Rodelaars strijden na Chinees douanefiasco toch om World Cup-zeges

In het Russische Sochi is voor de tweede week op rij de World Cup rodelen afgewerkt. Dat gebeurde weer met het nodige geleende materiaal: er staat nog altijd van alles, van gereedschap tot sleeën, in China, waar het na de openingswedstrijd bij de douane bleef liggen. Mogelijk komen er een dezer dagen weer kisten vol materiaal uit China aan op de uiteindelijke bestemmingen, tot die tijd zal er veel geleend worden: zo kwam een Amerikaan in Sochi uit op een geleende Russische slee.

Dubbels
Net als vorige week stonden de Russen Andrei Bogdanov en Iurii Prokhorov na één run bovenaan de ranglijst, nu op 0,127 seconden gevolgd door de Duitsers Toni Eggert/Sascha Benecken. De Letse broers Andris en Juris Sics volgden op 0,140 seconden en ook Robin Geueke en David Gamm uit Duitsland (+0,159) deden nog volop mee, net als de Oostenrijkers Yannick Müller/Armin Frauscher (+0,160), de Duitsers Tobias Wendl/Tobias Arlt (+0,169) en de Italianen Emanuel Rieder/Simon Kainzwaldner (+0,189).

Rieder/Kainzwaldner verdedigden hun positie in run twee, waarbij ze Wendl/Arlt met 0,106 seconden passeerden. Müller en Frauscher kwamen na een forse fout 0,157 seconden tekort, waarna Geueke en Gamm crashten, toch overeind kwamen en elf plekken verloren. De Sics-broers doken 0,041 seconden onder Rieder/Kainzwaldner's tijd door, Eggert en Benecken waren nog eens 0,045 seconden sneller. Bogdanov en Prokhorov mochten het net als vorige week afmaken en dit keer deden ze dat wél: met 0,134 seconden boekten ze hun eerste World Cup-zege, voor Eggert/Benecken en de Sics-broers.

Mannen
Het was een spannende strijd op een baan die er beter bij lag dan een week eerder. Dominik Fischnaller was de snelste in run één, maar de voorsprong op de Let Kristers Aparjods was slechts 0,029 seconden. Thuisfavoriet Semen Pavlichenko volgde op 0,059 seconden, de Duitser Johannes Ludwig zat er maar 0,065 tellen achter. Jonas Müller uit Oostenrijk voerde de rest aan op een 'forse' 0,170 seconden van Fischnaller.

In run twee viel Müller ver weg na een fout, landgenoot Wolfgang Kindl nam zijn positie in. Met een baanrecord dook Ludwig 0,254 seconden onder Kindl's tijd door, waarna Pavlichenko 0,221 tekort kwam. Aparjods pakte met 0,024 seconden de leiding, met alleen Fischnaller te gaan. De Italiaan, vanwege de reisproblemen vanuit China rodelend met allerhande geleend materiaal, kwam net tekort: 0,039 seconden achter Aparjods, die zijn eerste World Cup-zege pakte én als eerste Letse man ooit in zijn eentje won, voor Ludwig en Fischnaller.

Vrouwen
De Duitse Julia Taubitz maakte indruk in de eerste run, ze was thuisatlete Ekaterina Katnikova 0,124 seconden te snel af. Verder bleef eigenlijk alleen Taubitz' landgenote Natalie Geisenberger met 0,142 seconden in de buurt, de rest van het veld zat al op meer dan een kwart seconde, aangevoerd door de Letse Kendija Aparjode op 0,269 seconden van Taubitz.

Met 0,075 seconden ten opzichte van Anna Berreiter uit Duitsland behield Aparjode haar positie in run twee, waarna Geisenberger nog eens 0,054 seconden sneller ging. Katnikova's run leek uitstekend, maar ze verloor toch maar liefst achttien posities, waarna in de herhaling bleek dat er 'iets' van haar slee viel. Taubitz liet zien dat de baan in elk geval nog prima was: ze noteerde de snelste tweede run van iedereen en won met een enorme voorsprong van 0,368 seconden, voor Geisenberger en Aparjode.

Sprints
In de sprints gaat de klok pas na een paar bochten lopen, waardoor snelle starters hun voordeel grotendeels kwijt zijn. Bij de mannen was Dominik Fischnaller de beste, een perfect voorbeeld van iemand die onderin vaak snel is. De Italiaan klopte de Rus Roman Repilov met 0,039 seconden, terwijl Wolfgang Kindl uit Oostenrijk het podium completeerde op 0,050 seconden - één honderdste voor de Duitser Max Langenhan.

Bij de dubbels waren de Letse broers Andris en Juris Sics te sterk voor de rest. Aleksandr Denisev en Vladislav Antonov uit het gastland moesten 0,038 seconden toegeven, de jonge Duitsers Robin Geueke en David Gamm werden op 0,068 seconden fraai derde, voor de meer ervaren en succesvolle Duitse duo's.

Net als in de reguliere wedstrijd was Julia Taubitz de beste bij de vrouwen, hoewel het dit keer weinig scheelde: ze was 0,021 seconden snelelr dan de Amerikaanse Summer Britcher. Dajana Eitberger uit Duitsland completeerde het podium om 0,032 seconden, vier duizendsten van een seconde voor de Letse Kendija Aparjode.