Noorse biatleten winnen estafettes bij hervatting World Cup

Ook de World Cup biatlon wordt deze week weer hervat, nu de Olympische Spelen van Beijing verleden tijd zijn. De estafettes in het Finse Kontiolahti zijn inmiddels afgewerkt, eerst kwamen de vrouwen in actie en vervolgens mochten de mannen het parcours op.

Vrouwen
Marte Olsbu Røiseland, dé koningin van de Spelen, hielp Noorwegen naar de leiding en daarmee was het eigenlijk wel gedaan. Tiril Eckhoff breidde de voorsprong uit naar een minuut, Ida Lien liet het weer wat terugzakken tot een halve minuut en Ingrid Landmark Tandrevold consolideerde de voorsprong om zo de zege keurig binnen te halen.

Achter Noorwegen lag Zweden continu op de tweede plek, te beginnen met Linn Persson. Anna Magnusson hield dat vol en de zussen Hanna en Elvira Öberg brachten de tweede plek uiteindelijk overtuigend binnen. Plek drie was op een minuut van Noorwegen voor Samuela Comola, Dorothea Wierer, Federica Sanfilippo en Lisa Vittozzi uit Italië, bijna een minuut voor het Duitse kwartet.

Mannen
Bij de mannen was het een wat ander verhaal. Duitsland pakte dankzij Erik Lesser vroeg de leiding, maar na Antonin Guigonnat's optreden nam Emilien Jacquelin namens Frankrijk de leiding over. Simon Desthieux behield die positie, maar had wel gezelschap van de Zweed Martin Ponsiluoma, de Noor Sturla Holm Lægreid en Benedikt Doll namens Duitsland, een kopgroep van vier mannen dus.

Als slotlopers kwamen Philipp Nawrath (Duitsland), Sebastian Samuelsson (Zweden), Quentin Fillon Maillet (Frankrijk) en Vetle Sjåstad Christiansen (Noorwegen) in actie. Dat was bijzonder spannend, tot de laatste schietbeurt: daar bleef alleen Christiansen foutloos en met Sivert Guttorm Bakken, Filip Fjeld Andersen en Lægreid pakte hij de winst. Samuelsson haalde plek twee binnen voor Zweden, met ook nog Peppe Femling, Jesper Nelin en Ponsiluoma, terwijl Frankrijk nog net als derde finishte.