FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 oktober 2021

Random Pics van de Dag #452

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

EU Hof: 1 miljoen euro dwangsom per dag voor Polen wegens justitiŽle hervorming

Polen ligt al maanden overhoop met de Europese Unie over zijn justitiële hervorming. Het is in strijd met de EU-wetgeving. Maar keer op keer negeert Warschau bevelen van het hoogste Europese hof. 

Het Europees Hof van Justitie (EHvJ) heeft Polen veroordeeld tot het betalen van een dwangsom van één miljoen euro per dag. Volgens een verklaring van het Hof is de reden voor de stap de weigering van het land tot dusver om de besluiten van het hooggerechtshof over controversiële justitiële hervormingen uit te voeren. Specifiek gaat het om het bevel om te stoppen met de omstreden tuchtkamer voor de bestraffing van rechters. Volgens arresten van het Hof van Justitie is deze activiteit niet verenigbaar met de EU-regels inzake de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechterlijke macht.

De uitvoering van de beschikking van 14 juli was noodzakelijk om te voorkomen dat "ernstige en onherstelbare schade" zou worden toegebracht aan de rechtsorde van de Europese Unie en aan de waarden waarop deze Unie is gegrondvest (...), aldus de vice-president van het Hof van Justitie. De dwangsom was bedoeld om ervoor te zorgen dat Polen de naleving niet verder zal vertragen.

De financiële sancties tegen Polen werden op 9 september aangevraagd door de EU-Commissie, die verantwoordelijk is voor het toezicht op de rechtsstaat in de EU. De dwangsom is nu verschuldigd totdat Polen zich voegt naar de bevelen van het Hof. "De rechtssystemen in de hele Europese Unie moeten onafhankelijk en eerlijk zijn", had het hoofd van de Commissie, Ursula von der Leyen, destijds bekritiseerd. De Poolse minister van Justitie, Zbigniew Ziobro, sprak daarentegen van "agressie tegen Polen" en van een "legale hybride oorlog".

"Het vonnis is welkom"
Eerder had het HvJ medio juli geoordeeld dat Polen door het invoeren van de tuchtkamer het Europees recht heeft geschonden. Hierbij werd Polen gelast de bepalingen op te schorten op grond waarvan de tuchtkamer uitspraak kan doen over verzoeken om opheffing van de gerechtelijke immuniteit en over vraagstukken betreffende de aanstelling en pensionering van rechters. Het besluit had ook betrekking op andere bepalingen van het Pools recht betreffende de onafhankelijkheid van rechters.

Polen had toen aangegeven dat de omstreden tuchtkamer in zijn huidige vorm zou worden afgeschaft. De tuchtkamer bleef echter werken aan oude zaken. De kamer werd tot dusver beschouwd als de spil van de justitiële hervormingen die door de PiS-regering in gang zijn gezet. De tuchtkamer kan elke rechter of aanklager ontslaan. Critici vrezen dat het zou kunnen worden gebruikt om rechters te berispen voor impopulaire beslissingen.

De eerste reacties van het Europees Parlement op de nieuwe dwangsom waren positief. "De uitspraak is welkom," zei FDP-parlementslid Moritz Körner. De EU-Commissie moet ook de EU-steun in het kader van corona aan Polen blijven onthouden. 

Feyenoord-directeur Koevermans stapt op wegens bedreigingen

Mark Koevermans (53) stapt per 1 december op bij Feyenoord. De algemeen directeur zegt naar aanleiding van de recente bedreigingen aan zijn adres niet goed meer te kunnen functioneren. Meer hierover bij het AD.

De commercieel directeur trad in 2009 aan bij de Rotterdamse club en twee jaar geleden volgde hij Jan de Jong op als algemeen directeur. Vorige maand kreeg Koeverman te maken met bedreigingen die hem en zijn gezin troffen. 's Nachts werden de ruiten ingegooid en zijn voordeur beklad, vermoedelijk door leden van de harde kern van Feyenoord.

"Feyenoord zit al vanaf mijn kinderjaren in mijn hart”, licht Koevermans toe. "Bij mijn aanstelling gaf ik niet voor niets en zonder overdrijving aan dat met werken voor Feyenoord voor mij een jongensdroom in vervulling ging. Daarmee is het vandaag geen fijne dag voor mij.”

VS: oplichters gebruiken nepvacatures om identiteitsfraude te plegen

Van Facebook tot LinkedIn en Indeed overal duiken advertenties op die goedbetaalde banen in de VS beloven, maar de sollicitanten moeten wel van tevoren hun burgerservicenummers en andere persoonlijke gegevens verstrekken. Oplichters gebruiken de verkregen informatie vervolgens om werkloosheidsuitkeringen aan te vragen.

'Luchthavenshuttlechauffeur gezocht' een vacature waarbij men 35 uur per week passagiers ophaalt tegen een aantrekkelijk weekloon dat uitkomt op meer dan 100.000 dollar per jaar.

Maar luchthavens bieden geen zes-cijferige salarissen voor shuttle-chauffeurs na een periode van weinig omzet door de coronapandemie. De vacatures zijn de nieuwste poging van cybercriminelen om de identiteitsgegevens van mensen te stelen en ze te gebruiken om fraude te plegen, volgens de FBI, de Federal Trade Commission en cyberbeveiligingsbedrijven die dergelijke bedreigingen in de gaten houden. De Amerikaanse geheime dienst, die financiële misdrijven onderzoekt, heeft bevestigd dat er een "duidelijke toename" is van nepvacatures om de persoonlijke gegevens van mensen te stelen, vaak met het doel om valse werkloosheidsverzekeringsclaims in te dienen.

"Deze fraudeurs gedragen zich als een virus. Ze blijven muteren," zei Haywood Talcove, chief executive van de overheidsdivisie van LexisNexis Risk Solutions, een van de verschillende contractanten die staats- en federale agentschappen helpen identiteitsdiefstal te bestrijden. 

Deze specifieke fraudevorm is een snelgroeiende bedreiging, aldus Talcove en anderen. In maart ontdekte LexisNexis ongeveer 2.900 advertenties waarin ongebruikelijk hoge salarissen werden genoemd, waarin verdachte e-maildomeinen werden gebruikt en waarin werd geëist dat men vooraf zijn identiteit verifieerde. In juli was dat aantal opgelopen tot 18.400 en deze maand tot 36.350. Talcove zei dat deze cijfers gebaseerd zijn op een kleine steekproef van vacatures en dat het echte aantal waarschijnlijk veel hoger ligt.

Deze vorm van zwendel is in opmars op een moment dat sollicitatiefraude in overvloed voorkomt. Miljoenen Amerikanen stoppen met werken en gaan op zoek naar een nieuwe baan. Een historisch hoog percentage werknemers - 2,9% - nam in augustus ontslag, volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Daarnaast zijn grote aantallen door de coronapandemie ontslagen werknemers nog steeds op zoek naar werk, waardoor de arbeidsmarkt in een ongekende stroomversnelling is gekomen.

De advertenties weerspiegelen een tactische aanpassing door cybercriminelen. Een massale golf van werkloosheidsverzekeringsfraude tijdens de pandemie heeft de autoriteiten ertoe aangezet de eisen inzake identiteitscontrole te verscherpen. In de meeste Amerikaanse staten kunnen cybercriminelen niet langer gewoon gestolen identiteitsgegevens invoeren op overheidswebsites en zo vaak werkloosheidsuitkeringen innen. Nu moeten aanvragers van wie de naam wordt gebruikt om werkloosheidsuitkeringen aan te vragen, vaak op hun telefoon verifiëren dat zij degenen zijn die hulp zoeken, een proces dat vergelijkbaar is met twee-traps authenticatie.

Dat betekent dat oplichters de hulp van hun slachtoffers nodig hebben en ze gaan hier soms heel ver in. Sommige oplichters maken complete websites van bedrijven na. Eén nepsollicitatiewebsite gebruikt de foto's, tekst, lettertype en kleurcode van Spirit Airlines. De nepwebsite vraagt sollicitanten om aan het begin van de procedure een kopie van beide zijden van hun rijbewijs te uploaden en stuurt hen een e-mail voor meer informatie vanaf een webadres dat lijkt op dat van Spirit, met een extra "i" (spiiritairline.com). Spirit Airlines heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Andere zwendelpraktijken zijn minder uitgebreid en vertonen meer zichtbare tekenen van onauthenticiteit. Een nepadvertentie voor pendeldienstchauffeurs op Facebook werd geplaatst door een vrouw die beweerde te werken op Denver International Airport. Oplettende lezers konden opmerken dat de enige locatie die aan het Facebook-profiel van de vrouw was gekoppeld, een Nigeriaanse stad genaamd Owerri was. (Een woordvoerder van de luchthaven van Denver meldde het profiel aan Facebook na een onderzoek door ProPublica, en de advertentie is niet langer actief).

In andere gevallen belanden ongevraagde vacatures gewoon in de inbox van sollicitanten nadat ze hun cv hebben geüpload bij echte vacaturesites, waar oplichters zich kunnen voordoen als potentiële werkgevers. Jeri-Sue Barron heeft sinds het begin van de pandemie een hele reeks e-mails ontvangen waarin haar werd meegedeeld dat ze uitgekozen om te solliciteren voor een hele reeks banen waar ze niet eens naar had gesolliciteerd. Barron, een gepensioneerde in de voorstad van Dallas, had haar cv geüpload naar verschillende vacaturesites in de hoop wat part-time werk te vinden om haar pensioen aan te vullen. Vervolgens kreeg ze meerdere werkaanbiedingen zonder een verzoek om een gesprek. Eén e-mail kwam van een school in de Indiase deelstaat Kerala; een andere kwam van een Kroatische website waar ze nog nooit van had gehoord. Ze negeerde de aanbiedingen.

In het algemeen wordt de fraude in de hand gewerkt door een clandestien netwerk, waaronder onlineforums waar cybercriminelen advies uitwisselen over hoe ze hun fraudetechnieken kunnen perfectioneren. Iemand met de naam "cleverinformation" op een Brits forum met de naam Carder stelde een instructievideo samen waarin wordt geadviseerd om valse vacatures te plaatsen met behulp van een generieke sollicitatieapplicatie die kan worden aangepast om persoonlijke gegevens te verzamelen. In september gaf iemand met de naam "mrdudemanguy" op een ander forum, bekend onder de naam Dread, het volgende advies aan een persoon die op zoek was naar gestolen identiteiten: "Doe je voor als een lokaal bedrijf en plaats een aantal vacatures. Als ze hun cv opsturen, bel ze dan op en stel een paar basis sollicitatievragen. Laat ze denken dat ze de baan hebben, zolang ze maar een antecedentenonderzoek kunnen doen. Voor het antecedentenonderzoek vraag je of ze je foto's of scans van identiteitsbewijzen sturen."

In antwoord op een vraag van ProPublica, negeerde "mrdudemanguy" de vragen over het delen van nepadvertenties en richtte zich in plaats daarvan op het uitleggen van de bron van zijn aanbevolen techniek en het succes ervan. "Ik heb deze methode zelf niet uitgeprobeerd," schreef hij. "Het is gewoon een methode waarvan ik weet dat andere mensen het doen en het werkt wel. Het kan in elk deel van de wereld worden gedaan, het land doet er niet toe. Zolang de personeelsadvertentie er legitiem uitziet, zal iemand die een baan zoekt waarschijnlijk solliciteren." 

De vaak geplaatste nepvacature voor pendeldienstchauffeurs op luchthavens werd op een soortgelijk forum besproken. Een versie ervan werd gepost in een Telegram-kanaal van een Nigeriaanse oplichtersgroep genaamd Yahoo Boys Community, samen met instructies over hoe sollicitanten zover te krijgen dat ze hun sofinummer, foto's van hun rijbewijs en andere persoonlijke gegevens zouden delen. In de post werden de 5.000 leden van de groep aangespoord om sollicitanten via e-mail algemene vragen te stellen en hen de baan aan te bieden - maar alleen als ze eerst hun persoonlijke documenten deelden om de droomboon te bemachtigen.

Vacaturezwendel bestaat al jaren in verschillende vormen. Sommige lokken sollicitanten om apparatuur of software van de oplichters te kopen ter voorbereiding op een niet-bestaande baan. Anderen proberen slachtoffers te verleiden om gratis te werken of goederen die met gestolen creditcards zijn gekocht opnieuw te verzenden. Maar volgens wetshandhavingsinstanties is het gebruik van valse vacatures om identiteiten te stelen en deze te gebruiken om overheidsuitkeringen te innen een nieuw element.

Alexandra Mateus Vásquez trapte in zo'n zwendel in december 2020. Vásquez, een aspirant-kunstenares, overwoog haar verkoopbaan in een winkelcentrum in de buurt van New York City op te zeggen. Ze solliciteerde naar een baan als grafisch ontwerper bij de restaurantketen Steak 'n Shake via de veelgebruikte vacaturewebsite Indeed. Ze was opgetogen toen wat een Steak 'n Shake-vertegenwoordiger leek haar via Gmail uitnodigde om deel te nemen aan een e-mailscreeningtest voor de baan.

Een sollicitatiegesprek via e-mail leek Vásquez aanvankelijk vreemd, maar ze ging door omdat de vragen standaard leken. Ze bevatten vragen zoals "Hoe haal je moeilijke deadlines?". Enkele uren later ontving ze een e-mail waarin haar de baan werd aangeboden en waarin om haar adres en telefoonnummer werd gevraagd zodat een formele aanbiedingsbrief kon worden verzonden. Het aangeboden loon was aantrekkelijk: 30 dollar per uur. Toen de brief aankwam, werd ook haar sofi-nummer gevraagd. Vásquez verstrekte alle gevraagde informatie.

Al snel werd Vásquez uitgenodigd voor een antecedentenonderzoek, via online chat, met een veronderstelde aanwervende manager. Ze wisselde berichten uit met een account waarop een wazige foto van een oude man en de naam "Iran Coleman" stonden. (Verschillende andere sollicitanten beschreven soortgelijke ervaringen in een discussie over de Steak 'n Shake baan op de wervingssite Glassdoor).

De persoon die beweerde de Steak 'n Shake's personeelsfunctionaris te zijn, vroeg kopieën van Vásquez' persoonlijke gegevens om haar identiteit te verifiëren. Ze deelde foto's van haar identiteitskaart van de staat New York en haar groene kaart, maar werd achterdochtig toen de persoon ook om haar creditcardnummer vroeg. Terwijl Vásquez aarzelde, werd ze gebeld door ID.me, een organisatie die identiteitscontroles uitvoert voor 27 staten. Het bedrijf vroeg of ze een aanvraag indiende voor WW in Californië. Toen realiseerde ze zich dat ze was opgelicht. "Ik was zo teleurgesteld," zei Vásquez. "Ik geloofde echt dat de vacature echt was."

Steak 'n Shake heeft niet gereageerd op vragen. (ProPublica was in staat om Iran Coleman te bereiken, de vermeende Steak 'n Shake manager die in de zwendel werd genoemd. Hij zei dat de Louisville Steak 'n Shake die hij vroeger beheerde, gesloten is en dat hij er sinds ten minste 2014 niet meer heeft gewerkt. Hij zei dat hij zijn vluchtige LinkedIn-profiel, dat hem vermeldt als een Steak 'n Shake restaurant manager, in jaren niet had bijgewerkt. Coleman zei dat hij nu drie Waffle House-restaurants beheert).

Vásquez deed aangifte bij de politie en nam contact op met de Social Security Administration, die haar liet weten dat het meerdere verzoeken om een account op haar naam aan te maken had afgewezen. 

Indeed verwijdert maandelijks tientallen miljoenen vacatures die niet aan de kwaliteitsrichtlijnen voldoen, aldus een woordvoerder van het bedrijf, en het bedrijf weigert vacatures van werkgevers op te nemen als deze niet aan deze richtlijnen voldoen. In juli publiceerde de site een blogbericht over hoe je oplichtersvacatures kunt herkennen. "Bij Indeed staan werkzoekenden centraal in alles wat we doen", aldus de woordvoerder.

LinkedIn verwijderde 10 valse luchthaven shuttle vacatures nadat ProPublica erop had gewezen. Een woordvoerder zei dat het plaatsen van nep vacatures een "duidelijke schending" is van LinkedIn's terms of service en zei dat het bedrijf investeert in nieuwe manieren om ze te spotten, zoals het inhuren van meer menselijke beoordelaars en het uitbreiden van een werk-e-mail verificatie systeem voor potentiële werkgevers.

Facebook heeft een aantal van de posts van de luchthavenshuttle verwijderd nadat ProPublica ze er op attent heeft gemaakt, maar het bedrijf heeft niet gereageerd op vragen over zijn processen voor het traceren en verwijderen van nepadvertenties.

In de afgelopen maanden is het social media platform ook geteisterd door frauduleuze pagina's die zich voordeden als werkloosheidsinstanties van de staat. Er blijven steeds nieuwe opduiken: Een nepversie van de Facebook-pagina van het ministerie van Werkgelegenheid van Californië was vanaf 12 oktober live. Het agentschap bevestigde dat de pagina niet van haar was, en kort na het onderzoek van ProPublica werd de pagina verwijderd van Facebook.

Zelfs als het online platforms lukt de nepvacatures tijdig op te schonen zullen andere vormen van identiteitsdiefstal toenemen. Op 15 oktober waarschuwde de FBI voor nepwebsites die door cybercriminelen zijn gemaakt om te lijken op de werkloosheidswebsites van de staat Illinois, Maryland, Nevada, New Mexico en Wisconsin. Criminelen gebruiken de sites om gevoelige persoonlijke informatie van slachtoffers te stelen, aldus de FBI.

OM vervolgt oud-medewerker Rijkswaterstaat voor omvangrijke fraude

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland vervolgt een oud-medewerker van Rijkswaterstaat voor valsheid in geschrifte, verduistering en oplichting gepleegd in de hoedanigheid als ambtenaar. De man staat hiervoor op 4 november terecht voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Zutphen.

Tegen de man is in 2019 aangifte gedaan door Rijkswaterstaat. De man zou Rijkswaterstaat vanaf 2012 tot 2019 benadeeld hebben voor een bedrag van ongeveer 2 miljoen euro.

De man was vanuit zijn functie bevoegd om opdrachten te verstrekken en facturen hiervoor te accorderen, zodat deze door de administratie betaald werden. Hij wordt ervan verdacht dat hij in de periode 2012-2019 een grote hoeveelheid valse facturen heeft aangemaakt en deze heeft laten uitbetalen. Deze betalingen werden gedaan aan de verdachte zelf en aan andere personen, die hij op deze wijze financieel ondersteunde met geld van Rijkswaterstaat. Vier ontvangers van geld zijn ook als verdachte in het onderzoek aangemerkt. De officier van justitie zal later een beslissing nemen over eventuele verdere vervolging van deze personen.

Voorafgaand aan de zitting worden geen verdere details over het onderzoek gedeeld.

'Bedrijven moeten wegblijven van maatschappelijke kwesties'

Maar liefst 33 procent van alle Nederlanders vindt dat bedrijven zich niet moeten uitspreken over maatschappelijke kwesties. Dit blijkt uit onderzoek van PR- en contentmarketingbureau Mediatic onder 1.080 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Wanneer organisaties dit toch doen, twijfelt het grootste gedeelte van de ondervraagden aan hun oprechtheid. Zo denkt maar liefst driekwart van alle Nederlanders dat bedrijven die zich uitlaten over zaken als klimaatverandering, mensenrechten, genderdiversiteit en racisme, dit vooral doen voor commercieel gewin.

Vooral mannelijke respondenten zetten vraagtekens bij merkactivisme. Zo vindt maar liefst 36 procent van hen dat bedrijven moeten wegblijven bij maatschappelijke kwesties. Niet minder dan 77 procent twijfelt aan de oprechtheid van eventuele uitlatingen op dit gebied. Onder vrouwen geldt dit voor slechts dertig resp. 69 procent van de ondervraagden. “Merken moeten het nu meer dan ooit hebben van hun identiteit”, zegt Dennis Mensink, oprichter en eigenaar van Mediatic. “Waar zij zich voorheen nog van elkaar onderscheidden door prijzen, kwaliteit of service, ligt dat tegenwoordig een stuk dichter bij elkaar. Met behulp van een duidelijk profiel en een goed verhaal kunnen zij nog beter verbinding maken met hun doelgroep. Maatschappelijke betrokkenheid helpt hierbij.”

Inconsequente betrokkenheid
Uit het onderzoek blijkt ook dat consequent zijn een belangrijke voorwaarde is voor merkactivisme. Liefst 58 procent noemt de meeste bedrijven te selectief in het uitkiezen van de kwesties waarover zij zich uitspreken. Onder de mannelijke respondenten stelt zelfs twee derde dat het gros van de bedrijven zich te vaak over het ene thema wel uitspreekt, maar over het andere niet. Bij vrouwen geldt dit voor de helft. Mensink: “Hierbij geldt ‘wie A zegt, moet ook B zeggen’. Dit betekent niet dat merken zich moeten uitspreken over alle maatschappelijke problematiek, maar dat ze het niet alleen bij woorden moeten houden. Practice what you preach, zullen we maar zeggen. Zo kan een enorm vervuilend bedrijf zich wel hardmaken voor inclusie, maar zou het wat krom zijn als zij zich profileren als bestrijder van de klimaatproblematiek.”

Kritisch kopen
Ondanks de kritiek op merkactivisme heeft het bij een derde van de Nederlanders wel effect op hun koopproces. Vooral bij jongeren speelt de mate waarin organisaties zich uitspreken over maatschappelijke kwesties een rol bij hun aankoopoverweging (44 procent). Dertigplussers lijken met 35 procent een stuk minder gevoelig voor uitgesproken merken. Verder valt het op dat hoogopgeleiden hun koopbesluit aanzienlijk vaker laten afhangen (44 procent) dan middelbaar (37 procent) en praktisch opgeleiden (26 procent). “Het is bekend dat jongere generaties zich meer betrokken voelen bij de wereld om hen heen. Daarom verbaast het me niet dat zij kritischer kijken naar de maatschappelijke betrokkenheid van bedrijven. Als bedrijf kun je hierop inspelen, maar kom je beloften wel na. De moderne consument prikt zo door greenwashing heen.”

Eerste energiebedrijf bezwijkt onder gestegen gasprijzen

Energiebedrijf 'Welkom Energie' is door de hoge gasprijzen zodanig in de problemen gekomen dat het de levering van stroom en gas niet meer kan continueren. De leveringsvergunning van het energiebedrijf wordt daarom ingetrokken door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat om het eerste energiebedrijf in Nederland dat bezwijkt onder de huidige moeilijke marktomstandigheden. De circa 90.000 klanten van deze relatief kleine speler op de energiemarkt worden overgenomen door Eneco. Meer hierover bij het AD. 

Moederbedrijf Blokker doet Big Bazar van de hand: 'Past niet in onze toekomstvisie'

Winkelketen Big Bazar krijgt een nieuwe eigenaar: BB Retail. De discountwinkels zijn nu nog in handen van Mirage Retail Group (MRG), moederbedrijf van onder meer Blokker, BCC en Intertoys. MRG vindt dat de 135 winkels van Big Bazar niet langer passen in de toekomstvisie van de onderneming. Voor de 1750 medewerkers zou de verkoop geen gevolgen hebben. Meer hierover bij het AD.

Het nutteloze feitje van de dag: Oude kerk

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Kerken vormen van oudsher het herkenbare centrum van talloze dorpen en steden en veel kerken in Nederland zijn al eeuwen en eeuwen oud. Maar wist je de oudste nog bestaande kerk van Nederland wel heel oud is? De alom bekende Sint-Servaasbasiliek in Maastricht is de oudste van ons land. Op de plek van de basiliek stond van 384 tot ongeveer 560 de grafkapel van Sint Servaas en rond 560 besloot bisschop Monulfus van Maastricht de grafkapel te vervangen door een stenen kerk met crypte. Daarmee is de Maastrichtse basiliek de oudste nog bestaande kerk in Nederland. De kerk zag er destijds nog niet zo uit zoals iedereen hem nu kent. Door de eeuwen heen is er veel aan- en verbouwd aan het beroemde monument.

Sint-Servaasbasiliek (WikiCommons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/Kris Roderburg)
Sint-Servaasbasiliek (WikiCommons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/Kris Roderburg)

Aankondigingstrailer voor mobiele game Pikmin Bloom

Dat Niantic en Nintendo werkten aan een Pikmin-app wisten we al, maar vandaag is de game officieel aangekondigd. Zoals we van Niantic gewend zijn is het wederom een game die je 'speelt' door te lopen.

In Pikmin Bloom verzamel je Pikmin en zorg je ervoor dat ze bloeien door met ze te lopen. Tegelijkertijd werken spelers samen om de in-game wereld compleet in bloei te zetten. Niantic is bezig met de wereldwijde rollout van de game en Europa is binnenkort aan de beurt.

Camera's ter controle van helmplicht en plaats op de weg

De gemeente Amsterdam gaat binnenkort kentekencamera's inzetten om te controleren of scooterrijders op de rijbaan rijden en een helm op hebben. Bestuurders die dat niet doen, kunnen een boete verwachten.

Het gaat om een proef die vanaf 8 november in gaat en in ieder geval een jaar gaat duren. 

Scooters moeten sinds 2019 op de rijbaan rijden, maar daar houden bestuurders zich steeds minder aan. Uit een recente meting blijkt dat 54 procent van de bestuurders zich houdt aan de helmplicht en het rijden op de rijbaan. Ter vergelijking: vorig jaar was dit nog 76 procent.

"Dat snorfietsers op de rijbaan rijden draagt bij aan een leefbare en zorgeloze stad met minder ongevallen", laat wethouder Egbert de Vries (Verkeer) weten. "Helaas is de naleving van deze maatregel de laatste tijd minder geworden. Daarom is het belangrijk om de handhaving een extra impuls te geven. Door vaste en later ook mobiele camera’s in de stad te gebruiken kunnen we heel efficiënt handhaven." 

De eerste periode worden al bestaande kentekencamera's gebruikt, later komen daar camera's bij die verplaatst kunnen worden. 

Helm op en gaan
Helm op en gaan

Maak kans op een griezelachtig The Addams Family-prijzenpakket

Het is griezelen geblazen deze maand. Halloween staat voor de deur en ook staat er een nieuwe The Addams Family-film op het programma. In samenwerking met Universal mogen we twee prijzenpakketten weggeven en jij maakt kans!

Het prijzenpakket bestaat uit 2 vrijkaarten inclusief goodiepakket met daarin een schrijfset, waterfles, selfie maskers en telefoonring.

Je kunt kans maken door het goede antwoord op de volgende vraag te geven:
 
Welke bekende rapper sprak een stem in voor de film?
- Snoop Dogg
- Kanye West
- Kendrick Lamar
 
 
Geef je antwoord hier door voor 3 november! The Addams Family 2 draait vanaf nu in de bioscoop.

Agenten vinden vuurwapen na controle voertuigen

Oplettende agenten controleerden gisteravond een auto op een parkeerplaats aan de Koningslaan. Het resultaat, drie aanhoudingen, een vuurwapen en meerdere zakken met mogelijk verdovende middelen erin.

Op de parkeerplaats aan de Koningslaan zag een agent zes jongens rondom twee auto’s staan. Hij had het vermoeden dat er wat zaken werden overgegeven, maar kreeg niet direct zicht op wat er precies gebeurde. Om ook de eigen veiligheid te bewaken, besloot hij meer agenten erbij te vragen en de jongens en de voertuigen te controleren.

Vervolgens zijn de auto’s doorzocht, waarbij in een van de auto’s een vuurwapen werd gevonden. De agenten besloten daarop de jongens met een BTGV (benaderingstechniek gevaarlijke verdachte) aan te houden. In het tweede voertuig dat gecontroleerd werd lag een bigshopper met mogelijk verdovende middelen.  

Drie van de zes verdachten zijn jongens van 23 en 24 uit Rotterdam, Weert en een zonder vaste verblijfplaats. Zij zitten nog vast en worden gehoord. De inhoud van de bigshopper en het vuurwapen wordt forensisch onderzocht.

OMT ziet niks in aparte coronamaatregelen

OMT-leden vragen zich af of aparte maatregelen voor ongevaccineerden voor niet te veel polarisatie zal zorg en en zien niks in aparte maatregelen voor deze mensen, meldt nu.nl op basis van een rondgang. Komende donderdag brengen de OMT-leden advies uit aan het kabinet.

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), zegt als arts "geen onderscheid" te maken. "Je moet ook oppassen dat je geen groepen tegenover elkaar zet." Hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss zegt ook aparte maatregelen voor ongevaccineerden te willen, maar vind ook niet dat de maatschappij zich moet laten gijzelen door een minderheid. 

Lees verder op Skipr.nl

FOK! Wat een weer: matigjes, daarna paar betere dagen

herfstbanner

Welkom!  

Dat was toch wel heel erg leuk gisteravond en aan het begin van de nacht. Een actieve hoogtetrog trok eigenlijk vrij ruim ten noordwesten van mij langs. In de avond vielen er geruime tijd flinke buien met onweer in de Kop van Noord-Holland. Het leek er in eerste instantie niet op dat ik daar niets van mee zou krijgen. Er kwam wel een buitje aan, maar de voorzijde daarvan loste vrij snel op. Er bleef echter nog wel een kleine kern bestaan. Ik stond op het punt om te bed en onder de wol te gaan, toen ik ineens een prachtige bliksem zag vlakbij. Direct gevolgd door een mooie donder.

De kern van die bui bleef echter net ten noorden van mij. Vanuit Bloemendaal kreeg ik 8 mm door in enkele minuten. Die hoogtetrog trok inderdaad verder, maar er ontwikkelde zich een lijn waarin diverse actieve buien ontstonden. En laten die nou net over mij getrokken zijn.  

Het onweerde regelmatig en de intensiteit van de regen was erg fors. De 13 mm die ik uiteindelijk opving viel mij nog wel mee, en dat kwam omdat de vaart er wel behoorlijk in zat. De hoogste som is gemeten in Julianadorp met 28 mm. Rond 02.30 keerde de rust weer. 

Vandaag was dan een matige dag. Over het algemeen had de bewolking de overhand en op diverse plaatsen viel er ook wat regen of motregen. Er kwamen uiteindelijk ook wel een paar opklaringen voor, maar veel had dat niet om het lijf. 

Ook komende nacht overheerst de bewolking. Het blijft echter wel droog. Met minima rond de 11 graden is het niet koud.

Morgen houden we een groot gedeelte van de dag grijs weer. Ik heb echter wel hoop dat het in de loop van de middag wel wat gaat opklaren. Zeker in het zuiden van het land. Of dat uiteindelijk overal gaat gebeuren is echter niet zeker.  Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind en met 15 graden hoeven we niet te klagen. 

Donderdag krijgen we dan een fraaie dag met veel zon en maxima tot 18 graden. 

Fijne avond!  


Een mooi spinnenweb (Foto: Charged)
Een prachtig spinnenweb in Haps. (Foto: Charged)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

NFL: Cardinals naar 7-0, 600e touchdown pass Brady

Het is inmiddels woensdagochtend, week zeven in de NFL zit er dus al even op en week acht gaat donderdagavond weer van start. Nog precies tijd om even terug te blikken op de week, met nog altijd één ongeslagen team.

De Arizona Cardinals wonnen hun eerste zes wedstrijden en kregen bezoek van de Houston Texans, die met 1-5 een beduidend minder prettige seizoensstart hadden. De bezoekers kwamen zowaar op voorsprong: eerst werd Cardinals-quarterback Kyler Murray in de endzone getackled voor een safety en vervolgens trapte Ka'imi Fairbairn vanaf 53 yards 0-5 op de borden.

De Cardinals deden echter rap wat terug: Murray stelde eerst DeAndre Hopkins in staat een touchdown te scoren en deed dat vervolgens ook met Christian Kirk, waarna Matt Prater vanaf 31 yards raak trapte voor 17-5. Tight end Zach Ertz kwam vorige week over van de Eagles en debuteerde, Murray stelde hem gelijk in staat om met 47 yards zijn langste touchdown in negen jaar NFL te scoren, waarna James Conner het afmaakte: 31-5.

De Tampa Bay Buccaneers verloren één keer, maar tegen de Chicago Bears ging dat niet gebeuren. In het eerste kwart scoorde Leonard Fournette een touchdown en stelde Tom Brady zowel Chris Godwin als Mike Evans in staat te scoren. Evans werd in het tweede kwart nog twee keer bediend, waarna de tweede helft rustig verliep: 38-3, en Brady gooide en passant als eerste quarterback ooit zijn 600e touchdown pass in de NFL.

Uitslagen NFL week 7
Cleveland Browns - Denver Broncos 17-14
Green Bay Packers - Washington Football Team 24-10
Tennessee Titans - Kansas City Chiefs 27-3
Miami Dolphins - Atlanta Falcons 28-30
New England Patriots - New York Jets 54-13
New York Giants - Carolina Panthers 25-3
Baltimore Ravens - Cincinnati Bengals 17-41
Las Vegas Raiders - Philadelphia Eagles 33-22
Los Angeles Rams - Detroit Lions 28-19
Arizona Cardinals - Houston Texans 31-5
Tampa Bay Buccaneers - Chicago Bears 38-3
San Francisco 49ers - Indianapolis Colts 18-30
Seattle Seahawks - New Orleans Saints 10-13

Dreigingsbeeld NCTV: Geen concrete aanwijzing voor aanslag, wel voorstelbaar

Er zijn op dit moment in Nederland personen die radicaliseren of sterk geradicaliseerd zijn en een dreiging (kunnen) vormen voor de nationale veiligheid. De jihadistische beweging in Nederland blijft hierin een belangrijk element. Verscheidene rechtszaken en arrestaties in deze DTN-periode, zoals die in Eindhoven van 23 september, tonen dit aan.

Momenteel zijn er geen concrete aanwijzingen dat personen in Nederland een aanslag voorbereiden, maar dit is wel voorstelbaar. Ook vanuit rechts-extremistische hoek is een aanslag voorstelbaar. Toch leidt de huidige dreiging vanuit jihadistische en rechts-extremistische hoek niet tot een hoger dreigingsniveau. Daarom blijft het dreigingsniveau op 3 van de 5 staan. Dat blijkt uit het 55ste Dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Rechts-terrorisme
De voorstelbaarheid van een terroristische aanslag in Nederland uit rechts-extremistische hoek is vooral gebaseerd op de betrokkenheid van jonge Nederlandse mannen bij internationale, online accelerationistische netwerken. Het accelerationisme is een rechts-extremistische ideologie die via diverse – voornamelijk besloten – socialemediaplatformen wordt verspreid. De aanhangers verheerlijken en rechtvaardigen terroristisch geweld om versneld een rassenoorlog te ontketenen. Hierdoor willen zij chaos creëren in de samenleving waarin het huidige politieke bestel kan worden vervangen door een witte (nationaalsocialistische) etnostaat. Vanuit dit gedachtegoed zijn de afgelopen drie jaar in westerse landen enkele terroristische aanslagen gepleegd. In Nederland gaat het om ten minste een paar honderd Nederlanders van tussen de 12 en 20 jaar die veel tijd online doorbrengen op internationale fluïde netwerken waar zich wereldwijd enkele duizenden deelnemers manifesteren. Nederlandse deelnemers lijken relatief vaak te kampen met psychosociale problematiek en een gebrekkig sociaal vangnet hebben.

Fragmentatie en vermenging bij coronaprotesten
De coronaprotesten ontwikkelden zich deze periode tweeledig. Parallel aan de versoepelingen van de coronamaatregelen juni 2021 nam het aantal demonstraties tegen de maatregelen af. Maar tegelijkertijd bestaat het risico dat sommigen binnen de radicale onderstroom verder radicaliseren. De drempel voor het (online) bespreken en plegen van buitenwettelijke acties is lager geworden en gewelddadige acties blijven plaatsvinden. Zoals het beramen van een aanslag op een vaccinlocatie in Den Helder met een vuurwerkbom. Nu een deel van het coronaprotest afzwakt, blijft een deel van de hardere onderstroom over.

Nederlandse jihadistische beweging
De jihadistische dreiging tegen Nederland blijft onveranderd in stand en wordt in Nederland nog steeds als de grootste terroristische dreiging beschouwd. Op dit moment is jihadistisch geweld door alleenhandelende daders of kleine groepen in Nederland het meest voorstelbaar. De jihadistische beweging is gefragmenteerd, zowel sociaal als ideologisch. Vanwege verdeeldheid, beperkte initiatieven en veiligheidsbewustzijn, is er nauwelijks sprake van mobilisatie of groei van de beweging. Dit betekent echter niet dat er geen dreiging van de beweging uitgaat.

Op de drie Terroristenafdelingen (TA’s) in Nederland verblijven nog altijd tientallen verdachten en veroordeelde jihadisten. Onder deze groep zijn een aantal mannen die gedetineerd zijn vanwege hun deelname aan de strijd in Syrië en Irak. Zij komen naar verwachting volgend jaar vrij. Van het merendeel kan worden aangenomen dat ze ook na detentie geen afstand hebben genomen van het gewelddadige gedachtegoed van ISIS en ervaring hebben met wapens, explosieven en extreem geweld. Het is echter te vroeg om te zeggen of zij ook na hun detentie zullen terugkeren naar hun jihadistische netwerken of dat zij (nog) bereid zijn tot het plegen van aanslagen.
Mondiaal jihadisme

Op het gebied van mondiaal jihadisme doen zich ontwikkelingen voor die relevant zijn voor het terroristische dreigingsbeeld voor Nederland. ISIS heeft de laatste jaren een transformatie ondergaan van een organisatie die primair gericht was op de strijd in het kerngebied Irak en Syrië, naar een organisatie die meer en meer gericht is op het voeren van een wereldwijde jihad. Voor ISIS’ mondiale ambitie heeft sub-Sahara Afrika aan belang gewonnen. Verdere versteviging van de positie van ISIS- en Al Qa’ida-getrouwe groeperingen in sub-Sahara Afrika kan leiden tot het ontstaan van jihadistische veilige havens aldaar. De machtsovername van de Taliban in Afghanistan kan op termijn de voedingsbodem voor en bewegingsruimte van terroristische organisaties, zoals Al Qa’ida, in het land versterken. Gelet op de lokale ambities van de Taliban, bestaat er (nog) geen directe dreiging tegen Nederland.

Terreurdreiging (Foto-Pixabay)
Terreurdreiging (Foto-Pixabay)

Verenigde Staten keurt C19-vaccinatie bij kinderen van 5 tot 12 goed

Een medisch panel van Amerikaanse overheidsadviseurs heeft dinsdag het Pfizer Covid-19-vaccin voor vijf- tot twaalfjarigen goedgekeurd, waarmee de weg is vrijgemaakt om op korte termijn te starten met vaccinaties tegen COVID-19 bij jongere kinderen.

De onafhankelijke deskundigen kwamen tot de conclusie dat de bekende voordelen - zowel direct voor de gezondheid van kinderen, maar ook voor het beëindigen van school- en andere onderbrekingen - zwaarder wegen dan de bekende risico's van het vaccin.

Na een dag van presentaties en debatten was de eindstemming 17 stemmen voor vaccinatie en één onthouding.

De Food and Drug Administration, die de vergadering organiseerde, zal naar verwachting binnenkort formeel groen licht geven, waardoor medio november 28 miljoen jonge Amerikanen voor de prik in aanmerking zullen komen.

"Het is voor mij vrij duidelijk dat de voordelen opwegen tegen het risico als ik hoor over kinderen die op de IC worden geplaatst, die langdurige klachten hebben na hun COVID, en de kinderen die sterven," zei Amanda Cohn van de Centers of Disease Control and Prevention (CDC), die voor stemde.

"Het is nooit wanneer je alles weet -- de vraag is wanneer je genoeg weet," zei Paul Offit, een kinderarts in het Children's Hospital of Philadelphia, die ook voor stemde, maar nadacht over het feit dat meer volledige veiligheidsgegevens in de loop van de tijd beschikbaar zouden komen.

Hij voegde eraan toe dat veel kinderen met een hoog risico er baat bij zullen hebben en dat het theoretische risico van myocarditis, de meest zorgwekkende bijwerking, waarschijnlijk zeer laag zou zijn, gezien de verlaagde dosis van 10 microgram voor kinderen, in plaats van de 30 microgram op oudere leeftijd.

Desondanks hebben verschillende deskundigen hun stem gedeeltelijk 'gecompenseerd' door te zeggen dat zij geen voorstander zijn van brede vaccinatieverplichtingen op scholen en dat de prik een persoonlijke beslissing van de gezinnen zelf moet blijven.

Eerder zei Peter Marks, topwetenschapper op het gebied van vaccins bij de FDA, dat jongere kinderen "verre van gespaard zijn gebleven van de schade  die door COVID-19 wordt aangericht," eraan toevoegend dat er in deze groep 1,9 miljoen infecties zijn geweest en 8.300 ziekenhuisopnames, waarvan ruwweg een derde intensieve zorg nodig had.

Er zijn ook ongeveer 100 sterfgevallen geweest, waardoor het in die leeftijd een top 10 doodsoorzaak is, voegde hij eraan toe.

Zeldzame bijwerkingen
Uit een analyse van Pfizer die de FDA vóór de vergadering had vrijgegeven, bleek dat het vaccin 90,7 procent effectief was bij het voorkomen van symptomatische Covid-19.

FDA-wetenschapper Hong Yang presenteerde een risico-batenmodel waaruit bleek dat bij de huidige besmettingspercentages het vaccin veel meer ziekenhuisopnames door Covid zou voorkomen dan ze zouden kunnen veroorzaken door myocarditis.

Als de overdracht van COVID-19 in de gemeenschap tot een zeer laag niveau zou worden teruggebracht, zou dit standpunt kunnen wijzigen - maar zelfs dan zou vaccinatie de moeite waard kunnen zijn vanwege de risico's op long Covid die worden gezien bij gevallen die niet in een ziekenhuis behoefden te worden opgenomen, voegde zij eraan toe.

Deze omvatten het multisystem inflammatory syndrome bij kinderen (MIS-C), een zeldzame maar zeer ernstige post-virale complicatie, die meer dan 5.000 kinderen van alle leeftijden heeft getroffen en 46 levens heeft geëist.

In de klinische studie evalueerde Pfizer de veiligheidsgegevens van in totaal 3.000 gevaccineerde deelnemers, waarbij de meest voorkomende bijwerkingen mild of matig waren, waaronder pijn op de injectieplaats, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en rillingen.

Er waren geen gevallen van myocarditis of pericarditis (ontsteking rond het hart), maar deskundigen waren het erover eens dat er niet genoeg vrijwilligers aan de onderzoeksfase meededen om zeer zeldzame bijwerkingen te kunnen opsporen.

Matthew Oster, een CDC-onderzoeker, gaf een presentatie over wat er tot nu toe bekend is over deze bijwerkingen bij groepen die al in aanmerking komen voor vaccins.

Van de 877 door vaccins veroorzaakte gevallen van myocarditis bij jongeren onder de 29 jaar werden er volgens officiële gegevens 829 in het ziekenhuis opgenomen. De overgrote meerderheid kon na korte tijd weer naar huis, maar vijf moesten op de intensive care worden opgenomen.

Het percentage zal waarschijnlijk lager zijn in de leeftijdsgroep van vijf tot elf jaar dan bij adolescente mannen omdat men vermoedt dat de myocarditis in relatie staat tot testosteron.

Het panel woog dit theoretische risico af tegen het voorkomen van COVID-19, dat vaker en ernstiger myocarditis kan veroorzaken.

De beslissing van het panel komt op een moment dat de Verenigde Staten uit de laatste golf, veroorzaakt door de Delta-variant, opkrabbelt.

In totaal is 57 procent van de totale bevolking nu volledig gevaccineerd.

Het vaccinvertrouwen is de afgelopen maanden gestegen, maar de Verenigde Staten blijven achter bij alle andere G7-landen wat betreft het percentage van de bevolking dat volledig is gevaccineerd tegen Covid-19.

Kindervaccinatie (Foto-Pixabay)
Kindervaccinatie (Foto-Pixabay)

SP zet 33 leden uit de partij, inclusief kandidaat-voorzitter

De SP heeft vandaag korte metten gemaakt met 33 leden door ze uit de partij te zetten. Zij zijn niet langer welkom omdat ze ook lid zijn van de voormalige jongerenorganisatie Rood of het Marxistisch Forum. De SP heeft beide clubs aangemerkt als politieke partij en volgens de statuten is een dubbellidmaatschap niet mogelijk. Meer hierover bij AD Politiek.

Tussen de, inmiddels, ex-leden zitten actieve SP-politici zoals Tijs Hardam, die namens Marxistisch Forum kandidaat was om SP-voorzitter te worden. Ook de Utrechtse SP-lijsttrekker Floris Boudens en het Statenlid Michel Eggermont (Utrecht) is het lidmaatschap ontnomen. 

De SP ligt al enige tijd overhoop met een aantal jongere leden die de partij nog linkser willen maken. Dit meningsverschil heeft eerder geleid tot een geschil waarbij de banden met jongerenorganisatie Rood werden doorgesneden. Het Marxistisch Forum wordt door de SP beschouwd als een doorstart van Communistisch Platform, wiens leden al langer niet meer welkom waren.

De geroyeerde leden vinden dat de SP bezig is met een ware heksenjacht en stelden eigen kandidaten voor het SP-bestuur voor, zoals kandidaat-voorzitter Hardam, die nu ook de partij is uitgezet.

Het oordeel van de rechter; belangrijke en opvallende uitspraken in week 41 en 42

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteert de rechtbank een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied. 

Straf - Celstraf voor gewelddadige beroving en aanranding
12 oktober - Een 22-jarige man is veroordeeld tot 16 maanden gevangenisstraf omdat hij op 15 januari 2019 in Amsterdam samen met een andere man een vrouw gewelddadig van onder meer haar iPhone en 360 euro beroofde. Ook randde hij haar aan door haar onzedelijk te betasten. Daarnaast stal hij in mei 2019 samen met een ander sushi en frisdrank uit een supermarkt. De vrouw is naar Amsterdam gelokt met het idee dat zij uiteten zou gaan met de andere man. Zij is vervolgens geïntimideerd, vaak geslagen en uiteindelijk achtergelaten. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij de vrouw niet alleen bestal maar ook betastte. Hiermee schond hij haar waardigheid. Naast de gevangenisstraf moet hij ruim 22.500 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5799

Straf - Taakstraf voor politieambtenaar die ambtsgeheim schond
14 oktober - Een 58-jarige vrouw is veroordeeld tot 150 uur taakstraf omdat zij als politieambtenaar in 2016 en 2017 haar ambtsgeheim schond. Zij vroeg informatie over personen op in het politiesysteem en speelde informatie door naar anderen terwijl die daartoe niet bevoegd waren. Zo tastte zij het vertrouwen aan dat de maatschappij in de politie mag hebben. Daarnaast bezat en verspreidde zij kinderporno. In haar voordeel weegt de rechtbank mee dat zij in gesprekken met anderen haar afkeuring over die beelden uitsprak en die niet voor eigen genot had. Van haar als politieambtenaar had echter mogen worden verwacht dat zij het beeldmateriaal niet zou doorsturen behalve aan de zedenpolitie als zij iets aan de kaak had willen stellen. Omdat de behandeling van de rechtszaak lang duurde, legt de rechtbank geen 180 uur maar 150 uur taakstraf op.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5836

Straf - Schieten bij carwash en pinnen met gestolen pas bestraft
14 oktober - Een 20-jarige man is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf omdat hij in november 2019 in Duivendrecht probeerde met geweld een man te bestelen bij een carwash. Daarbij schoot hij met een vuurwapen richting zijn benen. Daarnaast stal hij in februari 2021 bijna 5.000 euro door die te pinnen met een pinpas van een hoogbejaarde vrouw die haar pas kwijtraakte via een babbeltruc. Hoewel niet kan worden bewezen dat de man de pinpas stal, had hij die wel kort na de babbeltruc in zijn bezit. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat hij zijn impulsen en agressie moeilijk kan reguleren. De rechtbank volgt het advies van de psychiater en de reclassering om naast de gevangenisstraf ook langdurig toezicht op te leggen om recidive te voorkomen. De rechtbank legt daarom een maatregel tot gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperking op.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5816

Kanton - Geen transitievergoeding voor zieke oud-bankmedewerkster
5 oktober - ABN Amro hoeft een oud-werkneemster die aan progressieve MS lijdt geen transitievergoeding van ruim 22.000 euro bruto te betalen omdat in de cao van de bank een suppletieregeling is opgenomen die haar recht geeft op aanvulling van de WIA-uitkering en premievrije voortzetting van de pensioenopbouw. Die voorziening is gelijkwaardig aan een transitievergoeding. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Volgens die regeling is de premievrije pensioenopbouw op de einddatum van haar arbeidsovereenkomst potentieel ruim 68.00 euro bruto waard, ruim het drievoudige van de transitievergoeding. Diverse gerechtshoven en de Hoge Raad hebben al geoordeeld dat de suppletieregeling onder deze omstandigheden kan worden beschouwd als een aan de transitievergoeding gelijkwaardige voorziening. Dat de oud-werkneemster aan een progressieve ziekte lijdt en mogelijk niet zal kunnen profiteren van de premievrije pensioenopbouw is geen reden om van de bestaande rechtspraak af wijken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5722

Kanton - Niet gewerkt, toch recht op loon
8 oktober - Een Aziatische restaurant moet een kelner ruim 1.100 euro aan achterstallig loon plus 25 procent vertragingsvergoeding betalen, omdat de werkgever hem geen vast aantal uren per week had aangeboden om te komen werken. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Sinds 1 januari 2020 zijn werkgevers die met oproepcontracten werken wettelijk verplicht werknemers die 12 maanden in dienst zijn zo’n aanbod te doen. Als het aanbod niet is gedaan heeft werknemer, ook als hij niet heeft gewerkt, toch recht op loon. In dit geval ging het om het loon tussen maart en november 2020. Het restaurant stelde dat het niets hoefde te betalen omdat zij vanwege de coronacrisis met de kelner andere afspraken had gemaakt. Daar gaat de kantonrechter echter niet in mee. Vaststaat dat de werkgever geen aanbod heeft gedaan en als de kelner had geweten dat hij recht op had op uitbetaling van een vast aantal uren, hij die afspraken niet had gemaakt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5723

Civiel - Geen dwangsommen voor aannemer
13 oktober - Een aannemer krijgt geen dwangsom opgelegd. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Een projectontwikkelaar en een aannemer hebben een geschil over de opleverdatum van een brug bij een eiland in de Amstel. Deze brug is van essentieel belang voor het aanzien van het eiland volgens de projectontwikkelaar. Hij beschuldigt de aannemer van vertragingstactieken en wil dat de brug uiterlijk begin 2022 wordt opgeleverd, op straffe van een dwangsom. De voorzieningenrechter oordeelt dat niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat de aannemer de boel traineert. Zo heeft de projectontwikkelaar ook wijzigingen voorgesteld in het ontwerp, die vertragend hebben gewerkt. De vordering wordt dan ook afgewezen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5827

Civiel - Bekercontract ontbonden vanwege coronapandemie
13 oktober - De coronapandemie is een onvoorziene omstandigheid op grond waarvan de overeenkomst van festivalorganisatoren Apenkooi en ID&T met CupKing, gespecialiseerd in de verhuur van herbruikbare bekers, wordt ontbonden. Dat heeft de rechtbank bepaald. De oorspronkelijke afspraak was dat de festivalorganisatoren van maart 2019 tot en met maart 2021 voor hun evenementen exclusief bekers van CupKing zouden afnemen. Door de uitbraak van de coronapandemie en de daaropvolgende overheidsmaatregelen, konden Apenkooi en ID&T vanaf maart 2020 echter geen evenementen meer organiseren. In 2020 hebben zij dan ook geen bekers afgenomen en is dus geen uitvoering gegeven aan de overeenkomst. De coronacrisis is een zodanig onvoorziene omstandigheid, dat de overeenkomst niet ongewijzigd in stand kan worden gehouden. Omdat de coronapandemie nog voortduurt en onvoorspelbaar verloopt, zal de overeenkomst niet worden verlengd om Apenkooi en ID&T alsnog de gelegenheid te geven hun verplichtingen na te komen. De rechter heeft bepaald dat het tweede contractjaar zal vervallen en het (financiële) nadeel daarvan over partijen wordt verdeeld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5817 

Straf - Taakstraf voor diefstal en poging getuige te beïnvloeden
19 oktober - Een 20-jarige man is veroordeeld tot 120 uur taakstraf omdat hij op 9 juni 2020 met een ander een woninginbraak pleegde en onder meer een bank vernielde in Zoetermeer. Hierdoor en door het benaderen van haar moeder probeerde hij ook het slachtoffer, als getuige, te beïnvloeden door haar aan te sporen een ontlastende verklaring af te leggen in het strafrechtelijk onderzoek tegen zijn broer. Hij maakte daarmee inbreuk op haar recht in vrijheid een verklaring af te leggen. Mede omdat er inmiddels flink wat tijd is verstreken, oordeelt de rechtbank dat het niet meer nodig is een contactverbod met de vrouw op te leggen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5935

Straf - Celstraf voor diefstal en rol bij oplichting bij pinnen
21 oktober - Een 25-jarige man is veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk omdat hij zich in mei en december 2019 samen met zijn mededaders de toegang verschafte tot de bankrekeningen van slachtoffers door te doen alsof hij betalingsproblemen had en niet kon pinnen. Vervolgens werden er duizenden euro’s van de rekeningen van de slachtoffers afgeschreven. Hij benadeelde zijn slachtoffers voor duizenden euro’s. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij de bereidheid van de slachtoffers om hem te helpen met verzonnen problemen misbruikte. Zijn daden tasten de bereidheid aan om een ander in nood te helpen. Ook had hij ruim 6 gram MDMA in zijn bezit. Uit zijn strafblad blijkt dat hij eerder is veroordeeld voor vermogens- en drugsdelicten. Dat weegt de rechtbank strafverzwarend mee. Naast de gevangenisstraf moet hij ruim 6.400 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6000

Bestuur - Inhoudelijke behandeling asielaanvragen Iraaks gezin vereist
18 oktober - De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft ten onrechte asielaanvragen van een Iraaks gezin dat via Italië naar Nederland kwam, niet behandeld omdat die stelde dat Italië verantwoordelijk is voor de behandeling daarvan. De bestuursrechter heeft daarom bepaald dat de staatssecretaris die alsnog in behandeling moet nemen. Het gaat om ouders met 4 minderjarige kinderen en een 66-jarige oma. Hoewel niet aannemelijk is gemaakt dat zij als bijzonder kwetsbare asielzoekers in Italië onmenselijk of vernederend zullen worden behandeld, had de staatssecretaris met toepassing van zijn discretionaire bevoegdheid de asielaanvragen naar zich toe moeten trekken. Daarbij is onder meer van belang dat oma op leeftijd is, de kinderen hier intussen geworteld zijn en onderling Nederlands spreken. Ook spelen er medische problemen bij moeder en een zoon en loopt de procedure geruime tijd. Aan het gezin moet het voordeel van de twijfel worden gegeven.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2021:11448

Bestuur - Gebruiker moet steiger achter Hilton Hotel verwijderen
21 oktober - De last onder dwangsom van 25.000 euro tot verwijdering van de steiger achter het Hilton Hotel aan de Apollolaan is terecht opgelegd. Dat heeft de rechtbank bepaald. Aanleiding voor het opleggen van de last was een handhavingsverzoek van Amsterdam-Hilton Hotel. De gebruiker van de steiger is het oneens met de last, omdat het de eigen aanbouw op de oude steiger heeft verwijderd. Daar ging de rechtbank niet in mee. Ook de oude steiger zelf, de zogenoemde Breitnersteiger, valt onder de last. De omstandigheid dat Breitnersteiger er al heel lang ligt, maakt dat niet anders. Ook heeft de rechtbank bepaald dat alle vennootschappen terecht als overtreder zijn aangemerkt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6020

Kanton - Onrechtmatige geluidsoverlast niet bewezen: geen huurkorting
15 oktober - Een huurster in de Rivierenbuurt die stelt last te hebben van geluidsoverlast van haar bovenbuurman en zijn gezin krijgt geen huurkorting en evenmin hoeft de buurman de vloer te vervangen. Onrechtmatige hinder is namelijk niet bewezen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Dat de huurster zelf overlast ervaart, is onvoldoende maatgevend. Zij stelde dat de verhuurder te weinig heeft gedaan om de overlast te beperken. Daar gaat de kantonrechter echter niet in mee. De geluidsmetingen zijn onvoldoende bruikbaar voor het bewijs omdat die uitgaan van normen in recente bouwbesluiten. Het pand is in 1928 gebouwd waarvoor andere normen gelden. Bovendien betekent een normoverschrijding in een bouwbesluit nog niet meteen dat sprake is van (onrechtmatige) overlast. Dat de bovenbuurman zich niet inspant om de overlast te beperken is ook onvoldoende gebleken. De waarnemingen van de kantonrechter ter plekke geven geen aanleiding voor verder onderzoek door een deskundige.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5965

Kanton - Hogere beslagvrije voet vanwege hoge woonkosten
19 oktober - De beslagvrije voet van een alleenstaande vader met schulden wordt voor 9 maanden verhoogd. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De huur van de man is bijna 600 euro hoger dan het normbedrag dat moet worden toegepast in de berekening van de beslagvrije voet. De wetgever houdt er geen rekening mee dat een schuldenaar met hogere huurkosten, die ondanks inspanningen daartoe soms niet kan verlagen, bijvoorbeeld door de overspannen woningmarkt. Dat onder die omstandigheden geen rekening meer wordt gehouden met de hogere huur, leidt tot een onevenredige hardheid. Door de beslagvrije voet tijdelijk te verhogen maakt de man geen nieuwe schulden meer, zodat hij samen met zijn schuldhulpverlener iets aan zijn schulden kan gaan doen. In de beslagvrije voet is ook de alimentatie verwerkt die hij nog moet betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5936

Civiel - Geen schadevergoeding na onterecht opgelegde boete
20 oktober - Een exploitant van een bed and breakfast (B&B), aan wie eerder door de gemeente ten onrechte een boete was opgelegd, krijgt geen schadevergoeding. Dat heeft de civiele rechter beslist in een door de exploitant tegen de gemeente aangespannen zaak. De gemeente had in 2017 een boete opgelegd van 13.500 euro aan de exploitant van de B&B in het centrum van Amsterdam vanwege het zonder vergunning onttrekken van woonruimte aan de bestemming tot wonen. Na een procedure bij de bestuursrechter is die boete vernietigd. De exploitant wilde schadevergoeding voor onder meer gederfde inkomsten uit de B&B, maar dat heeft de civiele rechter afgewezen. Ook als de boete niet was opgelegd, had de exploitant de woning namelijk niet als B&B mogen exploiteren. Op grond van een ander – niet vernietigd – besluit van de gemeente was het de exploitant immers niet toegestaan de woning hotelmatig te gebruiken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5937

Civiel - Opzegging rekening telefoongroothandel om witwasrisico mag
20 oktober - ABN Amro hoeft een rekening van een cliënt niet voort te zetten, heeft de voorzieningenrechter in kort geding bepaald. De cliënt voerde een groothandel in mobiele telefoons en dat is volgens de bank een integriteitsgevoelige sector. Ook deed zij zaken met een vennootschap in de Verenigde Arabische Emiraten, volgens de bank een verhoogd risico-land. Verder trof de bank een aantal andere ongerijmdheden aan, onder meer bij andere afnemers van haar cliënt. Onderzoek door de bank leverde geen bevredigende antwoorden op. Zij was daarom van mening dat zij werd blootgesteld aan het risico van witwassen. De opzegging van de bankrekening die daarop volgde, kan volgens de voorzieningenrechter in stand blijven. Wel krijgt de cliënt nog een periode van 60 dagen alvorens de bank daadwerkelijk tot beëindiging mag overgaan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5997

Vrouwe Justitia (Foto-Pixabay)
Vrouwe Justitia (Foto-Pixabay)

Allard Pierson Museum moet Krimschatten afgeven aan de staat OekraÔne

Het Allard Pierson Museum (APM) moet de zogenoemde Krimschatten afgeven aan de staat Oekraïne. De verplichting tot teruggave van de museumstukken aan de Krimmusea is geëindigd.

Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist in het hoger beroep dat was ingesteld tegen een vonnis van de rechtbank Amsterdam van 14 december 2016. De rechtbank had de vordering van de staat Oekraïne tot afgifte ook al toegewezen, maar op andere gronden dan het hof nu.

Krimschatten
Zowel de staat Oekraïne als vier Krimmusea maken aanspraak op de Krimschatten, oudheidkundige objecten, museumstukken, die het APM in 2014 van de Krimmusea in bruikleen kreeg voor een tentoonstelling. Ten tijde van de afscheiding van Oekraïne en de aansluiting bij Rusland van de Krim in 2014 waren de objecten nog bij het APM in Amsterdam. Zowel de Staat Oekraïne als de Krimmusea vorderden afgifte. Voor het APM was onduidelijk aan wie het de objecten moet teruggeven en daarom heeft het de stukken onder zich gehouden totdat de zaak door de rechter zal zijn beslist.

Erfgoedwet niet van toepassing
Eerder besliste de rechtbank Amsterdam dat de Krimschatten op grond van de Erfgoedwet moeten worden afgegeven aan de staat Oekraïne. Het hof oordeelt nu anders. De Erfgoedwet is niet van toepassing op deze situatie, waarbij de museumstukken immers met geldige exportvergunningen, afgegeven door het bevoegd gezag, eerst naar Duitsland en toen naar Nederland zijn gebracht. Dat betekent dat de Staat Oekraïne de Krimschatten niet op grond van de Erfgoedwet kan opeisen.

Eigendom niet beslissend
De objecten die behoren tot de collectie van Tauric Chersonesos, een van de 4 musea, zijn eigendom van de staat Oekraïne. Van de andere objecten, uit de collecties van de andere 3 musea, heeft het hof niet kunnen vaststellen of de staat Oekraïne eigenaar is. Het is echter niet nodig dat vast komt te staan of de staat Oekraïne of de Autonome Republiek van de Krim eigenaar is. Dat maakt in dit geval niet uit voor de beslissing aan wie de museumstukken moeten worden afgegeven, en dat is de beslissing die van het hof wordt gevraagd.

Museumwet Oekraïne
Hoewel de museumstukken afkomstig zijn uit de Krim en in zoverre ook als Krims erfgoed zijn te beschouwen, maken zij deel uit van het cultureel erfgoed van Oekraïne zoals deze laatste sinds 1991 als onafhankelijke staat heeft bestaan. De museumstukken behoren tot het publieke deel van het Museumfonds van de staat Oekraïne. Het cultureel belang bij het behoud van de museumstukken moet als zwaarwegend openbaar belang van de Staat Oekraïne worden beschouwd. De Staat Oekraïne heeft dit belang gewaarborgd door in 1995 de Museumwet in te voeren, die een beschermend regime inhoudt. De Museumwet is mede bedoeld om te voorkomen dat museumstukken als deze buiten de invloedssfeer van de Staat Oekraïne raken, ook als de museumstukken wel blijven bestaan en onbeschadigd blijven. Het gevaar dat dit gebeurt bestaat nu.

Zwaarwegende openbare belangen
Met een op de Museumwet gebaseerde Ministeriële Regulation en Order is aan de bescherming van die wet verdere invulling gegeven. De Order houdt in dat de museumstukken in afwachting van stabilisatie van de situatie op de Krim naar het Nationaal Historisch Museum van Oekraïne te Kiev worden overgebracht. Het betreft een tijdelijke maatregel.

Aangenomen moet worden dat de Staat Oekraïne in de gegeven omstandigheden – ter bescherming van zijn cultureel erfgoed en ondanks een aan de musea toekomend recht van operationeel beheer – een dergelijke tijdelijke maatregel mocht nemen. Het gaat om handhaving van zwaarwegende openbare belangen en dit geval is nauw met de Staat Oekraïne verbonden. De voorschriften grijpen in in privaatrechtelijke verhoudingen, maar dat is ter wille van zwaarwegende culturele belangen die zwaarder wegen dan de belangen van de Krimmusea.

Het feit dat de museumstukken nu in Nederland verblijven maakt geen verschil. Op grond van een Nederlandse wetsbepaling kan voorrang worden gegeven aan deze Oekraïense regels.

Afgifte
Het APM mocht de afgifte opschorten, omdat er in ieder geval op 12 juni 2014 redelijke twijfel was of het de museumstukken aan de Krimmusea moest teruggeven, op basis van de bruikleenovereenkomsten, of moest afgeven aan de Staat Oekraïne. Het hof beslist nu dat de rechten van de staat Oekraïne op basis van de Museumwet, de Regulation en de Order voorrang hebben. Nakoming van de contractuele verplichting kan niet. Op grond van een bepaling van Oekraïens recht is het APM niet meer verplicht tot teruggave aan de Krimmusea.
De Krimschatten moeten door het APM worden afgegeven aan de Staat Oekraïne, ter bewaring totdat de situatie op de Krim is gestabiliseerd.

Procedure bij hof geëindigd
Met deze einduitspraak is de zaak bij het hof nu geëindigd. De rechtbank had haar uitspraak op het punt van de afgifte niet uitvoerbaar bij voorraad verklaard en het hof heeft dat evenmin gedaan. Partijen hebben de mogelijkheid cassatieberoep in te stellen bij de Hoge Raad der Nederlanden tegen de uitspraak van het hof.

Niet-financiŽle bezittingen in Nederland toegenomen tot 4,2 biljoen euro

De niet-financiële bezittingen in Nederland zijn in 2020 voor het vijfde jaar op een rij toegenomen en kwamen uit op 4,2 biljoen euro. De toename is het grootst bij woningen (inclusief grond onder woningen). Dit is vooral toe te schrijven aan de stijgende huizenprijzen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Niet-financiële bezittingen zijn alle niet-geldelijke objecten die verkocht kunnen worden. Woningen en de grond onder de woningen waren in totaal ruim 2,4 biljoen euro waard. Bedrijfsgebouwen (en de grond daaronder) stonden in 2020 voor ruim 0,5 biljoen euro op de balans. Overige niet-financiële bezittingen hadden een waarde van 1,2 biljoen euro. Dit bestaat vooral uit grond-, weg- en waterbouwkundige werken, machines en installaties, voorraden, landbouwgrond, olie- en gasreserves en vervoermiddelen.

Woningen steeds groter deel van de niet-financiële bezittingen
In 2000 was het aandeel woningen (inclusief onderliggende grond) in de niet-financiële bezittingen 50,6 procent. Dit aandeel nam toe tot 55,2 procent in 2007, waarna het afnam tot 50,0 procent in 2014, en vervolgens toenam tot 58,8 procent in 2020. Het aandeel van bedrijfsgebouwen (inclusief onderliggende grond) nam af tot 12,9 procent in 2020. Ook het aandeel overige niet-financiële bezittingen werd kleiner in 2020. De afname ten opzichte van 2014 is vooral bij de olie- en gasreserves en komt door het besluit om aardgaswinning in Groningen te stoppen. Bezittingen van Nederlanders in het buitenland zijn niet meegerekend.

Stijgende huizenprijzen
Vanaf 2014 zijn de niet-financiële bezittingen in Nederland elk jaar toegenomen. In 2020 bedroeg de toename ten opzichte van 2019 ongeveer 238 miljard euro. Dat komt vooral door de huizenprijzen, die ook vanaf 2014 ieder jaar zijn gestegen. Hierdoor was de waarde van woningen (inclusief de grond onder woningen) in 2020 vergeleken met 2019 bijna 174 miljard euro hoger. Het effect van netto-investeringen in woningen (bijvoorbeeld nieuwbouw of verbouwingen van woningen) was een stuk kleiner. In 2020 ging het daarbij om ongeveer 17 miljard euro.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #133 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius
special
AI Picture Gallery #53
special
Random Pics van de Dag #791
review
Pokťmon Scarlet / Pokťmon Violet
special
AI Picture Gallery #52
©FOK.nl e.a.