FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 december 2021

Duitse 'ballenknipper' veroordeeld tot 8,5 jaar gevangenisstraf

Een 67-jarige elektricien kreeg een gevangenisstraf van 8,5 jaar voor het castreren van mannen op zijn keukentafel. Ondanks dat de sadomasochistische "operaties" werden uitgevoerd op verzoek van de mannen, oordeelde de rechtbank dat hun toestemming juridisch ongeldig was.

Een regionale rechtbank in München heeft dinsdag een 67-jarige man veroordeeld tot acht jaar en zes maanden gevangenisstraf voor het verwijderen van de testikels van verschillende mannen op hun eigen verzoek. De beklaagde werd veroordeeld voor verschillende voorvallen van zware, gevaarlijke en eenvoudige mishandelingen.

De voorzitter van de rechtbank liet echter de aanvankelijke beschuldiging van dood door nalatigheid vallen. Eén man overleed na castratie maar de rechter vond dat er geen bewijs werd geleverd om dit de hobby-slager aan te rekenen.

Aanklagers hadden een straf van 13 jaar geëist.

Verdachte bood zijn diensten aan op sadomasochistische websites
Tijdens het proces gaf de beklaagde toe de "castraties" aan te bieden op sadomasochistische online forums. Hij zei dat verschillende mannen hem hadden betaald om hen te martelen en hun testikels te verwijderen.

Hij had de castraties uitgevoerd op acht mannen, waarmee hij in totaal € 4.150 verdiende, volgens het persbureau AFP.

De verdachte had zijn slachtoffers verteld dat hij een opgeleide medische professional was, aldus het vonnis. De castraties vonden plaats op de keukentafel van de verdachte. De rechter zei dat de toestemming van de slachtoffers voor de procedure juridisch ongeldig was, en zei dat de overschatting door de verdachte van zijn eigen medische capaciteiten en kwalificaties "buiten alle proporties" was.

Random Pics van de Dag #487

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Sylvana Simons dient klacht in na 'bitchfight' met Ockje Tellegen tijdens debat

BIJ1-Kamerlid Sylvana Simons heeft een klacht ingediend tegen Ockje Tellegen (VVD), ondervoorzitter van de Tweede Kamer, na een hoogoplopende ruzie tijdens een wetgevingsoverleg over emancipatie gistermiddag. 

Simons wilde een punt van orde maken omdat ze zich onveilig voelde, maar was absoluut niet te spreken over de wijze hoe Tellegen dit wilde 'afhandelen'. Later werden excuses gemaakt door Tellegen, waarna er opnieuw een woordenwisseling ontstond.

In debatten lopen de gemoederen steeds vaker op, de omgangsvormen in de Tweede Kamer verruwen.

Bekijk onderstaand fragment uit het WGO emancipatie en oordeel zelf wat er mis ging;

Ajax wint ook laatste duel in groepsfase Champions League

Ajax heeft ook de laatste groepswedstrijd in Champions League gewonnen. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers met 4-2 van Sporting Clube de Portugal en door de overwinning is Ajax de eerste Nederlandse club die al de zes de groepswedstrijden winnend wist af te sluiten.

In de laatste groepswedstrijd stond er niks meer op het spel voor zowel Ajax als Sporting. Beide clubs waren op voorhand al zeker van overwintering in de Champions League. Ajax begon zonder aanvoerder Dusan Tadic en ook Jurriën Timber stond niet in de basis, terwijl bij de Portugese ploeg ook een groot deel van hun basis rust kreeg.

Ajax kwam al na zeven minuten op voorsprong. De VAR greep in na een overtreding op Sébastien Haller, waarna de spits zelf de penalty binnenschoot. Voor Haller was het alweer zijn tiende treffer deze Champions League.

Ondanks de prima start kwam Sporting een kwartier na de 1-0 op gelijke hoogte. Nuno Santos werkte fraai af na een voorzet van Tabata, waarbij hij Remko Pasveer kansloos liet. De Amsterdammers gingen weer op zoek naar de voorsprong en kreeg ook goede schietkansen via Antony en Lisandro Martínez, maar de doelman van Sporting wist de 2-1 nog te voorkomen. Toch kwam Ajax nog voor rust op voorsprong. Sporting ging zwaar de fout toen ze het voetballend probeerde op te lossen achterin, waarna de bal terecht kwam bij Antony die koelbloedig afwerkte.

In de tweede helft breidde Ajax de voorsprong verder uit. Perr Schuurs onderschepte de bal goed, waarna hij David Neres bediende die laag binnenschoot. Vlak na de 3-1 werd de 4-1 ook snel gemaakt. Na een goede aanval schoot Steven Berghuis raak in de korte hoek. Martínez was nog dichtbij de 5-1, maar zijn schot eindigde op de paal. De tweede treffer van Sporting viel daarentegen wel. Tabata schoot de bal hard binnen, buiten bereik van Pasveer.

Nederland en Zweden delen de punten in slotwedstrijd eerste groepsfase WK handbal

De Nederlands handbalsters hebben dinsdag de eerste ronde van het wereldkampioenschap in Spanje afgesloten met een zwaarbevochten gelijkspel tegen Zweden. Oranje keek in de eerste helft in Torrevieja tegen een ruime achterstand aan, maar knokte zich terug. Het werd na een uur spelen 31-31. 

Door het gelijkspel gaat Oranje met drie punten door naar de tweede groepsfase en daarin wacht donderdag de eerste wedstrijd tegen Roemenië. Nederland won eerder dit WK met monsterscores van Puerto Rico (55-15) en Oezbekistan (58-17) en het resultaat tegen de nummer vier van groep D, Uzbekistan, vervalt. De eerder genoemde resultaten worden wel meegenomen. 

De ploeg van bondscoach Monique Tijsterman begon moeizaam aan het cruciale duel in Torrevieja. Zweden vond opvallend makkelijk de ruimte achter de Nederlandse verdediging, terwijl de titelverdediger zich keer op keer vastspeelde op het blauw-gele verdedigingsblok. De Zweden kwamen tot maximaal vijf doelputen voor. In aanloop naar de rust begon Oranje wat beter te spelen, waardoor de achterstand in de pauze te overzien was: 18-17.

Meteen na rust maakte Lois Abbingh voor het eerst gelijk, maar het was toch weer Zweden die telkens voor kwam. Nederland bleef slordig. Dione Housheer had haar vizier wel op scherp staan en na enkele reddingen van Wester werd het gat gedicht, waarna Debbie Bont Oranje op 27-26 voor het eerst op voorsprong schoot. In de spannende slotfase ging het daarna lang gelijkop. Eén minuut voor tijd stond het 31-31. Zweden had de bal, maar kwam niet meer tot een schot.

Nederland en Zweden beginnen de tweede groepsfase op drie punten. Het doelsaldo is wel in het voordeel van Oranje. Noorwegen uit groep C neemt vier punten mee. Nederland zal de tweede groepsfase starten tegen Roemenië en daar moet van gewonnen worden. De Roemenen nemen twee punten mee uti de eerste groepsfase. Oranje treedt vervolgens aan tegen Kazachstan (nul punten) om aan het doelsaldo te werken. Als afsluiter van deze groepsfase wacht dan Noorwegen. 

De nummers één en twee van iedere groep uit de tweede groepsfase gaan door naar de kwartfinales. 

Weekupdate COVID-19: Coronacijfers iets gedaald, maar nog steeds op hoog niveau

In de afgelopen week zijn er 1.998 nieuwe patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen, 7% minder dan in de week ervoor. Op de IC intensive care werden 343 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen, een afname van 9%.

Ruim 621.000 mensen (-7%) kwamen tussen 30 november en 7 december naar de testlocaties van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst om zich te laten testen op SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2. Het percentage positieve testen bleef met 21,3% nagenoeg gelijk aan de week ervoor. In alle leeftijdsgroepen nam het aantal meldingen licht af. Het aantal meldingen per 100.000 is nog steeds het hoogst bij kinderen tot en met 12 jaar.

Ziekenhuisopnames en IC intensive care-opnames
In de afgelopen week is het aantal ziekenhuisopnames licht gedaald in vergelijking met de week ervoor. Stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie) registreerde in de afgelopen week 1.998 nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met COVID-19, 147 opnames minder dan in de week ervoor (-7%). Iets minder dan de helft van de nieuwe ziekenhuisopnames zijn patiënten tussen de 60 en 79 jaar (45% van alle opnames in die week), gevolgd door patiënten van 80 jaar en ouder (24%).

Op de IC-afdelingen werden 343 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen, 32 minder dan in de voorgaande week (-9%). Ruim de helft van de nieuwe IC-opnames zijn patiënten tussen de 60 en 79 jaar (55% van alle IC-opnames in de afgelopen week), gevolgd door patiënten van 40 en 59 jaar (36% van alle IC-opnames in de afgelopen week).

Door de lange ligduur van patiënten met COVID-19 blijft de druk op de ziekenhuizen, ondanks dat het aantal nieuwe opnames op IC en de verpleegafdelingen de afgelopen week iets afnam, erg hoog.
Er zijn regionale verschillen in de ziekenhuisopnames. In de afgelopen kalenderweek werden, afgezet tegen het aantal inwoners in de regio, de meeste patiënten met COVID-19 opgenomen in ziekenhuizen in de regio’s Limburg-Zuid, Zeeland, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid en Zuid-Holland-Zuid.

Vaccinatiestatus opgenomen patiënten met COVID-19
De kans om als volledig gevaccineerd persoon met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen te worden is veel kleiner dan voor een niet gevaccineerde. Van alle patiënten die tussen 1 en 23 november 2021 met COVID-19 op de verpleegafdeling van het ziekenhuis werden opgenomen was 47% niet gevaccineerd. Van de patiënten jonger dan 70 jaar was 66% niet gevaccineerd. Van de patiënten met een leeftijd van 70 jaar en ouder die in die periode met COVID-19 in het ziekenhuis werd opgenomen was 32% niet gevaccineerd.

Van alle patiënten die met COVID-19 op de IC werden opgenomen tussen 1 en 23 november, was 66% niet gevaccineerd. Van de patiënten met COVID-19 op de IC en jonger dan 70 jaar, was 74% niet gevaccineerd. Bij de patiënten met een leeftijd van 70 jaar en ouder was 51% niet gevaccineerd. Op 30 november gaf het RIVM een update van de vaccinatiestatus van mensen die met COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Daar zijn ook de laatste resultaten van het onderzoek naar hoe goed de vaccins beschermen tegen ernstige ziekte te vinden.

Vaccinatiegraad
Op dit moment is 83,7% van alle mensen van 12 jaar en ouder volledig gevaccineerd. De vaccinatiegraad loopt op met de leeftijd. In de leeftijdsgroepen tot 40 jaar varieert de vaccinatiegraad tussen de 64% en 77%. In de leeftijdsgroepen vanaf 41 jaar varieert de vaccinatiegraad tussen de 81 en 93%.

Positieve coronatesten
Afgelopen week* werden 147.982 positieve testuitslagen gemeld. Ten opzichte van een week eerder daalde het aantal meldingen licht met 5%. Per 100.000 inwoners kregen 822 personen een positieve testuitslag. Ruim 621.000 (621.823) lieten zich testen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst, dat is 7% minder dan de week ervoor. Het percentage mensen met een positieve testuitslag stabiliseerde in de voorbije week, van 21,4% naar 21,3%, inclusief testen ter bevestiging van een positieve zelftest.

Sinds vrijdag 3 december neemt het aantal mensen, dat een afspraak maakt om zich te laten testen bij de GGD, af. Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat mensen met milde klachten die niet tot een risicogroep behoren en niet werkzaam zijn in de zorg een zelftest kunnen gebruiken. Bij een positieve zelftest is het belangrijk deze te laten bevestigen bij de GGD. Doordat meer mensen met klachten nu een zelftest zullen doen, zal het aantal mensen dat zich bij de GGD testlocaties laat testen de komende tijd mogelijk afnemen. De verwachting is dat het percentage mensen met een positieve testuitslag de komende periode zal stijgen, omdat meer mensen met een positieve zelftest naar de GGD testlocaties zullen gaan.

In alle leeftijdsgroepen is een bescheiden afname in het aantal gemelde positieve testen zichtbaar (figuur 1). In de veiligheidsregio’s Limburg-Zuid (1.183), Zeeland (1.097), Zuid-Holland-Zuid (1.042), Limburg-Noord (959) en Brabant-Noord (951) werden de meeste positieve testuitslagen gerapporteerd per 100.000 inwoners.

Reproductiegetal
Het meest recente reproductiegetal van 22 november, gebaseerd op het aantal positieve coronatesten was 0,95 (ondergrens 0,94 – bovengrens 0,97). Dit betekent dat 100 mensen die corona hebben samen 95 nieuwe personen besmetten. De verspreiding van het virus neemt iets af.

*Het aantal meldingen van positieve testen dat tussen 30 november 10:01 en 7 december 2021 10.00 uur aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn gemeld. De testen die in de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst teststraten zijn afgenomen, ziekenhuisopnames en IC intensive care-opnames zijn naar kalenderweken.

Aantal meldingen COVID-19 per leeftijdsgroep per week 25 okt t/m 5 dec 2021 (RIVM)
Aantal meldingen COVID-19 per leeftijdsgroep per week 25 okt t/m 5 dec 2021 (RIVM)

Omikronvariant bij nog 18 mensen in Nederland bevestigd

Het RIVM houdt op verschillende manieren de verspreiding van de omikronvariant in de gaten. Daarvoor worden de monsters van mensen met een positieve coronatestuitslag verder onderzocht. Tot dinsdag 7 december 11 uur werd bij in totaal 18 mensen in Nederland de omikronvariant van het coronavirus bevestigd. Dit is zonder de 18 bevestigde passagiers van de vluchten die op 26 november uit Zuid-Afrika kwamen.

Sinds 26 november geldt er in Nederland een vliegverbod voor vluchten vanuit zuidelijk Afrika. Voor mensen die wel mogen reizen, geldt dat zij voor vertrek naar Nederland een negatieve PCR-testuitslag moeten hebben. Verder moeten zij bij aankomst in Nederland verplicht in thuisquarantaine. Bij aankomst op Schiphol krijgen deze mensen eGemeentelijke Gezondheidsdienst’en testen. Alle monsters van deze testen gaan naar een van de labs in Nederland voor sequentieonderzoek. In totaal werd tot nu toe bij 14 mensen de omikronvariant aangetoond.

Onbekende bron
Het RIVM werkt nauw samen met laboratoria in Nederland. Er waren in Nederland drie laboratoria die routinematig een speciale PCR-test inzetten die de afwijking in het spike-eiwit kan aantonen. Zij sturen met terugwerkende kracht de monsters op waarvan het vermoeden bestaat dat het om de omikronvariant gaat. Het gaat dan om monsters die vanaf 25 oktober werden afgenomen in de GGD-teststraten. Het RIVM kon tot nu toe bij 4 monsters de omikronvariant bevestigen. De komende tijd gaan meer laboratoria in Nederland de speciale PCR-test in gebruik nemen. Ook zij gaan verdachte monsters insturen voor sequentieonderzoek. De resultaten worden teruggekoppeld aan de GGD’en waar de monsters zijn afgenomen. Zij kunnen dan het bron- en contactonderzoek starten.

Contacten van mensen met omikron
Als bij iemand de omikronvariant is vastgesteld, start de GGD met bron- en contactonderzoek. Dat is ongeacht iemands reisgeschiedenis. Nauwe contacten van mensen met het virus moeten zich laten testen. Ook deze monsters gaan voor sequentieonderzoek naar een van de laboratoria in Nederland. Tot nu toe zijn er nog geen meldingen van de omikronvariant via deze route bij het RIVM binnen gekomen.

Nog geen omikron in rioolwater en in de kiemsurveillance
Sinds januari 2021 onderzoekt het RIVM het rioolwater uit heel Nederland ook op nieuwe varianten van het coronavirus. Met het bekend worden van de omikronvariant is in eerder gegevens teruggekeken. Zo is tot en met 9 november 2021 vooralsnog geen omikronvariant in het rioolwater gevonden. Ook in de landelijke kiemsurveillance is de omikronvariant nog niet gevonden. De gegevens van de kiemsurveillance worden wekelijks op vrijdag bijgewerkt.

Toename omikronvariant in Nederland
Het RIVM verwacht dat de omikronvariant de komende tijd in meer monsters wordt aangetoond. Doordat er gericht onderzoek gedaan wordt naar de omikronvariant, is de kans ook groter dat de variant vaker wordt gevonden. Op basis van berichtgeving uit onder andere Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk is het mogelijk dat de omikronvariant de deltavariant gaat verdringen en daarmee de dominante variant in Nederland wordt.

Defensie blijft helpen met opvang evacuťs en asielzoekers

Defensie blijft voorlopig locaties beschikbaar stellen voor de opvang van Afghaanse evacués en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt op verzoek van het kabinet. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers kampt namelijk met een tekort aan opvangplekken.

De Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Groningse Zoutkamp en het Walaardt Sacre Kamp in Huis ter Heide stelt Defensie tot 1 mei volgend jaar beschikbaar.

Op deze militaire complexen krijgen de evacués en asielzoekers al sinds augustus onderdak. Totaal zijn er 880 mensen gehuisvest.

S10 namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival

Nederland wordt op de 66e editie van het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigd door S10. S10 – de artiestennaam van Stien den Hollander – is inmiddels kroonprinses van de Nederlandse alternatieve pop. Ze weet mensen te raken door haar pure en eerlijke teksten. In Turijn mag ook de rest van Europa kennismaken met dit grote Hoornse talent.

Eric van Stade - algemeen directeur van AVROTROS, namens de selectiecommissie: “S10’s song getuigt van lef en authenticiteit. Waar we normaal, naast natuurlijk de naam van de artiest, niets delen in dit stadium over de inzending, durf ik dat dit keer wel te doen. S10 blijft namelijk trouw aan zichzelf en aan haar eigen stijl. Dit betekent dat we na elf jaar Engelstalige inzendingen te hebben geselecteerd, nu een Nederlands lied naar het Eurovisie Songfestival sturen. We steken met deze keuze onze nek uit en staan daar als selectiecommissie unaniem achter. Het belooft opnieuw een bijzondere editie voor Nederland te worden.”

S10: “Muziek is alles voor mij. Ik hoop dat ik met mijn muziek iets kan betekenen in de levens van anderen, juist omdat het mij zoveel doet. Ik ontplof daarom bijna van geluk bij het idee dat ik dit jaar mee mag doen aan het Eurovisie Songfestival. Voor zo’n enorm publiek, zoiets eervols mogen doen namens Nederland… dat vind ik echt geweldig.”

Over S10
S10’s authentieke sound en muzikale veelzijdigheid maken indruk en ze tekent op 17-jarige leeftijd haar eerste platencontract bij platenlabel Noah’s Ark. Dit geeft S10 de kans haar debuutalbum Snowsniper (2019) op te nemen, welke wordt beloond met Nederlands meest prestigieuze muziekprijs: een Edison in de categorie ‘Alternative’. Een jaar later – 2020 – verschijnt haar tweede album Vlinders. Een uitverkochte tournee en hoge noteringen in de hitlijsten volgen.

Met miljoenen streams op haar naam, samenwerkingen met Nederlands grootste artiesten en lovende reacties op haar werk van muziekrecensenten laat S10 keer op keer van zich horen. In haar eigen taal – Nederlands – want wat ze deelt, is haar verhaal.

Het Eurovisie Songfestival is door de winst van de Italiaanse band Måneskin komende editie in Turijn. Op dinsdag 10 mei en donderdag 12 mei vinden de halve finales plaats; op zaterdag 14 mei de finale. S10 gaat zich de komende maanden in alle rust voorbereiden op haar deelname. Met welk nummer zij Nederland vertegenwoordigt, wordt op een later moment bekendgemaakt.

Note: uitspraak van S10 is ès-tien.

Eerdere hits van S10:


Marc Overmars verlengt bij Ajax tot 2026

Marc Overmars heeft zijn contract bij Ajax verlengd. De directeur voetbalzaken ligt nu tot 2026 onder contract in Amsterdam, zo bevestigt hij tegenover De Telegraaf. Zijn vorige verbintenis liep tot 2024. Het was nog niet de bedoeling dat het nu naar buiten kwam, want een filmpje van Ajax werd al weer snel van de Sociale Media verwijderd. 

Eerder was het al duidelijk dat Overmars, net zoals trainer Erik ten Hag, niet tussentijds wilde vertrekken. Newcastle United had interesse en Overmars behoorde tot zeer recent tot de drie belangrijkste kandidaten voor de rol als TD op St. James’ Park. Overmars was al uitgendodigd om koffie te komen drinken, maar besloot dat uiteindelijk niet te doen. 

Ajax heeft een ongekend verkooprapport onder aanvoering van Overmars. Sinds zijn komst zijn 42 zelfopgeleide spelers gedebuteerd en heeft de club voor ruim 600 miljoen euro aan spelers verkocht. Alleen al de afgelopen drie seizoenen, inclusief een coronajaar, kwam er meer dan 360 miljoen euro binnen. Een leuk bedrag waarmee Ajax wellicht eens eigenaar kan worden van de Johan Cruijff Arena.  

Overmars vertolkt al sinds 2012 een rol als beleidsbepaler bij Ajax. De 48-jarige bestuurder speelde zelf tussen 1992 en 1997 voor de topclub. 

Minister Grapperhaus aan de slag met dierenextremisme na oproep agrarische sector

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) gaat naast boeren, tuinders en ondernemers in de veelogistieke sector staan om samen dierenextremisme aan te pakken. Door zaken als Covid-19 was dit thema naar de achtergrond verdwenen, maar het onderwerp komt opnieuw op de agenda. Dat heeft hij maandagmorgen aangegeven bij een overleg met LTO, POV, NMV, NVP en Vee & Logistiek Nederland.

Voor de voorzitters van de agrarische belangenbehartigers is het van belang om namens de gehele sector samen met de overheid op te trekken in het belang van alle boeren, tuinders en ondernemers in de veelogistieke sector. “De minister heeft gezegd naast onze boeren en tuinders te willen staan,” zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland. “Samen moeten we invallen en extremistische acties tegengaan. Ook onderzoeken we samen hoe er strenger kan worden gestraft en we de schade beter kunnen verhalen! De extremisten beweren volstrekt ongefundeerd met de invallen ernstige misstanden aan te willen tonen, maar zelfs als hier al sprake van zou zijn, dan mag je nooit het ‘recht’ zelf in handen nemen.”

Om dierenextremisten steviger aan te pakken wordt de landelijke samenwerking binnen de politie versterkt. Daarnaast wordt een traject gestart om te onderzoeken of de straffen op insluiping kunnen worden verhoogd. “De impact op boerenbedrijven bij een inval is enorm. Dat hebben we in 2019 gezien in Boxtel, maar ook in de afgelopen weken waarin zesmaal is ingebroken bij diverse bedrijven door het hele land. Rond Boxtel zijn er afspraken gemaakt met het ministerie, daar is nog niet voldoende van terecht gekomen. Het is tijd dat er wordt ingegrepen. De radicale invallen moeten stoppen. Dit gaat niet meer over burgerlijke ongehoorzaamheid, dit gaat veel te ver. Deze groepen en personen hebben maar één doel: de veehouderij uit Nederland laten verdwijnen,” vertelt Linda Verriet, voorzitter van de POV.

Naast een verzwaarde strafrechtelijke vervolging wordt verkend wat mogelijk is vanuit het bestuurs- en privaatrecht. Henk Bleker, voorzitter van NMV: “Boeren die slachtoffer worden van invallen hebben vaak tienduizenden euro’s schade, maar dit bedrag staat niet in verhouding tot de paar honderd euro die door de rechter als vergoeding wordt toegekend.”

“We zien actiegroepen door heel Europa zwerven en steeds op andere plekken invallen doen,” legt Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de NVP, uit. “Door de samenwerking met overheidsinstanties aan te gaan, kunnen we effectiever zijn om deze groep of personen aan te pakken.”

Naast het werk op internationaal niveau, moet ook op lokaal niveau meer mogelijk worden. “Daarom gaat de minister onderzoeken of het voor gemeenten mogelijk wordt om via de Algemene Plaatselijke Verordening boetes op te leggen. Dit geeft de burgemeester samen met de lokale politie en het Openbaar Ministerie de mogelijkheid om ook zelf op te treden,” aldus Van der Tak. Helma Lodders, voorzitter van Vee & Logistiek Nederland zegt: “Daarnaast roepen we alle boeren en tuinders, maar ook transporteurs en bedrijven in de keten, op om aangifte te doen als ze met dierenextremisme worden geconfronteerd. Met minister Grapperhaus hebben we afgesproken dat in zulke gevallen altijd aangifte moet worden gedaan. De overheid is er in zo’n geval voor ondernemers en kan niet langs de kant blijven staan.”

“Voor de agrarische belangenbehartigers en de minister blijft het van belang dat het maatschappelijk debat over dierenextremisme in de Nederlandse rechtsstaat wordt gevoerd,” zegt Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord. “Voor extremisme is geen plaats!”

Uncharted: Legacy of Thieves Collection komt in januari

PlayStation maakt bekend dat Uncharted: Legacy of Thieves Collection, dat licht verbeterde versies bevat van Uncharted 4 en The Last Legacy, uitkomt op 28 januari.

De collectie bevat snellere laadtijden, verschillende grafische opties en features die gebruik maken van de DualSense. De collectie gaat 49,99 euro kosten, maar indien je al Uncharted 4 of The Lost Legacy hebt gekocht op PlayStation 4, dan kun je de games ook upgraden voor tien euro. Dit geldt niet voor de versie die is uitgegeven als PlayStation Plus-titel.

De game komt op 28 januari naar PlayStation 5. Ergens volgend jaar volgt ook een release voor pc.

Het nutteloze feitje van de dag: Historisch tanken

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Nederland staat vol met historische gebouwen van allerlei pluimage en ook aan de Muiderstraatweg in Diemen vind je een bijzonder historisch bouwwerk. Want wist je dat daar het oudste nog functionerende tankstation van ons land kan vinden? De Blokhut, zoals het tankstation genaamd is, dankt zijn naam aan benzinepomp die er in 1936 in gebruik werd genomen en die bestond uit een 'blokhut' met twee pompen. In 1939 werd de houten bebouwing vervangen door het pompstation met garage en een woning die er nu nog staan. Het pompstation is een Rijksmonument en helaas zijn de prijzen van de brandstoffen niet van een historisch niveau (nouja, hoogstens historisch hoog).

Tankstation De Blokhut (WikiCommons/Marcelmulder68)
Tankstation De Blokhut (WikiCommons/Marcelmulder68)

Tankstation De Blokhut (WikiCommons/Marcelmulder68)
Tankstation De Blokhut (WikiCommons/Marcelmulder68)

Nachtaapje geboren in DierenPark Amersfoort

Er is een doeroecoeli geboren in DierenPark Amersfoort. “Het nachtaapje klampt zich stevig aan de vader vast. Net als bij veel andere kleine apensoorten zorgt niet alleen de moeder, maar ook de vader voor het jong”, vertelt dierverzorger Christel Broekman. “Zo kan de moeder haar energie sparen om het jong te voeden. Dat zou haar niet lukken als zij het aapje ook nog altijd mee moet dragen.” Voorlopig klampt het nachtaapje zich nog vast aan de buik en rug van de ouders, maar na vier maanden is het jong te zwaar en gaat het zelf op ontdekking.

In het wild komt de doeroecoeli voor in de tropische regenwouden in Centraal- en Zuid-Amerika. “Gelukkig gaat het met de doeroecoeli als soort nog redelijk goed. Hoewel de nachtaapjes bedreigd worden door ontbossing, planten zij zich voldoende voort en is de populatie nu nog stabiel. Maar deze situatie zal snel veranderen als we niet in actie komen”, legt dierverzorger Christel uit. De regenwouden in Zuid-Amerika worden ernstig bedreigd en daarmee ook de leefomgeving van de doeroecoeli en andere diersoorten.

“Iedereen maakt kans om een naam voor het jong te verzinnen, zodra het geslacht bekend is”, vertelt Christel. “Door nu een donatie te doen via de actiesite van Het Glazen Huis, help je het oorspronkelijk leefgebied van de doeroecoeli én maak je kans om een naam te geven aan het pasgeboren nachtaapje in ons park.” DierenPark Amersfoort ondersteunt dit jaar 3FM Serious Request. De landelijke radiozender zet zich in voor het Wereld Natuur Fonds. In het Glazen Huis in Amersfoort worden 24 uur per dag verzoekplaten gedraaid om geld in te zamelen voor het beschermen en herstellen van de regenwouden van Zuid-Amerika. “Doneren voor de doeroecoeli en de vele andere dieren in Zuid-Amerika kan via de actiesite van 3FM Serious Request. Het pasgeboren nachtaapje is in DierenPark Amersfoort nu te bewonderen in het nachtdierenhuis.”


Genetische factoren spelen rol in inkomensongelijkheid

Genen spelen in rol in inkomensongelijkheid. Dat blijkt het onderzoek van econoom Casper Burik. Hij onderzoekt de effecten van genetische factoren op ongelijkheid op het gebied van inkomen, opleiding en gezondheid. Burik toont aan dat tien procent van de variatie in beroepsinkomen wordt bepaald door genen.

Het is al lang bekend dat de sociaaleconomische status van de ouders een sterke voorspeller is van de gezondheid, het onderwijsniveau en het inkomen van kinderen. Aangezien deze eigenschappen allemaal tot op zekere hoogte erfelijk zijn, zorgen ouders zowel voor de omgeving waarin hun kinderen opgroeien, als voor het doorgeven van hun genen. In zekere zin heeft men bij de geboorte al aan twee loterijen meegedaan: een sociale loterij die bepaalt wie je ouders zijn en in welke omgeving je opgroeit, en een genetische loterij die bepaalt welk deel van het genoom van je ouders je hebt geërfd.

Burik concludeert dat ongeveer tien procent van de variatie in beroepsinkomen wordt bepaald door gemeenschappelijke genetische varianten. De relatie tussen de genetische aanleg en gezondheid wordt gedeeltelijk gemedieerd door onderwijs. Onderwijs kan volgens het onderzoek van Burik bovendien ongelijkheden verminderen. Hij suggereert dat ten minste dertien tot zeventien procent van de ongelijkheid in onderwijs, inkomen en BMI in het Verenigd Koninkrijk te wijten is aan ongelijkheid in kansen die het gevolg zijn van de uitkomsten van de sociale en de genetische loterij.

In zijn onderzoek naar persoonlijk inkomen neemt hij vier verschillende maatstaven voor inkomen: persoonlijk inkomen, huishoudinkomen, beroepslonen en ouderlijk inkomen. De genetische varianten die aan het inkomen ten grondslag liggen, nemen tussen de vier en zeven procent van de variantie in onze inkomensmaatstaven voor hun rekening. Ook opleidingsniveau speelt hierin een belangrijke rol. Tot slot vindt hij aanwijzingen voor genetische heterogeniteit tussen mannen en vrouwen.

Veel bedrijven helpen handje mee aan Duitse C19-vaccinatiecampagne

Vanaf vandaag doen zeker 150 bedrijven mee aan een campagne die inwoners van Duitsland over de vaccinatiestreep moet trekken. Onder de deelnemers zitten grote merken als Shell, McDonald's, Burger King, Lidl, Mercedes-Benz, Vodafone, Porsche, C&A en Nespresso. Zij passen onder meer hun bedrijfsslogans aan om de Duitsers van het nut van een prik te overtuigen.

De campagne heeft als gezamenlijk thema #ZusammenGegenCorona, die ook door de Duitse regering wordt gebruikt. De bedrijven gebruiken hun eigen reclameuitingen om vaccinatie onder deze hashtag op  social media te promoten.

Impfplicht Duitsland (Foto-Pixabay)
Impfplicht Duitsland (Foto-Pixabay)

CIDI en oorlogsoverlevenden klagen Baudet aan voor vergelijkingen Holocaust

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), het Centraal Joods Overleg en vier oorlogsoverlevenden spannen een kort geding aan tegen Forum voor Democratie lijsttrekker Thierry Baudet voor zijn vergelijkingen die hij maakt tussen de Holocaust en de coronamaatregelen. Zo meldt AT5.

De eisers vragen aan de rechter om drie uitingen van Baudet op social media onrechtmatig te verklaren. Het gaat onder andere om zijn bewering: "De ongevaccineerden zijn de nieuwe Joden, de wegkijkende uitsluiters zijn de nieuwe nazi's."

Daarnaast plaatste Baudet een combinatie van twee foto's van een kind die niet naar het sinterklaasfeest zou mogen en een foto van een jongen met een Jodenster voor zijn deportatie. En tot slot nog een foto van het concentratiekamp Buchenwald met tekst: "Hoe is het MOGELIJK om nu nog altijd niet te zien hoe de geschiedenis zich herhaalt."

Dwangsom en verbod
Naast het onrechtmatig verklaren van de uitingen willen de eisers dat de uitingen verwijderd worden en dat Baudet een verbod krijgt voor het gebruik van beeldmateriaal van de Holocaust in het kader van het debat over de coronamaatregelen. Ook willen de eisers dat er een dwangsom worden opgelegd van 25 duizend euro per dag, als Baudet in gebreke blijft.

Volgens de eisers zijn de uitingen ernstig beledigend en onnodig grievend voor de vermoorde slachtoffers van de Holocaust, overlevenden en nabestaanden. Zij nemen daarbij in overweging dat de vrijheid van meningsuiting die Baudet heeft geen rechtvaardiging kan bieden voor zijn handelen.

De rechtbank van Amsterdam doet uitspraak op 15 december over het kort geding.

OMT wil ook regelmatige corona-zelftests bij kleuters

Het Outbreak Management Team (OMT) denkt dat het beter zou zijn om basisschoolleerlingen vanaf groep 1 onder begeleiding regelmatig een zelftest te laten afnemen. Dat gebeurt sinds kort bij leerlingen vanaf groep 6. Het kabinet wil het testbeleid voorlopig echter niet uitbreiden, schrijft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het lijkt hem praktisch onhaalbaar.

Het OMT kwam vrijdag bijeen om te praten over de virusbestrijding. In een nieuw advies wordt onder meer ingegaan op de nieuwe Omikronvariant van het virus. Daar is nu nog weinig over te zeggen. Hetzelfde geldt voor de effectiviteit van de maatregelen die vorige week zijn ingegaan. Het OMT wil nog een week aanzien of er daadwerkelijk een daling in de besmettingen en ziekenhuisopnames optreedt. Tot die tijd adviseert het ook geen extra maatregelen. Lees verder bij Skipr.

IC-artsen verzoeken het OMT om steun voor meer handen aan het bed

De ic-artsen Sander de Lange en Aernout Lahaije vragen leden van het Outbreak Management Team (OMT) “dringend om steun” voor meer handen aan het bed. Zij willen dat er met spoed structurele veranderingen in de zorg worden doorgevoerd. Dat moet voorkomen dat nog meer zorgmedewerkers opstappen en ervoor zorgen dat mensen juist voor werken in de zorg gaan kiezen.

Volgens hen kan het OMT een belangrijke rol spelen om vol in te zetten op het herstellen van de zorgcapaciteit. “Als wij de kans krijgen om het capaciteitsprobleem in de gehele zorg structureel op te lossen, kunnen wij bij elke endemische ziekte zoals influenza en corona, iedereen zorg bieden. De reguliere zorg kan dan waarschijnlijk altijd doorgang vinden, zonder dat dit ten koste gaat van de conditie van de zorgmedewerkers of patiënten”, schrijven de intensivisten. lees meer bij Skipr.

FOK! Wat een weer: grijsheid overheerst

herfstbanner

Er zijn brede opklaringen en er trekken enkele buien vanaf zee over het land. Vooral in het noorden is hierbij kans op korrelhagel of natte sneeuw. Zeer lokaal kan er vanochtend een mistbank ontstaan. In de middag wordt het overal droog en zijn er perioden met zon. In de namiddag neemt van het westen uit de bewolking toe en vanavond gaat het van het zuidwesten uit regenen. In het noorden en oosten gaat de regen over in natte sneeuw. De maximumtemperatuur ligt rond 5°C. De wind waait uit richtingen tussen zuidwest en west en is zwak tot matig. Vanmiddag draait de wind overal naar zuidwest tot zuid en wordt dan aan de kust krachtig.

In de nacht naar woensdag trekt het gebied met regen noordoostwaarts. In het noordoosten valt natte sneeuw. In de loop van de nacht wordt het van het westen uit droog en klaart het op. Langs de westkust is nog wel een enkele bui mogelijk. De minima liggen rond 3°C. De wind is zuidwestelijk, matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard, 6-7 Bft.

Woensdag overdag zijn er zonnige perioden. Langs de westkust is er meer bewolking en daar is nog een bui mogelijk. De maxima liggen rond 7°C. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, in de kustgebieden vrij krachtig, aan de kust krachtig en aan de noordwestkust af en toe hard, 7 Bft. (Bron: KNMI)


Donker in het bos, grijs voorbij de bomen (Foto: Partner van _UserName_)
Donker in het bos, grijs voorbij de bomen. Ook nabij Winterswijk. (Foto: Partner van _UserName_)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Meerderheid Nederlanders weet niets van grote natuurrampen in 2021

Miljoenen mensen zijn getroffen door natuurrampen dit jaar, maar een groot deel van deze rampen blijft in Nederland ongezien. 82 procent van de Nederlanders heeft geen idee dat Zuid-Soedan het afgelopen jaar is getroffen door enorme overstromingen en ruim driekwart weet niets over droogte en overstromingen in Kenia. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Niet alle natuurrampen worden uitgebreid behandeld in het nieuws. Tegelijkertijd is hulp voor de getroffenen van de rampen wel hard nodig. Daarom start het Rode Kruis deze week een campagne en opent giro 6868 om geld op te halen voor de hulp.

“Op dit moment zien we dat berichten over de coronapandemie het nieuws domineren. Dat is ook logisch en belangrijk. Tegelijkertijd vinden er ook andere rampen plaats in de wereld, die vele mensen treffen, maar minder aandacht krijgen. We begrijpen dat niet alle natuurrampen het nieuws halen, maar het is wel hard nodig om de getroffenen te helpen”, concludeert Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. “Het Rode Kruis is afhankelijk van giften voor de hulpverlening en daarom vragen we daar nu extra aandacht voor. Onze ervaring is dat mensen eerder geneigd zijn om te doneren voor rampen die veel in het nieuws zijn geweest. Laten we toch ook klaar staan voor mensen die getroffen zijn door minder zichtbare rampen, want ook zij verdienen het om hulp te krijgen om te overleven.”

Natuurlijk zijn er dit jaar ook rampen die op het netvlies gebrand staan van veel mensen. Zo heeft bijna iedere Nederlander het nieuws gevolgd over de overstromingen in Nederland, Duitsland en België. Ook had 91 procent van de Nederlanders het nieuws opgemerkt over de vulkaanuitbarsting op La Palma. Maar de rampen die wat verder van huis plaatsvinden, zoals tropische stormen op de Filipijnen of overstromingen en aardverschuivingen in Nepal, zijn minder bekend.

Droogte en overstroming
Onder de ‘onzichtbare’ rampen van dit jaar zitten veel droogtes en overstromingen. Zo zijn er in de eerste 9 maanden van 2021 38 miljoen mensen getroffen door droogte en 14 miljoen mensen door overstromingen. Het Rode Kruis heeft zo’n 54 miljoen euro nodig om noodhulp te bieden aan de mensen die getroffen zijn door deze rampen. Onder deze noodhulp valt onder andere het uitdelen van voedsel, schoon drinkwater en het verzorgen van medische- en psychosociale hulp.

Het is al het derde jaar op een rij dat een groot deel van Zuid-Soedan onder water heeft gestaan. “Families zijn gevlucht naar hoger gelegen gebied, zij zijn werkelijk alles kwijt. Tegelijkertijd zorgen de overstromingen ervoor dat er niet genoeg eten is. Landbouwgrond is keer op keer verwoest door het water”, vertelt Van Schaik, die het land eerder dit jaar bezocht. “Je kunt je bijna niet voorstellen dat je dit moet doormaken, keer op keer alles kwijt bent en daar bovenop grote zorgen hebt of je jouw kinderen en familie genoeg te eten kunt geven.”

Zorgen over natuurrampen
Het nieuws rond natuurrampen laat Nederlanders niet koud. Zo zegt 67 procent zich zorgen te maken over natuurrampen elders in de wereld. Ook vindt iets meer dan de helft van de Nederlanders dat Nederlanders slachtoffers van natuurrampen in andere landen moeten helpen.
Mensen kunnen de hulpactie steunen door te doneren via www.rodekruis.nl of geld storten op giro 6868 (IBAN: NL83INGB0000006868).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1287
special
VrijMiBabes #211 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1286
review
Paper Mario: The Thousand-Year Door
special
Random Pics van de Dag #1285
special
Random Pics van de Dag #1284
©FOK.nl e.a.