Schansspringers strijden om RAW AIR-titel, Kraft en Kriznar aan de leiding

Het schansspringen is deze week neergestreken in Noorwegen, waar het RAW AIR-toernooi wordt afgewerkt. Dat gebeurt doorgaans op diverse Noorse schansen, nu zijn alleen Lillehammer en Oslo van de partij. Alle individuele wedstrijden tellen mee, in tegenstelling tot bij de Vierschansentournee worden dus ook de kwalificatiesprongen meegerekend.

Wedstrijd één Lillehammer vrouwen
Na de eerste ronde was de leiding in handen van kersvers olympisch kampioene Ursa Bogataj uit Slovenië, met alleen de Japanse Sara Takanashi die een beetje in haar spoor kon blijven. De tweede Sloveense, Nika Kriznar, stond op gepaste afstand op plek drie en was daar in duel met de Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer, terwijl Spela Rogelj, ook uit Slovenië, de strijd om plek vijf aanvoerde met onder meer Frida Westman uit Zweden.

In de finaleronde leverde Westman twee plekken in bij Silje Opseth uit Noorwegen en de Japanse Yuki Ito, met de top-5 te gaan. Ook Rogelj verloor twee posities, waarna Kramer ruimschoots de leiding in handen pakte met een uitmuntende sprong. Kriznar sprong daar nog eens ver voorbij, wat niet genoeg was om Takanashi te passeren. Met de Japanse aan kop kwam Bogataj naar beneden, maar de olympisch kampioene kon haar eerste World Cup-zege niet pakken: ze werd wel derde. Takanashi pakte de winst, voor Kriznar, Bogataj en Kramer.

Wedstrijd Lillehammer mannen
Ryoyu Kobayashi was in de eerste ronde de beste, maar de Japanner werd op de voet gevolgd door Stefan Kraft uit Oostenrijk. Ook de Duitser Karl Geiger zat nog in de buurt, maar daarna werden de gaten groter: Cene Prevc voerde de rest van het veld namens Slovenië aan, voor de Noor Halvor Egner Granerud en Jan Hörl uit Oostenrijk.

Hörl gooide er een heerlijke sprong uit in de finaleronde, maar Granerud bleef de Oostenrijker voor. Prevc leverde drie posities in, Geiger pakte de leiding en verzekerde zich dus van een podiumplek met nog twee mannen te gaan. Kraft deed het opnieuw uitstekend en zijn sprong leverde hem de winst op: Kobayashi moest genoegen nemen met plek drie, voor Geiger en Granerud.

Wedstrijd twee Lillehammer vrouwen
Kramer deed het beter dan een dag eerder en sprong in de eerste ronde naar de leiding, wel met Kriznar vlak achter zich. Opseth bleef ook keurig in de buurt, net als Bogataj en Takanashi, terwijl de Duitse Katharina Althaus samen met Josephine Pagnier uit Frankrijk al op een grotere achterstand stond.

Pagnier verloor in de finaleronde twee posities ten faveure van Yuki Ito en Thea Minyan Bjørseth, Althaus leverde vier plekken in. Takanashi sprong daarentegen naar de leiding, waar Bogataj ruimschoots overheen vloog. Opseth kwam er niet aan te pas en verloor vijf plekken, RAW AIR-leidster Kriznar greep plek één. Kramer mocht het afsluiten en dat deed ze op passende wijze: de Oostenrijker klopte Kriznar met precies één punt, Bogataj werd derde.

Gemengde landenwedstrijd Oslo
Vooraf was Slovenië de torenhoge favoriet en Ursa Bogataj, Lovro Kos, Nika Kriznar en Timi Zajc maakten dat honderd procent waar: het werd geen moment spannend, Slovenië won met enorme overmacht. De strijd om de tweede plaats was wél spannend en ging naar Oostenrijk: Chiara Kreuzer, Manuel Fettner, Marita Kramer en Stefan Kraft deden het íets beter dan Anna Odine Strøm, Robert Johansson, Silje Opseth en Halvor Egner Granerud namens het thuisland.

RAW AIR-klassement
De individuele wedstrijden, inclusief kwalificaties, tellen mee in het RAW AIR-klassement, de landenwedstrijd niet. Bij de mannen is de leiding na de kwalificatie en wedstrijd in Lillehammer in handen van Kraft, met Kobayashi, Geiger, Granerud en Fettner als naaste belagers. De mannen springen zowel zaterdag als zondag nog een kwalificatie én wedstrijd in Oslo.

Het schema voor de vrouwen is hetzelfde, alleen hadden die in Lillehammer dus twee wedstrijden en twee kwalificaties. Kriznar gaat daar ruimschoots aan de leiding, met olympisch kampioene Bogataj als naaste belager. Takanashi en Kramer strijden om de derde plek en maken nog kans op meer, de door Opseth aangevoerde rest doet in die strijd eigenlijk niet meer mee.