Rodelfavorieten crashen, Duitsers domineren en Letland wint estafette

De World Cup rodelen is ook aan het nieuwe jaar begonnen: de jaarwisseling werd gevierd in het Duitse Winterberg, hoewel het gros ongetwijfeld vroeg op bed lag. Na de kwalificaties van vrijdag stonden er zaterdag en zondag weer wedstrijden op het programma, afgesloten met de estafette.

Dubbels
Een Duitse baan en dus stond een Duits duo na de eerste run bovenaan: Toni Eggert en Sascha Benecken waren het snelst, de Letse broers Andris en Juris Sics volgden op 0,123 seconden. Met Tobias Wendl en Tobias Arlt (+0,206) stond nog een Duits duo in de top-3, gevolgd door drie Oostenrijkse koppels: Thomas Steu/Lorenz Koller (+0,247), Juri Gatt/Riccardo Schöpf (+0,271) en Yannick Müller/Armin Frauscher (+0,308).

In run twee wisten Müller en Frauscher voorbij Gatt en Schöpf te gaan, waarna Steu en Koller hun vierde plek in elk geval konden verdedigen. Wendl en Arlt doken 0,041 seconden onder de Oostenrijkse tijd door, wat goed bleek voor minstens plek twee: de Sics-broers crashten in de finishbocht, een zeldzaamheid. Nóg zeldzamer was wat daarna gebeurde: Eggert en Benecken crashten óók, in dezelfde bocht. Wendl en Arlt wonnen zo ineens, voor Steu/Koller en Müller/Frauscher.

Mannen
Nico Gleirscher legde een indrukwekkende run op het ijs, de Oostenrijker pakte 0,170 seconden voorsprong op Dominik Fischnaller uit Italië en 0,228 seconden op de Duitser Johannes Ludwig. Met Jonas Müller op 0,257 seconden stond er ook een Oostenrijker op de vierde plek, voor Chris Rene Eissler uit Duitsland (+0,323), de Italianen Kevin Fischnaller (+0,338) en Leon Felderer (+0,366) en de Duitse veteraan Felix Loch (+0,368).

In run twee schoof de Oostenrijker Wolfgang Kindl mooi naar voren: Loch kwam twee plekken achter hem terecht, Felderer verloor zelfs zeven posities en Kevin Fischnaller leverde er tien in. Eissler kwam op drie tienden van Kindl op plek acht terecht, Müller deed het beter en verloor slechts twee plekken. Ludwig maakte indruk en pakte met 0,181 seconden de leiding over, Dominik Fischnaller maakte een foutje en verloor zes plekken. Gleirscher mocht het afmaken, maar dat lukte nét niet: hij kwam 0,068 seconden tekort en werd tweede, tussen Ludwig en Kindl.

Vrouwen
Grand dame Natalie Geisenberger uit Duitsland was de snelste, maar het scheelde bijzonder weinig: de verrassende Letse Elina Vitola volgde op slechts drie duizendsten van een seconde. Ook Ekaterina Katnikova uit Rusland (+0,031) en de Duitse Julia Taubitz (+0,083) zaten nog volop in de strijd om de winst, terwijl de verrassende Sigita Berzina uit Letland (+0,117) en Nina Zöggeler uit Italië (+0,127) richting hun beste resultaten ooit keken na één afdaling.

De Oostenrijkse Madeleine Egle stond na één run op de zeventiende plek en bleef maar stijgen: Zöggeler, zesde na run één, kwam bijna een halve seconde tekort, Berzina verloor zelfs nog wat meer. Met 0,256 seconden was het Taubitz die Egle eindelijk van plek één stootte, Katnikova was driekwart seconde langzamer en verloor acht plekken. Vitola hield de schade beperkt tot zes verloren posities, waarna Geisenberger het mocht proberen. Het was niet genoeg om Taubitz te verslaan, maar met 0,241 seconden werd ze wel tweede, voor Egle.

Estafette
Letland kwam als eerste van de toplanden de baan op en Eliza Tiruma, Kristers Aparjods en Martins Bots/Roberts Plume bleken een onhaalbare tijd neergezet te hebben. Madeleine Egle, Nico Gleirscher en Thomas Steu/Lorenz Koller kwamen namens Oostenrijk tot op 0,358 seconden, de Amerikanen Summer Britcher, Tucker West en Chris Mazdzer/Jayson Terdiman pakten met 0,508 seconden achterstand de derde plek, anderhalve tiende voor Duitsland.