FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 juli 2022

President Sri Lanka is zijn land ontvlucht.

De president van Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, is op de vlucht geslagen en zijn land ontvlucht meldt de BBC. Zaterdag bestormden woedende demonstranten zijn presidentieel paleis. Sindsdien is hij ondergedoken.

In Sri Lanka is het al tijden onrustig en er zijn regelmatig grote anti-regeringsdemonstraties. De demonstranten houden de regering verantwoordelijk voor de zware economische crisis waar het land in zit en eisten al langer zijn vertrek. Er is een torenhoge inflatie en een groot tekort aan onder meer voedsel, brandstof en medicijnen. 

NASCAR-coureur Elliott wint thuisrace in Atlanta

Op de Atlanta Motor Speedway is zondagavond alweer de negentiende race van het jaar in de NASCAR Cup Series verreden. Op de 'kleine superspeedway' van Atlanta was het de hele race spannend, met hoge snelheden en zeer weinig ruimte tussen de auto's.

We begonnen de race met Chase Elliott, Ross Chastain, Kyle Larson en Tyler Reddick voorop. In een verder niet al te enerverende eerste stage pakte Elliott de stagewinst, voor Alex Bowman en Chastain.

In de tweede stage gingen Ty Dillon, Chris Buescher en BJ McLeod in het achterveld in de rondte, wat met Martin Truex voorop voor een caution zorgde. Niet heel veel later ging het voorin ook fout: Chastain duwde Truex in de rondte en ook Larson klapte de muur in.

De pitstopplannen werden door de caution flink door elkaar geschud: niet iedereen kwam binnen en zo ging Ricky Stenhouse naar de leiding. Een spin van Buescher zorgde voor een onderbreking, maar met William Byron vooop konden we relatief snel weer door.

Chase Briscoe was de volgende die met een klapband over de baan gleed: caution. Met Elliott voorop leken we de stage racend af te ronden, tot Bowman spinde en voor een caution zorgde. Elliott won de stage zo vrij simpel, voor Reddick.

Met Austin Cindric en Aric Almirola voorop konden we door, hoewel het niet lang duurde: onder meer Bubba Wallace, Brad Keselowski, William Byron en Reddick waren bij een flink incident betrokken. Erik Jones en Chastain reden bij de volgende herstart voorop, met dik tachtig ronden te gaan.

Kyle Busch en Cody Ware gingen in het achterveld in de rondte en zorgden voor een nieuwe caution, waarna we nota bene met Corey LaJoie voorop verder konden. Het ging even goed, tot Christopher Bell door het gras stuiterde en een nieuwe caution veroorzaakte.

Elliott en Truex hadden bij de herstart de eerste posities in handen, er stonden nog negentien ronden op de teller. Het duurde niet lang voor het weer fout ging: Denny Hamlin werd in de rondte getikt door, wie anders, Chastain.

Met Truex en LaJoie voorop en Elliott met Chastain op rij twee werd het groen weer gezwaaid voor inmiddels nog acht ronden, tot Hamlin en Joey Logano elkaar raakten: caution. LaJoie had de leiding bij de herstart, voor Truex en met drie ronden op de teller.

Elliott ging snel voorbij LaJoie en dat bleek hem de winst op te leveren: in de laatste ronde klapte LaJoie's band, wat een kettingreactie veroorzaakte met flink veel schade. Elliott won zo, voor Chastain en Cindric.

Random Pics van de Dag #674

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Oranje met zwaarbevochten zege op België naar halve finale WK hockey

Achtvoudig wereldkampioen Nederland heeft zich geplaatst voor de ontknoping van het WK hockey, dat plaatsvindt in het Spaanse Terrassa. Met een zwaarbevochten 2-1 overwinning in de kwartfinale wipte Oranje voor een kleine 10.000 supporters in het Wagener Stadion opponent België uit het toernooi. Tegenstander zaterdag in de halve finale is de winnaar van Australië-Spanje, de kwartfinale die woensdag wordt gespeeld.

Amstelveen ontplofte na 59 minuten hockeyen, toen België op een stand van 2-1 een strafcorner naast schoot, de laatste kans van de wedstrijd. Iedereen in het Wagener Stadion explodeerde en zorgde in de slotminuut van de kwartfinale voor een elektrisch geladen sfeer. Alle supporters stonden van hun stoel op en trakteerden Oranje op een oorverdovend applaus. Bij het klinken van de toeter brak er een volksfeest los op de tribunes.

Op een stand van 1-1, tien minuten na de gelijkmaker van België uit een strafcorner, bracht aanvaller Freeke Moes in haar 25ste interland het Nederlands elftal verlossing. Heerlijk slalomde de spits in de cirkel door een leger Belgische sticks. Vanaf de achterlijn schoot de spits van Amsterdam de bal via de binnenkant van de klomp van keepster D’Hooghe in het doel: 2-1. Twaalf minuten lang moesten de Oranje Dames vervolgens zien te overleven in de zwaarste wedstrijd die ze dit wereldkampioenschap speelden.

Massaal klonk het ‘Holland, Holland’ om 19.30 uur vanaf de volle tribunes in het uitverkochte Wagener Stadion. Instinctief voelde het publiek aan dat Nederland de steun goed kon gebruiken. Oranje hockeyde dit toernooi goed, maar nog niet fantastisch. Dat Nederland zomaar even het sterk spelende België aan de kant zou schuiven, was geen vanzelfsprekendheid.

Elke wedstrijd incasseerde de verdediging tot nu toe een tegendoelpunt, een zeldzaamheid de afgelopen seizoenen. Speelsters bij wie het normaal gesproken lijkt alsof de bal met lijm aan hun stick kleeft, leden dit WK te vaak balverlies. De verbinding tussen de topspeelsters van het Nederlands elftal was er soms wel, maar te vaak ook niet.

België speelde dit WK enkele sterke wedstrijden. Onder leiding van Raoul Ehren heeft de Belgische nationale ploeg een verjongingskuur ondergaan. Talenten als Charlotte Englebert (21), Ambre Ballenghien (21), Justine Rasir (20) en Hélène Brasseur (20) hebben het team een kwaliteitsinjectie gegeven. Vooral de overtuigende wijze waarop de Belgen het arme Chili wegspeelden (5-0), was bijzonder om te zien, met de kanttekening natuurlijk dat Chili natuurlijk het laagst geklasseerde land van dit WK was.

Meteen vanaf de afslag trok Oranje ten aanval. Middenvelder Felice Albers, bezig aan een ijzersterk wereldkampioenschap, liet zich met een flits gelden. Na kleine kansjes voor Lidewij Welten en Frédérique Matla legde ze de bal op een Belgische voet, wat de eerste strafcorner van de wedstrijd opleverde. Om de een of andere reden loopt het dit WK nog niet op de kop cirkel bij Oranje. Tot aan de kwartfinale haalde Nederland 21 corners, waarvan er slechts vier werden verzilverd. Vooral het vizier van Frédérique Matla stond nog niet op scherp, met nul goals uit acht pogingen.

Behalve Matla meldde ook Yibbi Jansen zich op de cirkelrand. Duidelijk te zien was dat Jansen de eerste keus is. De bal werd richting de middenvelder van SCHC gespeeld. Haar sleeppush was hard, maar over de grond en door het midden. De Belgische keepster Elena Sotgiu bracht met haar voet redding.

Na een gemiste kans van Alix Gerniers ging Nederland met man en macht op zoek naar de voorsprong. International Laurien Leurink, de assistkoningin van het Nederlands elftal, legde na twee gemiste kansen van Maria Verschoor haar stick op de grond, bij de tweede paal. Een voorzet van Eva de Goede tipte ze binnen, vlak voor het einde van het eerste kwart: 1-0.

Twee keer scoren was op het eerste oog een zware opgave voor de Belgen. Gedurende de eerste minuten van het tweede kwart versierde Nederland drie strafcorners, maar die werden stuk voor stuk gemist. Toch kwam er vervolgens een fase dat de Belgen sterker werden. Wel kreeg Oranje de kans op 2-0. Een schot van Laura Nunnink werd gered door keepster Aisling D’Hooghe. Aanvaller Freeke Moes volleyde de bal vervolgens vanuit de lucht bijna het doel in, maar opnieuw stond D’Hooghe in de weg.

Na de 1-0 mocht Nederland zichzelf verwijten dat te weinig op zoek ging naar de 2-0. Heel Amstelveen hield de adem in toen de Belgische aanvaller Charlotte Englebert de eerste strafcorner voor de Red Panthers haalde. Alle ogen waren gericht op verdediger Stéphanie Vanden Borre (24), die acht jaar geleden als zestienjarige haar debuut maakte in de nationale ploeg. Lang behoorde ze tot de grijze middenmoot van het internationale hockey, maar nu ze 155 interlands achter haar naam heeft staan, is haar sleeppush het grootste wapen van de Red Panthers. Dit wereldkampioenschap stond de teller voor haar op zes verzilverde strafcorners. Daarmee is ze medetopscorer van het WK.

Verrassend koos België niet voor een sleeppush van Vanden Borre, maar speelde zij de bal terug op aangeefster Alix Garniers. Met een tip-in vond Garniers het minuscule gaatje in de Nederlandse strafcornerverdediging. Halverwege het derde kwart stond het plotseling 1-1.

De minuten daarna was Nederland het helemaal kwijt. Pas in het vierde kwart pikte Oranje de draad weer op. Aanvaller Freeke Moes deed het Wagener Stadion na 48 minuten ontploffen. Vanaf de achterlijn schoot de spits van Amsterdam de bal via de binnenkant van de klomp van keepster D’Hooghe in het doel: 2-1.

Tien minuten voor tijd viel het Wagener Stadion stil toen de Belgen hun tweede strafcorner van de wedstrijd haalden. Opnieuw speelde Vanden Borre voor de tip. Via een Belgische stick ging de bal omhoog. Het leverde een grote kans op voor de 2-2. Maar door Alix Gerniers werd de bal over het Nederlandse doel getikt.

De slotfase was bloedstollend. De klok tikte weg en Moes was dichtbij de 3-1, maar schoot de bal op de paal. De laatste twee minuten haalde België nog twee strafcorners. Maar nadat Josine Koning de inzet van Vanden Borre redde en vervolgens de rebound naast ging, steeg er om 21.04 uur een orkaan van gejuich op in Amstelveen.

Nederland – België 2-1 (1-0)
14. Laurien Leurink 1-0
38. Alix Garniers 1-1 (sc)
48. Freeke Moes 2-1

Ophef over Jill Biden's vergelijking latino's met breakfast-taco's

De Amerikaanse first lady Jill Biden heeft een storm van kritiek over zich heen gekregen nadat ze mensen van Latijns-Amerikaanse afkomst in een als compliment bedoelde opmerking vergeleek met taco’s.

Tijdens een speech gericht op Latijns-Amerikaanse stemmers, sprak de first lady over de diversiteit van die gemeenschap en noemde die 'zo mooi als de bloesem in Miami en zo uniek als de ontbijt-taco’s hier in San Antonio'.

FIA bevestigt vertrek Masi

Het was al even stil rondom ex-wedstrijdleider Michael Masi, maar vandaag werd bekend dat de Australiër zijn taken bij de FIA definitief neerlegt. Hoewel hij naar verluidt nog werkzaamheden verrichtte voor de FIA, waren er signalen dat Masi er wel eens definitief mee zou kunnen stoppen.

"De FIA bevestigt dat Michael Masi heeft besloten de FIA te verlaten", zo werd bekend gemaakt in een officieel statement. "Masi heeft besloten terug te keren naar Australië om meer tijd met zijn familie door te brengen en op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen. De FIA bedankt hem voor zijn toewijding en wenst hem het beste voor de toekomst".

De ex-wedstrijdleider nam in 2019 de taken over van de onverwachts overleden Charlie Whiting. De Australiër kwam vooral in 2021 voor hete vuren te staan met als (anti)climax tijdens de seizoensfinale in Abu Dhabi. Aan het begin van het seizoen werd bekend dat hij zijn taken als wedstrijdleider neerlegde en koos de FIA voor Niels Wittich en Eduardo Freitas als wedstrijdleiders.

Cort Nielsen wint Alpenrit naar Megéve, Pogacar behoudt geel

Magnus Cort Nielsen heeft de tiende etappe in de Tour de France op zijn naam gebracht. De Deen was in de rit naar Megève de sterkste van een groep vroege aanvallers. Cort Nielsen won nipt voor de Australiër Nick Schultz. Tadej Pogacar behield in de rit nipt zijn gele leiderstrui.

Maandag op de rustdag werd door de Tourorganisatie nog bekendgemaakt dat niemand positief was getest op corona, maar voor de start van de tiende etappe kon Luke Durbridge en George Bennett niet van start gaan naar een positieve coronatest. Ook Rafal Majka testte positief op Corona, maar vanwege de lage waarde mocht de Pool toch van start gaan.

Vanuit de start werd er direct hard gekoerst en pas na een uur reed er een grote groep weg. 25 renners waren mee in de kopgroep en al snel werd duidelijk dat het peloton de ruimte zou geven aan de ruime kopgroep. Met nog veertig kilometer probeerde Alberto Bettiol het vanuit de kopgroep alleen. Tot de wedstrijd plots werd geneutraliseerd, nadat klimaatactivisten zich hadden vastgeketend op de weg en het parcours blokkeerden. Onwaarschijnlijke beelden. Aanvaller Bettiol kon er nog net tussen, maar de rest kon er niet meer langs en werd de wedstrijd een kwartier stilgelegd.

Na een kwartier kreeg de wedstrijd weer een vervolg en mocht Bettiol er als eerste er weer vandoor. Aan de voet van de slotklim van bijna twintig kilometer begon hij met een kleine voorsprong op de achtervolgende groep. Hij hield het nog lang vol, maar werd uiteindelijk gegrepen. Daarna probeerde verschillende renners om het verschil te maken op de beklimming naar Megeve, maar steeds kwam het steeds samen. De aanval van Luis Leon Sanchez leek wel te slagen. Vlak voor de top slaagde de Spanjaard een gat en alleen Jorgenson, Schultz en Van Baarle keerde in eerste instantie terug.

Het viertal leek uit te maken wie de tiende etappe in de Tour zou pakken, maar in de laatste kilometer kwam nog een aantal renners terug en gingen we uiteindelijk sprinten voor de dagzege. Sanchéz ging als eerste aan, maar werd vrij snel gepasseerd door Schulz. De Australiër leek op weg naar de dagzege, maar in zijn wiel zat Cort Nielsen. De Deen had zijn sprint perfect getimed en vlak voor de meet ging hij Schulz nog voorbij en pakte de winst in rit tien.

Monsterzege Engelse voetbalsters op EK

Op het EK voetbal voor vrouwen heeft het gastland maandagavond een heuse monsterzege geboekt. Engeland was in Brighton and Hove met maar liefst 8-0 te sterk voor het hulpeloze Noorwegen, ooit een grootmacht in het vrouwenvoetbal.

Georgia Stanway mocht na twaalf minuten al aanleggen voor een penalty en trapte raak, Lauren Hemp was drie minuten later ook trefzeker. Nog voor rust hadden Ellen White én Beth Mead er twee goals in liggen, waarna het even wat rustiger werd. Alessia Russi hervatte de score twintig minuten na rust en Mead bracht de eindstand op 8-0.

Oostenrijk en Noord-Ierland speelden daarvoor in Southampton, waar een slechte vrije trap van Oostenrijk door de Noord-Ierse verdediging knullig klaar werd gelegd voor Katharina Schiechtl: 1-0. Twee mooie schoten van Oostenrijk eindigden op de lat en over het doel, maar kort voor het einde viel toch de genadeklap: Katharina Naschenweng werkte de 2-0 binnen.

Gündogan doet aangifte tegen FvD'er: 'Rechtsstaat door dit soort types onder druk'

Zelfstandig Tweede Kamerlid Nilufer Gündogan gaat  vandaag aangifte doen tegen Gideon van Meijeren wegens opruiing en aanzetten tot geweld, zo zegt ze tegen het AD. Aanleiding daarvan is een speech waarin de FvD’er aangeeft onder welke omstandigheden boeren geweld mogen gebruiken. Verschillende strafrechtadvocaten denken dat haar aangifte kans van slagen heeft. Zo meldt het AD

Hieronder de gewraakte speech, rond 9.00, 15.00, 19.00 en 21.00 gaat van Meijeren steeds een stapje verder om te eindigen met geweld te rechtvaardigen door naar het wetboek van strafrecht artikel 41.1 te verwijzen; 

Artikel 411.Niet strafbaar is hij die een feit begaat, geboden door de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.

'Poetin wordt weer vader, minnares Kabaeva onbedoeld zwanger'

Er gaan hardnekkige geruchten rond dat de Russische president Vladimir Poetin op 69-jarige leeftijd opnieuw vader wordt. Zijn minnares, voormalig turnprof en ex-parlementslid, Alina Kabaeva (39) zou onbedoeld zwanger van hem zijn geworden en een meisje verwachten. 

Poetin zou niet blij zijn geweest toen hij het heugelijke nieuws hoorde.

Bruls: 'Er komt geen boer Nijmegen binnen tijdens vierdaagse'

De boeren willen volgende week van zich laten horen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Dat bevestigt Boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) na berichtgeving hierover door het AD. De boeren willen hun trekkers langs de Via Gladiola (St. Annastraat) zetten om zo de aandacht van de (internationale) pers op hun protest tegen de stikstofplannen te vestigen. 

Maar als het aan burgemeester Hubert Bruls ligt komt er niks van die boerenacties terecht. De Nijmeegse burgemeester zei vorige week al tijdens een persconferentie over de 4Daagse dat demonstrerende boeren tijdens het wandelevenement niet gewenst zijn in Nijmegen. De maatregelen die Bruls hiertoe wil nemen worden deze week bekend gemaakt. 

Aantal opgenomen coronapatiënten stijgt naar bijna duizend

Ziekenhuizen behandelen momenteel 970 mensen die het coronavirus hebben opgelopen. Dat is het hoogste aantal sinds 26 april. Sinds afgelopen vrijdag is de totale bezetting met 124 toegenomen, vooral op verpleegafdelingen.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakt in de cijfers geen onderscheid tussen mensen die vanwege hun coronabesmetting zijn opgenomen, en mensen die door een andere oorzaak in het ziekenhuis zijn beland en toevallig besmet bleken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat onderscheid wel. Daaruit komt naar voren dat in de huidige coronagolf daadwerkelijk meer mensen vanwege hun coronaklachten in het ziekenhuis belanden. Maandag zijn er 150 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Meer hierover op Skipr

Marco Kroon vindt vlag ondersteboven bij boerenprotest 'belediging voor militairen'

Het op zijn kop hangen van de Nederlandse vlag bij de boerenprotesten is Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, in het verkeerde keelgat geschoten.

Het blauw-wit-rood dat vaak te zien is bij de boerenprotesten, is volgens Kroon 'een directe belediging voor de duizenden militairen, burgers, agenten, brandweermannen en alle anderen die in dienst van de Staat der Nederlanden het allerhoogste offer hebben gebracht'. Zo meldt RTLNieuws.

Op zijn LinkedIn pagina schreef Kroon het volgende:

TROTS OP ROOD, WIT EN BLAUW! 

Vandaag reed ik vol trots vanuit Brabant naar Den Helder om aanwezig te zijn op de jaarlijkse veteranendag van het oudste krijgsmachtdeel dat ons mooie land rijk is. De Koninklijke Marine.  

Als Ridder Militaire Willems-Orde heb ik de eer om regelmatig een uitnodiging te krijgen voor deze mooie en eervolle evenementen.

Eenmaal 'en route' werd ik kilometer na kilometer steeds verdrietiger. Ik had natuurlijk al eens eerder gezien dat men uit protest weleens een nationale vlag op foute wijze hijst, maar tot mijn grote afgrijzen, zag ik dat onze Nationale trots, de Nederlandse Driekleur bijna overal, langs snelwegen en midden op de weilanden, standaard ondersteboven triest in top hangt. Dit doet mij als militair pijn.

Uiteraard ben ik op de hoogte van de hele situatie rondom de stikstofcrisis en begrijp ik de emotie, de protesten en de zware lading echt wel. 

Maar behandel onze Nederlandse vlag alstublieft met het nodige respect. Het bewust verkeerd hijsen van onze vlag is in mijn optiek een directe belediging voor de duizenden militairen, burgers, agenten, brandweermannen en alle anderen die in dienst van de Staat der Nederlanden het allerhoogste offer hebben gebracht voor de kernwaarden waar dit nationaal symbool van vrede, vrijheid en tolerantie voor staat. 

Kortom...talloze Nederlanders zijn gestorven voor ... en begraven onder deze vlag. 

Sowieso al 25 Nederlandse vlaggen....met beleid gevouwen en met de grootste eer en allerhoogste respect geschonken aan de nabestaanden van onze Brothers in Arms, gesneuveld in Uruzgan. 

Daarom mogen we niet vergeten dat het juist deze offers van bloed, zweet en tranen zijn geweest die elke Nederlander het bijzondere recht op demonstratie en vrijheid van meningsuiting hebben gegeven. 

Dus beste Nederlanders....bent u het niet eens met het kabinet en de politieke besluitvorming?...Demonstreer gerust, ...houdt desnoods een referendum, of wacht geduldig op nieuwe verkiezingen en ga stemmen... 

...maar blijf af van onze vlag. De vrijheid van deze kleuren is namelijk betaald met Nederlands bloed. 

Respecteer dat alstublieft!

#respect #veteranen #roodomhoog

Enorme brand waarschijnlijk resultaat van verkeerd weggegooide batterijen

De brand die er vrijdagavond voor zorgde dat het in heel Amsterdam blauw van de rook stond, is waarschijnlijk het resultaat van verkeerd aangeboden batterijen. De brand ontstond bij een metaalrecyclingbedrijf. De metaal- en afvalbranche zien de afgelopen jaren een toename in het aantal elektrische producten en daarmee ook in het aantal branden. "Mensen zijn geneigd om de batterijen weg te gooien op de verkeerde plekken."

Batterijen horen niet in de prullenbak, maar moeten op een andere manier worden aangeboden. Bijvoorbeeld in boxen die je kunt vinden in de supermarkt. Gooi je ze toch in de afvalbak, dan kan dat dus gevaarlijk zijn.

"Overwegend zijn het lithium-ion batterijen", zo begint Tom Verhoeven, vestigingsdirecteur van het bedrijf waar de brand plaatsvond. Dat zijn vaak batterijen die kunnen worden opgeladen. "Die horen niet in onze metaalstroom thuis." Verhoeven noemt een paar voorbeelden, zoals een elektrische fiets waarbij de batterij vergeten wordt of een batterij in een elektrische tandenborstel. "Die kunnen allemaal dit soort branden doen veroorzaken."

De brand was zo groot en veroorzaakte zoveel rook, dat er zelfs een NL-Alert werd verstuurd met het advies om de ramen dicht te houden bij last van de rook.

Het bedrijf benadrukt dat ze hun best doen om dit soort branden te voorkomen met hitte-detectie-camera's en blussystemen, maar kan niet verzekeren dat het niet nog een keer gebeurt. "We besteden honderd-duizenden euro's per jaar aan brandbestrijding- en detectie, maar soms glipt er iets doorheen."

Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat er nog onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van de brand. Verhoeven doet in elk geval graag een oproep aan iedereen: "Zorg dat je de batterijen eruit haalt voor je een product weggooit en zorg dat je het op de juiste manier aanbiedt. Dan kunnen wij het op de juiste manier verwerken."

Stijging Nederlandse huizenprijzen in top vier Europese Unie

De huizenprijsindex, waarin de transactieprijzen van zowel nieuwbouw als bestaande koopwoningen worden meegenomen, was in het eerste kwartaal van 2022 19,5 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee staat Nederland in de top vier landen met de grootste stijging van de huizenprijzen in de Europese Unie. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

Gemiddeld zijn de huizenprijzen in de Europese Unie in het eerste kwartaal van 2022 gestegen met 10,5 procent. Na Tsjechië (+24,7 procent), Estland (+21,0 procent) en Hongarije (+20,6 procent) kende Nederland de grootste stijging van de huizenprijzen.

Prijzen nieuwbouwkoopwoningen 14,8 procent hoger
In het eerste kwartaal van 2022 was de transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 14,8 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De prijs van een bestaande koopwoning was gemiddeld 20,3 procent hoger, de hoogste jaar-op-jaarstijging in een kwartaal sinds het begin van de meting in 1995.

Minder transacties koopwoningen in het eerste kwartaal
In het eerste kwartaal van 2022 werden 43 923 bestaande koopwoningen verkocht. Dit is een daling van 34,1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Met 6 884 transacties is het aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen juist met 1,7 procent gestegen. Dat is het hoogste aantal verkochte nieuwbouwwoningen in een eerste kwartaal sinds het begin van de meting in 2015. In totaal zijn er in het eerste kwartaal 30,8 procent minder woningen verkocht. Dit is het vierde kwartaal op rij dat het totaal aantal transacties afneemt ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Versnelling flexwoningbouw om woningtekort te verlichten blijkt lastig

Het snel neerzetten van tijdelijke woningen die de dringende woningnood moeten verlichten wordt bemoeilijkt door verschillende factoren, waaronder personeelsgebrek en een te grote investeringsonzekerheid. Meerdere flexibele woonprojecten komen daardoor niet snel, of zelfs helemaal niet van de grond. Het Rijk, gemeenten en huisvesters moeten structurele oplossingen uitwerken om de zogeheten flexwoonconcepten financieel en sociaal te laten slagen en te waarborgen dat de ontwikkeling van flexwoningen niet afleidt van reguliere woningbouw. Dit stelt het PBL op basis van een verkennende studie.

Flexwoningen zijn woningen die tijdelijk bestaan, of vaste woningen die verhuurd worden onder een tijdelijk contract. Het idee is dat zo sneller woonplekken te realiseren zijn dan via het bijbouwen van reguliere woningen. De minister van BZK wil dat er 15.000 flexwoningen per jaar bijkomen voor urgent woningzoekenden. Onderzoekers van het PBL hebben gekeken in welke situaties en onder welke omstandigheden tijdelijke woningen snel en aanvullend op de reguliere woningvoorraad kunnen worden gebouwd. Uit de bestudering van verschillende casussen werd een aantal barrières duidelijk.

Praktische belemmeringen
Ten eerste doet zich een aantal praktische belemmeringen voor: het vinden van een locatie kan veel tijd en moeite kosten en nieuwbouwprojecten moeten soms lang wachten op water en elektra-aansluitingen. Daarnaast zijn tijdelijke woningen vaak een onzekere investering, omdat niet duidelijk is hoelang de woningen zullen meegaan, of ze verplaatst kunnen worden en waarheen dan. Dat maakt dat voor vrijwel elk flexwoonproject een zoektocht naar investeerders nodig is die de risico’s willen dragen. Ook de beperkte personele capaciteit bij gemeenten en corporaties kan een probleem vormen. De inzet van mensen op de realisatie van tijdelijke projecten kan ten koste gaan van tijd en aandacht voor de realisatie van permanente woningbouw. Daarnaast signaleren de onderzoekers dat het werk dat gepaard gaat met de verhuur en het beheer van flexwoningen vaak wordt onderschat, met name wanneer er sprake is van een hoge mutatiegraad en/of wanneer kwetsbare doelgroepen in flexwoningen worden gehuisvest.

Oprekken exploitatietermijn
In de praktijk zoeken gemeenten en verhuurders steeds naar manieren om dit soort belemmeringen op te lossen. Ze rekken de bijvoorbeeld de exploitatietermijn op om de woningen wel rendabel te maken. Of ze gaan inzetten op specifieke doelgroepen zoals statushouders en uitstroom van de geestelijke gezondheidszorg, zodat budgetten uit het sociaal domein de gaten in de businesscase kunnen dichten. “Deze kortetermijnoplossingen kunnen ervoor zorgen dat een project dan wel van de grond komt, maar belangrijk is te realiseren dat flexwoningen en hun bewoners ook na de bouw om structurele aandacht vragen”, stellen de onderzoekers. “We zien dat fundamentele politieke en maatschappelijke discussies in het voortraject de besluitvorming rondom flexwonen stagneren, omdat er veel onzekerheden zijn en eerdere tijdelijke woonprojecten soms een slecht imago hebben”, stelt hoofdonderzoeker Jolien Groot. “Als een project onzorgvuldig wordt opgezet, dan kan dat leiden tot onprettige woonsituaties en verdere stigmatisering van het flexwonen. Dat is jammer, want er zijn op dit moment veel mensen gebaat bij een snel beschikbare woning.”

Tour: Etappe 10 - Lange slotklim, krijgt Pogacar concurrentie?

De eerste echte rustdag van de Tour de France zit erop, we hebben inmiddels negen etappes achter de rug. Tadej Pogacar heeft het geel in handen en het lijkt er niet op dat de Sloveen ook maar een seconde in de problemen gaat komen, of gaan we toch nog een beetje spanning krijgen?

Vandaag de tiende etappe en het is geen lange: iets minder dan 150 kilometer vanaf de start in Morzine. Onderweg klimmen van de vierde, derde en vierde categorie, alvorens we beginnen aan de slotklim naar Megève. Die is niet loodzwaar, gemiddeld vier procent valt best mee, maar wel bijna twintig kilometer lang en slopend genoeg dus.

Rellende_Rotscholier heeft alles hier weer uitgebreid voorbeschouwd, inclusief de laatste paar kilometer na de slotklim, met finish op het lokale vliegveld. De start wordt om half twee gegeven, de finish wordt grofweg tussen vijf en kwart over vijf verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Reis met de trein naar de Vierdaagse in Nijmegen

Tijdens de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten rijden zowel NS als Arriva vanaf zaterdag 16 juli een extra en aangepaste dienstregeling. NS en Arriva rijden extra vroege en met langere treinen om wandelaars naar de start te brengen. Een speciaal nachtnet zorgt ervoor dat feestvierders weer met de trein naar huis kunnen. Ook staan er veel extra NS en Arriva-medewerkers klaar op station Nijmegen om iedereen een warm welkom te geven en wegwijs te maken.

Stationsmanager Geoffrey Brookman kijkt er naar uit: ”Eindelijk kunnen we alle wandelaars en feestvierders weer welkom heten. Naast dat het station natuurlijk versierd is, is er op het stationsplein van alles te doen. Je kan op de foto, er zijn voor kinderen allemaal sportieve spelletjes en er is natuurlijk muziek. Zo wordt het station een echte ontmoetingsplek”.

Ook rijden er twee speciale NS Hop-on Hop-off treintjes. “Dat is bedoeld voor iedereen die nog even rustig aan wil doen of vermoeid is door het wandelen,” legt Geoffrey uit. “We merkten dat wandelaars en feestvierders het treintje graag gebruikten. De treintjes rijden vanaf het station via twee routes naar het centrum en weer terug.”

  • Van zaterdag 16 tot en met vrijdag 22 juli rijden er extra treinen op de NS-trajecten Zwolle-Arnhem-Nijmegen, Utrecht-Arnhem-Nijmegen en ’s-Hertogenbosch-Nijmegen.
  • Op vrijdag 22 juli kunnen reizigers gebruik maken van de speciale NS-pendeltreinen die de hele dag tussen Arnhem en Nijmegen rijden. De normale dienstregeling op dit traject is op deze dag aangepast.
  • Arriva zet extra (nacht)treinen tussen Arnhem Centraal en Doetinchem, Tiel, Nijmegen en Venray in. Daarnaast rijden er langere treinen tussen Nijmegen en Venlo.
  • Van dinsdag 17 juli tot en met vrijdag 22 juli wordt er voor de wandelaars een extra rit in de ochtend ingezet tussen Elst – Tiel en Arnhem - Doetinchem


Goed voorbereid op reis
NS raadt reizigers aan voor vertrek de reisplanner of NS-app te raadplegen en vooraf een vervoerbewijs te kopen, ook meteen voor de terugreis. Ook dat kan op ns.nl en in de NS-app. Het kan bij kaartautomaten op station Nijmegen namelijk erg druk zijn. Reizigers worden door NS via verschillende communicatiemiddelen geïnformeerd, zoals vooraankondigingsborden op stations, via schermen in de trein en omroepberichten op de stations en in de treinen. Ook Arriva adviseert reizigers om (kort voor vertrek) de reisplanner te adviseren. Tickets voor de Arriva treinritten zijn ook aan te schaffen via reis-app glimble (www.glimble.nl).

Bijna 240.000 15-plussers werden vorig jaar gepest

In 2021 zei bijna 2 procent van de inwoners in Nederland van 15 jaar en ouder dat ze in de afgelopen twaalf maanden weleens zijn gepest. Dit zijn bijna 240.000 mensen. Ongeveer 6 op de 10 hebben emotionele of psychische problemen ondervonden als gevolg van het pesten. Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS en het Ministerie van Justitie en Veiligheid, een enquête waaraan 173.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder hebben deelgenomen.

Mannen en vrouwen werden vrijwel even vaak gepest. Jongeren zijn vaker slachtoffer dan ouderen, en homo’s, lesbiennes en biseksuelen vaker dan heteroseksuelen. Bijna een kwart van de 15-plussers – dat zijn bijna 3,5 miljoen mensen - gaf aan ooit (dus ook langer dan een jaar geleden) gepest te zijn.

Meer slachtoffers op de traditionele manier dan online gepest
Van de slachtoffers was 47 procent uitsluitend de dupe van traditioneel pesten (niet online), 31 procent kreeg alleen te maken met online pesterijen en 19 procent werd op beide manieren lastiggevallen. De overige 3 procent gaf geen antwoord op de vraag hoe ze werden gepest. Jonge slachtoffers (15- tot 25-jarigen) krijgen vaker met online pesten te maken en oudere slachtoffers (45-plussers en vooral 65-plussers) vaker met traditioneel pesten.

Ongeveer 7 op de 10 slachtoffers kenden de dader(s)
De dader(s) van de pesterijen waren bij 69 procent van de slachtoffers van begin af aan bekend. Twee procent wist in eerste instantie niet wie de pester was, maar later wel. Vooral bij het online pesten was de dader vaak onbekend (43 procent). Bijna 6 op de 10 werden gepest door meerdere daders. Ouderen werden vooral gepest door buurtgenoten, bij jongeren waren dat vooral medestudenten of –scholieren of vrienden.

Bijna 60 procent ervoer emotionele gevolgen van pesten
Het pesten heeft bij 58 procent van de slachtoffers geleid tot emotionele of psychische klachten, bij 5 procent tot lichamelijke verwondingen of letsel en bij 7 procent tot financiële problemen. Het traditionele pesten heeft vaker gevolgen dan online pesten. Maar vooral de combinatie van beide heeft grote impact. Van degenen die zowel traditioneel als online werden gepest, zei 76 procent hiervan emotionele gevolgen te hebben (gehad). Bijna 60 procent heeft door het pesten minder vertrouwen in anderen, 40 procent voelde zich minder veilig. Ook kan het leiden tot depressieve klachten, jongeren meldden dit twee keer zo vaak als ouderen.

7 op de 10 slachtoffers meldden pesten
Bijna 70 procent van de slachtoffers heeft het pesten ergens gemeld, vooral bij familie of vrienden (41 procent) of de politie (22 procent). Daadwerkelijke aangifte bij de politie deed 16 procent van de slachtoffers. Het belangrijkste motief voor slachtoffers om geen melding of aangifte bij de politie te doen was dat ‘het toch niets helpt’. Door bijna 4 op de 10 slachtoffers werd dit als (een van de) reden(en) genoemd.

FOK! Wat een weer: Kans op mist, daarna zonnig en warm!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal ! 

Gisteravond was het in het noordoosten zwaar bewolkt, elders waren er brede opklaringen. Het bleef droog en er stond weinig wind.

Afgelopen nacht was het droog. In het noorden en oosten kon plaatselijk mist ontstaan. De minimumtemperatuur liep uiteen van 16°C in Zeeland tot 10°C in het noordoosten. Er was weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer steekt in de loop van de nacht een matige zuidenwind op.

Vanochtend is het licht tot half bewolkt en droog. Er is weinig wind, aan zee en boven het IJsselmeer staat een matige wind uit het zuidwesten.

Vanmiddag is het in de zuidoostelijke helft vrij zonnig. In de rest van het land wordt het half tot zwaar bewolkt. Het blijft droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 24°C in het noordwesten tot 30°C in het zuiden. Er staat weinig wind, alleen aan de kust staat een matige wind uit zuidwest tot west.

Vanavond is het in het westen en noordwesten half tot zwaar bewolkt, elders zijn er brede opklaringen. In het noordwesten staat een matige wind uit het zuidwesten, elders is er weinig wind.

Zonnebloemen tussen Weeze en Goch (Foto:qltel)
Zonnebloemen tussen Weeze en Goch (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1473
special
VrijMiBabes #240 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1472
special
Random Pics van de Dag #1471
special
Random Pics van de Dag #1470
special
Random Pics van de Dag #1469
©FOK.nl e.a.