BobsleeŽr Lochner opent seizoen met driedubbelslag, Italiaanse en Chinese stunts

In Beijing is op de olympische bobsleebaan van 2022 het eerste World Cup-weekeinde van het seizoen voor de bobsleeërs afgesloten. Nadat de Duitser Johannes Lochner vrijdag in de tweemansbob de winst pakte, was hij ook oppermachtig in de grote viermansbob, waarin twee wedstrijden werden gehouden.

Zaterdag
In run één kregen we toch wel een unicum voorgeschoteld: de Chinese slee van Sun Kaizhi noteerde de snelste tijd van allemaal. Sun stuurde zijn equipe twee honderdsten van een seconde sneller naar beneden dan de Duitse slee van Johannes Lochner en de Letse van Emils Cipulis, terwijl plek vier op slechts 0,05 seconden voor het Duitse team van Francesco Friedrich was.

Friedrich en remmers Alexander Schüller, Candy Bauer en Thorsten Margis verzekerden zich in run twee in elk geval van positiebehoud, waarna Lochner met Georg Fleischhauer, Florian Bauer en Erec Bruckert daar maar liefst 0,27 seconden onderdoor dook. Cipulis kwam op 0,52 seconden terecht, achter beide Duitse teams, waarna Sun en zijn mannen historie konden schrijven. De extra versnelling van de Duitsers hadden ze niet, maar op 0,40 seconden pakten ze wel de derde plek en met die historische World Cup-medaille waren Sun en zijn remmers Zhen Heng, Ding Song en Ye Jielong dolgelukkig. Lochner en co wonnen, voor Friedrich en Sun.

Zondag
Sun en zijn team hadden het op dag twee moeilijker, op 0,48 seconden stonden ze na één run op de zesde plek. Lochner en co - met Joshua Tasche in plaats van Bruckert - stonden 'gewoon' weer op de eerste plek, op drie honderdsten gevolgd door Friedrich, waar Felix Straub de plaats in nam van Schüller. De Italiaanse slee van Patrick Baumgartner en remmers Robert Mircea, Eric Fantazzini en Lorenzo Bilotti stond er op 0,13 seconden ook bijzonder goed bij, de rest van het veld werd op 0,34 tellen aangevoerd door de Zwitserse slee van Michael Vogt.

In run twee zakte Vogt terug tot vier honderdsten achter de Letse slee van Emils Cipulis, waarna Baumgartner met 0,31 seconden de leiding pakte en zich verzekerde van een uiterst zeldzame Italiaanse World Cup-medaille. Friedrich maakte wat fouten en leverde zijn voorsprong in: aan de finish kwam hij één honderdste tekort om Baumgartner te kloppen. Lochner maakte het wel op indrukwekkende wijze af en pakte met 0,31 seconden voorsprong de winst, voor Baumgartner en Friedrich.