Dubbel Japans goud op openingsdag WK judo

In de Oezbeekse hoofdstad Tashkent is het wereldkampioenschap judo van start gegaan. Dat gebeurde zoals gebruikelijk met de lichtste gewichtsklasses: de vrouwen tot 48 kilogram en de mannen tot 60 kilogram, met daarbij ook Nederlandse deelname.

Mannen -60kg
Tornike Tsjakadoea vocht vorig jaar in Tokyo om olympisch brons, maar verloor dat duel. In Tashkent begon hij prima met winst op de Fransman Romain Valadier, maar vervolgens bleek de Mongoliër Ariunbold Enkhtaivany te sterk.

Diezelfde Enkhtaivany schopte het ook tot de finale, maar daarin was hij volstrekt kansloos: de Japanse olympisch kampioen Naohisa Takato gooide hem rap op de zij en maakte het niet veel later af door hem ogenschijnlijk simpel op zijn rug te duwen, waarmee Takato's vierde wereldtitel een feit was. Brons was er voor de Kazach Yeldos Smetov, de man die Tsjakadoea in Tokyo van het brons hield, na winst op thuisfavoriet Dilshodbek Baratov. Ook de Taiwanees Yung-wei Yang pakte brons, hij klopte Yam Wolczak uit Israël.

Vrouwen -48kg
Natsumi Tsunoda greep vorig jaar naast olympische deelname, want Funa Tonaki kreeg het ene beschikbare ticket. Diezelfde Tonaki versperde haar pad dit keer niet: de Spaanse Julia Figueroa rekende met haar af.

Figueroa verloor in de halve finales dan weer van de Duitse Katharina Menz, die door Tsunoda eerst op haar zij werd gelegd en die vervolgens in een houdgreep eindigde. Tsunoda verdedigde haar wereldtitel zo met succes, Figueroa verloor de strijd om brons van de Italiaanse Assunta Scutto. Het andere brons was voor de Kazachse Abiba Abuzhakynova, die Mary Dee Vargas uit Chili na een zeer lange golden score op een strafje klopte.