Stichting AAP gaat ook laatste Limburgse wasberen opvangen

De Provincie Limburg heeft AAP opnieuw gekozen als partner om de resterende wasberen die in de provincie rondlopen op te vangen. Omdat het seizoen waarin de dieren gevangen kunnen worden al loopt, zijn inmiddels vangkooien geplaatst. Met succes: afgelopen dagen zijn al vijf wasberen gevangen. De dieren worden op locatie van Stichting AAP in Almere opgevangen, medisch gecheckt en zo nodig ontwormd als ze de - ook voor mensen gevaarlijke - wasberenspoelworm bij zich dragen. Waarnemingen van wasberen zijn zeer welkom op www.wasberenmeldpunt.nl.

Tijdens het eerste vangproject, van oktober 2019 tot maart 2021, zijn er 46 wasberen uit het wild weggehaald en bij AAP opgevangen. Naar schatting leven er nog 17 tot 36 wasberen in een aantal Limburgse regio’s, met name rond Sittard en Maastricht. AAP hoopt ook dat ook die dieren opgevangen kunnen worden en er geen beroep wordt gedaan op de mogelijkheid moeilijk te vangen wasberen af te schieten.

In het vervolgproject zijn ook diverse onderzoeken opgenomen, worden nieuwe vangkooien getest en is de procedure rondom afschotvergunningen versoepeld voor moeilijk te vangen wasberen. Dat laatste betreuren wij uiteraard en we hopen dat het, net als tijdens het eerste project, niet nodig zal zijn dieren dood te schieten. Nu het vangen een effectieve methode blijkt te zijn om de Limburgse populatie aan te pakken is het een kwestie van tijd voordat alle wasberen conform Europese regelgeving uit de natuur zijn weggehaald.

AAP directeur David van Gennep: “We zijn heel blij dat de Provincie Limburg wederom haar vertrouwen uitspreekt in de aanpak die we in samenwerking met de Zoogdiervereniging hebben ontwikkeld. De wasberen in Nederland hebben er niet om gevraagd om in Europa uitgezet te worden, dus blijven we ons ervoor inzetten dat ze niet doodgeschoten worden nu blijkt dat ze hier heel goed gedijen. We hebben de afgelopen twee jaar laten zien dat het anders kan en gaan hier graag mee door tot de laatste Limburgse wasbeer veilig bij ons is.”

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, komen de Limburgse wasberen niet uit Duitsland. DNA-onderzoek van het RIVM wijst uit dat de meeste dieren, zeker de wasberen rond Sittard, een lokale oorsprong hebben. Ze zijn vermoedelijk ontsnapt in de regio of stammen af van ontsnapte dieren. Tegelijk wordt verwacht dat wasbeerpopulaties in Duitsland en België hun leefgebied blijven uitbreiden en over een aantal jaar de Nederlandse grens zullen bereiken. Wat de gevolgen zijn voor de bestrijding van wasberen wanneer ze zich vast in Nederland vestigen is onbekend.