Mexico: toeristen gedood bij schietpartij tussen drugsbendes

Een Duitse (35) en een Indiase toeriste (25) zijn omgekomen bij een schietpartij tussen rivaliserende drugsbendes in de Mexicaanse badplaats Tulum. De omgekomen in Canada woonachtige vrouw was in haar thuisland India een bekende influencer.

Daarnaast raakten ook een Nederlandse vrouw (21) en twee Duitse mannen ( 26 en 35)  en de vermeende drugsdealer (24) gewond, aldus het plaatselijke parket. Volgens de huidige informatie zaten de toeristen donderdagavond rond 22.30 uur lokale tijd in een bar toen de schietpartij begon. Volgens de plaatselijke media vond de aanval plaats toen gewapende mannen op motoren een andere jongeman, een vermoedelijke rivaliserende drugsdealer, achtervolgden die zich in de bar had verstopt, zodat de gewapende mannen op hun 'doel' schoten zonder zich om de rest van de mensen te bekommeren.

Het Openbaar Ministerie van Quintana Roo meldde dat een van de mannen die op de cafébezoekers schoot, werd gearresteerd nadat hij gewond was geraakt.

Het geweld is aanzienlijk toegenomen in de badplaats aan de Caribische kust. Criminele bendes voeren een onderlinge strijd uit om hun invloed in de drugshandel en afpersingspraktijken te vergroten.

Tulum is beroemd om zijn oude Maya-ruïnes en turquoise wateren, en is daardoor een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Mexico. Vanwege de grote hoeveelheid geweld heeft Canada een reiswaarschuwing doen uitgaan voor zijn burgers om 13 Mexicaanse staten te vermijden.

<