Het nutteloze feitje van de dag: Knokkende politici

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen de beelden allemaal wel, vechtende politici in een parlement ergens in het buitenland. Maar wist je dat er in Nederland ook weleens een klap werd uitgedeeld? In 1966 nam Hendrik Adams zitting in de Eerste Kamer namens de Boerenpartij en dit was niet bepaald tot genoegen van de VVD'er Jan Baas. De twee hadden namelijk een verleden in de Tweede Wereldoorlog waar Adams collaboreerde met de Nazi's en destijds dreigde Baas te laten deporteren. De VVD'er bracht het verleden van de politicus van de Boerenpartij ter sprake in Senaat waarna de twee het in de koffiekamer met elkaar aan de stok kregen. Baas sloeg Adams daarbij een blauw oog.

Adams verdween alweer snel uit de Eerste Kamer 'als gevolg van de onwaardige en onwettige bejegening tegen hem', aldus de politicus zelf. Niemand in de Senaat wilde namelijk nog met hem samenwerken nadat zijn verleden bekend werd. Deze affaire werd uiteindelijk ook de Boerenpartij noodlottig omdat voorman Hendrik Koekoek Adams bleef steunen wat tot veel gedoe binnen de partij leidde en uiteindelijk het uiteenvallen van de Boerenpartij inluidde.

Dhr. Hendrik Adams verlaat de Eerste Kamer met zijn tas voor zijn gezicht na het handgemeen met Jan Baas (WikiCommons/Fotograaf Onbekend/Anefo)
Dhr. Hendrik Adams verlaat de Eerste Kamer met zijn tas voor zijn gezicht na het handgemeen met Jan Baas (WikiCommons/Fotograaf Onbekend/Anefo)