zou zijn door zowel Nederlandse als buitenlandse investeerders. Dat het investeringsklimaat voor hen verslechterd zou zijn, zou komen door nieuwe regels van de overheid.

Gehalveerd rendement
Het bedrijf stelt dat de voorraad huurwoningen in het bezit van investeerders met 20 procent daalt in Amsterdam en andere grote steden. Landelijk is dit dertien procent. CBRE stelt dat dit leidt tot een "sterk dempend effect op de arbeidsmobiliteit en aantrekkelijkheid van deze steden, onder meer voor studenten en internationale kenniswerkers".

CBRE schetst een situatie waarbij verhuurders voor een woning met dezelfde waarde in de toekomst de helft minder rendement krijgen.

Als gevolg daarvan zouden er in Amsterdam relatief veel woningen worden verkocht. Dat geldt ook voor Almere, Den Haag, Den Bosch, Rotterdam, Utrecht en Zaandam.

Volgens het CBRE wordt het daarom interessanter om het geld in aandelen, (staats)obligaties of spaardeposito's te stoppen. "In potentie genereren deze nu een beter rendement dan woningbeleggingen."

Onder particuliere verhuurders worden de woningen nog niet massaal verkocht, maar de vastgoedadviseur denkt dat dat komt omdat ze 'nog niet noemenswaardig worden geconfronteerd' met dalende huurinkomsten.

Nieuwe regels
Dat kan volgens CBRE vanaf de jaarwisseling veranderen. Vanaf dan is het voor verhuurders niet meer toegestaan om te werken met tijdelijke contracten. Ook vermoedt CBRE dat er meer strengere regels aankomen als er een nieuw kabinet gevormd is. Dat zou het 'onaantrekkelijk' maken om vaste huurcontracten te geven.

Lang niet iedereen is ontevreden over de nieuwe regels. Zo noemde de woonbond het "heel goed nieuws" dat vaste huurcontracten weer de norm worden en huurders er niet na twee jaar uitgezet worden. Ook stichting Woon sluit zich daar bij aan: "Voor beleggers zijn die maatregelen een probleem, maar voor huurders en huizenzoekers is de situatie echt flink verbeterd."

'Geen keus'
De kritiek die er is op de 'wet betaalbare huur' is ook woonwethouder Reinier van Dantzig opgevallen. Volgens de wethouder klopt het dat de invoering ervan niet zonder slag of stoot zal gaan, maar is er geen andere keus. "Huizen zijn om in te wonen en niet om geld aan te verdienen. We moeten de absurdistische huren in Amsterdam van 1800 euro of meer een halt toeroepen", reageert Van Dantzig op Twitter.

Thierry Baudet opnieuw aangevallen, met fles op hoofd geslagen

Thierry Baudet is in een café in Groningen met een fles op zijn hoofd geslagen. De aanvaller werd overmeesterd door een beveiliger. Baudet is naar het ziekenhuis gebracht. Later eventueel meer. 

DJMO is bijna beroemd

UPDATE 20 november:
Afgelopen weekend deed DJMO mee aan de wedstrijd voor de allerlaatste stem van de Staat in het radioprogramma De Staat van Stasse op NPO Radio 2. Afgelopen donderdag werden de zes beste stemmen bekendgemaakt. Hoe dat ging kun je hier terugluisteren.

Vanavond neemt ze het op tegen twee andere kandidaten. Morgen nemen de andere drie het tegen elkaar op waarna woensdagavond tijdens een live uitzending in politiek café 't helletje in Weesp de winnaar bekendgemaakt wordt. Vanavond tussen 20:00 uur en 22:00 kan er gestemd worden via de NPO Radio 2 app die je hier kunt dowloaden  Ga jij op DJMO stemmen??

UPDATE: DJMO ZIT BIJ DE LAATSTE 6

Frontpage-bazin/Bekende FOK!ker/rebel DJMO vertelde mij dat ze meedoet aan een wedstrijd bij Radio 2!

Ze staat op het punt beroemd te worden! Ze doet namelijk mee aan een stemmen-wedstrijd voor de radioshow: "De Staat van Stasse"

Dit schreef ze op FOK!: Omg! Ik werd net gebeld door npo2. Mijn inzending is genomineerd voor de allerlaatste stem van de staat Vanavond tussen 9 en 10 maken ze de beste zes inzendingen bekend. Zit ik daarbij, maak ik kans op de studio opname

Geniet even mee:

Denk jij dat ze wint!?!?!

Crusader terug in eerste uitbreiding Darkest Dungeon II

Volgende maand verschijnt de eerste officiële uitbreiding voor Darkest Dungeon II. De DLC, gedoopt "The Binding Blade", brengt twee nieuwe speelbare personages mee, waaronder fan-favoriet Reynauld, oftewel The Crusader.

Darkest Dungeon II is sinds mei van dit jaar officieel gereleased op pc, nadat het een dikke anderhalf jaar in early access-fase had verkeerd. The Binding Blade verschijnt in december, al is nog niet bekend welke datum. Behalve de Crusader class wordt ook een nieuw personage geïntroduceerd, de Duelist. Wat die zoal in huis heeft om al het Eldritch-gespuis uit de weg te ruimen laat zich nog raden. Bekijk de trailer hieronder.

Kabinet reserveert ruim 2 miljard euro voor steun aan OekraÔne

Nederland blijft Oekraïne onverminderd steunen. Voor 2024 heeft het kabinet ruim € 2 miljard gereserveerd. Het bedrag is vooral bedoeld voor militaire steun, maar er is ook geld voor waarheidsvinding en gerechtigheid, herstel en wederopbouw, en donaties aan fondsen. Dat melden de ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Het kabinet komt hiermee tegemoet aan de belofte die afgelopen zomer is gedaan tijdens de NAVO-top in Vilnius. Nederland committeerde zich daar met de ondertekening van de G7-verklaring om Oekraïne op de lange termijn te blijven steunen.

Met het bedrag voor militaire steun wordt invulling gegeven aan de Oekraïense behoefte. Die is er bijvoorbeeld op het gebied van munitie en instandhouding van reeds geleverde platformen en systemen. Zo wil Nederland een bijdrage leveren aan versterking van de Oekraïense luchtverdediging, zodat het land zich kan blijven verdedigingen tegen aanvallen op kritieke infrastructuur.

Daarbovenop stelt het kabinet voor de eerste vier maanden van 2024 € 102 miljoen beschikbaar voor humanitaire steun, herstel en wederopbouw. In het voorjaar van 2024 vindt er een update plaats van de Oekraïense behoeften: op basis daarvan zal het kabinet de verdere bijdrage aan herstel en wederopbouw bepalen. Ook wordt er € 89 miljoen vrijgemaakt voor accountability, onder meer voor kosten voor de toekomstige huisvesting van een speciaal Oekraïne-tribunaal. Tenslotte wordt er € 3 miljoen gedoneerd voor de cyberveiligheid van Oekraïne.

“Nederland geeft hiermee een boodschap van onverminderde solidariteit aan de Oekraïense bevolking. Die kan rekenen op voorspelbare Nederlandse steun zolang als dat nodig is. Het is ook een politiek signaal richting Rusland dat het kabinet vastberaden is de steun aan Oekraïne voort te zetten”, zo melden de bewindslieden in de Kamerbrief.

Het gereserveerde bedrag is vergelijkbaar met de reservering voor dit jaar. Voor 2023 was € 2,5 miljard gereserveerd. In de zomer is daar nog eens € 1,7 miljard aan toegevoegd voor de intensivering van militaire steun.

Kinderbijslag in 2024 extra verhoogd

De Tweede Kamer heeft vorige week een motie aangenomen om de kinderbijslag in 2024 extra te verhogen. Daarvoor is € 250 miljoen euro beschikbaar gesteld. Per kind gaat de kinderbijslag volgend jaar met maximaal € 21,53 extra omhoog. Deze verhoging staat los van de reguliere indexatie van de kinderbijslag. Het definitieve bedrag wordt medio december bekend.

Extra kinderbijslag per 1 januari 2024
De hoogte van de kinderbijslag hangt af van het aantal kinderen en de leeftijd. Per leeftijdsgroep is de verhoging als volgt:

0 t/m 5 jaar: € 15,07
6 t/m 11 jaar: € 18,30
12 t/m 17 jaar: € 21,53

De verwachting is dat de uiteindelijke kinderbijslag nog enkele euro’s hoger uitvalt. Tweemaal per jaar beweegt de kinderbijslag mee met de prijsontwikkeling. Daardoor wordt medio december bekend wat het definitieve bedrag per 1 januari 2024 zal zijn.

Het maakt voor de kinderbijslag niet uit hoe hoog je inkomen is. Daarom krijgen alle ouders het hogere bedrag. Zij hoeven hier niets voor te doen, het verhoogde bedrag wordt vanzelf uitbetaald.

Uitbetaling
De SVB betaalt de kinderbijslag na afloop van het kwartaal uit. De uitbetaling van het hogere bedrag zal in de eerste week van april 2024 plaatsvinden.

FOK! Wat een weer: regen en buien

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het in het noordoosten bewolkt en zijn daar perioden met regen. Elders laat de zon zich af en toe zien en komen er enkele buien voor. Boven land is de wind zuidwest en matig, aan zee west en (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Vanmiddag is er vrij veel bewolking en trekken er vooral in het zuiden en noorden enkele buien over. De temperatuur ligt rond 11°C. Aan de kust is de wind westelijk en in het noordelijk kustgebied eerst nog af en toe vrij krachtig, boven land staat er een matige zuidwestenwind.

Vanavond overheerst de bewolking en valt er vooral in het noorden en midden af en toe (mot)regen. Aan het einde van de avond is er in het zuiden kans op mist. De wind draait aan de kust naar noordwest en is overwegend matig. Boven land staat er eerst weinig wind, aan de noordkust neemt de wind toe naar matig uit het noorden. (Bron: KNMI)

Komende nacht valt er af en toe (mot)regen. In het zuidoosten komt plaatselijk mist voor. De minimumtemperatuur ligt tussen 10°C aan zee tot plaatselijk 5°C in het zuidoosten. De noordwestenwind draait geleidelijk naar noord tot noordoost en is aan zee vrij krachtig.

Tot morgen! 

                   

Paddenstoelen in Lauwersoog (Foto: bondage)
Paddenstoelen in Lauwersoog (Foto: bondage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Fenomenale Humphries wint Grand Slam of Darts na topwedstrijd tegen Cross

In Wolverhampton is zondagavond de finale gespeeld van de Grand Slam of Darts. Cool Hand Luke Humphries nam het daarin op tegen Rob Voltage Cross en dat werd wellicht niet wat spanning betreft, maar zeker wel wat niveau betreft een memorabele finale.

Humphries begon prima en won de eerste twee legs, waarna Cross er een 170-finish in gooide. Humphries was er bepaald niet door ontdaan en won vijf legs op rij, pas op 7-2 wist Cross weer eens een leg op zijn naam te schrijven.

Cross stond verder totaal niet slecht te gooien, maar Humphries was simpelweg een forse maat te groot en speelde een 14-7 voorsprong bij elkaar met voor beiden een gemiddelde van ruim 105 punten - Cross gooide gemiddeld zelfs enkele honderdsten van een punt hoger.

Op 15-7 liet Humphries bullseye voor een 130-finish en de titel liggen, maar een leg later lukte het met een 91-finish alsnog: 16-8. Humphries eindigde met een gemiddelde van 104,69 punten en zijn tweede majortitel, na de World Grand Prix eerder dit jaar, Cross sloot af met een eveneens bijzonder sterk gemiddelde van 103,61 punten.

BobsleeŽr Lochner opent seizoen met driedubbelslag, Italiaanse en Chinese stunts

In Beijing is op de olympische bobsleebaan van 2022 het eerste World Cup-weekeinde van het seizoen voor de bobsleeërs afgesloten. Nadat de Duitser Johannes Lochner vrijdag in de tweemansbob de winst pakte, was hij ook oppermachtig in de grote viermansbob, waarin twee wedstrijden werden gehouden.

Zaterdag
In run één kregen we toch wel een unicum voorgeschoteld: de Chinese slee van Sun Kaizhi noteerde de snelste tijd van allemaal. Sun stuurde zijn equipe twee honderdsten van een seconde sneller naar beneden dan de Duitse slee van Johannes Lochner en de Letse van Emils Cipulis, terwijl plek vier op slechts 0,05 seconden voor het Duitse team van Francesco Friedrich was.

Friedrich en remmers Alexander Schüller, Candy Bauer en Thorsten Margis verzekerden zich in run twee in elk geval van positiebehoud, waarna Lochner met Georg Fleischhauer, Florian Bauer en Erec Bruckert daar maar liefst 0,27 seconden onderdoor dook. Cipulis kwam op 0,52 seconden terecht, achter beide Duitse teams, waarna Sun en zijn mannen historie konden schrijven. De extra versnelling van de Duitsers hadden ze niet, maar op 0,40 seconden pakten ze wel de derde plek en met die historische World Cup-medaille waren Sun en zijn remmers Zhen Heng, Ding Song en Ye Jielong dolgelukkig. Lochner en co wonnen, voor Friedrich en Sun.

Zondag
Sun en zijn team hadden het op dag twee moeilijker, op 0,48 seconden stonden ze na één run op de zesde plek. Lochner en co - met Joshua Tasche in plaats van Bruckert - stonden 'gewoon' weer op de eerste plek, op drie honderdsten gevolgd door Friedrich, waar Felix Straub de plaats in nam van Schüller. De Italiaanse slee van Patrick Baumgartner en remmers Robert Mircea, Eric Fantazzini en Lorenzo Bilotti stond er op 0,13 seconden ook bijzonder goed bij, de rest van het veld werd op 0,34 tellen aangevoerd door de Zwitserse slee van Michael Vogt.

In run twee zakte Vogt terug tot vier honderdsten achter de Letse slee van Emils Cipulis, waarna Baumgartner met 0,31 seconden de leiding pakte en zich verzekerde van een uiterst zeldzame Italiaanse World Cup-medaille. Friedrich maakte wat fouten en leverde zijn voorsprong in: aan de finish kwam hij één honderdste tekort om Baumgartner te kloppen. Lochner maakte het wel op indrukwekkende wijze af en pakte met 0,31 seconden voorsprong de winst, voor Baumgartner en Friedrich.

Wat wil de politiek met het klimaat?

Nieuwsuur heeft een vierdelige serie gemaakt over vier verschillende onderwerpen: bestaanszekerheid, wonen, klimaat en migratie/buitenland. Dit zijn wel de belangrijkste issues in de afgelopen jaren in zowel de politiek als het maatschappelijk debat. Van 18 politieke partijen is gekeken naar hun partijprogramma, hun stemgedrag in de  Tweede Kamer en is gevraagd om 94 stellingen te beantwoorden.

Houthi-rebellen vallen tanker aan in Rode Zee

Volgens mediaberichten hebben Houthi-rebellen voor de kust van Jemen een vrachtschip gekaapt en gijzelaars genomen.

De rebellen hadden de controle overgenomen over de autotransporter "Galaxy Leader", meldde de Saoedische nieuwszender Al-Hadath. Er waren 22 bemanningsleden aan boord. Het vrachtschip wordt geëxploiteerd door een bedrijf dat deels eigendom is van de Brits-Israëlische zakenman Ungar.

De door Iran gesteunde Houthi-rebellen hadden eerder gedreigd alle schepen met banden met Israël aan te vallen. Het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu geeft Iran de schuld van de aanval.

Rechter verwerpt verzoek Trump om nietigverklaring van $250M civiele fraudezaak

Een rechter in Manhattan zei vrijdag dat het verzoek van Donald Trump om een nietigverklaring in zijn civiele fraudezaak van $250 miljoen "volkomen ongegrond" is en verwierp de door Trump aangevoerde argumenten.

Trump, 77, diende woensdag een motie in voor een nietigverklaring, waarin hij beweerde dat er sprake was van een "overweldigende" vooringenomenheid van Arthur Engoron, rechter bij het Hooggerechtshof van Manhattan, in zijn fraudezaak en dat de belangrijkste juridisch medewerker van de rechter, Allison Greenfield, een ongepaste invloed had op de procedure.

Greenfield zou informatie in het oor van de rechter hebben gefluisterd gedurende de zeven weken van het proces tot nu toe.

"Zoals ik in de loop van dit proces duidelijk heb gemaakt, zijn mijn uitspraken van mij en van mij alleen. Er is absoluut geen sprake van 'co-rechtspraak'", schreef rechter Engoron vrijdag in een beslissing.

De advocaten van de voormalige president beweerden dat het feit dat Engoron meerdere malen artikelen over de zaak in een nieuwsbrief van de universiteit heeft gepubliceerd en dat Greenfield politieke bijdragen heeft geleverd aan de Democraten ongepast waren en duidelijk bewijs vormden voor de vooringenomenheid van het duo tegen Trump.

Rechtspopulist en anarcho-kapitalist Javier Milei wordt president in ArgentiniŽ

De rechtspopulist en anarcho-kapitalist Javier Milei heeft de presidentsverkiezingen in Argentinië gewonnen. Nadat meer dan 86 procent van de uitgebrachte stemmen waren geteld, kreeg hij ongeveer 56 procent. Milei nam het in een tweede ronde op tegen regeringskandidaat Sergio Massa. De voormalige minister van Economie gaf zijn nederlaag toe en feliciteerde Milei met zijn overwinning.

De economische crisis in Argentinië stond centraal in de verkiezingscampagne. Milei beloofde radicale veranderingen, waaronder de invoering van de Amerikaanse dollar als wettig betaalmiddel, de afschaffing van de centrale bank en bezuinigingen op veel sociale programma's. S. Massa daarentegen beloofde belastingverlaging en uitgebreide sociale programma's. 

IsraŽl: Tunnel onder kliniek ongeveer 55 meter lang

Israël heeft meer details vrijgegeven over de vermoedelijke tunnel van Hamas onder het Al-Shifa ziekenhuiscomplex in de Gazastrook. De schacht die een paar dagen geleden werd blootgelegd, leidt naar een tunnel met een lengte van ongeveer 55 meter op een diepte van tien meter, zo meldde het leger. Het leger verstrekte ook beelden van twee apparaten die de tunnel van binnenuit tonen. Aan het einde van de tunnel bevindt zich een "explosieveilige deur". Het was onduidelijk wat er precies achter de deur zit.

De Israëlische troepen waren ook bezig met het "blootleggen van de route van de tunnel", aldus het leger. Volgens het leger werd de tunnelingang ontdekt onder een voertuig in de buurt van het Al-Shifa ziekenhuis.

Deze informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Laatste reviews en specials
review
Alan Wake 2
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1117
special
Random Pics van de Dag #1116
special
Random Pics van de Dag #1115
special
Random Pics van de Dag #1114
©FOK.nl e.a.