Niet eerder uitgebrachte song van John Lennon onder de hamer

Een cassettebandje met opname van een interview door Deense schooljongens met John Lennon en Yoko Ono en waarop Lennon een niet eerder uitgebracht nummer "Radio Peace" zingt, wordt binnenkort geveild in Kopenhagen. De waarde van het bandje wordt door experts geschat op 27.000 tot 40.000 euro.

De 33 minuten durende audiotrack werd opgenomen door vier tieners als onderdeel van een rapport voor hun schoolkrant in januari 1970, slechts enkele maanden voordat de Beatles uit elkaar gingen.

De opname vond plaats in de periode dat Lennon en Ono opriepen om een einde te maken aan de oorlog in Vietnam. In 1969 had het stel hun iconische 'bed-ins for peace' opgevoerd in het Hilton hotel in Amsterdam en het Queen Elizabeth hotel in Montreal. Ze waren naar Thy gekomen, een afgelegen district van Jutland in het noordwesten van Denemarken, om afspraken vast te leggen met Ono's ex man over de vijfjarige dochter Kyoko van Ono.

Het bezoek aan Thy verliep aanvankelijk zonder incidenten, maar de media-gekte kwam al snel op gang. Lennon en Ono voelden zich gedwongen een geïmproviseerde persconferentie te houden. De vier Deense tieners haalden hun leraar over om hen een vrije dag te geven om het evenement voor hun school te verslaan en leenden hiervoor een bandrecorder van de plaatselijke hifi-winkel. 

Karsten Hoejen (68), die de opname maakte, herinnerde zich dat toen ze eindelijk ter plaatse kwamen, de persconferentie van Lennon en Ono al was afgelopen en de media al waren vertrokken. Maar de vier jongens werden desondanks binnen uitgenodigd. "We waren een stel 16-jarige hippies", vertelde hij aan de BBC. “Toen we aankwamen, ging iedereen weg... We gingen naar de woonkamer en zagen John en Yoko op de bank zitten, het was fantastisch. We gingen bij ze zitten en zaten redelijk dicht bij elkaar.”

"We hebben gezellig gekletst en hadden een leuke tijd", zei Hoejen. "John vroeg me, 'waar werk je voor? Een radiostation?' 'Nee, voor een schoolblad,' antwoordde ik".

Op de band is de onmiskenbare stem van Lennon te horen die antwoordt op de vraag hoe vier jonge jongens zouden kunnen bijdragen aan de vredesbeweging. “Als je zelf niets kunt bedenken, doe dan wat wij doen”, zegt hij. "Ga zitten en denk 'wat kunnen we hier ondernemen'?"

Hoejen zei dat de bijeenkomst "erg gezellig" en "ontspannen" was, waarbij Lennon en Ono op een bank zaten, naast Kyoko, Cox en zijn vrouw Melinda. "[Ze] zaten met hun voeten op de tafel in hun wollen sokken."

Het paar deed mee aan een Deense traditie en danste rond een kerstboom, waarna Hoejen Lennon vroeg om een nummer op een gitaar te spelen. Hij gaf een vertolking van Give Peace a Chance, met een paar ad libs, voordat hij een kort deuntje opvoerde genaamd Radio Peace, dat het thema zou worden voor een radiostation dat Lennon in Amsterdam hoopte te lanceren.

"Het radiostation is echter nooit geopend en het nummer is nooit uitgebracht", zei Hoejen. "Voor zover wij weten, hebben wij de enige opname van dit nummer op band."

Pas decennia later besefte Hoejen de waarde van de tape en bewaarde hij deze in een bankkluis. Hij en zijn vrienden zeiden dat ze besloten hadden de cassette te veilen, gezien ze hem niet konden verdelen tussen hun kinderen na hun overlijden.

De cassette wordt geveild samen met een origineel exemplaar van de schoolkrant en 23 foto's, en zal naar verwachting tussen de $ 32.000 en $ 50.000 (27.000 tot 40.000 euro) opleveren in het veilinghuis Bruun Rasmussen in Kopenhagen dinsdag.

Er is geen digitale kopie van de opname en de huidige eigenaren hebben de exclusieve rechten erop behouden, waardoor mediakanalen het niet-uitgebrachte nummer niet kunnen afspelen. Er is echter aanzienlijke belangstelling voor deze opname van een aantal musea, waardoor men hoopt dat de opname straks voor het publiek beschikbaar zal zijn.

"Een opname als deze is inderdaad zeer zeldzaam", zegt veilinghuisdirecteur Alexa Bruun Rasmussen. "We weten niet zeker of er nog meer opnames zoals deze zijn, omdat het een onofficiële opname is."