Meerderheid Groningers: gaskraan open om Poetin te dwarsbomen

Een meerderheid in Groningen is voor het opendraaien van de gaskraan zodat Nederland minder afhankelijk wordt van Rusland. Het mag opvallend te noemen zijn dat mensen uit het aardbevingsgebied daar zelfs nog meer toe bereid zijn dan mensen die buiten het aardbevingsgebied wonen. Dit blijkt uit een enquête van Enigma Research in opdracht van het Dagblad van het Noorden. 

Maar liefst 83% van de ondervraagden is van mening dat Nederland de import van Russisch gas moet stoppen. Volgens Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) kan de gaswinning in Groningen (met een maximum van 12 miljard kuub) relatief veilig, zolang alle huizen in Groningen versterkt zijn, wat op dit moment nog niet het geval is. Vooralsnog is SodM van mening dat de gaswinning zo snel mogelijk terug moet worden gebracht naar 0. 

Op dit moment importeert Nederland circa 17 miljard kuub uit Rusland, het land dat vorige week Oekraiëne binnen viel. Sindsdien wordt de roep om te stoppen met de import steeds luider. Inwoners van Groningen verwachten volgens de enquête dat de gaskraan in Groningen daardoor weer opengedraaid moet worden, en een deel vind dat zelfs terecht: "Vrijheid belangrijker dan schade aan woningen" Volgens het Dagblad van het Noorden laten veel van de inwoners via de enquête weten dat ze solidair zijn vanwege de oorlog in Oekraïne. 

Tegenover deze solidariteit staat wel dan bijna 9 op de 10 inwoners van mening is dat de opbrengsten terug moet vloeien naar de Groningers zelf: het geld zou in een fonds gestort moeten worden waarmee het herstel van de aardbevingsschade geregeld kan worden. Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat het Groningse gas weer van stal gehaald moet worden; circa 28% van de ondervraagden is tegen het opendraaien en de Groninger Bodem Beweging (GBB) is van mening dat het 'pure fantasie is  en wordt de crisis te simpel afgedaan. Er zou geen sprake zijn van een financieel probleem, maar van een veiligheidsprobleem in Groningen. 

De Tweede Kamer, die tot nu toe heeft volgehouden alleen in uiterste noodzaak terug te willen vallen op Gronings gas, houdt komende week een rondetafelgesprek over het gas uit Rusland.