EU-klimaatdienst registreert warmste oktober sinds begin metingen
Volgens de EU-klimaatdienst Copernicus was afgelopen oktober de warmste sinds de metingen in 1940 begonnen. Copernicus gaat er ook van uit dat 2023 het warmste jaar zal zijn “in 125.000 jaar”. Deze schatting is gebaseerd op een combinatie van Copernicus-gegevens met die van het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC).
Het IPCC maakt gebruik van metingen uit bronnen zoals ijskernen, boomringen en koraalafzettingen. Na het temperatuurrecord in oktober omschreef de EU-klimaatdienst Copernicus het als “vrij zeker” dat er ook voor heel 2023 een piek zou worden bereikt.
Dit jaar werden in een aantal maanden recordtemperaturen gemeten. Alleen al in oktober bedroeg de gemiddelde temperatuur van het aardoppervlak 15,3 graden Celsius, legt Copernicus uit. Dat is 1,7 graad hoger dan het geschatte gemiddelde voor de periode tussen 1850 en 1900, de zogenaamde pre-industriële referentieperiode. De gemiddelde zeeoppervlaktetemperatuur van 20,79 graden is ook de hoogste gemeten voor oktober sinds de metingen in 1940 begonnen.
“El Nino” zorgt voor extra opwarming
Gebaseerd op het gehele jaar 2023 liggen de waarden momenteel 1,43 graden boven het pre-industriële gemiddelde, aldus adjunct-Copernicus-directeur Burgess. De afgelopen vier maanden zijn mondiale temperatuurrecords gebroken en in oktober waren er buitengewone temperatuurafwijkingen.
Eén reden voor het hete jaar is de aanhoudende uitstoot van broeikasgassen door menselijke activiteiten. De mondiale CO2-uitstoot bereikte in 2022 een recordhoogte. Daarbij komt nog het optreden van het weerfenomeen “El Nino”. Dit heeft dit jaar vooral het oppervlaktewater in de oostelijke Stille Oceaan opgewarmd. De meeste El Nino-jaren zijn nu recordbrekend omdat de extra opwarming van de aarde bijdraagt aan de gestage toename van de door de mens veroorzaakte opwarming, zegt klimaatwetenschapper Michael Mann van de Universiteit van Pennsylvania.
2023 – een jaar van klimaatextremen
Er hebben dit jaar al een aantal extreme gebeurtenissen plaatsgevonden. Daartoe behoorden overstromingen waarbij duizenden mensen in Libië omkwamen, maar ook intense hittegolven in Zuid-Amerika en het ergste bosbrandenseizoen dat Canada ooit heeft gezien.
Hoewel landen steeds ambitieuzere doelstellingen hebben gesteld om de uitstoot geleidelijk terug te dringen, zijn er nog geen maatregelen genomen om deze doelstellingen te verwezenlijken. Copernicus-wetenschapper Burgess zei met het oog op de komende COP28-klimaatconferentie in Dubai dat de wereldgemeenschap dringend tegenmaatregelen moet nemen.
The #C3S's monthly climate bulletin is out now:
📈 October 2023 was the warmest October on record globally, with an average surface air temperature of 15.30°C;
📈 the average sea surface temperature for October was the highest on record for October.▶️https://t.co/p3z7o6wmD7 pic.twitter.com/8DMC0TzWmk
— Copernicus ECMWF (@CopernicusECMWF) November 8, 2023
2023 WILL BE HOTTEST YEAR - OCTOBER +1.7°C
— Peter D Carter (@PCarterClimate) November 9, 2023
Copernicus, Oct record 1.7°C, by 0.4°C
2023 record at 1.43°C
World WILL pass 1.5°C (2030 )
No rapid emissions cut- 2°C by 2050
Leaving our children a hellish future -no way outhttps://t.co/ocvZCA4hkL #climatechange #globalwarming pic.twitter.com/iu780c1Mfv
Despite the arrival of autumn, #drought continues to affect Europe
According to the @CopernicusEMS European Drought Observatory (EDO), ~3⃣6⃣ % of the 🇪🇺 territory is in "Warning" conditions🟠
⬇️#EDO combined drought indicator for the period 1-10 October pic.twitter.com/ZW1ySA3khf
— Copernicus EU (@CopernicusEU) October 31, 2023