FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 oktober 2023

Mogelijk 70% van de meldingsplichtige ongevallen niet gemeld

Van minimaal de helft en mogelijk zelfs van 70% van de meldingsplichtige ongevallen krijgt de Arbeidsinspectie geen melding. Dat blijkt uit onderzoek 'Focus op onveilige arbeidsomstandigheden' van de Algemene Rekenkamer naar meldingen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie over onveilige en ongezonde arbeidsomstandigheden.

Jaarlijks krijgen ongeveer 200.000 werkenden te maken met een arbeidsongeval en zo’n 60 mensen komen als gevolg van een arbeidsongeval te overlijden. Veelvoorkomende risicofactoren zijn onveilig gebruik van machines en werken op hoogte. Met name uitzendkrachten en arbeidsmigranten zijn relatief vaak het slachtoffer van arbeidsongevallen.

Meldingsplicht
Werkgevers zijn verplicht om ongevallen die kunnen leiden tot de dood, blijvend letsel of een ziekenhuisopname direct te melden aan de Arbeidsinspectie. Daarnaast kunnen mensen onveilige of ongezonde arbeidsomstandigheden melden. De Arbeidsinspectie bepaalt welke meldingen opgevolgd worden en doet vervolgens onderzoek. Werkgevers die hun meldingsplicht schenden kunnen tot € 50.000 boete krijgen van de Arbeidsinspectie.

Maatregelen tegen onder melding
Het niet melden van arbeidsongevallen belemmert effectief toezicht door de Arbeidsinspectie op veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. De Arbeidsinspectie kan deze onveilige omstandigheden namelijk niet (goed) onderzoeken en zo minder (goed) bijdragen aan een veilig werkklimaat. Om ondermelding tegen te gaan heeft de Arbeidsinspectie een lijst met mogelijke maatregelen opgesteld. Deze zijn gericht op bedrijven beter bekend maken met de regels; bedrijfsartsen wijzen op de mogelijkheid om te melden; betere doormelding van/naar andere instanties en; invoering van de dubbele meldplicht bij uitzendkrachten, waarbij naast het inhurende bedrijf ook het uitzendbureau verplicht is een arbeidsongeval bij de Arbeidsinspectie te melden

Joodse school Cheider weer open: 'Veiligheid van de leerlingen is verbeterd'

De Joodse school Cheider, een van de drie Joodse scholen in Amsterdam, heeft de deuren na vier dagen weer geopend. Volgens het schoolbestuur is de veiligheid van de leerlingen genoeg verbeterd om weer fysiek les te geven.

Maandag liet de school weten voor de tweede keer sinds de start van het Israël-Hamas conflict dicht te gaan. De veiligheid van de leerlingen kon niet worden gewaarborgd, omdat er 'ineens geen beveiliging meer was'. Herman Loonstein, de voorzitter van het schoolbestuur, reageerde dat het veiligheidsgevoel daardoor niet meer in orde was.

Loonstein laat aan AT5 weten dat het 'een en ander' is neergelegd bij de juiste autoriteiten. "De maatregelen die gaan over de veiligheid rond de school zijn nu verbeterd." Hoe de veiligheid precies is verbeterd, kan Loonstein niet op ingaan.

Het Cheider 'hoopt' nu goede afspraken te hebben gemaakt met de autoriteiten zodat een sluiting bij onrust in het Midden-Oosten niet nog eens voorkomt.

Gratis Amazon Prime Games voor de maand november aangekondigd

De week van Halloween is nog maar net begonnen en de nieuwe maand november is alweer in aantocht en dat betekent goed nieuws voor de Amazon Prime abonnees. Dit is weer een maand waarin opnieuw games worden weggegeven, waaronder klassiekers zoals Rage 2: DeLuxe Edition en Star Wars: Knights of the Old Republic.
Amazon Prime November - Games

De gehele lijst voor de maand november is als volgt:

  • Rage 2: DeLuxe Edition (Epic Games Store) - 2 november
  • Centipede: Recharged - 9 november
  • Evan's Remains (Amazon Games App) - 10 november
  • Behind The Frame: The Finest Scenery (Amazon Games App) - 16 november
  • Star Wars Knights of The Old Republic (Amazon Games App) - 16 november
  • The Dungeon of Naheulbeuk: The Amulet of Chaos (Amazon Games App) - 22 november
  • Black Widow: Recharged (Epic Games Store) - 23 november
  • Orten Was the Case (Amazon Games App) - 30 november
  • Caverns of Mars: Recharged (Epic Games Store) - 30 november

Amazon biedt in november ook gratis in-game loot en content drops aan voor titels als Cyberpunk 2077: Phantom Liberty, Fall Guys, League of Legends, Battlefield 2042 en Diablo 4.

EU: Orbán chanteert EU, Hongarije en Slowakije zijn tegen hulppakket Oekraïne

De Luxemburgse premier Xavier Bettel heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán ervan beschuldigd dat hij de EU probeert te chanteren. Op de tweede dag van een topontmoeting in Brussel bekritiseerde Bettel premier Orbán omdat hij zijn akkoord voor het nieuwe hulppakket voor Oekraïne er van laat afhangen of hij zijn geblokkeerde EU tegoeden krijgt uitbetaald. De Europese Unie mag niet worden gechanteerd door Hongarije aldus Bettel.

Bij de EU-top uitten zowel Orban als de nieuwe Slowaakse premier Robert Fico hun scepsis over verdere wapenleveranties aan Oekraïne. 

Bettel zinspeelde met zijn opmerkingen op Orbáns hernieuwde verzet tijdens de EU-top tegen het voorstel voor een hulppakket van 50 miljard euro voor Oekraïne. Officieel rechtvaardigde Orban dit door een vermeende onduidelijkheid of de vorige hulp verstandig door Oekraïne was gebruikt. EU-partners achten het echter waarschijnlijk dat Orbáns echte doel is om meer dan 13 miljard euro aan bevroren EU-financiering voor zijn land vrij te maken. De EU-Commissie kondigde ongeveer een jaar geleden aan dat ze de fondsen alleen zou vrijgeven als Orbáns rechts-nationalistische regering haar beloften om de rechtsstaat te handhaven volledig zou nakomen.

Orban zei aan de zijlijn van de EU-top in Brussel dat de EU-strategie in Oekraïne had gefaald. Oekraïne zal aan het front niet winnen. Er was een “zware discussie” tijdens de bijeenkomst in Brussel, vooral over de steun voor Oekraïne. Hij ziet geen reden om Hongaars belastinggeld naar de EU-begroting te laten stromen voor hulp aan Oekraïne. Er moet een “zeer goed onderbouwd” model zijn dat aangeeft waarom verdere hulp voor Oekraïne nodig is. Hongarije zal vervolgens in december beslissen over de goedkeuring ervan. Orbán had in het verleden echter herhaaldelijk kritiek geuit op nieuwe EU-sancties tegen Rusland, maar was het er uiteindelijk altijd mee eens. 

De Slowaakse premier had kritiek geuit op de financiering van wapens voor Oekraïne met EU-geld en maakte donderdag bekend dat zijn regering zich wilde concentreren op civiele hulp. Fico verwees naar wat volgens hem nog steeds ernstige problemen zijn met de corruptie in Kyiv. Fico is woensdag benoemd tot premier van het EU- en NAVO-land dat grenst aan Oekraïne. Vanuit de oppositie richtte hij zijn door pro-Russische uitspraken gekenmerkte verkiezingscampagne deze zomer sterk op het beëindigen van de wapenleveranties aan Oekraïne. Zijn coalitiepartners nemen echter een ander standpunt in. 

Orbáns recente ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in Peking zorgde ook voor problemen op de EU-top. De Nederlandse premier Mark Rutte zei dat hij het onsmakelijk vond dat Orbán Poetin de hand had geschud. Orbán verdedigde zijn ontmoeting met Poetin door te zeggen dat hij een vredesstrategie nastreefde.

Onderzoeken naar gevolgen houtrook op gezondheid geven nog onvoldoende duidelijkheid

In de rook van brandend hout zitten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Er is echter nog geen wetenschappelijk bewijs welk gevolg het stoken van hout mogelijk heeft op de volksgezondheid. Daarvoor moet beter onderzocht worden in welke mate mensen deze rook echt inademen. Dat concludeert het RIVM in het overzicht van de wetenschappelijke literatuur naar de gezondheidseffecten van houtrook in huis en buiten.

Bij de verbranding van hout in kachels en haarden komen chemische stoffen vrij. Bijvoorbeeld fijnstof, koolmonoxide, verschillende vluchtige organische stoffen en PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen).

Er is echter nog geen duidelijk wetenschappelijk bewijs wat de mogelijke gevolgen van houtstook zijn voor de volksgezondheid. Dat komt omdat tot nu toe onvoldoende is onderzocht of en hoeveel rook mensen (in huis) inademen. Dat hangt onder andere af van het type houtkachel, het stookgedrag en de weersomstandigheden. Deze eventuele blootstelling is nog niet precies genoeg gemeten. De meeste onderzoeken vragen of mensen zich herinneren of en hoe vaak zij hun houtkachel hebben gestookt. Ook de (weers)omstandigheden tijdens het stoken zijn onvoldoende onderzocht.

Wat het RIVM betreft moet dit beter onderzocht worden. Pas dan kan beter worden ingeschat wat de gezondheidseffecten van houtrook kunnen zijn.

Het RIVM beschrijft in dit literatuuroverzicht met name onderzoeken die gaan over de gevolgen van houtrook op longen en luchtwegen. Een paar studies gaan over andere effecten zoals hart- en vaatziekten, kanker of neurologische gevolgen. Ook geboortegewicht en zwangerschapsuitkomst is in een paar gevallen onderzocht. Deze onderzoeken laten wisselende resultaten zien en hebben vaak beperkingen. 

Er is nog weinig onderzoek onder niet-stokers en mensen met een kwetsbare gezondheid. Uit het Samenwerking Houtrookonderzoek (2022) naar blootstelling van niet-stokers bleek geen duidelijk verband tussen houtrook en een slechtere longfunctie of meer stress.

VS: Chinese straaljager nadert B-52 tot op 3 meter boven Zuid-Chinese zee

Een Chinese straaljager naderde tot op 3 meter van een Amerikaanse B-52 bommenwerper die over de Zuid-Chinese Zee vloog en veroorzaakte bijna een ongeluk, aldus het Amerikaanse leger. 

Tijdens de nachtelijke 'ontmoeting' naderde de Shenyang J-11 tweemotorige straaljager het vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht met een "ongecontroleerde buitensporige snelheid, waarbij hij onder, voor en binnen 3 meter van de B-52 vloog, waardoor beide vliegtuigen in botsing dreigden te komen", aldus het Amerikaanse Indo-Pacific Commando in een verklaring die donderdagavond laat werd vrijgegeven.

Erdogan: 'het Westen negeert mensenrechtenschendingen in Gaza'

De Turkse president Tayyip Erdogan zei donderdag dat westerse landen mensenrechtenschendingen in Gaza negeren omdat "het bloed dat er vloeit moslimbloed is".

In een toespraak op zijn presidentieel paleis zei Erdogan dat de aanvallen van Israël op Gaza niet langer als zelfverdediging te beschouwen zijn en nu zelfs 'barbaars' te noemen zijn. Hij bekritiseerde Westerse landen voor het geven van onvoorwaardelijke steun aan de Israëlische aanvallen in plaats van op te roepen tot terughoudendheid.

Zo willen techneuten blinden weer laten zien

Wereldwijd zijn zo'n 43 miljoen mensen blind. En dit aantal stijgt snel. Wetenschappers zijn al jaren bezig met een oplossing om deze mensen hun zicht terug te geven. Niet alleen medici, maar ook elektrotechnicus Tom van Nunen van de TU Eindhoven. Hij onderzoekt hoe je met behulp van stroom blinde mensen weer kan laten zien... (de wereld ziet er dan wel net iets anders uit? Benieuwd hoe? Check dan de video van Universiteit van Nederland!)

0:00 Wereldwijd zijn zo'n 43 miljoen mensen blind
01:33 Hoe word je blind?
02:51 Stroom gebruiken om blinde mensen weer te laten zien
04:22 De geschiedenis van elektriciteit en zicht
06:06 Je ziet de wereld in zwart-wit patronen
09:45 Succesvolle resultaten

Defensie blijft Oekraïense militairen trainen in Operatie Interflex

Nederland zet de steun aan de trainingen van Oekraïense militairen onverminderd voort. Defensie blijft daarvoor een bijdrage leveren aan Operatie Interflex in het Verenigd Koninkrijk. Dat meldde minister Kajsa Ollongren woensdag aan de Tweede Kamer.

Tijdens Operatie Interflex trainen militairen Oekraïners om te vechten in en voor hun land tegen de Russische agressor. Nederland levert sinds september 2022 een bijdrage aan dit opleidingsprogramma. Tot nu toe zijn 19.000 Oekraïense militairen getraind. Eind 2023 zijn dit er naar verwachting 26.000.

8 lichtingen
In 2024 zet Nederland deze bijdrage voort met 4 trainingsrotaties van elk ongeveer 90 militairen. Hiermee traint Nederland volgend jaar nog eens 8 lichtingen Oekraïners. Elke lichting telt 200 rekruten. De militairen van de Koninklijke Landmacht gaan onder meer lessen verzorgen in schietvaardigheid, medische zorg en oorlogsrecht.

Operatie Interflex is multinationaal. Naast Nederland leveren ook onder andere Canada, Denemarken, Finland en Zweden trainingscapaciteit.

FOK! Wat een weer: regen, buien en neerslag

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het overwegend bewolkt en regent het van tijd tot tijd. De zwakke tot matige wind komt uit richtingen tussen oost en zuid.

Vanmiddag overheerst de bewolking en trekken er buien over het land. Langs de westkust is daarbij onweer mogelijk. In de loop van de middag breekt de zon in het zuiden af en toe door. De wind komt uit een zuidelijke richting en is zwak tot matig, in het zuidwestelijk kustgebied aanvankelijk ook vrij krachtig. De maximumtemperatuur ligt tussen 11°C in het noorden en 14°C in het zuiden.

Vanavond is het half bewolkt en komen er nog steeds buien voor, langs de kust mogelijk met onweer. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is matig.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt. Vooral in de kustgebieden is er kans op een bui, mogelijk met onweer. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De wind komt uit een zuidelijke richting en is zwak tot matig. Langs de westkust wordt de wind mogelijk krachtig, windkracht 6.

Tot morgen! 

                   

Herfstig paadje ( Foto: Pixabay)
Herfstig paadje ( Foto: Pixabay)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

'Voorlopig maar geen Chinees pisbier'

Een Chinees biermerk heeft een onderzoek ingesteld nadat een man betrapt was tijdens het in een moutvat pissen in de Tsingtao bierfabriek.

Op de video, die al tientallen miljoenen keren is bekeken op sociale media, is te zien hoe een man gekleed in een blauwe overall en een helm in een moutvat klimt in de bierfabriek in Pingdu, China op 19 oktober. Vervolgens doet hij zijn gulp open en pist in het mout.

Tsingtao, dat zichzelf beschrijft als de op zes na grootste bierproducent ter wereld en de op één na grootste brouwerij van China, zei dat ze de partij mout in kwestie "volledig hebben gescheiden van het overige mout".

Duitse verzekeraars: e-auto's hebben minder ongelukken, wel duurdere reparaties

De bestuurders van elektrische auto's veroorzaken weliswaar minder ongevallen, maar de reparatie van hun voertuigen is aanzienlijk duurder. Dit blijkt uit een vergelijking van 37 modellen van elektrische auto's en vergelijkbare benzineauto's door de Algemene Federatie van Duitse Verzekeringsmaatschappijen (GDV).

De reparatiekosten liggen gemiddeld 30 tot 35 procent hoger dan die van vergelijkbare auto's met een verbrandingsmotor, zegt Jörg Asmussen, Chief Executive van de GDV. Christoph Lauterwasser, Managing Director van het Allianz Center for Technology, schrijft dit toe aan verschillende redenen: schade aan accu's is duur. Bovendien bestaat er onzekerheid over hoe om te gaan met beschadigde elektrische auto's, waardoor ze soms lange tijd in quarantaine worden geplaatst of total loss raken door benodigde voorzorgsmaatregelen zoals dompelbaden in bluscontainers. Daarnaast zijn er lange stilstandstijden en hoge uurtarieven in de werkplaatsen.

Nauwelijks ervaring met reparaties van e-auto's
"We hebben meer dan 125 jaar ervaring met voertuigen met interne verbranding, maar slechts ongeveer tien jaar met moderne elektrische voertuigen," zegt Lauterwasser. GDV roept fabrikanten daarom op om goede diagnosegegevens voor werkplaatsen en taxateurs te leveren, duurzame instructies voor de reparatie en gedeeltelijke vervanging van beschadigde accu's en precieze criteria voor de behandeling van auto's met ongevalsschade. Bovendien moeten accu's al in de ontwerpfase van het voertuig zo goed mogelijk worden beschermd tegen schade door ongevallen.

Ten minste een deel van de hogere reparatiekosten wordt echter gecompenseerd door de aanzienlijk lagere schadefrequentie van elektrische auto's in de uitgebreide verzekeringssector - d.w.z. in het geval van zelf veroorzaakte schade aan de eigen auto. Volgens het onderzoek ligt dit 15 tot 20 procent lager dan bij vergelijkbare auto's met verbrandingsmotor.

Random Pics van de Dag #1082

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.