Klimmers openen World Cup-seizoen met boulderen in Japan, Belg schrijft historie

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want in het Japanse Hachioji werd daar het World Cup-seizoen geopend voor de sportklimmers. Het was een overzichtelijk programma, alleen het boulderen kwam aan bod: daarin krijgt men meerdere opdrachten, in de finale zijn dat er vier, waarop men moet proberen de top te bereiken.

Vrouwen
De vier boulders bleken voor de vrouwen bijzonder lastig neergezet te zijn: alleen de Duitse Hannah Meul en Brooke Raboutou uit de VS wisten überhaupt een top te halen. Dat kregen ze allebei voor elkaar op boulder één, waarna Raboutou dat op de derde én vierde boulder ook wist te doen. Dat leverde de winst op, want Meul bleef op de ene top steken. De derde plek was voor de Japanse Anon Matsufuji, die geen top haalde, maar wel drie keer de 'zone' - een soort middenpunt. Dat deden Ayala Kerem uit Israël en de Chinese Luo Zhilu ook, maar Matsufuji had er het kleinste aantal pogingen voor nodig.

Mannen
De Fransman Mejdi Schalck begon bijzonder sterk: op de eerste boulder haalde hij als enige de top, op boulder twee kreeg hij gezelschap van landgenoot Paul Jenft en de nog maar 18-jarige Belg Hannes van Duysen. De overige finalisten wisten geen enkele top neer te zetten en in boulders drie en vier kregen Schalck, Van Duysen en Jenft het ook niet voor elkaar - de vierde en laatste boulder was zelfs dusdanig moeilijk dat niemand überhaupt de zone haalde. De winst was zo voor Schalck, terwijl Van Duysen plek twee pakte omdat hij voor zijn ene top twee pogingen nodig had, tegen drie voor Jenft. Van Duysen's tweede plek was overigens het eerste World Cup-podium ooit voor een Belgische man.