Schansspringers sluiten zomer af, Kramer oppermachtig in Klingenthal

In het Duitse Klingenthal is het zomerseizoen voor de schansspringers zaterdag afgesloten. In de Vogtland Arena stond de laatste wedstrijd op het programma in de Zomer Grand Prix, de jaarlijkse wedstrijdserie waarin (veel van) 's werelds beste schansspringers op de grasmatten springen.

Vrouwen
In de eerste ronde was het spannend: de Sloveense Ursa Bogataj had de leiding, maar Sara Takanashi uit Japan zat er zeer dicht bij. De Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer deed ook nog volop mee, net als Bogataj's landgenote Nika Kriznar.

De finaleronde werd een show van Kramer: de geboren Apeldoornse verpletterde het drie jaar oude schansrecord met drie meter en vloog dusdanig ver dat de rest kansloos bleek. Bogataj hield nog wel de tweede plek vast, Takanashi hield Kriznar van de derde plek af.

Bogataj was de enige van de toppers die alle zes wedstrijden sprong, zij won het eindklassement dan ook met een enorme voorsprong. Kramer pakte na podiumplekken in twee van de eerste drie wedstrijden dus haar eerste zege en werd derde in het eindklassement.

Mannen
De Japanner Ryoyu Kobayashi haalde in de eerste ronde stevig uit en zette landgenoot Yukiya Sato op een flinke achterstand. Vlak achter Sato was plek drie in handen van de Noor Johann André Forfang, voor het Russische toptalent Danil Sadreev en de Tsjech Viktor Polasek.

Polasek viel in de finaleronde ver terug, Sadreev leverde negen posities in en Forfang kwam één plek achter landgenoot en Grand Prix-leider Halvor Egner Granerud terecht. Sato kon het ook niet bolwerken en verloor vijf plekken, waarna Kobayashi het af mocht maken. Dat deed hij met verve en dus won de Japanner, voor Granerud en Forfang.

Granerud sprong in drie van de zeven eerdere wedstrijden mee, maar won die wel allemaal, waardoor de eindzege in de Grand Prix al nagenoeg binnen was.