FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 oktober 2021

Random Pics van de Dag #453

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Campagne Dier&Recht misleidend en oneerlijk

De Reclame Code Commissie heeft geoordeeld dat verschillende onderdelen van de campagne van Dier&Recht tegen zuivel misleidend en oneerlijk zijn. De Reclame Code Commissie vindt dat de gemiddelde consument op het verkeerde been wordt gezet, omdat de betreffende uitingen onduidelijke en verwarrende informatie bevatten. Dier&Recht krijgt het advies om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

In de campagne doet Dier&Recht onjuiste suggesties over de gezondheid van zuivel en de leefomstandigheden van kalfjes. Wil Meulebroeks, voorzitter van de vakgroep LTO Melkveehouderij: “Hatelijke campagnes raken onze ondernemers in het hart. Goede zorg voor dieren en een heerlijk, gezond product staat voor onze boeren voorop. Dat de Dier & Recht campagne ook volgens de Reclame Code Commissie oneerlijk en misleidend is, betekent dat de posters de prullenbak in kunnen en wij melkveehouders de energie weer op fantastische zuivel voor de consument en het behoud van het prachtige Nederlandse landschap richten”.

Deze uitspraak van de Reclame Code Commissie volgt op een klacht die werd ingediend door ZuivelNL, de ketenorganisatie van de Nederlandse zuivelsector. “Wij zijn blij met deze uitspraak van de Reclame Code Commissie. Het kan niet zo zijn dat actiegroepen onjuiste, misleidende beweringen zouden mogen doen en daarmee zuivel, melkveehouders en zuivelondernemingen ten onrechte in een kwaad daglicht zetten. Het is goed dat daar nu een halt aan wordt toegeroepen”, reageert Hubert Andela, directeur van ZuivelNL.

28 oktober 1945 – Aanslag Goebeng-transport

Vandaag – 76 jaar geleden – pleegden Indonesische nationalisten een grote aanslag op het zogenoemde Goebeng-transport. Het transport was bedoeld om Nederlanders te ontzetten uit het toen belegerde Soerabaja. Bij de hinderlaag werden in totaal circa 150 Nederlanders, voornamelijk vrouwen en kinderen, afgeslacht. Er viel een veelvoud aan gewonden.

De aanslag vond plaats gedurende de Bersiap (1945-1946), dat Maleis is voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in Nederlands-Indië. Gedurende deze uiterst gewelddadige periode zijn duizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse en/of Europese afkomst.

Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers is tot op heden onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere groepen werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel. Het geweld tegen én de moordpartijen op de burgerbevolking stopten niet na 1946, maar ging door tot eind jaren 40. Medio 1947 was er opnieuw sprake van een explosie van geweld, die ook wel wordt aangeduid als de Tweede Bersiap.

Oranje bij EK-loting gekoppeld aan Zweden, Zwitserland en Rusland

In Engeland heeft de loting plaats gevonden voor het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen. Het Nederlands elftal zal haar Europese titel als eerste moeten verdedigen tegen Zweden, Rusland en Zwitserland.  

Oranje speelt zijn poulewedstrijden in het noordwesten van Engeland; in Sheffield en Leigh. De eerste poulewedstrijd is op 9 juli in Sheffield tegen het sterke Zweden, verliezend finalist van de laatste Olympische Spelen. Zweden staat tweede op de FIFA-ranglijst, Nederland is de nummer vier.

Rusland, de nummer 24 van de FIFA-ranglijst, is op 13 juli in Leigh de tweede opponent van Oranje. Vier dagen later treft Nederland in Sheffield Zwitserland, de mondiale nummer twintig. De nummers één en twee gaan door naar de kwartfinales. Als Oranje de kwartfinales haalt, treft het daar een ploeg uit groep D. Waarschijnlijk Frankrijk of Italië. 

De ploeg van bondscoach Mark Parsons was bij de loting groepshoofd en ontliep daardoor Duitsland, Frankrijk en gastland Engeland, dat wordt geleid door voormalig Oranje-bondscoach Sarina Wiegman. Oranje is titelverdediger op het EK. In 2017 wist Nederland onder Wiegman het toernooi in eigen land te winnen.

Het toernooi in Engeland zou aanvankelijk al afgelopen zomer worden gespeeld, maar omdat het EK voor mannen een jaar verschoven werd vanwege het coronavirus, is ook besloten het toernooi voor vrouwen met een jaar uit te stellen. Het EK begint op 6 juli op Old Trafford in Manchester met de wedstrijd tussen Engeland en Oostenrijk. De finale is op 31 juli op Wembley.

Death's Door komt naar Playstation-consoles en Switch

Death's Door komt op 23 november uit voor PS4, PS5 en Switch. De Zelda-achtige game was afgelopen zomer al populair op Xbox en pc. Je speelt in de game als een kraai die in het hiernamaals zielen verzamelt. Niet met kwade bedoelingen overigens, omdat het in het spel een bureaucratische baan is. De kraai raakt echter verwikkeld in een groter complot.

De game wordt gespeeld vanuit een isometrisch perspectief en bevat naast gevechten ook puzzels.

Shin Megami Tensei V 'World in Ruins' trailer

Shin Megami Tensei V komt over twee weken uit (12 november), dus Sega en Atlus onthullen steeds meer over de hardcore JRPG in nieuwe trailers. In de onderstaande trailer zien we nieuwe beelden van de protagonist in een post-apocalyptische wereld. Hij werkt samen met een mysterieuze god om te overleden en moet uiteindelijk een standpunt nemen in de oorlog.

Shin Megami Tensei V is exclusief voor Nintendo Switch.

Little Devil Inside krijgt avontuurlijke trailer

Little Devil Inside, een van de meest interessante aankomende indie-games, werd gisteren getoond tijdens Sony's 'State of Play'-presentatie. De game zou eerst in juli uitkomen, maar het is uitgesteld naar 2022. Het komt dan eerst uit voor PS4, PS5 en pc. Switch- en Xbox-versies zullen later volgen.

Little Devil Inside is een actie-avontuur spel waarin je een wereld verkent met een unieke grafische stijl.

Vermist meisje is aangetroffen in Arnhemse woning

Het vermiste meisje is in Arnhem aangetroffen, de politie doet verder onderzoek.

De zeventienjarige was sinds maandag 25 oktober vermist. Het meisje wordt nu medisch behandeld. Het is nog onduidelijk welke verwondingen ze heeft opgelopen. "De tiener werd net na het versturen van het Amber Alert gevonden", laat een woordvoerder van de politie weten.

Star Ocean: The Divine Force aangekondigd

Star Ocean: The Divine Force is gisteren aangekondigd door ontwikkelaar tri-Ace. De actie-JRPG moet ergens in 2022 uitkomen voor PS4 en PS5. The Divine Force lijkt in te zetten op open speelgebieden waarin je vrij kunt verkennen, mogelijk is het vergelijkbaar met de Xenoblade-games. Het verhaal bevat twee hoofdpersonages en is volgens tri-Ace weer een mix van sci-fi en fantasie.

Star Ocean is een JRPG-serie die al 25 jaar oud is. De serie is een beetje niche en de laatste twee games werden negatief ontvangen door fans en critici. Bekijk de aankondigingsstrailer hieronder.

Europees Hof: europese hamsters hebben recht op hun leefgebied

Landbouw- en bouwprojecten - dit zijn de grote vijanden van de Europese hamster. Het Europese hof van Justitie (EHvJ) heeft het recht van bedreigde dieren op een veilige leefomgeving versterkt: niet alleen hun holen moeten worden beschermd, maar de hele omgeving.

De Europese hamster is een van de streng beschermde diersoorten. De rust- en broedplaatsen mogen niet worden beschadigd of vernietigd. De rechters uit Luxemburg hebben vandaag bepaald wat een "broedplaats" is: namelijk het hele gebied dat de hamster nodig heeft om zich succesvol voort te planten - niet alleen de structuur, maar ook de ruimtelijke omgeving. 

Ook broedplaatsen die de hamster niet meer gebruikt, moeten worden beschermd. Tenminste als de kans groot is dat hij daar terugkeert om voor nakomelingen te zorgen.

Een soortgelijk vonnis als vorig jaar
Het HvJ had in 2020 al besloten tot bescherming van zogenaamde "leefplaatsen". Hoe lang de Europese hamster daadwerkelijk in zijn hol leeft, is niet belangrijk. Zelfs niet hoe lang zij drachtig is of hoe lang ze haar jongen grootbrengt.

Met name de broed- en rustplaatsen van de hamster mogen niet worden beschadigd of vernietigd door menselijke activiteiten. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat het dier ongestoord kan leven en zich vervolgens kan voortplanten.

Overtreding van de natuurbeschermingswet
In dit specifieke geval uit Oostenrijk werd gebouwd op een stuk grond waarop de Europese hamster zich al had gevestigd. Het bouwen vernietigde tenminste twee ingangen van hamsterholen.

De manager van het bouwbedrijf kreeg een boete opgelegd wegens het overtreden van de natuurbeschermingswet. Hij diende een klacht in bij de administratieve rechtbank van Wenen. De rechters daar wendden zich tot het Hof van Justitie en vroegen om een interpretatie. Na de uitspraak van Luxemburg moet de administratieve rechtbank opnieuw beslissen over de zaak.

De Europese hamster wordt als ernstig bedreigd beschouwd en zal de komende 30 jaar mogelijk niet overleven. Milieuactivisten zien de belangrijkste oorzaak de intensieve landbouw, die dieren van hun leefgebied berooft. 

Europese Hamster ( Foto- Wikimedia- Bogomolov PL )
Europese Hamster ( Foto- Wikimedia- Bogomolov PL )


Fiscus moet voorschot toeslagenaffaire betalen om huisuitzetting te voorkomen

De Belastingdienst moet een voorschot aan een vrouw uit Veghel betalen om zo te voorkomen dat zij haar huidige woning moet ontruimen. Dat besliste de bestuursrechter van de rechtbank Oost-Brabant. Eerder heeft de Belastingdienst onterecht kinderopvangtoeslag van haar teruggevorderd.

De vrouw is slachtoffer van de toeslagenaffaire. Zij ontving een voorschot van de Belastingdienst omdat die onterecht over de jaren 2016, 2017 en 2018 ontvangen kinderopvangtoeslag terugvorderde. Hierdoor leed de vrouw schade. Ter compensatie betaalde de Belastingdienst in eerste instantie een voorschot van 30.000 euro uit.

In maart 2020 verzocht de vrouw voor een herbeoordeling van de kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst erkende fouten te hebben gemaakt en zegde toe om te compenseren met een bedrag van in totaal 47.346 euro. Dit bedrag heeft de vrouw inmiddels in zijn geheel ontvangen.

De vrouw vroeg afgelopen augustus aan de Commissie Werkelijke Schade (CWS) om een herbeoordeling van de toe te kennen schade. Die adviseert een voorschot van 5.000 euro aan immateriële schadevergoeding aan de vrouw toe te kennen. De vrouw is het niet eens met de hoogte van dit bedrag omdat zij ook materiële schade heeft geleden en stapte naar de rechter.

Zij moest haar huis ontruimen en vervolgens een twee keer zo dure woning betrekken. Zonder kinderopvangtoeslag kan ze niet langer in levensonderhoud voorzien en moest ze geld lenen van een oom. Inmiddels is de situatie zo gevorderd dat de vrouw mogelijk haar huis moet ontruimen. Ook heeft zij problemen met andere rekeningen zoals voor haar leaseauto. Ook vreest zij de omgangsregeling voor haar kinderen niet langer kan nakomen vanwege haar huidige situatie. Om die reden vreest zij voor uithuisplaatsing van haar kinderen.

De Belastingdienst stelt op haar beurt dat de door de vrouw gestelde schade nog onvoldoende is onderbouwd en dat CWS meer tijd nodig heeft om te bepalen over een aanvullende schadevergoeding.

Spoedeisend belang
De rechtbank ziet voldoende spoedeisend belang om een voorlopige voorziening te treffen voor de vrouw. De vrouw heeft inmiddels geen inkomsten meer en daarom kan zij haar vaste lasten niet betalen. Om te voorkomen dat de vrouw haar huidige woning uit moet, oordeelt de bestuursrechter dat de Belastingdienst haar een extra voorschot moet betalen van 7.130,40 euro voor de huur van de woning, de energielasten en de kosten van de leaseauto over de maanden oktober, november en december 2021.

De Belastingdienst moet direct na ontvangst van de uitspraak overgaan tot betaling. De rechtbank verwacht dat na de hoorzitting in november 2021 bij CWS meer duidelijkheid zal ontstaan over de hoogte van de werkelijke schade en daarom voorziet de rechter in een voorziening van een beperkte periode.

Taak- en voorwaardelijke celstraffen voor ongeregeldheden bij boerenprotesten

De rechtbank Noord-Nederland heeft bij vonnissen van 28 oktober 2021 vier mannen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij verschillende incidenten tijdens de demonstratie tegen het provinciale stikstofbeleid in Groningen op 14 oktober 2019.

Twee van hen zijn veroordeeld voor opruiing, omdat zij opriepen om de deur van het provinciehuis, waar op dat moment over het stikstofbeleid vergaderd werd, open te breken. Een derde man is veroordeeld voor het inrijden van deze deur met zijn tractor. De vierde man is veroordeeld voor het aanrijden van een politiepaard. Daarnaast heeft de rechtbank een vijfde man veroordeeld voor het gegijzeld houden in zijn woning van twee politieagenten, enkele weken na de demonstratie, die onderzoek wilden doen naar die aanrijding.

Demonstratierecht is geen recht op opruiing of het plegen van geweld
De rechtbank overweegt in de vonnissen dat het recht op vrije meningsuiting en het recht op betoging fundamentele rechten zijn, die essentieel zijn in een democratische samenleving. Die rechten zijn echter geen vrijbrief voor het oproepen tot of het plegen van geweld. De rechtbank tilt met name zwaar aan de gebeurtenissen bij het provinciehuis. Door een ultimatum te stellen aan de provinciale bestuurders en te dreigen met het openbreken van de deur, een dreigement dat uiteindelijk ook is uitgevoerd, hebben zij geprobeerd met geweld de besluitvorming over het stikstofbeleid te beïnvloeden.

Werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd
De rechtbank heeft in alle zaken volstaan met het opleggen van een werkstraf. De rechtbank heeft er daarbij rekening mee gehouden dat geen van de verdachten eerder is veroordeeld voor bedreiging of geweld, en dat de gebeurtenissen inmiddels twee jaar geleden zijn. In drie gevallen heeft de rechtbank daarnaast wel een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. In de zaak waarin twee politieagenten gegijzeld waren gehouden is dat overeenkomstig de eis van de officier van justitie. De rechtbank heeft echter ook aan de twee mannen die het meest betrokken waren bij het incident bij het provinciehuis een dergelijke straf opgelegd, om de ernst van dat incident te benadrukken.

Coronacijfers stijgen verder: 7.717 positief, 154 ZH opnames, 14 op IC vandaag

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 43

Dit weekend eindigt de zomertijd, dus het binnenzittenseizoen is nu echt begonnen. Geen grote blockbustertitels deze week (dat komt volgende week weer), maar wel bekende namen. Waar ga je dit weekend jouw QR-app voor laten zien?

Pig

Zonderling Rob (Nicolas Cage) woont in de wildernis van Oregon met zijn geliefde varken, dat hem helpt bij de truffeljacht. Als het varken op een dag ontvoerd wordt, keert Rob terug naar de bewoonde wereld en zet hij alles op alles om met haar herenigd te worden. Maar dan zal hij ook zijn verleden onder ogen moeten komen... Michael Sarnoski's debuutfilm is een verrassende, intieme karakterstudie, overladen met positieve recensies, waarin veelal de comeback van Nicolas Cage in een dramarol wordt geprezen.

Riders of Justice

Beroepsmilitair Markus moet noodgedwongen huiswaarts keren om voor zijn dochter Mathilde te zorgen als blijkt dat zijn vrouw om het leven is gekomen tijdens een tragisch treinongeluk. Terwijl ze nog in diepe rouw verkeren, wordt er aangebeld door data-analist Otto. Hij heeft het treinongeluk overleefd en heeft samen met zijn excentrieke collega Lennart en hun nog zonderlinger maat Emmenthaler geconcludeerd dat de trein niet zomaar is verongelukt. Ze besluiten verder op onderzoek uit te gaan en ook voor Markus wordt het duidelijk dat er sprake is geweest van een aanslag. De mannen ontpoppen zich tot engelen der wrake en de missie leidt tot resultaten. Al zijn het misschien niet de gewenste…

Antlers

In Antlers ontdekken een lerares uit Oregon (Keri Russel) en haar broer (Jesse Plemon), de lokale politieagent, dat een jonge leerling (Jeremy T. Thomas) een gevaarlijk geheim bewaart met beangstigende gevolgen.

Cry Macho

Clint Eastwood regisseert en speelt de rol van Mike Milo, een voormalige rodeoster en paardenfokker die in 1979 een klus aanneemt van zijn oude baas om diens zoontje vanuit Mexico terug naar Texas te halen. Op hun weg naar huis zijn ze genoodzaakt de binnenwegen te nemen en blijkt hun reis uitdagender uit te pakken dan ze hadden vermoed. De uitgebluste rodeorijder leert onverwacht nieuwe mensen kennen en maakt een emotioneel louterende ervaring door.

Eiffel

Een romantisch en waargebeurd verhaal over de liefde tussen twee mensen die de skyline van Parijs voor altijd heeft veranderd. Na het succesvol afronden van de bouw aan het Vrijheidsbeeld ligt de wereld aan de voeten van ingenieur Gustave Eiffel. De Franse overheid vraagt hem om een spectaculair nieuw ontwerp te maken voor de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs. Eiffel houdt zich echter liever bezig met een ander project. Alles verandert wanneer zijn pad kruist met de grote liefde uit zijn verleden. De lang verloren en verboden passie tussen de twee inspireert Eiffel om de wereldberoemde Eiffel toren te ontwerpen. De hoofdrollen in Eiffel worden vertolkt door Romain Duris en Emma Mackey (Sex Education).

The Taste of Desire

Een filmische reis rond de wereld, waarin vijf ogenschijnlijk verschillende persoonlijke verhalen met elkaar verbonden raken door ieders unieke band met de oester. Een burlesque-danser uit New York, die het dagelijks leven als moeder probeert te combineren met haar beruchte oester-act op de bühne. Twee Franse Michelin-ster chef-koks, die streven te ontkomen aan de stress op de werkvloer in een door egocentrisme gedreven vakgebied. Een jonge, Zweedse vrouw op een keerpunt in haar leven, nadat ze haar succesvolle modecarrière in de grote stad achter heeft gelaten om oesterduiker te worden in de vrije natuur. Een Japanse pareljuwelenmaker wiens missie het is om schoonheid in imperfecties te vinden. En tot slot een terminaal zieke Engelse psycholoog, die zijn levenswerk – een boek over oesters – probeert af te maken voor de dood hem inhaalt. Door hun ambities en existentiële angsten bloot te leggen, drijft de complexiteit van het menselijk verlangen dat hieraan ten grondslag ligt naar de oppervlakte. Hoe ver zijn we bereid te gaan om onze verlangens te bevredigen? En kunnen ze ooit écht worden vervuld?

Tre piani

Met Tre piani geeft regisseur, schrijver en acteur Nanni Moretti (Mia Madre, Caro Diario) een intiem kijkje in de levens van mensen die het voor elkaar lijken te hebben, maar emotioneel vastzitten. De Italiaanse topcast met Riccardo Scamarcio (Mine Vaganti), Alba Rohrwacher (Io song l'amore) en Margherita Buy (Mia MadreI) houdt de kijker een spiegel voor. Drie gezinnen wonen op drie verdiepingen van hetzelfde appartementencomplex in hartje Rome wanneer een reeks gebeurtenissen ze voor altijd met elkaar verbindt. De relaties tussen ouders, vrienden en buren worden op scherp gezet wanneer de families worden geconfronteerd met de geheimen die hen binden en uit elkaar drijven. De Italiaanse regisseur baseerde zijn film op het boek Three Floors Up van Eshkol Nevo. Het is de eerste keer dat Moretti het werk van een ander als uitgangspunt neemt. Tre piani werd geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Cannes Filmfestival 2021.

Mijn Vader is een Saucisse

Zoë (12) is beste maatjes met haar vader. Wanneer hij in een bevlieging zijn baan van bankier opgeeft en besluit professioneel acteur te worden, komt het tot een ruzie tussen haar ouders. Zoë heeft als enige vertrouwen in het plan van haar vader en wil hem dan ook helpen zijn doel te bereiken.

RoBoat: zelfvarende boot kan zwemmers ontwijken, mensen en afval vervoeren

Na jarenlang onderzoek worden de zogeheten RoBoats inmiddels in het water van het Amsterdamse Marineterrein getest. De bootjes kunnen zonder bestuurder varen en zijn bedoeld om afval of zelfs personen te vervoeren. Zo meldt AT5.

Varen zonder bestuurder mag officieel nog niet, maar de wetgeving wordt nog aangepast. Wel mag er getest worden. Ontwikkelaar AMS Institute, de maker van de zelfvarende boten, denkt dat de wet over vijf tot acht jaar veranderd is. De technologie zou dan al op grote schaal ingezet kunnen worden.

Op het Marineterrein wordt tijdens het testen gezwommen, maar dat is volgens ontwikkelaar AMS Institute geen probleem. "We hebben door de sensoren genoeg zicht op bijvoorbeeld zwemmers. Dus op het moment dat de boot al een zwemmer ergens ziet, dan weet hij, ik moet terug, laten we hier voorzichtig zijn", vertelt ingenieur Rens Doornbusch.

Volgens het kennisinstituut is het nog afwachten of mensen het straks al aandurven om in de zelfvarende bootjes te stappen. Toch zou er tegelijkertijd wereldwijd grote interesse zijn naar deze technologie op veerdiensten. Zo'n verbinding zou dan in Amsterdam bijvoorbeeld over het IJ kunnen.

"We weten wel dat we met hele flexibele vraaggestuurde autonome boten heel flexibel kunnen zijn", zegt Stephan van Dijk, directeur innovatie van het kennisinstituut. "Je kunt ze snel neerleggen. En als je ze niet meer nodig hebt, dan gaat ze wat anders doen of varen ze ergens anders heen. En alle grote infrastructuur, die moet je wel neerzetten. En die zet je ook neer voor meerdere jaren."

Het kennisinstituut wil volgend jaar op de Amsterdamse grachten gaan testen met de bootjes. 

Kli­maat­doe­len uit zicht, er zijn nú ex­tra maat­re­ge­len no­dig

De klimaatdoelen die Nederland voor zichzelf heeft gesteld in de Klimaatwet zijn uit zicht. Daarom zijn er nú extra maatregelen nodig. Daar kan niet mee worden gewacht.

Dat het kabinet demissionair is, ontslaat het niet van de plicht om te doen wat nu nodig is. De aard en omvang van de klimaatcrisis maken onmiddellijk ingrijpen noodzakelijk. De klimaatcrisis is niet iets van de toekomst, maar is al volop aan de gang.

Beschouwing over Klimaatnota 2021
Dit is te lezen in de jaarlijkse beschouwing van de Afdeling advisering van de Raad van State over de Klimaatnota 2021 van het kabinet. Na eerdere beschouwingen uit 2019 en 2020 is dit de derde keer dat de Afdeling advisering toetst of het kabinetsbeleid voldoet aan de eisen die de Klimaatwet daaraan stelt.

Nu structurele maatregelen nodig
Uit de berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving volgt dat de broeikasgasvermindering voor 2030 in het slechtste geval 11% ligt van het streefdoel dat Nederland voor zichzelf in de Klimaatwet heeft gesteld. Er is wel een verbetering ten opzichte van 2020, maar die is niet genoeg om de klimaatdoelen te bereiken, laat staan de veel ambitieuzere Europese klimaatdoelen voor 2030 en 2050. Er zijn dus nú extra structurele en substantiële maatregelen nodig. De aanvullende maatregelen in de recente Miljoenennota zijn niet genoeg om de klimaatdoelen te halen. Er is snel meer nodig. Ook het parlement heeft hierin een verantwoordelijkheid.

Vice-president Thom de Graaf: “De aanpak van de klimaatcrisis en de noodzakelijke energietransitie kunnen niet in de wacht worden gezet. De Klimaatwet heeft alleen betekenis als regering en parlement zich daaraan willen houden. Het is zorgelijk als dat niet gebeurt.”

Wat zou er moeten gebeuren?

  • Een minister van Klimaat
    Volgens de Afdeling advisering is meer nationale regie nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Er zou een minister in het kabinet moeten komen die de verantwoordelijkheid voor het totale klimaatbeleid draagt. Daarnaast kan worden gedacht aan een nationale programmaorganisatie onder verantwoordelijkheid van deze minister die is gericht op monitoring en sturing van de uitvoering. Gemeenten, provincies en waterschappen moeten een stevige rol houden in de fase van consultatie en overleg, en uiteraard in het netwerk van de uitvoering.
  • Snelle en substantiële wijziging Klimaatwet
    De Nederlandse Klimaatwet moet snel en substantieel gewijzigd worden en zou, als het gaat om de klimaatdoelen voor 2030 en 2050, even ambitieus moeten zijn als de Europese Klimaatwet die sinds deze zomer in Europa geldt. Daarnaast zouden in de Nederlandse Klimaatwet bijvoorbeeld doelen kunnen worden opgenomen voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.
  • Klimaatbeleid in lijn brengen met begrotingscyclus
    Verder ligt het voor de hand om de beleidscyclus in de Nederlandse Klimaatwet in lijn te brengen met de begrotingscyclus. Dat zou onder meer betekenen dat de Klimaat- en Energieverkenning van het Planbureau voor de Leefomgeving eerder dan nu zou moeten verschijnen, zodat het kabinet op tijd over de relevante informatie kan beschikken als de jaarlijkse begroting wordt opgesteld.

Klimaattaak Afdeling advisering
De Klimaatwet geldt sinds 1 september 2019. Daarin heeft de Afdeling advisering van de Raad van State een nieuwe taak gekregen: het toetsen van het klimaatbeleid van de regering. Net zoals bij haar beschouwingen over het eerdere Klimaatplan in 2019 en de Klimaatnota in 2020 maakt de Afdeling advisering gebruik van een toetsingskader. Dit jaar bevat de Klimaatnota van het kabinet voor het eerst een voortgangsrapportage. Daarin beschrijft het kabinet de voortgang ten opzichte van het Klimaatplan.


Lees hier de volledige tekst van de beschouwing van de Afdeling advisering over de Klimaatnota 2021 van het kabinet.

Vanaf vandaag is designerdrug 3-MMC verboden

Per 28 oktober 2021 staat de designerdrug 3-MMC (3-Methylmethcathinon)op lijst II van de Opiumwet. Dat betekent dat het bezit, de productie en de verkoop van 3-MMC verboden zijn.

3-MMC, ook wel ‘poes’ of ‘3m’ genoemd, is een nieuwe psychoactieve stof (NPS). NPS of designerdrugs, zoals ze ook wel genoemd worden, zijn stoffen die qua werking lijken op ‘traditionele’ illegale drugs als bijvoorbeeld xtc en cocaïne, maar vaak zo zijn geproduceerd om de huidige drugswetgeving te omzeilen.

Waarom een verbod op 3-MMC?
3-MMC kan een risico vormen voor de gezondheid. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM). Daarnaast zijn er signalen van een toename van het gebruik onder jongeren en een stijgend aantal gezondheidsincidenten waarbij 3-MMC in het spel is.

Deze risico’s vormden een aanleiding voor het advies van het CAM om de designerdrug te verbieden. Daarnaast is het belangrijk dat er andere maatregelen worden genomen op het vlak van preventie, voorlichting en hulpverlening.

Alleen verbieden is niet genoeg
3-MMC was voor het verbod gemakkelijk verkrijgbaar. Zo konden gebruikers het legaal kopen in smartshops en online bestellen en thuis laten bezorgen. Uit onderzoek onder gebruikers van 3-MMC blijkt dat dit drempelverlagend werkt op het (eerste) gebruik. Een verbod is een begin in het terugdringen van dit gebruik. Verder is het belangrijk dat een verbod altijd gepaard gaat met andere maatregelen op het gebied van preventie, zoals voorlichting en hulpverlening.

Het is mogelijk dat door het verbod de verkoop en het gebruik van andere illegale middelen of andere legale NPS met een vergelijkbare werking toenemen. Daarom is het belangrijk om ook na ingang van het verbod de verkoop en het gebruik van 3-MMC te blijven monitoren.

Meerdere designerdrugs verboden
Er staat ook een zogeheten generieke NPS wetgeving gepland. Daarmee wil de overheid in één keer een aantal stofgroepen verbieden. Dat betekent dat het moeilijker wordt om nieuwe legale varianten van (bijvoorbeeld) 3-MMC op de markt te introduceren. De overheid treft voorbereidingen om deze nieuwe wetgeving in te laten gaan. Tot die tijd moeten designerdrugs per geval worden beoordeeld. Daarna plaatst de overheid ze, afhankelijk van de gezondheidsrisico’s, op een van de lijsten van de Opiumwet. De nieuwe generieke NPS wetgeving moet ervoor zorgen dat dit voor meerdere designerdrugs tegelijk kan.

Meer over 3-MMC
3-Methylmethcathinon (3-MMC) - ook wel ‘Poes’ of ‘3m’ genoemd - is een nieuwe psychoactieve stof (NPS) die de afgelopen jaren veel in het nieuws is geweest. Over de werking en gezondheidsrisico’s van designerdrugs en NPS is meestal erg weinig bekend. Vaak is er nog geen of weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. 3-MMC behoort tot de stofgroep synthetische cathinonen. Qua chemische structuur lijken cathinonen op amfetamines.

Duitsland: castratie op verzoek leidt tot dood, 'hobbychirurg' door geldnood

Een bizarre moordzaak over castraties tegen betaling in de Sado-Maso scene is begonnen bij het Regionale Gerechtshof München II. Het openbaar ministerie is ervan overtuigd dat een elektriciën, als medisch leek, mannen op hun verzoek heeft gecastreerd in ruil voor geld.

De 66-jarige man zou schulden hebben gemaakt door de verzorging en het overlijden van zijn derde vrouw. Via een collega op het werk zou hij te weten zijn gekomen dat mannen veel geld betaalden voor sadistische en masochistische seksuele praktijken. Vervolgens bood hij naar verluidt behandelingen met elektriciteit en afranselingen aan in ruil voor geld. Na korte tijd bood hij medische ingrepen aan.

In juli 2018 zou B. op de keukentafel van zijn flat voor 1200 euro de testikels van een man hebben verwijderd. Hierna zou hij meer mannen hebben gecastreerd tegen betaling en ook amateur penisoperaties hebben uitgevoerd. In maart 2020 zou een man enkele dagen na de operatie ernstig ziek zijn geworden en uiteindelijk zijn overleden. De verdachte zou de naderende dood hebben opgemerkt zonder actie te ondernemen. Het openbaar ministerie verklaarde dat de elektriciën had willen voorkomen dat de eerdere operaties aan het licht zouden komen.

SM scene ( Foto-Pixabay)
SM scene ( Foto-Pixabay)

Adviesprijs benzine verder omhoog, tot boven de 2,10 euro

De Nederlandse benzineprijs is voor het eerst boven de 2,10 euro per liter uitgekomen, meldt consumentencollectief UnitedConsumers dat de brandstofprijzen volgt. Dat is al meer dan 5 procent hoger dan begin deze maand toen voor het eerst meer dan 2 euro per liter moest worden afgerekend. Meer hierover bij de Leeuwarder Courant.

De adviesprijs van de oliemaatschappijen wordt eigenlijk alleen bij tankstations langs de snelweg gevraagd. Op andere plaatsen wordt benzine vaak goedkoper aangeboden. De prijsverschillen kunnen oplopen tot 20 cent per liter benzine.

Benzineprijs (Foto-Pixabay)
Benzineprijs (Foto-Pixabay)

Voetballer Josh Cavallo (21) is uit de kast "Ik vreesde de beledigingen en de grappen"

Voor het eerst is een Australische voetballer uit de hoogste klasse uitgekomen voor zijn homoseksualiteit. Josh Cavallo liet op sociale media weten zich niet langer te willen schamen voor zijn geaardheid en klaar te zijn met zijn pogingen een dubbelleven te leiden. “Ik ben een voetballer en ik ben homoseksueel”, zei de 21-jarige middenvelder van Adelaide United. “Het enige wat ik wil is voetballen en zoals iedereen behandeld worden.”

Cavallo is momenteel de enige openlijk homoseksuele profvoetballer in de hoogste voetbalklasse ter wereld. Inmiddels heeft de profvoetballer veel positieve reacties op zijn onthulling mogen ontvangen.

Cavallo vertelt: "Het is een hele reis geweest om op dit punt in mijn leven te komen, maar ik kan niet gelukkiger zijn met mijn beslissing om uit de kast te komen. Ik vecht nu al meer dan zes jaar tegen mijn seksualiteit en ik ben blij dat ik dat kan laten rusten."

“Voor de mensen die mij persoonlijk kennen, jullie weten dat ik op mijzelf ben. Toen ik opgroeide, had ik altijd de behoefte om mezelf te verbergen omdat ik me schaamde. Beschaamd dat ik nooit zou kunnen doen waar ik van hield en tegelijk homo zijn. Verbergen wie ik werkelijk ben, een droom najagen die ik als kind altijd al wilde, voetballen en gelijkwaardig behandeld worden, voelde nooit als een realiteit."

"Als homoseksuele voetballer moest ik leren mijn gevoelens te maskeren om in het model van een professionele voetballer te passen. Ik heb mijn leven geleefd in de veronderstelling dat dit een onderwerp was waar ik altijd over zou moeten zwijgen.”

Cavallo gaf aan bang te zijn dat zijn coming-out een negatieve invloed zou hebben op zijn carrière, eraan toevoegend dat hij wist dat er andere spelers waren die "nog in de kast zitten".

"Ik wil helpen om dit te veranderen, om te laten zien dat iedereen welkom is in het voetbal en het recht verdient om hun authentieke zelf te zijn", schreef Cavallo. “Het is verbazingwekkend om te weten dat er momenteel geen homoseksuele profvoetballers zijn die actief zijn, niet alleen in Australië, maar over de hele wereld. Hopelijk verandert dit in de nabije toekomst."

Het nutteloze feitje van de dag: Succesvolle Earring

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen bijna allemaal wel de hits van Golden Earring en dat is niet zo gek. Want wist je dat er geen Nederlandse band is waarvan de liedjes zo lang in de Top 40 stonden als die van de Earring? De liedjes van de Haagse band stonden in totaal 389 weken in de beroemde hitlijst. Please Go en Back Home vertoefden het langst in de Top 40, beide liedjes stonden 20 weken in de Top 40.

OM start onderzoek naar donaties aan Stichting Viruswaarheid

Het OM is een onderzoek gestart naar de Stichting Viruswaarheid van activist Willem Engel. Dit is o.a. gericht op de 50.000 euro aan donatiegelden die Engel heeft gebruikt voor de aankoop van een stuk grond in Spanje, wat in strijd is met de statuten van de stichting.

Het OM onderzoekt ook of wetten zijn overtreden. Het onderzoek richt zich onder meer op de 50.000 euro aan donatiegelden die Engel heeft gebruikt voor de aankoop van een stuk grond in Spanje en donaties die hij deed van dansvakantie-initiatief DancaMundo aan Viruswaarheid. Vorig jaar november blokkeerde ING de privé- en zakelijke rekeningen van Engel omdat de 'viruswaanzinnige' niet mee wilde werken aan een onderzoek naar mogelijk verdachte transacties.

Deze civiele zaak ligt bij het OM, omdat het OM de taak heeft om toezicht te houden op rechtspersonen, waaronder stichtingen. Bij vermoedens van onregelmatigheden kan informatie worden verzameld en kan de civiele rechter worden gevraagd om in te grijpen. Dat is nu ook het geval.

Coronatoegangsbewijs: Ministerie onderzoekt geldige QR-code van Adolf Hitler

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) doet onderzoek naar een geldige QR-code op naam van Adolf Hitler. Cybercriminelen hebben deze QR-code aangemaakt, maar het is nog niet duidelijk op welke wijze dit precies is gebeurd. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Binnen het ministerie maken mensen zich zorgen over hoe de QR-code tot stand is gekomen en hoe men deze vorm van fraude tegen kan gaan.

De QR-code van Hitler is verspreid door een cybercrimineel als bewijs dat hij elke QR-code kon maken die hij wil. De crimineel geeft aan dat hij QR-codes verkoopt die gebruikt kunnen worden als coronatoegangsbewijs en heeft laten zien dat hij er al diverse heeft gemaakt. De QR-codes zijn ook geldig in Nederland, omdat het gaat om Europese codes.

Coronascanner
De Nederlandse app om QR-codes te scannen, Coronascanner, heeft de mogelijkheid om bepaalde codes te blokkeren. Gisteren heeft het ministerie maatregelen genomen door een update van de app uit te brengen. Inmiddels geeft de scanner een rood kruis als men één van de nagemaakte QR-codes probeert te scannen.

Tweede verdachte inbraak schietvereniging Urk aangehouden

Een tweede verdachte van de inbraak bij een schietvereniging op Urk, is zondag 24 oktober aangehouden in Stiens, gemeente Leeuwarden.

In het onderzoek naar de onlangs gepleegde inbraak bij een schietvereniging op Urk, kwamen twee verdachten naar voren. De eerste verdachte, een 18-jarige man uit Urk is op dinsdag 19 oktober aangehouden. De tweede verdachte stond gesignaleerd. Deze man, een 21 jaar uit de gemeente Midden-Groningen, is op zondag 24 oktober op heterdaad betrapt bij een inbraak in een loods in Stiens (Leeuwarden). Rechercheurs hebben de verdachte ook voor de inbraak bij de schietvereniging gehoord en proces verbaal opgemaakt. In dit onderzoek zijn diverse gestolen goederen teruggevonden, waaronder het merendeel van de (oefen) geweren. Deze worden zo snel mogelijk teruggeven aan de rechtmatige eigenaar.

FOK! Wat een weer: opklaringen

herfstbanner

Vandaag is er volop zon, in het zuidoosten kan er aanvankelijk lokaal mist of lage bewolking uit Duitsland binnendrijven. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 14°C op de Wadden tot lokaal 18°C in Limburg. De zuidelijke wind is matig, 3-4 Bft, langs de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Komende nacht verloopt helder en droog. Bij een matige, langs de kust (vrij) krachtige, zuid- tot zuidoostenwind wordt het niet kouder dan ongeveer 8°C.

Morgen overdag is het droog en schijnt de zon volop. Met een maximumtemperatuur van ca. 17°C wordt het opnieuw zacht. In de middag neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe. Aan het einde van de middag valt er in het zuidwesten regen, die zich in de avond over een groot deel van het land uitbreidt. Het uiterste oosten en noordoosten blijven waarschijnlijk tot middernacht droog. De zuidelijke wind blijft matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)


Een mooi spinnenweb (Foto: Charged)
Een prachtig spinnenweb in Haps. (Foto: Charged)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bevolkingsgroei in derde kwartaal net zo hoog als voor corona

De bevolking van Nederland is in het derde kwartaal van 2021 met 58.700 duizend inwoners gegroeid. Er werden 10.000 meer kinderen geboren dan dat er mensen overleden, immigranten en emigranten zorgden voor de rest van de groei. De bevolkingsgroei was groter dan in dezelfde periode van 2020, toen er 39.500 inwoners bij kwamen, en vergelijkbaar met de groei in het derde kwartaal van 2019. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

In de eerste twee kwartalen was de bevolkingsgroei nog lager dan in precoronajaar 2019. In totaal groeide de bevolking van januari tot en met september 2021 met 90.400 duizend inwoners. Dat waren er meer dan in de eerste drie kwartalen van 2020 (57.700duizend), maar minder dan in 2019 (103.200).

Meer immigranten, minder emigranten
Door buitenlandse migratie, het verschil tussen het aantal immigranten en het aantal emigranten, groeide de bevolking in het derde kwartaal met 48,7 duizend inwoners. In 2020 waren dat er nog 29.900. Er kwamen meer immigranten dan vorig jaar, maar minder dan in piekjaar 2019. Omdat er minder mensen uit Nederland vertrokken, was het migratiesaldo in het derde kwartaal toch hoger dan in 2019. Er kwamen vooral meer 18- tot 25-jarigen bij door migratie dan in voorgaande jaren. In de zomermaanden is het aantal migranten in deze leeftijdsgroep doorgaans relatief groot.

Eerste drie kwartalen migratiesaldo 78.000
Tot en met september 2021 kwamen 184.200 immigranten naar Nederland, en verlieten 106.100 emigranten het land. Per saldo kwamen er dus 78.100 duizend inwoners bij door buitenlandse migratie. Dat waren er 25.400 meer dan in dezelfde periode van 2020, en 9.500 minder dan in 2019. Er emigreerden minder mensen dan een jaar eerder, maar er vertrokken wel weer wat meer emigranten met een Nederlandse achtergrond.

Tot en met september vormen Syriërs de grootste groep migranten (per saldo 8.000). Op de tweede plaats volgen Polen (saldo 7.600), met vrijwel evenveel immigranten maar minder emigranten dan een jaar eerder. Op de derde en vierde plek staan migranten met een migratieachtergrond in landen uit de voormalige Sovjet-Unie (saldo 4.600) en Turkije (saldo 4.300). De immigratie uit India is weer aangetrokken, terwijl de emigratie nog lager is dan voorgaande jaren. Het migratiesaldo van migranten uit het Verenigd Koninkrijk was negatief, er vertrokken meer mensen dan er immigreerden. Vanaf 2015 nam het aantal immigranten met een migratieachtergrond in het Verenigd Koninkrijk per saldo elk jaar toe. Vanaf 2020 is dit aantal gedaald.

Meer kinderen geboren, meer mensen overleden
Vanaf februari zijn er maandelijks meer kinderen geboren dan in voorgaande jaren, vooral in maart en april. Ook in het derde kwartaal van 2021 werden relatief veel kinderen geboren, 47.900. Omdat er naar verhouding ook veel mensen overleden (38.000), was de groei door natuurlijke aanwas (geboorte min sterfte) in het derde kwartaal vergelijkbaar met die in voorgaande jaren. In 2021 was die groei 10.000, in 2020 9.600 inwoners.

In totaal zijn tot en met september 134.100 kinderen geboren, 6.800 meer dan in dezelfde periode vorig jaar en ook meer dan in 2019. Er overleden 121.800 mensen, ongeveer evenveel als vorig jaar en 9.300 meer dan in 2019.

Vleesconsumptie fors gedaald in coronajaar 2020

Vorig jaar daalde het vleesverbruik met 1,9 kilo per persoon, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research in opdracht van Wakker Dier. Door de coronamaatregelen aten Nederlanders minder vlees buiten de deur en thuis compenseerden ze dit maar deels. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Zonder de verleidingen buitenshuis deden mensen wat velen zich al langer voornamen: minder vlees eten.”

Het totale Nederlandse vleesverbruik bedroeg in 2020 per hoofd van de bevolking 75,9 kilo. In 2019 was dit nog 77,8 kilo. De term ‘vleesverbruik’ slaat op het totaal van vlees, botten en vet. Ongeveer de helft hiervan consumeren we als vlees en vleeswaren. De cijfers van vorig jaar vertegenwoordigen de grootste daling en het laagste verbruik sinds de eerste meting in 2005.

Ongezond hoog
Ondanks deze daling was de vleesconsumptie nog ongezond hoog. Nederlanders aten gemiddeld 730 gram vlees en vleeswaren per week. Dat is 46 procent meer dan het Voedingscentrum adviseert als maximum, vanwege de gezondheidsrisico’s van het eten van te veel vlees. Hilhorst: “Alleen al voor onze gezondheid moet de vleesconsumptie flink omlaag. En dan heb ik het nog niet eens over stikstof, klimaat, ontbossing… en de vele miljoenen dieren die eronder te lijden hebben.”

Vleesvervangers
Vleesvervangers laten een stevige en aanhoudende groei zien. Wageningen University & Research stelt echter vast dat deze markt nog heel klein is in verhouding tot dierlijk vlees. En dat de groei in het aanbod van vleesvervangers geen factor lijkt te zijn in de daling van de vleesconsumptie in 2020. Hilhorst: “Natuurlijk juichen wij de populariteit van vleesvervangers toe, maar er is meer nodig om de vleesconsumptie terug te dringen.”

Manifest voor Minder Vlees
Wakker Dier ziet in de onderzoeksresultaten van 2020 een grote kans en wil dat de overheid het eten van minder vlees actief gaat stimuleren. Hilhorst: “Je ziet hoe bepalend verleiding is. De overheid moet zorgen dat vega aantrekkelijker wordt dan vlees. En zelf het goede voorbeeld geven, bijvoorbeeld in haar kantines en bij evenementen.” Met het Manifest voor Minder Vlees roept Wakker Dier de overheid op om nu echt werk te maken van minder vlees.

Meer details over het onderzoek vindt u in het rapport van Wageningen University & Research.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #744
special
AI Picture Gallery #7
special
Weekend gifdump #88
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #125
special
VrijMiBabes #125 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #6
©FOK.nl e.a.