Dierenactivisten breken in bij slachterij in Apeldoorn en ketenen zich vast

Minstens 80 dierenactivisten van het Franse Libération Animale hebben gisteravond ingebroken bij kalverslachterij Ekro in Apeldoorn. Nadat ze binnen waren ketenden ze zichzelf vast op verschillende plaatsen in de productieruimten. De politie moest in actie komen om ze los te maken en af te voeren. Ekro heeft aangifte gedaan tegen 82 dierenactivisten. Meer hierover bij het AD.

Op video's van de activisten op social media is te zien hoe ze zich vastmaken, protestliederen scanderen en zich luidruchtig verzetten tegen de agenten die hen losmaken.

De politie is tot diep in de nacht aan het werk geweest om de actievoerders één voor één de slachterij uit te krijgen. De activisten zijn gearresteerd en met een stadsbus naar het cellencomplex gebracht.

Woordvoerster Marijke van der Weijden-Everts noemt de actie ‘ongehoord onbeschoft en totaal misdadig’. "Wij zijn enorm geschrokken. Veel collega’s zijn ontdaan dus we moeten hier van bijkomen. Het ligt in onze natuur om genuanceerd en constructief gesprekken te voeren, ook met personen die een andere visie hebben. Deze bezetting druist in tegen alles wat wij normaal en redelijk vinden.” Op het moment van de inbraak waren er alleen twee beveiligers in het pand aanwezig die direct de politie hebben gewaarschuwd, de indringers waren met een te groot aantal om zelf iets te kunnen ondernemen.