Kazachstan: al 164 doden en duizenden gewonden door harde aanpak van rellen

Kazachstan wordt al een week opgeschrikt door ernstige onrusten. Volgens officiële informatie loopt het dodental enorm op. De staatstelevisie meldt 164 doden. Daarnaast raakten meer dan 2.200 mensen gewond.

Volgens officiële cijfers zijn bij de ernstige onrust in Centraal-Aziatisch Kazachstan 164 mensen om het leven gekomen. Dat meldt de staatstelevisie, daarbij verwijzend naar het ministerie van Volksgezondheid. Volgens deze informatie zouden 103 mensen zijn omgekomen - onder wie twee kinderen - in de stad Almaty, waar veel demonstraties plaats vonden.

Hoeveel burgers er onder de dodelijke slachtoffers burgers zijn, was aanvankelijk onduidelijk. De autoriteiten hadden eerder gesproken over meer dan 40 doden, onder wie minstens 16 politieagenten en soldaten. De onrust in de ex-Sovjetrepubliek, die grenst aan China en Rusland, houdt al een week aan. Volgens officiële informatie zijn tot nu toe meer dan 2.200 mensen gewond geraakt. Vooral in Almaty, in het zuidoosten van de ex-Sovjet-republiek, hebben zo'n 1.100 mensen om medische hulp gevraagd, zo meldt de staatstelevisie.

Onafhankelijke informatie blijft schaars. President Kassym-Shomart Tokayev gaf de politie en het leger vrijdag opdracht om "zonder waarschuwing" te schieten op demonstranten die hij omschreef als "terroristen" en "bandieten". Het ongenoegen over de stijging van de brandstofprijzen bij tankstations in het olie- en gasrijke land mondde uit in protesten tegen de regering. Naast vreedzame demonstraties vonden er op veel plaatsen ook gewelddadige rellen plaats.

De autoriteiten zeggen dat de situatie nu onder controle is. Het presidentiële kantoor meldde na een nieuwe crisisvergadering, dat de operaties tegen demonstranten door gaan. "Er worden maatregelen genomen om terroristen op te sporen en te arresteren." Inmiddels zijn bijna 6.000 mensen gearresteerd, onder wie veel buitenlanders. Tokayev beweert dat demonstranten steun uit het buitenland ontvangen.