WK darts begonnen; Smith en Wright simpel door, Wattimena naar huis

In het Alexandra Palace in Londen is het wereldkampioenschap darts van start gegaan. De eerste drie sessies zijn al achter de kiezen, maar daar was nog niet al te veel sensatie in te melden. Toch een moment om even terug te blikken, alvorens de zaterdagsessies van start kunnen gaan.

Op donderdagavond kwam wereldkampioen Peter Wright voor het eerst in actie. De Schot speelde tegen de Noord-Ier Mickey Mansell, die even daarvoor in de eerste ronde met 3-1 afrekende met Ben Robb uit Nieuw-Zeeland. Mansell deed het in die eerste partij prima, maar tegen Wright was het een ietwat pathetische vertoning: hij won bij god's gratie één leg, maar daar bleef het bij.

In een rotslechte, maar soms nog wel wat spannende partij nam de Ier Keane Barry het op tegen Grant Sampson uit Zuid-Afrika. Die begon succesvol en won de eerste twee sets met 3-2, waarna Barry terugsloeg. Toch maakte Sampson het af, maar een dag later ging hij er met nog véél slechter spel totaal kansloos af tegen de Belg Kim Huybrechts.

Jermaine Wattimena was de eerste Nederlandse vertegenwoordiger die in actie kwam en wel tegen de Noord-Ier Nathan Rafferty. Wattimena had het erg zwaar met de jongeling, hoewel hij kansen zat kreeg. Die liet hij vooral in de laatste set echter allemaal liggen en zo kon Rafferty het met 3-2 afmaken. Ook zijn toernooi was verder niet een veel langer leven beschoren: vrijdagavond maaide Michael Smith hem met drie keer 3-0 van het podium af.

De drie eersterondepartijen op vrijdagmiddag leverden allemaal weinig op: de Schot Alan Soutar stuurde Mal Cuming met 3-0 terug naar Australië, terwijl Boris Krcmar uit Kroatië met dezelfde cijfers van de Japanner Toru Suzuki won. Tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis gunde Daniel Larsson in elke set één leg, maar de Zweed droop zo wel met 3-0 af.

Vrijdagavond openden de Oostenrijker Rowby-John Rodriguez en de Filipijn Lourence Ilagan de sessie en dat werd best vermakelijk. Ilagan stond als een dolle zijn finishes te gooien, tot hij het totaal kwijtraakte en Rodriguez in no-time van 2-0 terug kwam tot 2-2. Halverwege de beslissende set vond Ilagan zijn 'schwung' echter weer en zo wist hij het warempel af te maken met 3-2.

Een van de grootste vrouwelijke talenten ooit, de 18-jarige Engelse Beau Greaves, debuteerde met een partij tegen William O'Connor. Vooral in de eerste twee sets bood ze de Ier meer dan uitstekend partij, maar het was net niet genoeg en in de derde set maakte O'Connor het af: 3-0.

De beste partij van het WK tot nu toe ging tussen Keegan Brown en Florian Hempel. De Engelsman en de Duitser verdeelden de eerste twee sets na vijf legs, Brown pakte set drie na eveneens vijf legs. Hempel trok de vierde set wat makkelijker naar zich toe, waarna hij het in de beslissende set in de beslissende leg afmaakte: 3-2.