Cort Nielsen wint Alpenrit naar Megťve, Pogacar behoudt geel

Magnus Cort Nielsen heeft de tiende etappe in de Tour de France op zijn naam gebracht. De Deen was in de rit naar Megève de sterkste van een groep vroege aanvallers. Cort Nielsen won nipt voor de Australiër Nick Schultz. Tadej Pogacar behield in de rit nipt zijn gele leiderstrui.

Maandag op de rustdag werd door de Tourorganisatie nog bekendgemaakt dat niemand positief was getest op corona, maar voor de start van de tiende etappe kon Luke Durbridge en George Bennett niet van start gaan naar een positieve coronatest. Ook Rafal Majka testte positief op Corona, maar vanwege de lage waarde mocht de Pool toch van start gaan.

Vanuit de start werd er direct hard gekoerst en pas na een uur reed er een grote groep weg. 25 renners waren mee in de kopgroep en al snel werd duidelijk dat het peloton de ruimte zou geven aan de ruime kopgroep. Met nog veertig kilometer probeerde Alberto Bettiol het vanuit de kopgroep alleen. Tot de wedstrijd plots werd geneutraliseerd, nadat klimaatactivisten zich hadden vastgeketend op de weg en het parcours blokkeerden. Onwaarschijnlijke beelden. Aanvaller Bettiol kon er nog net tussen, maar de rest kon er niet meer langs en werd de wedstrijd een kwartier stilgelegd.

Na een kwartier kreeg de wedstrijd weer een vervolg en mocht Bettiol er als eerste er weer vandoor. Aan de voet van de slotklim van bijna twintig kilometer begon hij met een kleine voorsprong op de achtervolgende groep. Hij hield het nog lang vol, maar werd uiteindelijk gegrepen. Daarna probeerde verschillende renners om het verschil te maken op de beklimming naar Megeve, maar steeds kwam het steeds samen. De aanval van Luis Leon Sanchez leek wel te slagen. Vlak voor de top slaagde de Spanjaard een gat en alleen Jorgenson, Schultz en Van Baarle keerde in eerste instantie terug.

Het viertal leek uit te maken wie de tiende etappe in de Tour zou pakken, maar in de laatste kilometer kwam nog een aantal renners terug en gingen we uiteindelijk sprinten voor de dagzege. Sanchéz ging als eerste aan, maar werd vrij snel gepasseerd door Schulz. De Australiër leek op weg naar de dagzege, maar in zijn wiel zat Cort Nielsen. De Deen had zijn sprint perfect getimed en vlak voor de meet ging hij Schulz nog voorbij en pakte de winst in rit tien.