Holdener slalomt naar 29e podium zonder winst, Strolz stunt met zege

Na de reuzenslaloms van zaterdag kwamen de beste alpineskiërs ter wereld - in elk geval op de technische onderdelen - zondag in actie op de slalom. De vrouwen deden dat op de Podkoren in het Sloveense Kranjska Gora, de mannen gingen in Adelboden van de beruchte slalompiste op de Chuenisbärgli.

Vrouwen, Kranjska Gora
Wendy Holdener was de snelste in de eerste run, de Zwitserse zette Petra Vlhova op acht honderdsten en was 0,25 seconden sneller dan de Amerikaan Mikaela Shiffrin. Verder stonden er nog maar vier binnen een seconde van Holdener: de Duitse Lena Dürr (+0,53), Katharina Liensberger uit Oostenrijk (+0,85), de Zweedse Anna Swenn Larsson (+0,91) en Amelia Smart namens Canada (+0,99).

Met thuisfavoriete Ana Bucik aan de leiding leverde Smart acht posities in, Swenn Larsson nam de eerste plek ruimschoots in handen. Liensberger ging halverwege in de fout en finishte niet, Dürr kwam niet aan Swenn Larsson's tijd. Shiffrin was rap onderweg, maar maakte een zeldzame fout en moest stoppen. Vlhova knalde 1,06 seconden van de snelste tijd af en zo was het aan Holdener. De Zwitserse was rap, maar met 0,23 seconden achterstand werd ze tweede: haar 29e (!) slalompodium zonder een overwinning.

Mannen, Adelboden
Heel veel spannender dan het na de eerste run was kon het niet worden: de Oostenrijkers Fabio Gstrein en Manuel Feller deelden de snelste tijd, Luca Ärni uit Zwitserland stond op vijf honderdsten en de Noor Henrik Kristoffersen stond op negen honderdsten. Ook Alexis Pinturault uit Frankrijk (+0,11), de Zwitser Ramon Zenhäusern (+0,16) en de Oostenrijker Johannes Strolz (+0,17) stonden er zeer goed bij, in totaal stonden maar liefst 24 mannen binnen één seconde van de twee leiders.

Met de Duitser Linus Strasser aan de leiding werd de top-8 geopend in de tweede run, Strolz stootte hem met 0,29 seconden van die positie af. Zenhäusern kwam achter beiden terecht, Pinturault ging onderuit en Kristoffersen leverde negen posities in. Ärni verloor drie plekken en dus was Strolz zeker van zijn eerste podiumplek ooit, met nog twee landgenoten te gaan. Feller kwam 0,17 tekort om Feller te verslaan, Gstrein - jagend op zijn eerste podiumplek - ging in de fout en finishte niet. Strolz pakte zo zijn eerste zege ooit, tevens pas zijn tweede top-10-klassering ooit, voor Feller en Strasser.