FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 februari 2022

Sony Music dumpt Lil Kleine

Sony Music zet de werkrelatie met Lil Kleine per direct stop. Dat maakt de platenmaatschappij zondagavond bekend in een korte verklaring. De platenmaatschappij heeft dat besloten nadat de rapper afgelopen week drie nachten vast zat op verdenking van een poging tot zware mishandeling of mishandeling.

Lees verder op het AD. 

Uitslag FC Utrecht - Vitesse

Vitesse heeft zondag bij FC Utrecht nipt een punt gepakt. Door een laat doelpunt van Danilho Doekhi eindigde de wedstrijd in 1-1. Het duel in stadion Galgenwaard werd tot twee keer toe stilgelegd omdat supporters van Vitesse met vuurwerk aan het gooien waren.

Na een kwartier kwam FC Utrecht op een gelukkige manier op voorsprong. Nadat een terugspeelbal in een plas belandde en niet verder rolde, zag Sylla zijn kans schoon. Hij was de uitgekomen Houwen te slim af en kon vervolgens makkelijk scoren.

In de tweede helft leek Utrecht makkelijk op weg naar de zege na een directe rode kaart van Adrian Grbic. Maar na de rode kaart van Vitesse kregen de Arnhemmers meer grip op de wedstrijd en had het eigenlijk een penalty moeten krijgen nadat invaller Willem Janssen vasthield bij Openda. Gek genoeg gaf scheidsrechter Lindhout geen strafschop, ondanks dat hij ook nog naar het VAR-scherm werd geroepen. Lindhout bleef bij zijn beslissing en leek Utrecht de drie punten over te houden aan de wedstrijd tegen Vitesse. De uitploeg kreeg toch waar het recht op had. In de blessuretijd kopte Danilho Doekhi alsnog raak en werden de punten gedeeld in de Galgenwaard.

FC Utrecht

1 - 1

Vitesse

 14' Sylla    90+2' Doekhi
 
 Gele kaart: v.d.Streek, Sylla, Maher, (FC Utrecht), Tronstad,Wittek, (Vitesse)
 Rode kaart: , Gribic (66) (Vitesse)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 16.866
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
De Keijzer
Ter Avest
v.d.Maarel
v.d.Hoorn (Janssen/77)
Warmerdam
Sylla
Maher
v.d.Streek
Timber (v.Overeem/77)
Ramselaar
Veerman (Douvikas/86)
  Houwen
Doekhi
Oroz (Grbic/53)
Rasmussen
Dasa
Bero (Hajek/90 6)
Tronstad
Domgjoni (Buitink/75)
Wittek
Openda
Frederiksen (Huisman/90 7)

Frankrijk probeert te bemiddelen in Rusland-Oekraïne crisis

Gezien de gevechten in Oost-Oekraïne blijven voortduren heeft Frankrijk een nieuwe poging ondernomen om verdere escalatie bij de zogenoemde frontlijn in de Donbass-regio in te dammen. In tegenstelling tot wat eerder was aangekondigd, willen Rusland en Wit-Rusland nu de gezamenlijke militaire oefeningen aan de grens met Oekraïne voortzetten.

De Franse president Macron heeft opnieuw gebeld met de Russische president Poetin en de Oekraïense president Zelenskyy. Zelenskyy zei na het gesprek dat Macron  voorstander was van vredesbesprekingen binnen de trilaterale contactgroep, die bestaat uit Oekraïne, Rusland en de OVSE. Door het Elysée werd gezegd dat Macron en Poetin hadden afgesproken om een diplomatieke uitweg uit de crisis te zoeken. Het Kremlin liet daarna weten dat Poetin aan Macron had verteld dat provocaties door Oekraïne hadden geleid tot een escalatie in de Donbass-regio.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, OVSE, heeft voor morgen een speciale bijeenkomst belegd. Dat heeft Polen, het land van het huidige OVSE-voorzitterschap, bekendgemaakt. De grens van Polen met buurland Oekraïne is ook de buitengrens van de EU. Warschau had halverwege de maand al aangekondigd dat het zich voorbereidde op vluchtelingen uit Oekraïne.

In München eindigde om 12.00 uur de Veiligheidsconferentie, die in het teken stond van de crisis aan de grens met Oekraïne. De afgelopen dagen hebben vertegenwoordigers van westerse landen hun steun aan Oekraïne betuigd en Rusland met consequenties gedreigd. De Europese landen verzekerden Oekraïne van meer economische hulp.

Rusland en Wit-Rusland zetten militaire oefeningen voort
Vanwege de spanningen in het conflict willen Rusland en Wit-Rusland de gezamenlijke militaire oefeningen voortzetten. Dat heeft het Wit-Russische ministerie van Defensie bekendgemaakt. Als onderdeel van de oefeningen werd een groot contingent Russische troepen ingezet in Wit-Rusland, dat in het noorden grenst aan Oekraïne. De grote manoeuvre zou oorspronkelijk vandaag eindigen. Volgens de NAVO zijn ongeveer 30.000 Russische soldaten gestationeerd in Wit-Rusland, dat grenst aan het noorden van Oekraïne.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken waarschuwde op CNN-televisie dat het voortzetten van militaire manoeuvres de spanningen verder zou doen oplopen. Tegelijkertijd verklaarde Blinken dat de Amerikaanse president Biden het Russische staatshoofd Poetin nog een ontmoeting had aangeboden en bereid was om op elk moment en in elke vorm in gesprek te gaan met Poetin.

Oplopend aantal schendingen van het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne
In het oosten van Oekraïne zijn er ondertussen berichten over toenemende agressie. De opstandelingen en het Oekraïense leger beschuldigden elkaar van nog meer aanvallen. Het persbureau Reuters meldt dat er meerdere explosies zijn gehoord in de stad Donetsk. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa meldde recent meer dan 1.500 schendingen van het staakt-het-vuren.  Naar eigen zeggen zal Rusland tienduizenden mensen uit Oost-Oekraïne opvangen. De opstandelingen hadden de burgers opgeroepen het gebied te verlaten.

Higuita wint slotrit Algarve; Evenepoel pakt de eindzege

Remco Evenepoel heeft voor de tweede maal in zijn jonge carriere de Ronde van de Algarve gewonnen. In de slotrit kwam de leiderstrui van de 22-jarige Belg niet meer in gevaar. De slotrit werd gewonnen door Sergio Higuita. De kersverse Colombiaanse kampioen won in een sprintje bergop van zijn landgenoot Daniel Felipe Martínez.

De slotrit in de Volta ao Algarve was er een voor de klimmers met aankomst op de steile klim van Malhão. Vanuit de start ontstond er maar liefst een kopgroep van negentien renners. Ondanks het grote aantal behield het peloton de controle en liep het verschil nooit boven de vier minuten.

Op de eerste van de twee beklimmingen van de Alto do Malhão probeerde Ineos met een aanval van Martínez. De Colombiaanse klimmer van de Britse ploeg kreeg echter geen ruimte van Evenepoel, waardoor de favorieten samen bleven tot aan de laatste beklimming van de Alto do Malhão. Op anderhalve kilometer van de finish probeerde de jonge Belg het zelf. Hij kreeg David Gaudu, Brandon McNulty, Martínez en Higuita er niet af, waarna een sprint bergop de beslissing moest brengen. Daarin was Higuita net wat sneller dan Martínez.

Evenepoel kwam op een kleine tien seconden binnen. Ondanks de kleine achterstand pakte hij wel de eindzege in de Portugese rittenkoers. Hij won met meer dan één minuut verschil op de nummer twee McNulty.

Uitslag PSV - sc Heerenveen

PSV bezet ook na dit weekend plek twee in de Eredivisie. Na een moeizame eerste helft werd Heerenveen met 3-1 verslagen.

PSV kwam in de dertiende minuut op 1-0. Het was Madueke die de bal hard in het dak van het doel schoot. Acht minuten later kregen de Friezen een grote kans. Na een snelle counter vond De Jong Halilovic maar die schoot naast. Even daarna was het weer Heerenveen die de stand weer gelijk kon trekken. De Jong gaf de bal van Van Hooijdonk die vrij stond maar die schoot echter ruim over. In de 36e minuut kwamen de Friezen wel op 1-1. De bal kwam voor de voeten van Halilovic en die zag zijn schot via PSV-verdediger Boscagli in het doel verdwijnen. Even daarna was het bijna 1-2 na een koppoging van De Jong die werd weggekopt door Gutierrez.

PSV begon prima aan de tweede helft. Vanaf randje zestien liet Götze met zijn schot doelman Mulder kansloos. Het spel bij PSV leek te gaan lopen en vijf minuten later stond het 3-1 nadat Veerman de bal hard tegen de touwen schoot. Daarna was het niet meer spannend. PSV deed het rustig aan. Heerenveen drong soms aan maar gevaarlijk werd het niet. Al werd het nog even spannend zes minuten voor tijd toen tot twee maal toe Mauro Juniort redding bracht op een poging van dichtbij van Musaba.

PSV

3 - 1

sc Heerenveen

 13' Madueke
 46' Götze
 50' Veerman
   36' Halilovic
 
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Mauro Júnior
Teze
Boscagli
Max
Madueke (Doan/46)
Sangaré
Veerman (Vertessen/90)
Gutiérrez (Vinícius/43)
Gakpo (Bruma/46)
Götze (v.Ginkel/82)
  Mulder
v.Ewijk
v.Beek
Dresevic
Woudenberg
Madsen (Tahiri/87)
Haye (Ras/87)
De Jong (Al Hajj/72)
Halilovic (v.d.Heide/82)
v.Hooijdonk (Musaba/72)
Sarr

Duel tussen FC Utrecht en Vitesse wordt hervat

De competitiewedstrijd tussen FC Utrecht en Vitesse is door arbiter Lindhout in de 30e minuut stilgelegd. Er werd vuurwerk op het veld gegooid vanuit het vak met de aanhang van Vitesse.

"Nu gooien ze vuurwerk naar elkaar, dan is het tijd om naar binnen te gaan. Binnen gaan we nu overleggen en besluiten we wat we met de rest van de wedstrijd gaan doen," aldus Lindhout voor de camera's van ESPN. De spelers zijn inmiddels naar de kleedkamer toegegaan. 

Update 17:32 uur

De politie is inmiddels de kleedkamer van de arbitrage ingegaan voor overleg.

Update 17:38 uur

Wedstrijd wordt hervat

NIMH: "Veteranen niet in beklaagdenbank"

Indië-veteranen worden niet in de beklaagdenbank gezet met het onderzoek dat drie gerenommeerde instituten hebben gepubliceerd over de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië (1945-1949). De Nederlandse krijgsmacht was als instituut verantwoordelijk voor het geweld, inclusief het extreme geweld, zegt prof. dr. Ben Schoenmaker, directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

“De conclusie van de Excessennota uit 1969 dat er incidentele uitwassen zijn geweest maar de krijgsmacht als geheel correct heeft opgetreden, is dus niet meer vol te houden” zeggen Schoenmaker en wetenschappelijk medewerkster Esther Zwinkels (NIMH). “Het extreme geweld was structureel, werd gedoogd, soms zelfs bevorderd en werd niet of nauwelijks bestraft. Het is dan onze taak als historici om te verklaren wat er in Indonesië is gebeurd.”

Het is lastig, erkennen zij, met de bril van nu naar die periode van toen terug te kijken. Er is een breed scala van daders en slachtoffers. Schoenmaker: “De Tweede Wereldoorlog met al z’n verschrikkingen was net voorbij. Onervaren Nederlandse militairen - het was eigenlijk een geïmproviseerd leger - kwamen daarna onder leiding van een matig kader in een vreemde en vijandige omgeving terecht. Ze waren er fysiek en mentaal niet op voorbereid. Indonesië is bovendien een immens groot land dat werd beheerst door ons piepkleine landje. Er werd met veel vuurkracht geprobeerd de orde te handhaven en gezag te vestigen. De risico’s van burgerslachtoffers werd daarin vaak niet meegewogen.”

Disproportioneel
Nederland voerde uiteindelijk een uitzichtloze oorlog die steeds gewelddadiger werd. Het gaat om buitenrechtelijke executies, mishandeling en marteling, detentie onder inhumane omstandigheden, brandstichting in huizen en dorpen, diefstal en vernieling van goederen en levensmiddelen, disproportionele luchtaanvallen en artilleriebeschietingen, en veelal willekeurige massa-arrestaties en -interneringen. “We hebben met veel veteranen gesproken, dagboeken en brieven gelezen. Uitgerekend uit die bronnen blijkt dat extreem geweld veel voorkwam. Maar het is duidelijk dat lang niet alle militairen vuile handen hebben gemaakt. Een deel heeft er zelfs niets van meegemaakt, een aantal van hen toonde wroeging.”

Premier en minister: excuses
Premier Mark Rutte bood gisteren na de presentatie van het onderzoek ‘diepe excuses aan’ aan de bevolking van Indonesië. “De belangrijkste conclusies van het rapport zijn hard, maar onontkoombaar en het kabinet onderschrijft die conclusies. We moeten de beschamende feiten onder ogen zien.”

"De verantwoordelijkheid ligt eerst en vooral bij de gezagsdragers van toen: de Nederlandse regering, het parlement, de krijgsmacht als instituut en de justitiële autoriteten", zei hij. “Vandaag moeten we bovendien constateren dat excuses van het kabinet op hun plaats zijn aan iedereen in ons land die met de gevolgen van de koloniale oorlog in Indonesië heeft moeten leven, vaak tot de dag van vandaag. Dat omvat alle groepen, inclusief de veteranen die zich destijds als goed militair hebben gedragen.”

Minister van Defensie Kajsa Ollongren onderschrijft de woorden van minister-president Rutte. “Als minister van Defensie heb ik ook oog voor de omstandigheden waarin onze dienstplichtigen en andere militairen destijds hun werk moesten doen. Zij werden door de politiek uitgezonden met een beperkte voorbereiding, te weinig middelen en een achteraf gezien onmogelijke opdracht. De onderzoekers leggen dan ook de eindverantwoordelijkheid voor het extreme geweld bij de politieke, militaire en bestuurlijke top uit die tijd. Uit het rapport blijkt dat ze niet alleen met een onmogelijke opdracht zijn weggestuurd, maar ook dat er niets voor hen was toen ze terugkwamen. Er was vrijwel geen nazorg. Dat staat ook in dit rapport en ook daarvoor gelden de excuses.”

Slachtoffers
In totaal zo’n 220.000 Nederlandse militairen werden ingezet tijdens de oorlog in Indonesië. Van die veteranen zijn er grofweg nog zo’n 4.500 in leven. Aan Nederlandse kant vielen tussen 1945 en 1949 ongeveer 5.300 doden, waarvan een deel door ziekte en ongevallen. Aan Indonesische kant is het aantal slachtoffers moeilijk in te schatten. Een optelsom op basis van Nederlandse militaire rapportages over de periode levert ongeveer 100.000 Indonesische slachtoffers op. Maar hierbij moet rekening worden gehouden met onder- en overrapportage.

Het onderzoek wijst ook op wandaden aan de andere kant: door het Indonesische leger en strijdgroepen. Het is wellicht mede de verklaring waarom door Nederlandse militairen excessief geweld is toegepast, zeggen beide onderzoekers, “maar daarmee mag dit gedrag niet worden vergoelijkt”. Zwinkels: “Politiek, justitie en de militaire leiding hadden eerder in móeten en kunnen grijpen. Er waren genoeg signalen in Den Haag binnengekomen over buitensporig geweld”, weet zij. “Ambtenaren, de politiek en militairen waren betrokken bij het wegkijken van die excessen.”

"Zeker in de militaire lijn is dat gemeengoed, valt te lezen. Na 1950 zijn er wel incidenten aan de oppervlakte gekomen”, zegt professor Schoenmaker, “maar daarmee is weinig of niets gedaan. Er was een zwijgcultuur over wat er was gebeurd en daarin speelde kameraadschap een grote rol. Al die jaren is er onvermogen geweest om onszelf als daders te zien.”

Kracht nationalisme
Het gebruik van extreem geweld was onder meer een rechtstreeks gevolg van besluiten door politiek, bestuurlijk en militair verantwoordelijken die niet ingrepen, wegkeken en het geweld soms goedkeurden, zeggen de onderzoekers van het NIMH. “Het extreme geweld is gedoogd, bevorderd, verhuld en niet bestraft. Nederlands-Indië moest koste wat het kost behouden worden. Ons land lag in puin en was arm, er was dus ook een economisch belang. Nederland, de politiek én de militaire leiding hebben daarbij de kracht van het nationalisme in Indonesië onderschat”, zegt Schoenmaker.

“De krijgsmacht heeft verantwoording af te leggen over wat daar is aangericht”, vindt hij. “Dat dit spanning oplevert bij individuele militairen, dat kunnen we niet weghalen. Het was een pijnlijke periode voor alle betrokken groepen. We hebben geprobeerd ons te verplaatsen in de militair van toen en onze woorden zo zorgvuldig mogelijk gekozen. Maar met dit boek zullen we zeker niet bij iedereen de handen op elkaar krijgen.”

Het boek
"Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 1945-1950”. Dat is de titel van het dikke boekwerk dat gisteren na jaren van onderzoek is verschenen

Het onderzoek is uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Er is gekeken naar de gebeurtenissen tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië en de rollen die de verschillende partijen daarin hebben gespeeld. In 1969 is al eens onderzoek gedaan, vervat in de zogenoemde Excessennota. Daarin spreekt het kabinet van ‘tientallen excessen, geweldsincidenten die uitzonderingen waren in plaats van oorlogsmisdaden’. Het Nederlandse leger heeft zich over de hele linie correct gedragen, was destijds het officiële standpunt. Een publicatie van historicus Rémy Limpach in 2016 (De brandende kampongs van generaal Spoor) leidde ertoe dat de Nederlandse regering 4,1 miljoen euro beschikbaar stelde om de rol van Nederland in de oorlog in Indonesië nader te bestuderen.

Gemengde reacties
Inspecteur-generaal der Krijgsmacht en Inspecteur der Veteranen luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang snapt dat er grote onrust ontstaat door het onderzoek naar het geweld door Nederlandse Militairen in Indonesië.

“Onze veteranen hebben die oorlog uiteindelijk een plekje gegeven, die wonden gaan nu weer open. Door de voortekenen van het onderzoek hebben velen al een conclusie getrokken. Het is zaak de gehele studie door te nemen om een oordeel te vellen en - voor zover dat lukt - het evenwicht te vinden. Ik kan me voorstellen dat veteranen en hun nabestaanden hoog in de emotie zitten en de indruk bestaat dat daar nu alle schuld wordt neergelegd. Wij als instituut IGK en het Veteranen Instituut (VI) staan klaar om steun te bieden.”

Het Veteranen Platform (VP) is teleurgesteld over de uitkomsten van het onderzoek. “De onderzoekers hebben zich volgens het VP eenzijdig gefocust op het vermeende structureel gebruik van extreem geweld door de Nederlandse krijgsmacht. Daarmee worden impliciet onze Nederlandse veteranen en veteranen van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL) aangewezen als zondebok”, concludeert luitenant-generaal b.d. Hans van Griensven namens het VP.

Uitslag FC Twente - Go Ahead Eagles

FC Twente heeft thuis moeizaam gelijkgespeeld tegen 2-2. In Enschede werd het 2-2.

In de twaalfde minuut van de wedstrijd kwam de eerste kans en deze was voor Go Ahead, Het schot van Cordoba werd echter door doelman Unnerstall tot corner verwerkt en de hoekschop leverde vervolgens niets op. Twente was echter de ploeg die het spel maakte, maar Go Ahead hield vooralsnog stand. Op slag van rust was het echter Go Ahead dat op voorsprong kwam. Uit een hoekschop kopte Lidberg in de verre hoek naar de 0-1.

Een paar minuten in de tweede heldt maakte Coroba de 0-2 uit de rebound en Go Ahead kon dromen van hun eerste winst in negen wedstrijden. De tukkers zetten echter aan en kregen kansen. De spanning kwam in de wedstrijd terug na een eigen doelpunt van Kramer. Vlak voor tijd maakte Brunet er 2-2 van na een boogbal.

FC Twente

2 - 2

Go Ahead Eagles

 72' Kramer e.d
 88' Brenet
   45+1' Lidberg
 48' Cordoba
 
 Gele kaart: Limnios, Pleguezuelo, v.Wolfswinkel, (FC Twente), Brouwers, Oratmangoen, Kuipers, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Troupée (Brenet/ 70)
Pleguezuelo
Pröpper
Smal (Ugalde/ 71)
Zerrouki
Vlap
Sadílek
Rots (Cerný/ 86)
v.Wolfswinkel
Limnios (Misidjan/ 71)
  Noppert
Martina
Nauber
Kramer
Kuipers
Deijl (Lucassen/ 79)
Rommens
Brouwers
Oratmangoen
Cordoba (Heil/83)
Lidberg (Idzes/90 5)

Uitslag Feyenoord - Cambuur Leeuwarden

Feyenoord heeft zondag na een stroeve start SC Cambuur opzij gezet en daarmee de druk vergroot op PSV in de bovenste regionen van de Eredivisie. De arme doelman Sonny Stevens van de bezoekers kreeg een paar beauty's om de oren. Het werd 3-1. 

De vierde achtereenvolgende overwinning brengt Feyenoord op 51 punten, twee meer dan PSV, dat later vandaag speelt tegen SC Heerenveen. Feyenoord volgt nu op zes punten van Ajax. Cambuur blijft op de negende plaats. 

Feyenoord

3 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 24' Sinisterra
 45' Sinisterra
 49' Jahanbakhsh
   17' Boere
 
 Gele kaart: Malacia, Aursnes, (Feyenoord), Mac-Intosch, Breij, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 44779
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Geertruida
Trauner
Senesi
Malacia
Jahanbakhsh (Wålemark/ 66)
Aursnes
Til (Bassett/88)
Kökçü (Hendrix/76)
Sinisterra
Linssen (Toornstra/76)
  Stevens
Schmidt
Mac-Intosch (Tol/63)
Schouten
Bangura
Paulissen (Jacobs/68)
Hoedemakers (Ter Heide/77)
Maulun
Kallon (Doodeman/ 77)
Boere (Breij/62)
Joosten (Sambissa/ 77)

Poels eindwinnaar Ruta del Sol, Kämna wint de slotetappe

Wout Poels heeft de Ruta del Sol gewonnen. De Limburger hield stand in lastige slotrit, met aankomst bergop, en pakte de eindzege in de Spaanse rittenkoers. De slotetappe werd gewonnen door Lennard Kämna, die deel uitmaakte van een omvangrijke kopgroep.

In de laatste etappe in de Ruta del Sol lagen er verschillende beklimmingen onderweg en eindigde de slotetappe op een klim van bijna zeven kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 5,5%. De ploeg van Poels controleerde de gehele rit ondanks dat er een grote kopgroep vooruit reed, maar in de kopgroep van maar liefst negentien renners zaten geen renners die een bedreiging vormde voor het klassement van de 34-jarige Limburger.

Kämna was uiteindelijk de sterkste van de kopgroep en won voor de Italianen Lorenzo Fortunato en Alessandro Covi. In de strijd om het algemeen klassement waren er op de laatste beklimming meerdere aanvallen op de leiderstrui van Poels, maar door uitstekend werk van zijn meesterknecht jack Haig werden die onschadelijk gemaakt. Poels moest alleen een klein gaatje laten op Simon Yates, maar de Engelsman had te veel achterstand om een bedreiging te vormen voor de Limburger.

Voor Poels is het pas zijn tweede eindzege in een meerdaagse koers. In 2016 pakte de 34-jarige renner van Bahrain-Merida de winst in eindwinst in de Volta a la Comunitat Valenciana.

Overzicht uitslagen Beijing dag 16

Vandaag was de zestiende en laatste dag van Olympische Spelen in Beijing. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

De enige Nederlandse inbreng was er vandaag bij het bobsleeën. de viermansbob van stuurman Ivo de Bruin kon geen rol van betekenis spelen en eindigde met een 26e plek in de achterhoede. Het goud ging naar de Duitser Francesco Friedrich.

In het ijshockey was er voor het eerst goud voor Finland. De Finnen versloegen in de finale de Russische ploeg met 2-1. Bij het langlaufen ging het goud op 30km massastart naar Therese Johaug. Het betekende voor de Noorse haar derde gouden medaille deze spelen.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons
Alpineskien Gemengde teams parallel Oostenrijk Duitsland Noorwegen
bobsleeën Viermansbob mannen Francesco Friedrich (Dui) Johannes Lochner (Dui) Justin Kripps (Can)
crosscountry Vrouwen 30 kilometer Therese Johaug (Noo) Jessica Diggins (VS) Kerttu Niskanen (Fin)
Curling vrouwen Groot-Brittannië Japan Zweden
Ijshockey mannen Finland Rusland Slowakije

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Noorwegen 16 8 13 37
2 Duitsland 12 10 5 27
3 China 9 4 2 15
4 Verenigde Staten 8 10 7 25
5 Zweden 8 5 5 18
6 Nederland 8 5 4 17
7 Oostenrijk 7 7 4 18
8 Zwitserland 7 2 5 14
9 Rusland 6 12 14 32
10 Frankrijk 5 7 2 14

Hamilton veroordeelt doodsbedreigingen Latifi

Na de seizoensfinale in Abu Dhabi werd Williams-coureur Nicholas Latifi het mikpunt van online haat en doodsbedreigingen. Lewis Hamilton neemt het op voor de Canadees en stelt dat sociale media meer moeten optreden tegen dit soort uitingen.

De crash van Latifi in de slotfase van de race bracht een safetycar met zich mee. Hierdoor werd het veld opgehoopt en de rest is geschiedenis. Hoewel onverwachte situaties onlosmakelijk verbonden zijn met de autosport, viel de crash van Latifi moeilijk te verteren voor sommige fans. De Canadees ontving meerdere haatberichten en werd zelfs beveiligd tijdens zijn verblijf in Londen.

Hamilton koestert geen wrok jegens Latifi en veroordeelt de online haatberichten: "Sociale media hebben te weinig werk verricht om dit soort dingen aan te pakken. We moeten nog altijd druk op hun uitoefenen om dingen te veranderen. Niemand verdient zoiets en het moet op geen enkele manier getolereerd worden".

De Brit heeft zijn collega tevens een bericht gestuurd waarin hij hem een hart onder de riem stak: "Ik heb contact met Nicholas gehad. Hij heeft mijn volledige steun. Ik weet namelijk hoe lastig het in dergelijke situaties kan zijn. Het is belangrijk voor hem om te weten dat mensen hem steunen".

Hamilton veroordeelt doodsbedreigingen Latifi (Philip Platzer / Red Bull Content Pool)
Hamilton veroordeelt doodsbedreigingen Latifi (Philip Platzer / Red Bull Content Pool)

Philipsen de beste in openingsetappe UAE Tour, Groenewegen vierde

Jasper Philipsen heeft de eerste rit in de UAE Tour gewonnen. In de eerste wedstrijd in de WorldTour was de Belg van Alpecin-Fenix de snelste in de massasprint. Hij won voor Sam Bennett en Elia Viviani. Philipsen is ook de eerste leider.

In de eerste etappe van de UAE Tour gebeurde er in 184 kilometer lange rit met start en aankomst in Madinat Zayed gebeurde er weinig tot niks. Er reed lange tijd een kopgroep van vijf voorop, maar op de lange vlakke wegen rechtdoor was de kopgroep kansloos en was het voor de sprinters.

In de sprint pakte Philipsen de zege. De Belg van Alpecin-Fenix won voor Bennett en Viviani. Dylan Groenewegen zat in het wiel van Philipsen maar er was geen ruimte om te passeren en moest de Nederlander van BikeExchange genoegen nemen met een vierde plaats in de openingsrit van de UAE Tour. Maandag is er een nieuwe kans voor de sprinters.

Uitslag PEC Zwolle - FC Groningen

PEC Zwolle heeft met moeite met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Groningen. Het stond lang 0-1 maar in blessuretijd werd het alsnog 1-1.

In de eerste helft was het spel niet best te noemen. In de 36e minuut was het Groningen dat op voorsprong kwam nadat Duarte de bal in de kruising schoot. Even later trof Meijer de paal van dichtbij.

Kort na rust miste Redan een grote kans op de gelijkmaker, waarna De Leeuw voor de 0-2 leek te zorgen. Echter had de VAR voorafgaand een overtreding van Larsen gezien waardoor het feest niet door ging. Vlak voor tijd was het nog bijna 0-2. PEC-doelman Lamprou dacht een bal naast te kijken maar tot zijn schrik en vervolgens opluchting kwam de bal tegen de paal. In blessuretijd was het Nakayama die er alsnog een punt voor de thuisploeg uitsleepte. 

PEC Zwolle

1 - 1

FC Groningen

 90+4' Nakayama    36' Duarte
 
 Gele kaart: Strieder, De Wit, Saymak, (PEC Zwolle), Abraham, v.Hintum, Larsen, Sverko, Kalley, (FC Groningen)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.620
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.Polen
v.d.Werff (Paal/56)
Nakayama
Reijnders (Adzic/ 84)
Strieder (Saymak/56)
D.Anderson (De Waal/56)
Clement (Tedic/84)
De Wit
Darfalou
Redan
  Leeuwenburgh
El Hankouri
Te Wierik
v.Hintum
Meijer
Suslov (Sverko/85)
Kasanwirjo
De Leeuw (Postema/69)
Duarte (Matuta/85)
Abraham (Kalley/69)
Larsen

PVV presenteert noodwet: 'BTW op energie in 2022 naar nul procent'

De PVV komt met een spoedwet om de energiekosten van huishoudens voor het komende jaar te drukken. De partij stelt voor om het BTW-tarief op energie voor d te verlagen van 21 naar 0 procent. “Het is niet uit te leggen dat een eerste levensbehoefte als energie in het hoge tarief zit”, volgens PVV-leider Geert Wilders. Hij deed zijn uitspraak vanmorgen in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO1. 

Peiling TK zetelverdeling 20 februari, gedoe bij Volt kost zetels

Door het gedoe binnen de fractie daalt Volt deze week 3 zetels in de peiling. 7 zetels betekent nog steeds 4 winst, maar zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen kan dit inhouden dat Volt het minder goed zal gaan doen als verwacht. 

Mogelijk zullen D66, GroenLinks en lokale partijen hier wat voordeel uit halen.

Nederland haalt personeel ambassade weg uit Kiev vanwege oorlogsdreiging

De Nederlandse ambassade in de Oekraïnse hoofdstad Kiev heeft 'om veiligheidsredenen' besloten haar werkzaamheden tijdelijk te verplaatsen naar de westelijke stad Lviv. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken via Twitter.

André van Duin op 75ste verjaardag vereeuwigd op Rokin

Kunstenaar Streetart Frankey heeft een levensgroot beeld geplaatst van André van Duin op de Mirakelkolom op het Rokin. Het beeld is een eerbetoon op de 75ste verjaardag van de komiek en tv-presentator. 

Op ruim acht meter hoogte prijkt het beeld van André van Duin op de Mirakelkolom halverwege het Rokin. Van Duin kijkt op het beeld lachend naar het Rokin terwijl hij een verjaardagstaart met kaarsjes in zijn handen houdt. Op zijn hoofd draagt hij een Flip fluitketel, verwijzend naar de single van Van Duin uit 1981.

Het kunstwerk van Streetart Frankey is niet alleen een eerbetoon aan de 75-jarige volkskomiek. Streetart Frankey: “In een recent interview met André van Duin over zijn carrière, vertelde hij dat hij het meest trots is op het feit dat hij mensen kan laten lachen. Dat ik André daar goed in vind, bewijst de hoogte van het voetstuk waar ik hem op heb geplaatst. En hoewel ik geen komiek ben, niet zo’n lange carrière achter de rug heb, en nog lang niet jarig ben, lijkt dat toch wat wij gemeen hebben. Want lachen is zo belangrijk en heeft zó’n positief effect. Hoe je dag er ook uitziet, wat je leeftijd of humeur ook is. Dit beeld is daarom niet alleen een eerbetoon aan André, het is ook een eerbetoon aan de lach.”

Het beeld van Van Duin is niet het eerste kunstwerk dat Streetart Frankey maakte. De kunstenaar staat bekend om zijn vele straatkunstwerken in de stad. Zo maakte hij eerder een eerbetoon voor Peter R. de Vries bij de Johan Cruijff Arena. Ook maakte hij een Lego-versie van André Hazes voor op de Dam en een eerbetoon voor de overleden basketballer Kobe Bryant.

Racistische trailer 'Everything's gonna be all white' en de reacties erop

Voel jij je als witmens al schuldig voor al het leed dat niet witmensen is aangedaan? Als je zelf geen slaven hebt gehouden hopelijk niet, maar dat zal hollywood er niet van weerhouden een poging te doen je white guilt aan te spreken en de wereld te laten zien dat al het leed van niet-witmensen de schuld is van witmensen en dat witmensen vanzelfsprekend geen reden tot klagen hebben over wat dan ook. Want witte tranen zijn ongewenst en een teken van... nou ja, kijk de trailer voor deze 'documentaire' zelf maar. Eronder wat reacties van verstandige mensen.

De reacties na de doorklik

Finse ijshockeyers eindelijk olympisch kampioen na zege op Russen

Voor het eerst in de historie heeft Finland zich laten kronen tot olympisch kampioen in het ijshockey. In het Beijing National Indoor Stadium werd de droom na twee zilveren en vier bronzen medailles eindelijk waarheid voor de Finnen, die het opnamen tegen de Russische ploeg.

Regerend kampioen Rusland kwam na dik zeven minuten al op voorsprong dankzij Mikhail Grigorenko, die op aangeven van Nikita Nesterov en Nikita Gusev de Finse goalie Harri Säteri verschalkte. Finland gaf echter bepaald niet op en na dik drie minuten in de tweede periode stelde Hannes Björninen teamgenoot Ville Pokka in staat de gelijkmaker achter goalie Ivan Fedotov te werken.

De rest van de tweede periode werd stevig uitgespeeld, maar een goal leverde het niet op. In de derde periode was dat anders: al na 31 seconden was het Marko Anttila die Björninen bediende en hem in staat stelde Finland op 2-1 te zetten. De Russen vielen daarna nog aan, maar een échte dreiging kwam er niet meer en dus kon in Finland de champagne ontkurkt worden na zo'n zeven decennia van proberen om goud te winnen.

Een dag eerder had Slowakije ook al voor geschiedenis gezorgd: in de strijd om brons won de ploeg van de 17-jarige MVP Juraf Slafkovsky met 4-0 van Zweden, waardoor het ijshockeygekke land eindelijk haar eerste olympische medaille pakte.

Toch nog olympisch goud voor Groot-Brittannië dankzij curlingdames

Groot-Brittannië sluit de Olympische Spelen van Beijing tóch nog af met een gouden medaille. Op de allerlaatste dag kwam de damesploeg in het curling in actie in de finale tegen Japan en dat leverde succes op voor de voor Groot-Brittannië uitkomende Schotse ploeg.

Skip Eve Muirhead trad met Hailey Duff, Jennifer Dodds en Vicky Wright aan tegen de Japanse skip Satsuki Fujisawa en haar teamgenotes Yurika Yoshida, Yumi Suzuki en Chinami Yoshida. Het werd een tamelijk eenzijdige finale, waarin Fujisawa en haar team de nodige fouten maakten, na zes ends stond het 4-2 voor de Britse dames.

In het zevende end viel de genadeslag: een perfect geplaatste steen van de ploeg van Muirhead zorgde ervoor dat niet Japan één punt, maar Groot-Brittannië vier punten pakte. Die klap kwamen Fujisawa en haar team niet meer te boven en nadat de Britse dames in het negende end nog twee punten pakten gaven ze het op: 10-3.

In het duel om brons, een dag eerder, speelde de Zweedse ploeg van Anna Hasselborg tegen de regerend tweevoudig wereldkampioenen uit Zwitserland, skip Silvana Tirinzoni en haar team. Met een double in het vierde end en een triple in het zesde end kwam Zweden op 6-2, waarna de volgende twee ends voor beide ploegen twee punten opleverden: 8-4.

Het negende end werd nog even spannend, want een klein foutje van Hasselborg zorgde ervoor dat Zwitserland niet één, maar drie punten pakte: 8-7. In het tiende end had Zweden zo echter wel de laatste steen en die benutten ze perfect: 9-7 voor de Zweedse ploeg, vier jaar geleden nog goed voor olympisch goud.

FOK! Wat een weer: opnieuw alle hens aan dek!

winterbanner

Welkom!  

Vanmiddag had ik al een apart verhaaltje gemaakt over Eunice, maar we moeten door. De atmosfeer is uitermate actief. Voordat we allemaal een beetje van de schrik waren bekomen, heeft een nieuwe, en ook erg actieve storing zijn intrede alweer gedaan. 

We begonnen nog redelijk met een zonnetje en minder wind, maar de bewolking nam na het middaguur alweer snel toe en de eerste regen bereikte de kust rond een uur of 3. En het was meteen volle bak, want na een kleine droge periode begon het eerst even stevig te hagelen en daarna zeer intensief te regenen. Dit wijst duidelijk op een convectief karakter van dit front. Hier kwam het tot hagel, maar in de Flevopolder kwam het tot onweer en ook dat is in een situatie als deze niet heel gebruikelijk.

Vanavond trekt dit hele spul over het hele land heen, echter in het westen zal het al vrij snel droog worden. De hoeveelheden wisselen van plaats tot plaats, maar op het moment van typen is er hier al méér dan 15 mm gevallen in 1,5 uur. Dit zou in de zomer zeker niet misstaan.

Ook elders kan er ruim 10 mm vallen. De wind neemt na de regen sterk in kracht toe en bereikt aan zee een zuidwest 8. Uiteraard behoren daar ook windstoten bij en die kunnen reiken tot ongeveer 95 km/u. Dit kan trouwens ook gebeuren in Limburg. 

Ook dit gaat allemaal weer erg rap. In de nacht trekken er nog een paar buien over, maar daarna zal het even droog worden. Er kunnen dan zelfs een paar opklaringen voorkomen. 

In de nanacht begint het in het westen alweer te regenen, want geduld heeft een alweer nieuwe storing zeker niet. Ook dit ziet er behoorlijk actief uit. In eerste instantie valt er behoorlijk wat regen en hoeveelheden van méér dan 20 mm zijn zeker niet ondenkbaar. De wind is overdag meest hard tot stormachtig uit het zuidwesten. In het binnenland in eerste instantie rond de 5 Bft, maar later toenemend naar 6.

Tegen, of net in de avond komt er dan een goed georganiseerde buienlijn op bezoek. Ook nu kan de neerslag heftig zijn, maar het is opnieuw de wind die de hoofdrol gaat opeisen.

Tijdens de passage van deze lijn zijn er windstoten mogelijk van 100 tot 120 km/u. Dit sluit ik ook in het binnenland niet helemaal uit, maar het zal wel iets minder heftig zijn dan vrijdag. Over het algemeen denk ik daar zo tussen de 90 en 100 km/u. 

Aan zee kan het dan opnieuw gaan stormen. In vergelijking met Eunice gaat dit zooitje allemaal veel sneller en is ook kortdurend. Toch kan dit absoluut voor gevaarlijke situaties gaan zorgen. Momenteel staat er code geel uit. Oranje is niet helemaal uitgesloten, maar gezien de korte duur van dit alles lijkt mij die kans vrij klein.

Uiteindelijk moet het dieper in de avond echt wat rustiger gaan worden. Tijdelijk.

De temperatuur loopt op tot ongeveer 10 graden.

En dan nog is het niet gedaan......

Ik denk dat veel mensen hier nu wel naar verlangen...

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Langlaufster Johaug met enorme overmacht naar olympisch goud op 30km

Het langlaufen op de Olympische Spelen van Beijing is zondag afgesloten met het koninginnenummer, de dertig kilometer vrije stijl bij de vrouwen. Heel erg spannend werd dat niet, in elk geval wat betreft de strijd om het goud.

Al vroeg ging een groepje van vier dames er vandoor: topfavoriete Therese Johaug uit Noorwegen, de Zweedse Ebba Andersson, Jessie Diggins namens de VS en toch wel wat verrassend de Française Delphine Claudel - na de eerste van vier ronden had het kwartet een voorsprong van een kleine halve minuut.

Het duurde daarna niet lang voor Claudel af moest haken, de Française werd daarna rap opgeslokt door de groep achtervolgers. Andersson bleef er nog even bij, maar ook de Zweedse moest het tempo voorin toch laten gaan en voor het einde van de tweede ronde zat Johaug alleen: Diggins ging door voor zilver en kwam al op een halve minuut van Johaug door, met Andersson op 1:15 minuten.

Johaug ging gestaag door en bij het ingaan van de laatste 7,5 kilometer tellende ronde was de voorsprong van Johaug op Diggins opgelopen naar een minuut en acht seconden, Andersson zat op 2:11 minuten op de derde plek. Een groep met onder meer de Amerikaanse Rosie Brennan, de Finse Kerttu Niskanen en sprintster Jonna Sundling uit Zweden was in de achtervolging op Andersson.

Op Johaug stond geen maat en zij passeerde de finish met een enorme voorsprong, alleen wat verkleind door moeite bij het uitvouwen van de Noorse vlag. Een kapotgestreden Diggins werd op 1:43 minuten winnares van het zilver, terwijl Andersson in de slotkilometer totaal instortte. Niskanen, Sundling en Tatiana Sorina kwamen er voorbij gesneld en het was Niskanen die voor Finland naar het brons sprintte.

Bobsleeër Friedrich schrijft historie met tweede olympische gouden dubbel op rij

Op de Olympische Spelen van Beijing is zondag het bobsleeën afgerond. Op het koningsnummer, de viermansbob, werden de laatste twee runs afgewerkt, met wederom een Duitse strijd om het goud.

De laatste dag begon met een Duits 1-2'tje na twee runs: de slee van Francesco Friedrich stond op de eerste plek, die van Johannes Lochner volgde op slechts drie honderdsten. Justin Kripps stond met zijn Canadese slee op 0,38 seconden in poleposition voor brons, met als voornaamste uitdagers de teams van de Duitser Christoph Hafer (+0,55) en de Let Oskars Kibermanis (+0,56).

Friedrich liep met zijn run uit op Lochner: het gat werd 0,20 seconden, ogenschijnlijk te groot om in de vierde run nog goed te maken. Kripps' achterstand liep op naar 0,65 seconden, maar hij werd wel op acht honderdsten gevolgd door Hafer, die een gooi deed naar een toch wel verrassende Duitse sweep. Met 0,80 seconden achterstand zat ook Kibermanis nog in de strijd om brons - de Britse slee van Brad Hall volgde pas op 1,17 seconden.

Hall en zijn mannen verstevigden hun positie ruimschoots in de beslissende vierde run, Kibermanis en co gingen er 0,45 seconden onderdoor. Met 0,12 seconden voorsprong deed Hafer een gooi naar het brons, maar Kripps wilde van niks weten: de Canadees was zes honderdsten van een seconde sneller en verzekerde zich zo van een medaille, met nog twee Duitse teams te gaan.

Lochner was 0,42 seconden sneller en dus was Duits goud gewoon een feit, waarna Friedrich het met remmers Thorsten Margis, Candy Bauer en Alexander Schüller afmaakte: met 0,37 seconden pakten zij het goud en schreven ze geschiedenis. Meerderen kwamen door de jaren heen in de buurt, zo pakte André Lange na dubbel goud in 2006 ook goud en zilver in 2010, maar Friedrich is de allereerste in bijna een eeuw olympisch bobsleeën die op twee achtereenvolgende Spelen goud won in de tweemans- én viermansbob.

Ivo de Bruin sloot een vrij dramatisch olympisch optreden af door zich niet voor de top-20 en dus de vierde run te plaatsen: met Dennis Veenker en Jelen en Janko Franjic kwam hij niet verder dan de 26e plek, alleen de tweede Italiaanse slee en die van Jamaica zat er nog achter.

Oostenrijkse skiërs olympisch kampioen op teamwedstrijd, tweede goud voor Strolz

Het alpineskiën op de Olympische Spelen van Beijing is zondag toch nog op de geplande wijze afgesloten. De gemengde landenwedstrijd stond zaterdag op het programma, maar moest vanwege de harde wind verplaatst worden naar de slotdag van de Spelen, waarop het gelukkig wel gehouden kon worden.

In de kwartfinales rekende Oostenrijk met 3-1 af met Slovenië, terwijl Noorwegen op tijd - het stond 2-2 - met twee honderdsten door ging tegen Frankrijk. De VS schakelde Italië met 3-1 uit en Duitsland wist ietwat verrassend te winnen van Zwitserland: ook daar stond het 2-2, maar op tijd wonnen de Duitsers.

Ook in de halve finales was het weer een kwestie van handig kiezen wie men op welk parcours zou inzetten: het blauwe parcours was beduidend sneller. Bij een 2-2 stand telt de opgetelde tijd van de snelste man en snelste vrouw per team en dus was het zaak om de snelste skiërs op blauw in te zetten.

Oostenrijk deed dat met Stefan Brennsteiner en Katharina Liensberger en die wonnen in de halve finale van Timon Haugan en Maria Therese Tviberg uit Noorwegen. Katharina Truppe en Johannes Strolz verloren weliswaar van Thea Louise Stjernesund en Fabian Wilkens Solheim, de tijden van Brennsteiner en Liensberger waren genoeg voor een finaleplek.

Namens Duitsland won Lena Dürr op het blauwe parcours van de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, terwijl River Radamus dan weer afrekende met Linus Strasser. De Amerikaanse kans op de finale eindigde toen Paula Moltzan op blauw onderuit ging tegen Emma Aicher, waarna Alexander Schmid het tegen Tommy Ford afmaakte voor Duitsland.

Moltzan revancheerde zich in de strijd om brons door Tviberg te verslaan, Solheim klopte Ford echter op blauw en op datzelfde parcours rekende Stjernesund af met Shiffrin. Radamus zag vervolgens hoe Haugan onderuit ging, maar zijn tijd was niet snel genoeg om Noorwegen van het brons te houden.

In de grote finale opende Dürr met winst op Truppe, maar de beste Oostenrijkers stonden weer op blauw: Brennsteiner klopte Julian Rauchfuss en Liensberger won van Aicher. Schmid zette weliswaar een toprace neer tegen Strolz, de tijden van de Oostenrijkers waren te snel en dus ging het goud naar het alpenland: het tweede goud voor Strolz, die ook de alpinecombinatie won en zilver pakte op de slalom, en in de teamwedstrijd opvallend genoeg al zijn drie wedstrijden verloor.

Arizona: toevallige passant redt twee kinderen (2 en 6 jaar) uit brandende woning

Brandweerlieden en politie werden opgeroepen nadat er rook was waargenomen uit een flatgebouw in de stad Mesa, ten oosten van de hoofdstad Phoenix in Arizona.

Op de vrijgegeven beelden is te zien hoe een politieagent stenen door een bovenraam gooit terwijl een passant bij het gebouw aankomt en roept: "Er zijn hier kinderen binnen!" Vervolgens springt de man op een tuinhek en trekt zichzelf verder omhoog naar het raam. Hij klimt op de vensterbank en gaat door het ingeslagen raam naar binnen, terwijl hij naar de kinderen roept "kom naar het raam - kom naar het raam!"

De man wilde niet worden geïdentificeerd, maar zei dat hij "alleen maar wilde helpen om de kinderen te redden".

De kinderen (van 2 en 6 jaar) en vier agenten, werden naar het ziekenhuis gebracht en behandeld voor het inhaleren van rook.

Een woordvoerder van de politie van Mesa vertelde aan Sky News: "Zonder de hulp van de burger had dit incident heel anders kunnen aflopen."

Bezoekers Plopsaland tot zo'n 6 uur vast op 32 m hoogte in een achtbaan

Rond 17.30 uur, iets voor de sluiting van het Belgische pretpark Plopsaland De Panne, kwam de melding over de stilgevallen achtbaan binnen bij de brandweer. Negen ongelukkige pretparkbezoekers zaten rechtop vast in één van de karretjes van de 'Ride to Happiness'.

Uit Oostende arriveerde een hoogwerker om de bezoekers naar beneden te helpen, maar dit verliep erg moeizaam. Door de zware windstoten was het bakje waarmee mensen naar beneden getild moesten worden lange tijd niet stabiel genoeg.

De laatste van de negen vastzittende bezoekers zijn rond 23.30 uur bevrijd. Ze zijn voor een check-up naar een ziekenhuis gebracht. "We hebben even met de mensen kunnen praten. Ze lijken allemaal oké”, volgens woordvoerder Louagie van de brandweer.

NAVO verwacht grootschalige aanval door Rusland

De NAVO verwacht dat het Russische leger Oekraïne zal aanvallen. "Alle tekenen" wijzen erop, zegt secretaris-generaal Stoltenberg. Dit zijn voornamelijk troepenbewegingen. Maar ook dat Rusland het 'genocide'-verhaal probeert te gebruiken om een voorwendsel voor een invasie te creëren.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg vreest een grote Russische aanval op Oekraïne. "De kans op een aanslag is erg groot", zei Stoltenberg zaterdag op het Duitse ARD. "Alle tekenen wijzen erop dat Rusland een grootschalige aanval op Oekraïne plant."

Stoltenberg rechtvaardigde deze beoordeling met de "voortdurende militaire inzet" van Rusland aan de grens met Oekraïne: "Er worden geen troepen teruggetrokken, zoals Rusland zegt, maar er komen nieuwe troepen bij." Daarnaast zijn er tekenen dat "Rusland zich voorbereidt om een voorwendsel te creëren voor een aanval op Oekraïne".

De toenemende schendingen van het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne , de "valse beschuldigingen" van "genocide" in de Donbass en de evacuatie van de bevolking uit de door de separatisten gecontroleerde gebieden zijn "verontrustende signalen". Toch moeten er pogingen blijven worden ondernomen om een politieke oplossing voor het conflict te vinden, benadrukt Stoltenberg. "We willen Rusland ertoe brengen om van koers te veranderen en met ons om de tafel te gaan zitten."

Een massale inzet van Russische troepen, die volgens westerse cijfers nu ongeveer 150.000 soldaten omvat, heeft wekenlang de vrees voor een Russische invasie van Oekraïne aangewakkerd. De Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdag dat hij een aanval verwacht "in de komende dagen".

NAVO ziet Oekraïne niet in de nabije toekomst toetreden
De NAVO heeft zaterdag om veiligheidsredenen haar medewerkers teruggetrokken uit de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ze zullen worden verplaatst naar Lemberg (Lviv) in het westen van Oekraïne en naar Brussel. De veiligheid van de medewerkers heeft "topprioriteit", aldus een woordvoerder. Verschillende westerse landen hadden al eerder hun diplomaten teruggetrokken uit de Oekraïense hoofdstad. Oekraïne is geen NAVO-lid, maar het Bondgenootschap heeft sinds eind jaren negentig een verbindingsbureau en een informatie- en documentatiecentrum in Kiev.

In het ARD-interview reageerde Stoltenberg voorzichtig op de eis van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die op de Veiligheidsconferentie van München had opgeroepen tot een "duidelijk" tijdschema voor zijn land om lid te worden van de NAVO. De NAVO steunt Oekraïne bij hervormingen om het dichter bij het lidmaatschap van het bondgenootschap te brengen. Er is echter nooit een "tijdsbestek" beloofd, zei Stoltenberg. De huidige crisis gaat minder over "het lidmaatschap van Oekraïne in de NAVO" en meer over "of we accepteren dat een grote mogendheid als Rusland een ander land probeert te dicteren wat het wel en niet kan doen, met geweld".

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.