Haags raadslid Van Doorn (PvdE) verdacht van voorbereiding poging moord Rutte

De politie heeft zondag Arnoud van Doorn, de fractievoorzitter van de Haagse streng islamitische Partij van de Eenheid, aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een moordpoging op demissionair premier Mark Rutte. Van Doorn werd zondagochtend door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) aangehouden nadat hij zich 'verdacht' gedroeg in de nabijheid van Rutte en werd na politieverhoor maandagmiddag alweer heengezonden. Meer hierover bij het AD.

Het OM in Den Haag heeft de aanhouding en het heenzenden van Van Doorn via een woordvoerder bevestigd. "Hij vertoonde verdacht gedrag, daarom is hij aangehouden. Het klopt dat hij ook weer is heengezonden. Het onderzoek loopt op dit moment nog, wellicht dat we in de loop van de dag meer kunnen zeggen.” Volgens de woordvoerder luidde de verdenking dat Van Doorn 'trachtte inlichtingen te verschaffen om een ernstig misdrijf te voor te bereiden’. "Dan kom je al snel op poging voorbereiding moord uit.”

De advocaat van Van Doorn, Anis Boumanjal, vindt de aanhouding van zijn cliënt die zondag door Den Haag wandelde een voorbeeld van ‘een doorgeschoten kramp’. "Dit is het voorbeeld van regeren vanuit angst. De wetten die gelden voor het aanhouden van burgers worden dan, zo geeft deze zaak aan, niet voldoende serieus genomen. Er was geen redelijk vermoeden van schuld en om die reden had men mijn cliënt niet mogen aanhouden. Dat het hier gaat om Rutte maakt het niet anders. Ook dan of beter gezegd juist dan dient de wet te worden gerespecteerd.”