Lambie pakt wereldtitel op achtervolging, Archibald domineert omnium

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Roubaix heeft de Amerikaan Ashton Lambie zich laten kronen tot wereldkampioen op de individuele achtervolging. De wereldrecordhouder was in de finale met 4:05,060 minuten te sterk voor de Italiaan Jonathan Milan (4:06,149).

Milan's landgenoot Filippo Ganna was de gedoodverfde concurrent van Lambie, maar viel in de kwalificaties tegen en moest genoegen nemen met een duel om brons tegen Claudio Imhof. Dat werd níet spannend: Ganna ging er als een dolle vandoor en was halverwege beduidend sneller dan Lambie's kwalificatietijd, maar enkele ronden nadat hij Imhof had ingehaald - en het brons dus binnen was - gaf hij er de brui aan.

Op het omnium bij de vrouwen was er maar één de beste: de Britse Katie Archibald domineerde en begon met winst op de scratch, winst op de tempokoers en winst op de afvalkoers, waarna ze in de afsluitende puntenkoers niet meer in de problemen kwam. De Belgische Lotte Kopecky wist met een geweldig slotstuk, waarin ze een ronde pakte op de rest, het zilver binnen te slepen, voor de Italiaanse Elisa Balsamo. Maike van der Duin eindigde op de negende plek.

In het sprinttoernooi bij de vrouwen kwam het tot een geheel Duitse finale. Emma Hinze, die eerder de Nederlandse Shanne Braspennincx uitschakelde, was daarin met 2-0 vrij simpel Lea Sophie Friedrich de baas. Olympisch kampioene Kelsey Mitchell won met 2-0 van Lauriane Genest in een Canadees onderonsje om het brons.