Oostenrijkse skiërs olympisch kampioen op teamwedstrijd, tweede goud voor Strolz

heywoodu

Het alpineskiën op de Olympische Spelen van Beijing is zondag toch nog op de geplande wijze afgesloten. De gemengde landenwedstrijd stond zaterdag op het programma, maar moest vanwege de harde wind verplaatst worden naar de slotdag van de Spelen, waarop het gelukkig wel gehouden kon worden.

In de kwartfinales rekende Oostenrijk met 3-1 af met Slovenië, terwijl Noorwegen op tijd - het stond 2-2 - met twee honderdsten door ging tegen Frankrijk. De VS schakelde Italië met 3-1 uit en Duitsland wist ietwat verrassend te winnen van Zwitserland: ook daar stond het 2-2, maar op tijd wonnen de Duitsers.

Ook in de halve finales was het weer een kwestie van handig kiezen wie men op welk parcours zou inzetten: het blauwe parcours was beduidend sneller. Bij een 2-2 stand telt de opgetelde tijd van de snelste man en snelste vrouw per team en dus was het zaak om de snelste skiërs op blauw in te zetten.

Oostenrijk deed dat met Stefan Brennsteiner en Katharina Liensberger en die wonnen in de halve finale van Timon Haugan en Maria Therese Tviberg uit Noorwegen. Katharina Truppe en Johannes Strolz verloren weliswaar van Thea Louise Stjernesund en Fabian Wilkens Solheim, de tijden van Brennsteiner en Liensberger waren genoeg voor een finaleplek.

Namens Duitsland won Lena Dürr op het blauwe parcours van de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, terwijl River Radamus dan weer afrekende met Linus Strasser. De Amerikaanse kans op de finale eindigde toen Paula Moltzan op blauw onderuit ging tegen Emma Aicher, waarna Alexander Schmid het tegen Tommy Ford afmaakte voor Duitsland.

Moltzan revancheerde zich in de strijd om brons door Tviberg te verslaan, Solheim klopte Ford echter op blauw en op datzelfde parcours rekende Stjernesund af met Shiffrin. Radamus zag vervolgens hoe Haugan onderuit ging, maar zijn tijd was niet snel genoeg om Noorwegen van het brons te houden.

In de grote finale opende Dürr met winst op Truppe, maar de beste Oostenrijkers stonden weer op blauw: Brennsteiner klopte Julian Rauchfuss en Liensberger won van Aicher. Schmid zette weliswaar een toprace neer tegen Strolz, de tijden van de Oostenrijkers waren te snel en dus ging het goud naar het alpenland: het tweede goud voor Strolz, die ook de alpinecombinatie won en zilver pakte op de slalom, en in de teamwedstrijd opvallend genoeg al zijn drie wedstrijden verloor.