Horner: "Max had eindelijk dat beetje geluk wel verdiend"

De Grand Prix van Abu Dhabi was er eentje van veel verschillende emoties voor Red Bull Racing-reambaas Christian Horner. Na wat onenigheid met de wedstrijdleiding over een inhaalpoging van Max Verstappen bij Lewis Hamilton in de eerste ronde vielen de beslissingen aan het eind wel de goed kant op Red Bull. "Het zijn een paar intense uren geweest", zo vatte Horner de race van gisteren samen.

"Het is een emotionele achtbaan geweest. Het begon met een slechte start, Lewis was heel goed weg. Zij waren op snelheid ook gewoon wat sterker dan wij. En ze hoefden maar een stop te maken, wij gingen voor een tweede. Met de crash van Latifi hebben we gekozen om nog een stop te maken en toen lieten ze de race weer starten. Max stond er op dat moment alleen voor, hij had een ronde om het te doen en hij voerde het tot in de perfectie uit. De opluchting op dat moment was ontzettend groot. Natuurlijk kwamen daarna vrij snel de protesten door voor de safety car en nog eentje. Het zijn een paar intense uren geweest, maar ik neem mijn hoed af voor de FIA en de stewards die naar mijn mening de juiste beslissing hebben genomen", aldus de teambaas in gesprek met Motorsport.com.

Na de race is Horner wat genadiger geworden ten opzichte van de wedstrijdleiding als over het incident in de eerste ronde waarbij Red Bull Racing vond dat Hamilton de koppositie aan Verstappen (terug) moest geven. "We vonden dat Michael [Masi, red] daar de verkeerde beslissing nam of de stewards die in de fout gingen omdat Hamilton zijn voorsprong kon behouden. Maar het is ook niet makkelijk voor ze in deze omstandigheden."

Dat de beslissingen van de wedstrijdleiding aan het einde van de race in het voordeel van Verstappen waren vond Horner ook wel een keertje fijn. Dankzij de tactiek van het team en doordat hij in de laatste ronde nog een kans voor de wereldtitel kreeg, kon hij toeslaan. "We kunnen als team altijd lessen leren, maar dat is het leven. We vonden dat de beslissingen aan het begin van de race is ons nadeel waren, maar aan het eind van de avond waren ze juist in ons voordeel. Zo is het dit hele seizoen geweest. Er zijn marginale beslissingen genomen. We hebben soms voordeel gehad, maar vaker was het in ons nadeel. Max had eindelijk dat beetje geluk wel verdiend en dat Latifi een safety car veroorzaakte, bracht ons in een goede positie. In Silverstone, Budapest en Azerbeidzjan had hij geen geluk. Voor de eerste keer had hij een beetje geluk en dat kwam op het juiste moment. Maar dan nog, hij moest het zelf waarmaken. Ook Checo krijgt een dikke pluim, hij was heel goed vandaag", aldus de Red Bull-teambaas.

Na de race moest Britse teambaas nog naar de stewards vanwege twee protesten van Mercedes. Beide protesten werden afgewezen maar het team van Hamilton heeft aangegeven in beroep te gaan tegen het oordeel van de stewards. Horner noemt de opstelling van de Duitse team "een beetje wanhopig".

"Als ze in beroep gaan, dan doen ze dat maar. We zullen het hoger beroep aan vechten tot aan de rechtbank aan toe als ze die route willen nemen", aldus de teambaas van wereldkampioen Verstappen.

Horner: "Max had eindelijk dat beetje geluk wel verdiend" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Horner: "Max had eindelijk dat beetje geluk wel verdiend" (Getty Images / Red Bull Content Pool)