FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 oktober 2021

Random Pics van de Dag #442

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

RIVM: coronavaccins beschermen ook tegen overdracht Delta-variant

Coronavaccins beschermen tegen overdracht van de Delta-variant van het virus, schrijft het RIVM op basis van onderzoek met data uit augustus en september van dit jaar. Volledig gevaccineerde mensen die toch besmet raken, dragen het virus 63 procent minder vaak over aan ongevaccineerde huisgenoten dan besmette mensen die niet waren gevaccineerd.

In augustus 2021 publiceerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de resultaten van het eerste onderzoek naar de vraag of de coronavaccins de overdracht van het virus naar anderen voorkomen of verminderen. Tijdens die onderzoeksperiode van februari tot eind mei 2021 was de alfavariant van het coronavirus in Nederland dominant. Het vervolgonderzoek is gedaan in augustus en september van dit jaar toen de deltavariant dominant was. Lees verder bij Skipr.

Pfizer vraagt goedkeuring coronavaccin voor kinderen vanaf 5 jaar

Pfizer en BioNTech willen dat hun coronavaccin ook kan worden gebruikt om kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud in Europa te vaccineren. De farmaceuten hebben gegevens over de proeven met het middel gedeeld met de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam.

De toezichthouder moet de uitkomsten beoordelen en beslissen of het middel inderdaad gebruikt kan worden voor iedereen van 5 jaar en ouder. Daarvoor zou de voorwaardelijke marktvergunning voor het vaccin moeten worden aangepast. Het delen van de gegevens is de laatste stap daarvoor, licht een woordvoerder van Pfizer toe. Lees verder bij Skipr.

Kabinet verlaagt energiebelasting en stelt extra geld voor isolatie beschikbaar

Het kabinet heeft vandaag besloten om diverse maatregelen te nemen om de stijging van de energierekening voor Nederlanders te verminderen. Het gaat om een extra belastingkorting op de energierekening én daar bovenop een verlaging van het belastingtarief op elektriciteit in 2022. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik* betekent dit een daling van het belastingdeel van ongeveer 400 euro op jaarbasis. In de praktijk zal dat bedrag per huishouden verschillen. Dat hangt af van het energieverbruik van het huishouden. Ook stelt het kabinet 150 miljoen euro beschikbaar om kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening en/of een slecht geïsoleerde woning te ondersteunen met isolatiemaatregelen via hun gemeente.

Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius (EZK): “Het kabinet neemt de problematiek met de oplopende energierekening zeer serieus. We verlagen daarom tijdelijk de energiebelasting om de stijging van de energierekening op korte termijn te beperken. Op de iets langere termijn is het belangrijk dat we minder blootgesteld worden aan prijsschommelingen op de energiemarkt. Betere isolatie van woningen is daarvoor noodzakelijk. Daarom stelt het kabinet ook 150 miljoen euro beschikbaar om kwetsbare huishoudens te helpen bij het isoleren van hun woning. Minder energie gebruiken verlaagt namelijk direct de energierekening van deze mensen.”

De belastingkorting op de energierekening wordt verhoogd met €230 inclusief btw. Het belastingtarief op elektriciteit (eerste schijf) gaat omlaag met 8,4 cent inclusief btw. Deze tijdelijke maatregelen gelden voor 2022. Het kabinet heeft alleen directe invloed op het belastingdeel van de energierekening. De sterke stijging van de energierekening, vanwege de oplopende prijzen op de gas- en elektriciteitsmarkt, kan dus slechts voor een deel door de overheid worden beperkt. Het kabinet trekt vandaag in totaal 2,7 miljard euro uit voor de compensatie van huishoudens en 0,5 miljard euro voor bedrijven.

* Het Planbureau voor de Leefomgeving schat voor 2022 een gemiddeld verbruik op 1.170 m3 gas en ruim 2.384 kWh elektriciteit.

150 miljoen euro voor aanpak energiearmoede kwetsbare huishoudens

De gasprijzen zijn recent flink gestegen en daardoor kan bij veel mensen de energierekening een stuk hoger worden. Om deze stijging te temperen heeft het kabinet vandaag een pakket aan maatregelen gepresenteerd. Een van de maatregelen is het beschikbaar stellen van 150 miljoen euro voor gemeenten om energiearmoede aan te pakken. Dat kan bijvoorbeeld via energiebespaaradvies of energiebesparende maatregelen. Hiermee kunnen bewoners aan de slag om hun stookkosten te verlagen.

Iedereen gaat meer betalen voor zijn energierekening. Maar bij huishoudens met lagere inkomens in slecht geïsoleerde woningen hakt dit er harder in dan bij huishoudens met hogere inkomens. De minister van Binnenlandse zaken; "Met dit plan kunnen gemeenten hulp bieden aan die huishoudens die extra hard getroffen worden door de hoge energieprijzen. Hiermee kunnen zij direct stappen zetten om in hun huis energie te besparen en daarmee hun energierekening te verlagen." 

Het Rijk stelt 150 miljoen euro ter beschikking aan gemeenten, die in buurten waar veel energiearmoede voorkomt gericht aan de slag kunnen gaan. Gemeenten bepalen zelf hoe ze dit doen, ook in overleg met woningcorporaties. Dit kan bijvoorbeeld via het uitgeven van vouchers waarmee energiebesparende producten gekocht kunnen worden, het uitdelen van energieboxen met bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie en led-lampen of het geven van energieadvies door energieteams langs gezinnen te laten gaan. 

Lees verder op de site van de Rijksoverheid

Gas wordt duurder
Gas wordt duurder. (foto: Pixabay)

NFL: Brady met Buccaneers langs Eagles

Thursday Night Football is achter de rug in de NFL, de zesde speelweek is geopend. De Philadelphia Eagles ontvingen de Tampa Bay Buccaneers van quarterback Tom Brady, die in 2018 met de New England Patriots de Super Bowl verloor van de Eagles.

Al snel kwam Tampa Bay op voorsprong door een korte touchdown pass van Brady op O.J. Howard, maar de Eagles sloegen terug: Jalen Hurts stelde tight end Zach Ertz in staat om de stand gelijk te trekken. Dat duurde niet heel lang, want een 23-yard touchdown pass van Brady naar Antonio Brown zorgde voor 7-14 na één kwart.

Laat in het tweede kwart wist Leonard Fournette namens de Bucs een korte touchdown te scoren, wat hij in het derde kwart herhaalde: 7-28. Een 7-yard rush van Hurts bracht wat hoop bij de Eagles, in het vierde kwart werkte de quarterback ook de volgende touchdown binnen. De 2-point conversion richting Quez Watkins was succesvol, maar het bleef bij 22-28.

Een dag na de wedstrijd werd bekend dat het voor Ertz gelijk zijn laatste was voor de Eagles, waar hij al sinds zijn NFL-debuut in 2013 een vaste kracht was: de ploeg heeft hem met de nog ongeslagen Arizona Cardinals geruild voor cornerback Tay Gowan en een keuze in de vijfde ronde van de draft van volgend jaar.

FOK! Wat een weer: gewoon

herfstbanner

Prettig weekend!  

Nee. De titel is niet bepaald aansprekend, dus historische kijkcijfers zal dit weerbericht dan ook niet gaan trekken.  

Laten we eerst eens gaan kijken naar het zuidoosten van Europa. Het is nog steeds dezelfde depressie die eerder al veel overlast in Frankrijk en Italie overlast veroorzaakte, nu aardig huis aan het houden is een brede omgeving van Griekenland en de Balkan. De kern blijft maar steeds boven warm water hangen en daardoor blijft dit systeem zo actief.

Ook nu gaat het weer om honderden millimeters aan regen. Met name op Corfu is het goed raak Daar zijn hoeveelheden gevallen in enkele dagen tijd tot meer dan 450 mm. Ook in Athene bleef het met 125 mm de afgelopen dagen zeker niet droog. Het meestal droge Kreta kreeg ook haar portie mee de afgelopen dagen, en kijken we nog verder dan zie we dat ook Kos het één en ander aan regen heeft opgevangen. Alles bij elkaar is er op zeer uitgebreide schaal zo'n 100 tot 250 mm gevallen. De uitschieter is dus Corfu. Maar ook delen van Turkije en aan de de meer noordelijke kant richting Kroatie was het ook alles behalve aangenaam. Stabilisatie lijkt pas in de nieuwe week plaats te gaan vinden.

In ons land trok een niet al te actieve storing over ons land. Ik stond om 8 uur op en toen regende het. Toen ik een half uurtje later na de koffie naar buiten ging brak de zon alweer haast door. De rest van de dag was er hier dan ook aardig wat zon. 

In de rest van het land ging dat wat moeizamer. Zeker in het zuiden bleef het lang bewolkt en ook druilerig. Méér dan 5 mm ben ik eigenlijk nergens tegen gekomen. Kortom, heel bijzonder was het allemaal niet.

Voor komend weekend kan ik eigenlijk vrij kort zijn: een afwisseling van wolkenvelden en af en toe zon. Het blijft vrijwel overal droog. De wind doet het kalm aan en ook de maxima zijn met 13 tot 16 graden niet heel speciaal. 

Welkom!  


De maan bij collega (Foto: _UserName_)
De maan kijkt ons toe bij een collega.   (Foto: _UserName_) 


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

KKD speelronde 11: waar iedereen gelijk is

Vanavond staat speelronde 11 op het programma van de Keuken Kampioen Divisie. Alle clubs komen aan bod vanavond om 20:00 in het altijd fantastische schakelprogramma op ESPN, maandag staan de inhaalwedstrijden van de afgelopen interlandperiode op het programma.

De tweede periode is nog maar net van start gegaan, daar valt nu nog weinig over te zeggen. Ik kijk even naar de kanshebbers voor een promotieplek; plek 1 of 2, tenzij een jong-ploeg daar staat, dan gaat de promotieplek naar de nummer 3. Excelsior leidt momenteel de ranglijst met 19 punten en een doelsaldo van 19-12 (+7), De Graafschap volgt met ook 19 punten en een doelsaldo van 18-13 (+5). FC Volendam, ADO Den Haag, FC Emmen, FC Eindhoven en VVV-Venlo maken kans op een promotieplek, virtueel.

Maandag staan er inhaalwedstrijden op het programma, deze zijn FC Volendam - NAC Breda, Jong FC Utrecht - Roda JC, Jong PSV - Telstar en Jong AZ - Jong Ajax. Roda JC maakt door de inhaalwedstrijd ook kans op een promotieplek, na maandag hebben alle clubs 11 wedstrijden gespeeld, is iedereen gelijk.

Speelronde 11:        
MVV Maastricht   -   FC Dordrecht
Roda JC   -   Jong PSV
FC Den Bosch   -   Almere City FC
Helmond Sport   -   ADO Den Haag
Excelsior   -   VVV-Venlo
De Graafschap   -   FC Eindhoven
Telstar   -   FC Volendam
TOP Oss   -   FC Emmen
Jong Ajax   -   Jong FC Utrecht
NAC Breda   -   Jong AZ

Nintendo Switch Online + uitbreidingspakket prijzen zijn bekend

Nintendo heeft tijdens de Animal Crossings: New Horizons Direct de prijzen bekendgemaakt voor Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket. Deze dienst voegt Nintendo 64- en Mega Drive-games toe.

Ook de nieuwste DLC voor New Horizons, Happy Home Paradise, is onderdeel van de uitbreiding. Voor een individueel lidmaatschap ga je 39,99 euro per jaar betalen. Voro een familielidmaatschap, dat te delen is met anderen, gaat 69,99 euro per jaar kosten.

De dienst komt uit op 26 oktober. Voor een basis lidmaatschap betaal je 19,99 euro per jaar individueel of 34,99 euro per jaar voor de familieoptie.

Betaalde DLC Happy Home Paradise komt naar Animal Crossing: New Horizons

Naast de aangekondigde gratis update, komt er ook een betaalde uitbreiding naar Animal Crossing: New Horizons. X bouwt voor op Happy Home Designer op 3DS, maar geeft je nu nog meer tools tot je beschikking.

Het is de bedoeling dat je vakantiehuisjes ontwerpt voor reizigers, die elk hun eigen wensen hebben. Ook andere taken, zoals het ontwerpen van een school of ziekenhuis, behoren tot de mogelijkheden. Je hebt zelf de vrijheid om de locatie en ontwerp van de huizen te bepalen, de weersomstandigheden, het seizoen en nog veel meer.

Nieuwe elementen, zoals omgevingsgeluiden, het oppoetsen van meubels, pilaren en meer opties kun je vervolgens ook gebruiken op je eigen eiland. Hoe dit er allemaal uitziet, kun je hieronder terugkijken. De DLC gaat 24,99 euro kosten en komt uit op 5 november. Je kunt de DLC ook los kopen of spelen als deel van Nintendo Switch Online+.

Grote gratis update voor Animal Crossing: New Horzions

Nintendo heeft tijdens de Animal Crossings: New Horizons Direct meer informatie vrijgegeven over de grote nieuwe update voor de gelijknamige game, die op 5 november uitkomt.

De grootste toevoegingen zijn The Roost van Brewster, de terugkeer van Kapp'n (Die je naar diverse eilanden weet te leiden) en de terugkeer van Gyroids. Daarnaast wordt onder andere het eiland van Harvey uitgebreid, om ruimte te maken voor een vaste plek voor roterende visitie (denk aan de schoenenwinkel of de kunstwinkel).

Verder komen er nog heel veel extra's, zoals ladder die je permanent tegen cliffs kunt plaatsen, nieuwe kapsels, nieuwe versiermogelijkheden en nieuwe funcitonaliteiten voor diverse apps in de Nookphone. Ook kun je het gedrag van je eilandbewoners beïnvloeden, door ze 's ochtends of juist 's avonds actief te laten zijn.

Tegelijkertijd maakt Nintendo bekend dat dit de laatste grote gratis contentupdate wordt voor Animal Crossing: New Horizons. Wat deze update allemaal precies brengt, kun je hieronder in meer detail bekijken in de Direct zelf.

Het nutteloze feitje van de dag: langste vrouw

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Wij Nederlanders staan bekend als een lang volkje, maar wist je dat de langste vrouw ter wereld niet hier woont? De langste levende vrouw woont namelijk in Turkije. De 24-jarige Rumeysa Gelgi is 2 meter en 15,16 centimeter lang en 'dankt' haar lengte aan het Weaver syndroom.

Texaans schoolbestuurder wil holocaust ontkenning naast jodenvervolging 'onderwijzen'

Een schoolbestuurder in Texas heeft leraren die in hun schoolklassen boeken over de Holocaust bespreken, opgedragen om in dit geval boeken te voorzien van "tegengestelde perspectieven". Ze zouden dit moeten doen om te voldoen aan een nieuwe wet. De televisiezender NBC heeft een audio opname vrijgegeven van het gesprek tussen de schoolbeheerder van het Carroll Independent School District in het noordwesten van Dallas, Gina Peddy, en de leraren die vol ongeloof reageren.

Peddy verwijst naar een nieuwe wet in Texas genaamd "HB3979". Volgens NBC betekent dit dat docenten die zich bezighouden met controversiële onderwerpen verschillende perspectieven moeten bieden. Volgens NBC was Peddy niet bereikbaar voor commentaar.

Nederland: groei aantal 'stekkerauto’s' zet door

Nederland telde begin 2021 bijna 8,8 miljoen personenauto’s, ruim een procent meer dan een jaar eerder. Het aantal stekkerauto’s nam tegelijkertijd met 38 procent toe. Hoewel de meeste stekkerauto’s in zakelijk bezit zijn, neemt ook het aantal particulieren met een stekkerauto toe. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het motorvoertuigenpark.

In totaal waren er op 1 januari 2021 bijna 156 duizend (+1,3 procent) meer personenauto’s geregistreerd in Nederland dan een jaar eerder. 8 op de 10 personenauto’s rijden op benzine. Het aantal benzineauto’s nam met 1,5 procent toe vergeleken met een jaar eerder, terwijl het aantal diesels met 9,1 procent af nam.

76 duizend stekkerauto’s erbij in 2020
Het aantal stekkerauto’s steeg in een jaar tijd met 38 procent (76 duizend) tot ruim 273 duizend begin 2021. Vooral het aantal volledig elektrische personenauto's groeide het laatste jaar sterk (63 procent). Stekkerauto’s zijn personenauto’s met een elektromotor waarvan de accu wordt opgeladen met een stekker. Hieronder vallen zowel volledig elektrische personenauto’s (FEV), die enkel een elektromotor hebben en emissievrij zijn, als plug-inhybrides (PHEV). Dit laatste type heeft naast een elektromotor ook nog een brandstofmotor. Begin 2021 was 3,1 procent van alle personenauto’s in Nederland een stekkerauto.

Steeds meer particulieren hebben een stekkerauto
De stekkerauto’s zijn het afgelopen jaar populairder geworden bij particulieren. Het aandeel stekkerauto’s in particulier bezit is toegenomen van 27 procent begin 2020 naar 36 procent begin 2021. Echter, de meeste stekkerauto’s zijn nog altijd in zakelijk bezit (64 procent). Begin 2021 had van de volledig elektrische auto’s zelfs 78 procent een zakelijke eigenaar. Het aantal particuliere eigenaren verdubbelde en het aantal zakelijke eigenaren groeide met 55 procent.

Bij de plug-inhybrides waren er begin 2021 voor het eerst meer particuliere dan zakelijke bezitters. Het aantal plug-inhybrides met een particuliere eigenaar steeg in een jaar tijd met 78 procent, terwijl bij de zakelijke bezitters een afname van 32 procent te zien is.

Via de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) kunnen particulieren subsidie krijgen bij de aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische auto. Ook voor zakelijke rijders zijn er regelingen die elektrisch rijden aantrekkelijk maken. Zo betalen zakelijke rijders met een volledig elektrische auto 8 procent bijtelling, tegenover 22 procent bij een benzine of diesel auto en zijn ze vrijgesteld van de motorrijtuigenbelasting.

Toename aandeel stekkerauto’s bij verkoop nieuwe auto’s
In 2020 werden bijna 90 duizend nieuwe stekkerauto’s verkocht, 32 procent meer dan een jaar eerder. De meeste, ruim 73 duizend, waren volledig elektrisch. Dit is een groei van 17 procent vergeleken met een jaar eerder. In totaal werden in 2020 minder nieuwe auto’s (alle brandstofsoorten) verkocht dan in 2019. Het aandeel stekkerauto’s binnen de nieuwverkopen nam toe van 15 procent in 2019 naar 24 procent in 2020.

De nieuwverkoop van volledig elektrische voertuigen aan zakelijke eigenaars piekte in december 2020. Per 1 januari 2021 is de bijtelling voor volledig elektrische auto’s verhoogd van 8 procent naar 12 procent. Van de volledig elektrische auto’s die aan particulieren werden verkocht, werd twee derde in de tweede helft van 2020 verkocht, na ingang van de subsidieregeling SEPP op 1 juli.

Naast de volledig elektrische auto’s werden er ruim 16 duizend plug-inhybrides verkocht, drie keer zoveel als in 2019. Van de verkochte plug-inhybrides werd 43 procent aangeschaft door een particulier.

Elektrische auto (Foto-Pixabay)
Elektrische auto (Foto-Pixabay)

Amsterdam: D66 wil er qua klimaat nog een tandje bij 'Het is do or die'

Amsterdam moet nog sneller vergroenen en er moet nog meer gebouwd worden. Dat valt op te maken uit het nieuwe plaatselijke verkiezingsprogramma van D66. Zo meldt AT5.

Zo moet de CO2-reductie nog verder omhoog, in 2030 60 procent minder. De ambitie van het huidige college, waar D66 ook in zit, lag nog op 55 procent. Net als andere partijen zet D66 ook in op het isoleren van woningen met een "grootstedelijk circulair isolatieprogramma". "Een groene daken-fonds", waarin ook Amsterdammers kunnen participeren, moet ervoor zorgen dat geen dak onbenut blijft voor zonnepanelen.

D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig: "Dit is de deciding decade. Dit is het moment om nog in te grijpen. Wij kunnen de klimaatcrisis nu nog afwentelen. Het is do or die."

Bouwambities
Een ander speerpunt is betaalbaar wonen. Daarvoor moet er nog meer gebouwd gaan worden dan in de vorige collegeperiode; D66 belooft 9.000 woningen per jaar. De afgelopen vier jaar werden weliswaar bouwrecords gebroken, maar het is nog maar de vraag of de huidige bouwambities - 7.500 woningen per jaar - worden gehaald.

Nog moeilijker bleek het om de door D66 zo gewenste woningen in het middensegment te realiseren, maar ook daar gaat nu nog een schepje bovenop. D66 wil 1.000 middeldure koopwoningen (tot de NHG-garantie) en 500 grote middenhuurwoningen (van minimaal 75m2) bouwen per jaar. "Het recht op een huis staat door de woningcrisis onder druk en dat is onacceptabel", aldus Van Dantzig.

Ook het onderwijs krijgt als vanouds de nodige aandacht. Voor leraren moet het aantrekkelijker worden te kiezen voor scholen met onderwijsachterstanden door onder meer betere training en een hogere salaristoelage. Ook moet het voorrangsbeleid voor hen op de woningmarkt worden uitgebreid en moet een leraar kunnen rekenen op een volledige reiskostenvergoeding en voldoende parkeerplekken.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn volgend jaar op 16 maart.

Blokhuis heeft begrip voor aangifte tegen Van Lienden inzake de mondkapjesdeal

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) heeft begrip voor het voornemen van advocaat Peter Plasman om aangifte te doen tegen Sywert van Lienden en diens zakenpartners wegens de omstreden mondkapjesdeal van vorig jaar. “Ik snap dat dat gebeurt, want er zijn heel veel mensen die borrelen van woede, van frustratie”, zegt Blokhuis hierover.

Mediapersoonlijkheid en ondernemer Van Lienden streek miljoenen op met de deal, terwijl hij aanvankelijk steeds benadrukte dat zijn organisatie geen winstoogmerk kende. Plasman kondigde donderdagavond bij het praatprogramma Jinek aan naar de politie te stappen namens iedereen die zich opgelicht zegt te voelen door Van Lienden en zijn kompanen. Lees verder bij Skipr.

Ruim 80% COVID-19 patiŽnten op de ic zijn ongevaccineerd

De overgrote meerderheid van de coronapatiënten die recent op de intensive care zijn beland, was niet gevaccineerd tegen het virus. Het RIVM becijfert dat 83 procent van de ic-patiënten die tussen 1 september en 3 oktober werden opgenomen, en van wie de vaccinatiestatus duidelijk is, ongevaccineerd was. Een minderheid van 16 procent was volledig gevaccineerd en kwam desondanks ernstig ziek op de ic terecht, 1 procent was deels gevaccineerd.

Van alle mensen die door corona in het ziekenhuis terechtkomen, was in dezelfde periode bijna 73 procent ongevaccineerd en twee procent gedeeltelijk gevaccineerd. Het overige kwart was wel volledig gevaccineerd. "De kans om als volledig gevaccineerde door covid-19 op de IC terecht te komen is 33 keer kleiner dan als niet-gevaccineerde persoon”, berekende het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De groep Nederlanders die is gevaccineerd tegen het coronavirus bedraagt nu zo’n tachtig procent van de bevolking van 12 jaar en ouder. Lees verder bij Skipr.

ItaliŽ: vanaf vandaag is het coronapaspoort verplicht om aan het werk te gaan

In Italië is sinds vandaag een coronapaspoort verplicht op het werk.

Dit betekent dat een werknemer alleen mag komen werken als hij/zij een bewijs van coronavaccinatie, herstel of een negatieve testuitslag kan laten zien. Anders loopt men het risico op een boete tot 1.500 euro. Wie wegblijft van het werk omdat hij/zij het bewijs niet kan laten zien, krijgt onbetaald verlof. Als men zich niet wil laten vaccineren tegen COVID-19, moet men op eigen kosten een test doen en deze elke 48 uur vernieuwen. De eis van het coronapaspoort treft zo’n 23 miljoen werknemers in Italië.

Er is felle weerstand tegen deze maatregel. Vakbondsleden en politici hebben forse kritiek op het coronapaspoort voor werkenden. In Triëst dreigen arbeiders de belangrijke haven te blokkeren, ook wordt gevreesd voor problemen in het goederenvervoer omdat veel langeafstandschauffeurs, vooral uit het buitenland, niet over het benodigde Corona-certificaat beschikken. In veel steden, waaronder Rome, zijn demonstraties gepland.

Verenigde Staten nemen weer zitting in VN-Mensenrechtenraad

Nadat de VS zich onder voormalig president Trump terugtrok uit Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft het zich nu weer aangesloten. De Algemene Vergadering van de VN in New York heeft de Verenigde Staten verkozen tot lid van het 47 leden tellende orgaan in Genève.

De Raad stelt regelmatig rapporten op over mensenrechtenschendingen. Critici beschuldigen de raad ervan het schenden van de mensenrechten van grootmachten als China niet adequaat te veroordelen. 

Trump heeft in juni 2018 het terugtrekken van de VS uit de Mensenrechtenraad aangekondigd en rechtvaardigde dit onder meer met de veelvuldige kritiek op Israël. Maar de Verenigde Staten zelf lagen ook onder vuur met beschuldigingen van racisme.

Oostenrijk: rechter vraagt opheffing immuniteit ex bondskanselier Kurz

In Oostenrijk heeft het openbaar ministerie voor zaken en corruptie verzocht om opheffing van de immuniteit van het ÖVP-lid en voormalig bondskanselier Kurz. Dat werd die ochtend in Wenen bekend gemaakt. Het Parlement moet hierover beslissen tijdens een van de komende zittingen.

Tot dit besluit wordt het onderzoek tegen de 35-jarige Kurz gestaakt, aldus een woordvoerder van de justitiële autoriteit. Er lopen twee onderzoeken tegen de voormalige regeringsleider. Enerzijds doet de officier van justitie onderzoek naar de verdenking van een valse verklaring in de onderzoekscommissie van Ibiza. Bovendien zouden Kurz en zijn management positieve berichtgeving in de media hebben gekocht en enquêtes hebben gemanipuleerd met belastinggeld. In totaal zijn er tien mensen verdacht van omkoping en corruptie. Kurz ontkent de beschuldigingen.

Adele brengt na vijf jaar nieuwe muziek uit

Vandaag heeft zangeres Adele voor het sinds 2016 van zich laten horen in de vorm van een nieuwe single. 'Easy On Me' is de eerste single van het nieuwe album.

De nieuwe plaat, die de titel 30 draagt, zal de traditie van het vernoemen naar de leeftijd van de zangeres toen ze het maakte voortzetten. Bij de aankondiging van het album en de bijbehorende single schreef ze het volgende verhaal: "I've learned a lot of blistering home truths about myself along the way. I've shed many layers, but also wrapped myself in new ones. Discovered genuinely useful and wholesome mentalities to lead with, and feel like I've finally found my feeling again. I'd go as far as to say that I've never felt more peaceful in my life."

Bij 'Easy On Me' is ook een video verschenen, die ze opnam met Xavier Dolan. Met deze regisseur werkte ze eerder samen: de video begint in het huis waarin ook de video bij 'Hello' uit 2015 begint. De video is hieronder te bekijken.

30 zal verschijnen op 19 november.

Voorwaardelijke celstraf geŽist tegen masseur

Het OM eist een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van drie maanden met een proeftijd en jaar en een taakstraf voor de duur van 100 uur tegen een 61-jarige man uit Groningen die ervan wordt verdacht op 6 november 2018 twee vrouwen tijdens massages seksueel te hebben misbruikt.

De man was als verzorger/masseur verbonden aan de voetbalvereniging Groninger Boys. De aangeefsters waren betrokken bij de voetbalclub en ondergingen een lymfedrainagebehandeling in verband met klachten. De verdachte zou de vrouwen hebben verzocht zich geheel te ontkleden en zou hen hebben geïnformeerd over de mogelijkheid dat hij per ongeluk de geslachtsdelen kon aanrakken. De aangeefsters hebben verklaard dat de verdachte hen tijdens de behandeling bewust en opzettelijk seksueel heeft betast. Het OM verwijt de verdachte dat hij de aangeefsters, die een afhankelijkheidsrelatie tot hem hadden, in een positie heeft gebracht waardoor zij dit moesten laten gebeuren.

Een deskundige op het gebied van fysiotherapie heeft verklaard dat ten aanzien van de klachten van de aangeefster het geheel ontkleden en het masseren in de buurt van geslachtsdelen niet nodig en zeker niet professioneel is.

De officier: “Verdachte heeft een ernstige inbreuk gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van beide aangeefsters. Aangeefsters die in een behandelrelatie tot de verdachte stonden en hem vertrouwden. Dit heeft veel impact gehad op beiden. Daarnaast heeft verdachte het vertrouwen dat mensen in het algemeen in zorgverleners hebben of horen te hebben ernstig geschaad. En daarmee heeft hij ook zorgverleners schade toegebracht.”

Naast de voorwaardelijke gevangenisstraf en de taakstraf eist de officier een verbod om gedurende de proeftijd bij sportverenigingen en andere maatschappelijke instellingen te werken als verzorger/masseur.

RIVM-advies: beperk smaakstoffen voor e-sigaret tot 23 met alleen tabaksmaak

De overheid wil e-sigaretten minder aantrekkelijk maken, vooral voor jongeren. Omdat bepaalde smaakstoffen (zoet, fruit) het gebruik daarvan bevorderen, heeft de overheid besloten dat er in de toekomst alleen nog e-sigaretten met tabaksmaak op de markt mogen komen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed onderzoek naar smaakstoffen die op dit moment worden gebruikt en stelt voor het aantal toe te laten smaakstoffen te beperken tot 23 stoffen die zelfstandig of bij gecombineerd gebruik de smaak van tabak hebben.

Met het toepassen van deze stoffen, verwacht het RIVM dat het gebruik van e-sigaretten minder aantrekkelijk wordt. Dit ondersteunt een van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord: jongeren en niet-rokers gebruiken minder snel een e-sigaret. Het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beslist uiteindelijk welke stoffen worden toegestaan. Het uitgangspunt is dat er alleen nog maar vloeistoffen met een tabaksmaak op de markt komen.

E-sigaret mogelijk ook minder aantrekkelijk als hulpmiddel om te stoppen met roken
Volwassenen gebruiken e-sigaretten ook als hulpmiddel om te stoppen met roken. In Nederland zijn de meeste gebruikers van e-sigaretten (ex-)rokers. Zowel volwassen (ex-)rokers als jongere niet-rokers houden vooral van zoete smaken en fruitsmaken. Als alleen nog maar tabaksmaken zijn toegestaan, wordt de e-sigaret als hulpmiddel mogelijk minder aantrekkelijk. Ook kan dit betekenen dat gebruikers zelf smaken gaan toevoegen. Dat kan met aroma’s die los zijn te verkrijgen. Het RIVM adviseert het ministerie om hiermee rekening te houden bij het opstellen van nieuwe regels.

Voorwaarden selectie smaakstoffen e-sigaret
Voor het onderzoek zijn gegevens gebruikt die fabrikanten moeten aanleveren over de samenstelling van hun producten. Fabrikanten gebruiken in totaal 503 verschillende smaakstoffen in vloeistoffen met tabaksmaak. Sommige daarvan zijn smaakstoffen met tabaksmaak, maar vaak worden ook zoete smaakstoffen gebruikt, zoals ethylmaltol.

Het RIVM adviseert om de lijst van 23 smaakstoffen na verloop van tijd te evalueren.

Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) weer op de Europese lijst van veilige landen

De Europese lidstaten hebben op 7 oktober jl. besloten om Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) weer op de Europese lijst van veilige landen te plaatsen in het kader van het EU inreisverbod. Er is onder andere gekeken naar het aantal nieuwe besmettingen. Dat aantal moet lager zijn dan 75 per 100.000 inwoners over een periode van 14 dagen.

Ook is gekeken naar de algehele reactie op COVID-19 in de betreffende landen. Hierin worden onder andere het aantal uitgevoerde coronatests, bron- en contactopsporing en beheersmaatregelen meegenomen. Gezondheidsorganisaties zoals het ECDC en de WHO leveren daarvoor de benodigde informatie.

Het aantal besmettingen in Bahrein en de VAE ligt onder de door de EU vastgestelde drempelwaarde. Ook is de trend ten aanzien van het aantal nieuwe besmettingen in deze landen gedaald. In dat verband heeft het kabinet besloten dat het inreisverbod naar Nederland voor reizigers met bestendig verblijf in Bahrein en de VAE per 15 oktober 2021 (00.01 uur) wordt opgeheven.

Social media campagne tegen kindermishandeling en huiselijk geweld

Op maandag 18 oktober begint een online preventiecampagne om de aandacht te vestigen op huiselijk geweld tegen kinderen en jongeren. De campagne ‘Time-out’ is ontwikkeld door Veilig Thuis, De Kindertelefoon en het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): “Het is niet te accepteren dat een op de vijf jongeren in ons land te maken heeft met huiselijk geweld. Thuis moet het veilig zijn voor iedereen die daar woont. Deze Time-out campagne roept mensen die in zo’n situatie zitten op om erover te praten, want dat is vaak een eerste stap. Bijvoorbeeld met Veilig Thuis of met De Kindertelefoon.”

Time-out als het niet meer gaat
De Time-out campagne wil jongeren én hun ouders attenderen op herkenbare situaties: bijvoorbeeld als je niet naar huis durft (voor jongeren), of als je thuis juist alleen nog maar kunt schreeuwen (voor ouders). De Time-out in de campagne staat in alle gevallen symbool voor: het kan zo niet langer. De boodschap is: neem een stapje terug en praat er bijvoorbeeld over met iemand. Of vraag om hulp of advies bij instanties. Want door in gesprek te gaan kan vaak samen worden gekeken wat in jouw situatie de beste aanpak is.

Kinderen weten vaak niet wat ze kunnen doen
Hulp bij huiselijk geweld en kindermishandeling komt vaak pas op gang, nadat de situatie geëscaleerd is. Schaamte bij alle betrokkenen – zowel slachtoffers als degenen die geweld gebruiken – staat vaak in de weg van het gesprek over een thuissituatie die uit de hand dreigt te lopen. Kinderen weten doorgaans niet waar de grens ligt en wat ze kunnen doen om hulp te krijgen op een veilige manier. En als ze dat wel weten zijn ze vaak bang voor de gevolgen. Ze vinden het moeilijk om over te praten en zijn vaak loyaal aan hun ouders van wie ze houden. De campagne roept jongeren op om toch het gesprek te openen. Want erover praten is vaak een eerste stap.

1 op de 5 jongeren slachtoffer van huiselijk geweld
De aanleiding voor de campagne is het stijgende aantal adviesvragen, telefoontjes en chats naar Veilig Thuis en De Kindertelefoon. De afgelopen coronaperiode heeft laten zien dat spanningen thuis bij iedereen kunnen oplopen. Het kan dan helpen om als het te heftig wordt een pas op de plaats te doen, met iemand te praten over je situatie of advies te vragen over wat wijsheid is om erger te voorkomen. In 2020 gaf 20 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 16 en 24 jaar aan in de voorgaande twaalf maanden slachtoffer te zijn geworden van huiselijk geweld. Jonge vrouwen hebben daar vaker mee te maken dan jonge mannen. Bij 12 procent van de 16- tot 24-jarige jongeren ging het zelfs om structureel huiselijk geweld: maandelijks, wekelijks of zelfs (bijna) dagelijks. Dat blijkt uit een analyse door het CBS over jongeren op basis van de Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Geweld van het CBS en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum, waarvan de gegevens in maart en april 2020 zijn verzameld.

Social media campagne
De campagne loopt van 18 oktober tot 12 december en wordt gefinancierd vanuit het steunpakket Jeugd. Op social media (Instagram, Snapchat, YouTube) worden korte herkenbare situaties getoond in filmpjes met de boodschap: Als je niet weet met wie je over thuis kunt praten…Als je niet naar huis durft of bang bent voor het geschreeuw... Time-out! Praat erover en vraag om advies. Ook ouders met kinderen worden aangesproken in de campagne (Facebook en Instagram). De boodschap voor ouders met kinderen is: Als schelden thuis normaal wordt…als er geen einde aan de ruzies komt…Time-Out! Praat erover en vraag om advies.

De campagnefilmpjes worden verspreid via de Kindertelefoon, de regionale netwerken van Veilig Thuis en het ministerie van VWS voor een brede en landelijke aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

FOK! Wat een weer: grijs met een druppeltje

herfstbanner

Hallo, hallo!

De donderdag begon lekker in de ochtend, het was een stuk minder fris dan eerder en vrijwel overal wel droog, op het oosten na, waar ik mij bevind. Ik kwam niet droog aan op het werk maar dat duurde niet lang, al was de zon nog niet te zien. In het begin van de middag viel er ook zo nu en dan een klein druppeltje wat wel lekker was tijdens het fietsen. Op het moment van schrijven is het overal droog. 

Dat gaat het in de avond ook zo blijven; overwegend bewolkt en op enkele plekken wat druppeltjes. De nacht verloopt vrij warm met minima van 11 graden. Ik vermoed dat dit niet de schuld is van de Rabobank, maar van een groot hoog drukgebied in centraal Europa. Een laag drukgebied vanuit het noorden laat de temperaturen wat dalen in het weekend. 

Maar eerst morgen overdag, een regengebied trekt naar het zuidoosten dus droog blijft het niet. In de middag zal het droog worden en blijven met maxima van 14 graden. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, later draait deze naar noordwest en neemt af. Wellicht tref ik de zon morgen nog, en hoop ik dat onderstaande foto van nut kan zijn...

 


Het was een grijze dag (Foto: _UserName_)
Het was een grijze dag vandaag (Foto: _UserName_) 


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1115
special
Random Pics van de Dag #1114
review
Doctor Who - The Star Beast: de Doctor is terug in een nostalgisch, maar toch vernieuwend, avontuur
special
Random Pics van de Dag #1113
review
iPhone 15 Plus
special
VrijMiBabes #184 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.