AustraliŽ: visser (48) steelt volgzender van grote witte haai en trolt badgasten

Voor surfers en overige badgasten aan de Australische kusten, kan het levensreddend zijn: als een haai nadert, slaan de peilzenders op de rug van de dieren alarm. Een visser schijnt er 'lol' mee te hebben gehad nadat hij het apparaat van een grote witte haai afhaalde heeft hij er een reeks valse alarmen mee laten afgaan.

De politie van de stad Albany heeft de man nu beschuldigd van het stelen van een "akoestisch volgsignaal" van het type dat wordt gebruikt om grote witte haaien voor de kust op te sporen. De verdachte moet op 4 november voor de rechter verschijnen.

Haaien die een dergelijk volgsysteem dragen laten automatisch een alarm afgaan wanneer zij binnen het bereik van bepaalde ontvangtoestellen zwemmen. Aan de kust van de staat West-Australië zijn 34 van dergelijke ontvangers geïnstalleerd om de burgers tijdig te waarschuwen voor het dreigende gevaar van een grote witte haai. Zoals gemeld door de krant 'The West Australian', verwijderde de man het volgapparaat toen hij het dier per ongeluk in zijn netten ving.

Naar verluidt gooide hij de haai daarna levend terug in het water. Tussen 13 augustus en 4 september liet de 48-jarige vervolgens zeven keer een vals alarm afgaan met zijn geheime trofee.

Grote witte haai ( Foto-Unsplash Marcelo Cidrack)
Grote witte haai (Foto-Unsplash Marcelo Cidrack)