Higuita wint slotrit Algarve; Evenepoel pakt de eindzege

Remco Evenepoel heeft voor de tweede maal in zijn jonge carriere de Ronde van de Algarve gewonnen. In de slotrit kwam de leiderstrui van de 22-jarige Belg niet meer in gevaar. De slotrit werd gewonnen door Sergio Higuita. De kersverse Colombiaanse kampioen won in een sprintje bergop van zijn landgenoot Daniel Felipe Martínez.

De slotrit in de Volta ao Algarve was er een voor de klimmers met aankomst op de steile klim van Malhão. Vanuit de start ontstond er maar liefst een kopgroep van negentien renners. Ondanks het grote aantal behield het peloton de controle en liep het verschil nooit boven de vier minuten.

Op de eerste van de twee beklimmingen van de Alto do Malhão probeerde Ineos met een aanval van Martínez. De Colombiaanse klimmer van de Britse ploeg kreeg echter geen ruimte van Evenepoel, waardoor de favorieten samen bleven tot aan de laatste beklimming van de Alto do Malhão. Op anderhalve kilometer van de finish probeerde de jonge Belg het zelf. Hij kreeg David Gaudu, Brandon McNulty, Martínez en Higuita er niet af, waarna een sprint bergop de beslissing moest brengen. Daarin was Higuita net wat sneller dan Martínez.

Evenepoel kwam op een kleine tien seconden binnen. Ondanks de kleine achterstand pakte hij wel de eindzege in de Portugese rittenkoers. Hij won met meer dan één minuut verschil op de nummer twee McNulty.