Noorse biatleten winnen opnieuw, RÝiseland slaat toe in slotronde

De derde World Cup-week van het biatlonseizoen is in het Oostenrijkse Hochfilzen afgesloten. De mannen openden de slotdag met een estafette, de vrouwen kwamen in actie op de achtervolging.

Estafette mannen
Erik Lesser en Peppe Femling begonnen namens Duitsland en Zweden het sterkst en wisselden als leiders op respectievelijk Johannes Kühn en Martin Ponsiluoma. Noorwegen, Slovenië, Wit-Rusland, Frankrijk en Italië voglden op tien tot twintig seconden, met Sturla Holm Lægreid die het Noorse stokje over gaf aan Tarjei Bø.

Ponsiluoma hield Zweden aan de leiding en gaf het stokje door aan Malte Stefansson, Tarjei Bø stuurde broer Johannes Thingnes Bø op pad en Italië volgde op korte afstand: toptalent Tomasso Giacomel tikte Didier Bionaz de volgende ronde in. De Noren wisselden na een soeverein optreden van Bø als eerste, op vijftig seconden gevolgd door Frankrijk, waar Emilien Jacquelin teamgenoot Quentin Fillon Maillet op pad stuurde.

Op een ruime minuut volgden Duitsland en Rusland, waar slotlopers Philipp Nawrath en Eduard Latypov de stokjes overnamen van Roman Rees en Alexander Loginov. De Noorse slotloper, Vetle Sjåstad Christiansen, had bij zijn eerste schietbeurt een extra patroon nodig, waardoor Fillon Maillet tot op 33 seconden kwam - Latypov en Nawrath verkleinden hun achterstand naar zo'n vijftig seconden.

Ook in staande positie had Christiansen een extra patroon nodig en Fillon Maillet niet, waardoor de Fransman tot op veertien seconden van de Noor kwam, terwijl Nawrath tien seconden pakte op Latypov. Christiansen hield stand en bracht de Noorse zege gewoon binnen, Fillon Maillet en Frankrijk werden tweede en Latypov was op de ski's simpelweg een maat te groot voor Nawrath, dus Rusland werd derde.

Achtervolging vrouwen
Hanna Sola won de sprint met groot machtsvertoon en dus duurde het na de Wit-Russische nog 46 seconden voor Justine Braisaz-Bouchet uit Frankrijk op pad ging. Marte Olsbu Røiseland uit Noorwegen moest 50 seconden wachten en verder mochten alleen haar landgenote Ida Lien (+0:52) - die wegens ziekte echter niet startte - en de Zweedse Hanna Öberg (+0:56) binnen een minuut van Sola van start gaan.

Sola begon prima met vijf treffers, alleen Røiseland hield achter haar stand en nam plek twee in beslag - Dzinara Alimbekava volgde al op 1:16 van landgenote Sola en de Letse Baiba Bendika schoof door naar plek vier op ruim anderhalve minuut. Sola schoot ook de tweede vijf schijven soeverein omver, Røiseland verloor wat en volgde op een dikke minuut, terwijl Alimbekava keurig bezig bleef en plek drie behield...op 1:23 minuten.

De eerste staande schietbeurt leverde Sola twee missers en dus zo'n driehonderd meter aan strafrondes op, maar Røiseland liet ook een schijf staan en dus ontsnapte Sola. Alimbekava bleef wel foutloos en nam de tweede plek over, met Røiseland in haar kielzog. Sola kwam met een dikke halve minuut voorsprong bij de laatste schietbeurt aan en liet alleen de eerste schijf staan, waarna het aan Røiseland en Alimbekava was om in de buurt te komen.

Røiseland schoot alles raak en verkleinde haar achterstand op Sola naar elf seconden, Alimbekava werd gepasseerd door de sterk schietende Zweedse Elvira Öberg. Røiseland was op de ski's lekker bezig, Sola had het loodzwaar en werd in de slotronde gepakt door de Noorse. Røiseland sprintte naar een uitstekende overwinning, Sola werd tweede en Elvira Öberg kwam als derde over de finish.