Noorwegen: 'dodelijke jacht' mogelijke terreurdaad, dader geradicaliseerd

In de Noorse stad Kongsberg heeft een man met pijl en boog meerdere mensen gedood en verwond. De vermoedelijke dader is aangehouden.

Update 14 oktober 11.40 uur: De man die gisteren in de Noorse stad Kongsberg vijf mensen zou hebben gedood, had al de aandacht van de politie wegens mogelijke radicalisering. De Noorse autoriteiten hebben dit vorig jaar onderzocht en hierover contact met de man hebben opgenomen, verklaarde de politie op een persconferentie. De 37-jarige Deen zou zich tot de Islam hebben bekeerd.

Volgens de openbare aanklager heeft de verdachte de strafbare feiten bekend. Zij bevestigde dat de man verschillende malen contact had gehad met de Noorse gezondheidsdienst, niet duidelijk is of de man onder behandeling stond voor psychische problemen.

De man wordt ervan verdacht gisteravond in Kongsberg talrijke mensen met verschillende wapens - waaronder pijl en boog - te hebben aangevallen. Vijf mensen werden hierbij gedood en twee mensen raakten gewond. De slachtoffers zijn tussen de 50 en 70 jaar oud.

De aanvallen vonden plaats op verschillende plaatsen in het centrum van de stad. De dader heeft zich door een groter gebied verplaatst, volgens de rechercheurs. Het centrum van de stad was daarom op grote schaal afgezet. Terwijl de man voor de politie vluchtte, schoot hij met pijlen op de agenten. Er is een "confrontatie" geweest, verklaarde de politie achteraf. Volgens de informatie zijn alle slachtoffers waarschijnlijk pas na het arriveren van de politie vermoord.

Vanwege het uitgebreide onderzoek willen de rechercheurs in eerste instantie geen verdere details bekendmaken. Zolang het motief van de dader onduidelijk is, loopt er een onderzoek naar verdenking van terrorisme. De vermoedelijke dader is bereid om met de politie samen te werken. De onderzoekers gaan ervan uit dat hij alleen handelde.

Volgens de politie is de verdachte ongeveer een half uur na de eerste noodoproep gearresteerd. Gisteravond heeft de politie zijn flat en zijn computers doorzocht. Een van de gewonden was een politieagent die op het moment van de aanval geen dienst had. Er is geen nadere informatie over de andere slachtoffers bekend. De gewonden worden momenteel behandeld op de intensive care van een ziekenhuis in Oslo, maar hun leven is niet in gevaar.  

Eerdere berichtgeving:
In de Noorse stad Kongsberg heeft een man volgens de politie meerdere mensen gedood of verwond met pijl en boog. De daad vond plaats rond 18.30 uur in het centrum van de stad Kongsberg, ongeveer 80 kilometer ten zuidwesten van Oslo. Zoals de omroep NRK meldde, schoot de vermeende dader onder meer rond in een supermarkt. Politiechef Øyvind Aas zei dat de man tijdens de misdaad door een groot deel van het centrum van Kongsberg was gelopen waardoor een chaotische situatie ontstond. De politie heeft steun gekregen van andere politiezones.

De man is aangehouden en meegenomen naar een politiebureau in het naburige Drammen, aldus Aas. "Volgens onze informatie tot dusver heeft hij de daden alleen uitgevoerd." Er wordt niet naar verdere daders gezocht.

Nog geen informatie over het aantal slachtoffers
De gewonden zijn in het ziekenhuis opgenomen. Over het aantal slachtoffers of de ernst van hun verwondingen wil de politie niets zeggen. Er is ook geen informatie over de mogelijke motieven. Het is nog te vroeg om de vraag te beantwoorden of het een door terrorisme ingegeven daad zou kunnen zijn.

De BBC meldt, dat er tientallen ambulances, politievoertuigen en helikopters ter plaatse zijn.