Het oordeel van de rechter; belangrijke en opvallende uitspraken in week 41 en 42

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteert de rechtbank een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied. 

Straf - Celstraf voor gewelddadige beroving en aanranding
12 oktober - Een 22-jarige man is veroordeeld tot 16 maanden gevangenisstraf omdat hij op 15 januari 2019 in Amsterdam samen met een andere man een vrouw gewelddadig van onder meer haar iPhone en 360 euro beroofde. Ook randde hij haar aan door haar onzedelijk te betasten. Daarnaast stal hij in mei 2019 samen met een ander sushi en frisdrank uit een supermarkt. De vrouw is naar Amsterdam gelokt met het idee dat zij uiteten zou gaan met de andere man. Zij is vervolgens geïntimideerd, vaak geslagen en uiteindelijk achtergelaten. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij de vrouw niet alleen bestal maar ook betastte. Hiermee schond hij haar waardigheid. Naast de gevangenisstraf moet hij ruim 22.500 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5799

Straf - Taakstraf voor politieambtenaar die ambtsgeheim schond
14 oktober - Een 58-jarige vrouw is veroordeeld tot 150 uur taakstraf omdat zij als politieambtenaar in 2016 en 2017 haar ambtsgeheim schond. Zij vroeg informatie over personen op in het politiesysteem en speelde informatie door naar anderen terwijl die daartoe niet bevoegd waren. Zo tastte zij het vertrouwen aan dat de maatschappij in de politie mag hebben. Daarnaast bezat en verspreidde zij kinderporno. In haar voordeel weegt de rechtbank mee dat zij in gesprekken met anderen haar afkeuring over die beelden uitsprak en die niet voor eigen genot had. Van haar als politieambtenaar had echter mogen worden verwacht dat zij het beeldmateriaal niet zou doorsturen behalve aan de zedenpolitie als zij iets aan de kaak had willen stellen. Omdat de behandeling van de rechtszaak lang duurde, legt de rechtbank geen 180 uur maar 150 uur taakstraf op.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5836

Straf - Schieten bij carwash en pinnen met gestolen pas bestraft
14 oktober - Een 20-jarige man is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf omdat hij in november 2019 in Duivendrecht probeerde met geweld een man te bestelen bij een carwash. Daarbij schoot hij met een vuurwapen richting zijn benen. Daarnaast stal hij in februari 2021 bijna 5.000 euro door die te pinnen met een pinpas van een hoogbejaarde vrouw die haar pas kwijtraakte via een babbeltruc. Hoewel niet kan worden bewezen dat de man de pinpas stal, had hij die wel kort na de babbeltruc in zijn bezit. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat hij zijn impulsen en agressie moeilijk kan reguleren. De rechtbank volgt het advies van de psychiater en de reclassering om naast de gevangenisstraf ook langdurig toezicht op te leggen om recidive te voorkomen. De rechtbank legt daarom een maatregel tot gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperking op.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5816

Kanton - Geen transitievergoeding voor zieke oud-bankmedewerkster
5 oktober - ABN Amro hoeft een oud-werkneemster die aan progressieve MS lijdt geen transitievergoeding van ruim 22.000 euro bruto te betalen omdat in de cao van de bank een suppletieregeling is opgenomen die haar recht geeft op aanvulling van de WIA-uitkering en premievrije voortzetting van de pensioenopbouw. Die voorziening is gelijkwaardig aan een transitievergoeding. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Volgens die regeling is de premievrije pensioenopbouw op de einddatum van haar arbeidsovereenkomst potentieel ruim 68.00 euro bruto waard, ruim het drievoudige van de transitievergoeding. Diverse gerechtshoven en de Hoge Raad hebben al geoordeeld dat de suppletieregeling onder deze omstandigheden kan worden beschouwd als een aan de transitievergoeding gelijkwaardige voorziening. Dat de oud-werkneemster aan een progressieve ziekte lijdt en mogelijk niet zal kunnen profiteren van de premievrije pensioenopbouw is geen reden om van de bestaande rechtspraak af wijken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5722

Kanton - Niet gewerkt, toch recht op loon
8 oktober - Een Aziatische restaurant moet een kelner ruim 1.100 euro aan achterstallig loon plus 25 procent vertragingsvergoeding betalen, omdat de werkgever hem geen vast aantal uren per week had aangeboden om te komen werken. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Sinds 1 januari 2020 zijn werkgevers die met oproepcontracten werken wettelijk verplicht werknemers die 12 maanden in dienst zijn zo’n aanbod te doen. Als het aanbod niet is gedaan heeft werknemer, ook als hij niet heeft gewerkt, toch recht op loon. In dit geval ging het om het loon tussen maart en november 2020. Het restaurant stelde dat het niets hoefde te betalen omdat zij vanwege de coronacrisis met de kelner andere afspraken had gemaakt. Daar gaat de kantonrechter echter niet in mee. Vaststaat dat de werkgever geen aanbod heeft gedaan en als de kelner had geweten dat hij recht op had op uitbetaling van een vast aantal uren, hij die afspraken niet had gemaakt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5723

Civiel - Geen dwangsommen voor aannemer
13 oktober - Een aannemer krijgt geen dwangsom opgelegd. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Een projectontwikkelaar en een aannemer hebben een geschil over de opleverdatum van een brug bij een eiland in de Amstel. Deze brug is van essentieel belang voor het aanzien van het eiland volgens de projectontwikkelaar. Hij beschuldigt de aannemer van vertragingstactieken en wil dat de brug uiterlijk begin 2022 wordt opgeleverd, op straffe van een dwangsom. De voorzieningenrechter oordeelt dat niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat de aannemer de boel traineert. Zo heeft de projectontwikkelaar ook wijzigingen voorgesteld in het ontwerp, die vertragend hebben gewerkt. De vordering wordt dan ook afgewezen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5827

Civiel - Bekercontract ontbonden vanwege coronapandemie
13 oktober - De coronapandemie is een onvoorziene omstandigheid op grond waarvan de overeenkomst van festivalorganisatoren Apenkooi en ID&T met CupKing, gespecialiseerd in de verhuur van herbruikbare bekers, wordt ontbonden. Dat heeft de rechtbank bepaald. De oorspronkelijke afspraak was dat de festivalorganisatoren van maart 2019 tot en met maart 2021 voor hun evenementen exclusief bekers van CupKing zouden afnemen. Door de uitbraak van de coronapandemie en de daaropvolgende overheidsmaatregelen, konden Apenkooi en ID&T vanaf maart 2020 echter geen evenementen meer organiseren. In 2020 hebben zij dan ook geen bekers afgenomen en is dus geen uitvoering gegeven aan de overeenkomst. De coronacrisis is een zodanig onvoorziene omstandigheid, dat de overeenkomst niet ongewijzigd in stand kan worden gehouden. Omdat de coronapandemie nog voortduurt en onvoorspelbaar verloopt, zal de overeenkomst niet worden verlengd om Apenkooi en ID&T alsnog de gelegenheid te geven hun verplichtingen na te komen. De rechter heeft bepaald dat het tweede contractjaar zal vervallen en het (financiële) nadeel daarvan over partijen wordt verdeeld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5817 

Straf - Taakstraf voor diefstal en poging getuige te beïnvloeden
19 oktober - Een 20-jarige man is veroordeeld tot 120 uur taakstraf omdat hij op 9 juni 2020 met een ander een woninginbraak pleegde en onder meer een bank vernielde in Zoetermeer. Hierdoor en door het benaderen van haar moeder probeerde hij ook het slachtoffer, als getuige, te beïnvloeden door haar aan te sporen een ontlastende verklaring af te leggen in het strafrechtelijk onderzoek tegen zijn broer. Hij maakte daarmee inbreuk op haar recht in vrijheid een verklaring af te leggen. Mede omdat er inmiddels flink wat tijd is verstreken, oordeelt de rechtbank dat het niet meer nodig is een contactverbod met de vrouw op te leggen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5935

Straf - Celstraf voor diefstal en rol bij oplichting bij pinnen
21 oktober - Een 25-jarige man is veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk omdat hij zich in mei en december 2019 samen met zijn mededaders de toegang verschafte tot de bankrekeningen van slachtoffers door te doen alsof hij betalingsproblemen had en niet kon pinnen. Vervolgens werden er duizenden euro’s van de rekeningen van de slachtoffers afgeschreven. Hij benadeelde zijn slachtoffers voor duizenden euro’s. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij de bereidheid van de slachtoffers om hem te helpen met verzonnen problemen misbruikte. Zijn daden tasten de bereidheid aan om een ander in nood te helpen. Ook had hij ruim 6 gram MDMA in zijn bezit. Uit zijn strafblad blijkt dat hij eerder is veroordeeld voor vermogens- en drugsdelicten. Dat weegt de rechtbank strafverzwarend mee. Naast de gevangenisstraf moet hij ruim 6.400 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6000

Bestuur - Inhoudelijke behandeling asielaanvragen Iraaks gezin vereist
18 oktober - De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft ten onrechte asielaanvragen van een Iraaks gezin dat via Italië naar Nederland kwam, niet behandeld omdat die stelde dat Italië verantwoordelijk is voor de behandeling daarvan. De bestuursrechter heeft daarom bepaald dat de staatssecretaris die alsnog in behandeling moet nemen. Het gaat om ouders met 4 minderjarige kinderen en een 66-jarige oma. Hoewel niet aannemelijk is gemaakt dat zij als bijzonder kwetsbare asielzoekers in Italië onmenselijk of vernederend zullen worden behandeld, had de staatssecretaris met toepassing van zijn discretionaire bevoegdheid de asielaanvragen naar zich toe moeten trekken. Daarbij is onder meer van belang dat oma op leeftijd is, de kinderen hier intussen geworteld zijn en onderling Nederlands spreken. Ook spelen er medische problemen bij moeder en een zoon en loopt de procedure geruime tijd. Aan het gezin moet het voordeel van de twijfel worden gegeven.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2021:11448

Bestuur - Gebruiker moet steiger achter Hilton Hotel verwijderen
21 oktober - De last onder dwangsom van 25.000 euro tot verwijdering van de steiger achter het Hilton Hotel aan de Apollolaan is terecht opgelegd. Dat heeft de rechtbank bepaald. Aanleiding voor het opleggen van de last was een handhavingsverzoek van Amsterdam-Hilton Hotel. De gebruiker van de steiger is het oneens met de last, omdat het de eigen aanbouw op de oude steiger heeft verwijderd. Daar ging de rechtbank niet in mee. Ook de oude steiger zelf, de zogenoemde Breitnersteiger, valt onder de last. De omstandigheid dat Breitnersteiger er al heel lang ligt, maakt dat niet anders. Ook heeft de rechtbank bepaald dat alle vennootschappen terecht als overtreder zijn aangemerkt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6020

Kanton - Onrechtmatige geluidsoverlast niet bewezen: geen huurkorting
15 oktober - Een huurster in de Rivierenbuurt die stelt last te hebben van geluidsoverlast van haar bovenbuurman en zijn gezin krijgt geen huurkorting en evenmin hoeft de buurman de vloer te vervangen. Onrechtmatige hinder is namelijk niet bewezen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Dat de huurster zelf overlast ervaart, is onvoldoende maatgevend. Zij stelde dat de verhuurder te weinig heeft gedaan om de overlast te beperken. Daar gaat de kantonrechter echter niet in mee. De geluidsmetingen zijn onvoldoende bruikbaar voor het bewijs omdat die uitgaan van normen in recente bouwbesluiten. Het pand is in 1928 gebouwd waarvoor andere normen gelden. Bovendien betekent een normoverschrijding in een bouwbesluit nog niet meteen dat sprake is van (onrechtmatige) overlast. Dat de bovenbuurman zich niet inspant om de overlast te beperken is ook onvoldoende gebleken. De waarnemingen van de kantonrechter ter plekke geven geen aanleiding voor verder onderzoek door een deskundige.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5965

Kanton - Hogere beslagvrije voet vanwege hoge woonkosten
19 oktober - De beslagvrije voet van een alleenstaande vader met schulden wordt voor 9 maanden verhoogd. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De huur van de man is bijna 600 euro hoger dan het normbedrag dat moet worden toegepast in de berekening van de beslagvrije voet. De wetgever houdt er geen rekening mee dat een schuldenaar met hogere huurkosten, die ondanks inspanningen daartoe soms niet kan verlagen, bijvoorbeeld door de overspannen woningmarkt. Dat onder die omstandigheden geen rekening meer wordt gehouden met de hogere huur, leidt tot een onevenredige hardheid. Door de beslagvrije voet tijdelijk te verhogen maakt de man geen nieuwe schulden meer, zodat hij samen met zijn schuldhulpverlener iets aan zijn schulden kan gaan doen. In de beslagvrije voet is ook de alimentatie verwerkt die hij nog moet betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5936

Civiel - Geen schadevergoeding na onterecht opgelegde boete
20 oktober - Een exploitant van een bed and breakfast (B&B), aan wie eerder door de gemeente ten onrechte een boete was opgelegd, krijgt geen schadevergoeding. Dat heeft de civiele rechter beslist in een door de exploitant tegen de gemeente aangespannen zaak. De gemeente had in 2017 een boete opgelegd van 13.500 euro aan de exploitant van de B&B in het centrum van Amsterdam vanwege het zonder vergunning onttrekken van woonruimte aan de bestemming tot wonen. Na een procedure bij de bestuursrechter is die boete vernietigd. De exploitant wilde schadevergoeding voor onder meer gederfde inkomsten uit de B&B, maar dat heeft de civiele rechter afgewezen. Ook als de boete niet was opgelegd, had de exploitant de woning namelijk niet als B&B mogen exploiteren. Op grond van een ander – niet vernietigd – besluit van de gemeente was het de exploitant immers niet toegestaan de woning hotelmatig te gebruiken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5937

Civiel - Opzegging rekening telefoongroothandel om witwasrisico mag
20 oktober - ABN Amro hoeft een rekening van een cliënt niet voort te zetten, heeft de voorzieningenrechter in kort geding bepaald. De cliënt voerde een groothandel in mobiele telefoons en dat is volgens de bank een integriteitsgevoelige sector. Ook deed zij zaken met een vennootschap in de Verenigde Arabische Emiraten, volgens de bank een verhoogd risico-land. Verder trof de bank een aantal andere ongerijmdheden aan, onder meer bij andere afnemers van haar cliënt. Onderzoek door de bank leverde geen bevredigende antwoorden op. Zij was daarom van mening dat zij werd blootgesteld aan het risico van witwassen. De opzegging van de bankrekening die daarop volgde, kan volgens de voorzieningenrechter in stand blijven. Wel krijgt de cliënt nog een periode van 60 dagen alvorens de bank daadwerkelijk tot beëindiging mag overgaan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5997

Vrouwe Justitia (Foto-Pixabay)
Vrouwe Justitia (Foto-Pixabay)