België: vrouwen klagen staat aan voor ontvoering kinderen uit gemengde huwelijken

In België hebben vijf vrouwen van zwarte moeders en blanke vaders de staat aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid.

De vrouwen eisen van de voormalige koloniale macht dat ze verantwoordelijkheid nemen voor het feit dat ze als kinderen in Congo bij hun familie zijn weggehaald om, zoals destijds gezegd werd, 'de schande' van een gemengd huwelijk te verdoezelen. Net als duizenden andere kinderen werden de vijf naar kerkelijke instellingen gestuurd en onder barre omstandigheden grootgebracht. De rechtszaak wordt vanaf vandaag behandeld in een rechtbank in Brussel.

De eisers zijn geboren tussen 1945 en 1950. Hun advocaten zeiden dat ze tussen de twee en vier jaar oud waren toen ze werden ontvoerd op verzoek van het Belgische koloniale bestuur in samenwerking met de plaatselijke katholieke kerkelijke autoriteiten. De vrouwen eisen elk een schadevergoeding van 50.000 euro. Een van de advocaten voegde eraan toe dat het uiteindelijke doel van de rechtszaak is om in België een wettelijke regeling tot stand te brengen voor alle getroffenen, zodat de Belgische staat de gepleegde misdaden en het lijden van de kinderen erkent.

Kinderen met zwart-witte ouders werden Métis-kinderen genoemd en werden meestal geïsoleerd opgevoed. Dit moest ook voorkomen dat ze op latere leeftijd de connectie met België zouden maken. Na de onafhankelijkheid van Congo in 1960 werden de kinderen in de steek gelaten door zowel de staat als de kerk. Sommigen werden seksueel misbruikt door militiestrijders. De Belgische regering verontschuldigde zich in 2019 voor de rol van de staat bij de ontvoering van duizenden baby's van hun Afrikaanse moeders. Vorig jaar sprak de toen regerend vorst, koning Filip, voor het eerst in de geschiedenis van België zijn spijt uit over de gepleegde koloniale misdaden.

Zwarte moeder (Foto-Pixabay)
Zwarte moeder (Foto-Pixabay)