'FinanciŰle problemen zorgen voor lege magen'

Bij 1,3 miljoen Nederlanders stapelen de problemen zich op, blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Mensen zijn steeds minder tevreden over hun leven. Ook het Rode Kruis merkt dit aan het toenemende aantal mensen dat een beroep doet op onder andere de voedselhulp. 'Ik eet zelf niet, zodat m'n kinderen wel kunnen eten' of 'wij eten elke avond hetzelfde, want dat is het goedkoopst' zijn uitspraken die helaas al maanden niet meer nieuw zijn voor ons.

Deze uitspraken zijn te verklaren, want volgens de consumentenbond stegen de basisboodschappen in een half jaar met 15 procent, waardoor nu ook zzp’ers en hoger opgeleiden in de knel komen door de vaste hoge lasten. Het nieuws van vandaag is opnieuw een bevestiging van de signalen die al maanden binnenkomen: voedsel is een sluitpost geworden en steeds meer huishoudens houden te weinig geld over voor voedzaam eten.

Het Rode kruis biedt hulp daar waar de nood het hoogst is. We bereiken maandelijks 20.000 mensen met voedselhulp. Via lokale partners delen we zo’n 17.500 boodschappenkaarten uit per maand en helpen we kinderen door middel van ontbijttassen. Sinds eind maart zorgen we samen met het Jeugd Educatiefonds en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & wetenschap voor maaltijden op school of boodschappenkaarten voor ouders. Het begint bijna normaal te worden, maar het is en blijft onvoorstelbaar dat dit in een rijk land als Nederland nodig is.