FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 augustus 2021

Random Pics van de Dag #389

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ameland neemt maatregelen tegen jeugdoverlast

Ameland gaat harder optreden tegen jongeren die overlast veroorzaken. De eilander politie kondigt aan voortaan eerder bekeuringen in plaats van waarschuwingen uit te delen. Zo meldt de Leeuwarder Courant.

"De horeca sluit om middernacht. Wellicht zoeken jongeren daarna nog vertier”, verklaart een woordvoerder van de gemeente de grote groepen jeugd die na middernacht door het centrum van Nes en andere dorpen trekken.

Taliban roept de overwinning uit: chaos op vliegveld Kabul, VS sturen 1000 soldaten extra

Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de Taliban de belegering van de hoofdstad Kabul ingezet. De islamisten rukten van alle kanten op, volgens het ministerie.

Updates tot 22.40 uur: Een vooraanstaande vertegenwoordiger van de Taliban heeft de overwinning uitgeroepen van de radicale islamitische groepering in Afghanistan. Dit onverwachte succes is ongekend in de wereld, zei Mullah Baradar in een videoboodschap. De echte uitdagingen komen echter pas nu na de machtsovername: de Taliban moeten voldoen aan de verwachtingen van het volk en dienen door de problemen van de bevolking op te lossen.

Volgens het persbureau Reuters is het Amerikaanse ministerie van Defensie van plan om nog eens 1.000 soldaten naar Kabul te sturen om de evacuatie daar veilig te stellen. Dit zou betekenen dat de Amerikaanse strijdkrachten uit 6.000 soldaten zouden bestaan. Ondertussen lijkt de luchthaven in chaos te verkeren. Ook veel Afghaanse burgers zijn naar het vliegveld gekomen in de hoop met het vliegtuig het land uit te worden gehaald.

De Amerikaanse stafchef Mark Milley waarschuwde tijdens een telefoongesprek met senatoren dat terroristische groeperingen zoals Al Qaida zich veel sneller dan verwacht zouden kunnen hergroeperen in Afghanistan. Dat meldden de omroep CNN en het nieuwsportaal Axios zondag unaniem. Tijdens het telefoongesprek tussen hoge regeringsfunctionarissen en senatoren van beide partijen zou minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken opnieuw de terugtrekkingsplannen hebben verdedigd. "We hebben aanzienlijke capaciteiten om een terugkerende terroristische dreiging uit Afghanistan het hoofd te bieden, en we zullen dat blijven doen", zei hij in een interview met NBC

Nadat president Ghani was gevlucht, namen de Taliban de controle over het presidentiële paleis over. Bovendien zou hun vlag bij het paleis zijn gehesen. De Afghaanse president Ashraf Ghani rechtvaardigde zijn vlucht uit het land met bezorgdheid over de veiligheid van de mensen in de hoofdstad Kabul. Hij vluchtte om "een vloed van bloedvergieten te voorkomen", zei Ghani op Facebook. Als hij was gebleven, zouden "talloze patriotten" zijn vermoord en Kabul vernietigd, voegde hij eraan toe, maar hij zei niet in welk land hij zich nu bevindt.

Niet alleen de evacuatie van westerse diplomaten en Afghaanse burgers gaat op volle toeren, ook veel Afghaanse burgers ontvluchten de hoofdstad. Op veel plaatsen heerst chaos. Vanaf het vliegveld zullen diplomaten, hun familieleden, veiligheidstroepen en andere burgers van westerse landen, evenals leden van hulporganisaties en enkele Afghaanse burgers de komende uren het land uit worden gevlogen.

De Britse premier Boris Johnson spreekt zich uit tegen de erkenning van een Taliban-regering door individuele landen. "We willen niet dat iemand de Taliban erkent", zegt Johnson. "We willen een uniforme mening, voor zover we die kunnen krijgen." Het is duidelijk dat er binnenkort een nieuwe regering in Afghanistan zal zijn", voegde Johnson eraan toe.

Estland wil dat de situatie in Afghanistan een onderwerp wordt in de VN-Veiligheidsraad. Er moet zo snel mogelijk een buitengewone vergadering worden bijeengeroepen, schreef de VN-vertegenwoordiging van het Baltische land op Twitter. Noorwegen heeft zich dit verzoek aangesloten. Beide landen zijn lid van het hoogste VN-orgaan. Het geweld moet worden gestopt en de partijen moeten vreedzaam onderhandelen.

Albanië en Kosovo willen tijdelijk Afghaanse vluchtelingen opvangen die gevaar lopen door de oprukkende Taliban in hun land. De Albanese premier Edi Rama en de Kosovaarse president Vjosa Osmani zeiden op Facebook dat dit een verzoek was van de VS. Het gaat om het opvangen van vluchtelingen die later naar de VS worden gebracht. Als NAVO-lid voel je je verplicht om solidariteit te tonen, zei Rama.

De veiligheidssituatie in Kabul verandert snel, ook op de luchthaven. Er zijn berichten dat de luchthaven onder vuur is komen te liggen, Amerikaanse burgers zijn geinstrueerd door hun ambassade om zich in veiligheid te brengen , " aldus een gepubliceerde waarschuwing. De veilige exploitatie van de luchthaven is een voorwaarde voor een aantal landen om hun personeel snel te kunnen uitvliegen zoals gepland.

Frankrijk wil zijn ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul open houden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat het wordt verplaatst naar de luchthaven, waar alles in het werk wordt gesteld om de afgifte van visa aan Afghaans lokaal personeel en andere kwetsbare groepen mensen te kunnen blijven doen. Het ministerie van Defensie zal in opdracht van president Emmanuel Macron ook militaire versterkingen naar de Verenigde Arabische Emiraten sturen. Het doel van deze missie is om evacuatievluchten naar Abu Dhabi mogelijk te maken. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs was een crisisteam opgericht.

Updates tot 18.30 uur:  Het Kremlin maakte zondag in Moskou bekend dat Poetin de situatie in Afghanistan uitvoerig heeft besproken met president Shawkat Mirsiyoyev van Oezbekistan. Details zijn niet bekend gemaakt. Oezbekistan  had eerder meegedeeld dat 84 Afghaanse soldaten zaterdag naar de ex-Sovjetrepubliek waren gevlucht en daar om hulp hebben gevraagd. De grens met Afghanistan is daarna versterkt. Gezien de situatie in Afghanistan heeft Rusland onlangs samen met Tadzjikistan en Oezbekistan een militaire oefening gehouden. Volgens berichten in de media bleef de situatie in Tadzjikistan aan de Afghaanse grens aanvankelijk rustig.

Iran heeft bufferzones ingesteld voor vluchtelingen. "We verwachtten twee maanden geleden een nieuwe golf vluchtelingen uit Afghanistan en zijn daarom begonnen met het inrichten van tijdelijke bufferzones bij de drie grensovergangen", zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van het staatspersbureau IRNA. De drie bufferzones bij de grensovergangen in het noorden en zuidoosten van het land zijn bedoeld om Afghaanse vluchtelingen in eerste instantie bescherming en veiligheid te bieden. "Zodra de huidige situatie weer versoepeld is, kunnen de vluchtelingen van daaruit terugkeren naar hun thuisland", zegt woordvoerder Hussein Ghassemi. Vanwege de heftige coronacrisis die momenteel gaande is in Iran zijn volgens Ghassemi ook vertegenwoordigers van het Iraanse ministerie van Volksgezondheid aan het werk in de bufferzones.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab heeft de Taliban opgeroepen tot geweldloosheid en het eerbiedigen van de mensenrechten. "Ik heb mijn diepe bezorgdheid over de toekomst van Afghanistan gedeeld met de (Pakistaanse) minister van Buitenlandse Zaken Qureshi", schreef Raab op Twitter. "We zijn overeengekomen dat de internationale gemeenschap eensgezind is in de oproep aan de Taliban dat het geweld moet stoppen en de mensenrechten moeten worden beschermd", vervolgde de conservatieve politicus.

Met het oog op de dreiging van vluchtelingenbewegingen uit Afghanistan, heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aangekondigd dat hij meer gaat samenwerken met Pakistan. "Turkije wordt bedreigd door een groeiende golf van Afghanen die via Iran immigreren".  Ankara wil zich inzetten voor "stabiliteit in de regio" en daartoe "de samenwerking met Pakistan versterken". "We zijn vastbesloten om alle beschikbare middelen te mobiliseren om succesvol te zijn", zei Erdogan. Vanwege de verwachte massale toename van vluchtelingen uit Afghanistan is de Turkse regering de afgelopen dagen al gestart met de bouw van een grensmuur met Iran. "Met deze muur zullen we de komst van migranten volledig stoppen", benadrukte Erdogan.

De Taliban zegt berichten te hebben ontvangen dat politiebureaus en ministeries in Kabul zijn verlaten omdat de veiligheidstroepen zijn gevlucht. Om plunderingen en ongeregeldheden te voorkomen heeft de Taliban-leiding haar strijders opdracht gegeven om deze verlaten gebieden in te nemen.

Voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is het evacueren van ambassadepersoneel uit de Afghaanse hoofdstad Kabul "prioriteit nummer één". Dat geldt ook voor Afghaanse hulpverleners die tijdens de missie de Amerikaanse troepen ondersteunden. Blinken benadrukte: "Dit is geen Saigon." Hij zinspeelde hierbij op de Amerikaanse nederlaag in de oorlog in Vietnam in 1975. In die tijd gingen beelden van een chaotische redding van het ambassadepersoneel uit Hanoi de wereld rond. Blinken verdedigde de terugtrekking van de troepen. "We zijn twintig jaar geleden op missie naar Afghanistan gegaan", zei hij. Het ging toen om de mensen die op 11 september 2001 de Verenigde Staten aanvielen. "En we hebben deze missie met succes voltooid", zei Blinken. Hij gaf echter toe dat ook de Verenigde Staten zijn verrast door de gebeurtenissen in Afghanistan.

President Ashraf Ghani en zijn naaste staf zouden Afghanistan hebben verlaten. Waar ze naartoe zijn gevlucht, werd in eerste instantie om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt. Later werd bekendgemaakt dat Ghani naar Tadzjikistan is gebracht.

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg en de minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer plannen een conferentie in Afghanistan met buurlanden in Centraal-Azië. Nehammer liet weten "zo lang mogelijk" te willen deporteren. De conferentie staat gepland voor eind augustus of begin september in virtuele vorm, zo maakte een woordvoerster van Schallenberg bekend aan de APA. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat het doel van de conferentie was om de regio en de directe buren van Afghanistan te versterken. Dit is waar de gezamenlijke brief van Oostenrijk met Duitsland, Denemarken, Nederland, België en Griekenland op gericht was - "niet alleen voor deportaties". Ongeveer een week geleden drongen de zes EU-landen er bij de Europese Commissie op aan de deportaties naar Afghanistan voort te zetten, voornamelijk om Afghanen die strafbare feiten hadden gepleegd de EU uit te krijgen. Duitsland, Denemarken en Nederland hebben de deportaties officieel opgeschort vanwege de situatie in Afghanistan. Deze landen zijn ook uitgenodigd voor de geplande conferentie.

De radicaal-islamitische Taliban hebben aangegeven dat ze Kabul binnen "de komende dagen" willen overnemen. De milities streven naar een "vreedzame overdracht" van de macht in de Afghaanse hoofdstad, zei de in Qatar gevestigde Taliban-vertegenwoordiger Suhail Shahin op de Britse omroep BBC. De Taliban wilden een "inclusieve islamitische regering" vormen waarin "alle Afghanen" vertegenwoordigd zijn.  Shahin weerlegde nu de vrees dat de islamisten op een even draconische manier zouden regeren als voorheen: "We willen met elke Afghaan samenwerken, we willen een nieuw hoofdstuk van vrede, tolerantie, vreedzaam samenleven en nationale eenheid voor ons land en de mensen van Open Afghanistan".

De Britse premier Boris Johnson gaat het parlement terughalen van het zomerreces voor een spoedzitting. Het parlementslid Tobias Ellwood riep zijn partijgenoot Johnson op om dringend het terugtrekken uit Afghanistan te "heroverwegen". Groot-Brittannië hoeft niet hetzelfde te doen als de Verenigde Staten, zei hij tegen Times Radio: "We hoeven de denkwijze en politieke beoordeling van onze naaste veiligheidsbondgenoot niet te volgen - vooral niet als het zo verkeerd is. Als Groot-Brittannië alleen maar toekijkt hoe de Taliban weer aan de macht is, zal de geschiedenis ons zeer, zeer streng beoordelen", waarschuwde Ellwood.

Volgens "Der Spiegel" heeft de Duitse regering de Duitse ambassade vanmorgen in allerijl geëvacueerd vanwege de inval van de Taliban in Kabul. Na de eerste meldingen van de binnenvallende Taliban-eenheden werden zowel de ongeveer 20 ambassademedewerkers en aanwezige politie naar de met militaire middelen beveiligde luchthaven gebracht.

De mensen in Kabul bereiden zich blijkbaar voor op de machtsovername door de radicale islamitische Taliban. De Afghaanse journalist Lotfullah Najafizada van TOLO News TV publiceerde een foto op Twitter waarop eigenaren van een bruidswinkel de grote foto's van vrouwen overschilderden - blijkbaar uit bezorgdheid voor de Taliban.

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft de regeringstroepen opgeroepen om "de veiligheid van alle burgers" in de hoofdstad te blijven waarborgen. De verspreiding van "chaos" of plunderingen zou niet worden getolereerd, zei Ghani in een videoboodschap.

Volgens diplomatieke kringen is de voormalige Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken en ambassadeur in Duitsland, Ali Ahmad Jalali, in gesprek om een overgangsregering te leiden. Het is nog niet duidelijk of de Taliban de benoeming van Jalali zullen goedkeuren. Maar hij wordt beschouwd als een compromiskandidaat die mogelijk door alle partijen kan worden geaccepteerd.

Albanië wil tijdelijk vluchtelingen opvangen uit Afghanistan die naar de VS willen. Premier Edi Rama maakte bekend dat ze daarmee hadden ingestemd op verzoek van de Verenigde Staten. Albanië zal een dergelijk verzoek van zijn belangrijkste NAVO-partner niet weigeren

Update 12.30 uur: Volgens de Taliban kunnen buitenlanders Kabul verlaten als ze dat willen. Anders zouden ze zich de komende dagen moeten laten registreren bij agentschappen die door de Taliban zijn opgezet, zegt een vertegenwoordiger van de Taliban. Kabul is ingenomen, maar de luchthaven blijft functioneel. De bevoorrading van ziekenhuizen wordt niet afgesneden. Leden van het Afghaanse leger konden naar huis. Op dat moment heeft de Taliban in de lucht geschoten als teken van overwinning.

Update 12.15 uur: Volgens de zittende minister van Binnenlandse Zaken, Abdul Sattar Mirsakwal, zal Kabul niet worden aangevallen. De veiligheid van de stad is gegarandeerd, zei hij in een video die eerder vanochtend werd vrijgegeven. Er is een overeenkomst bereikt met de Taliban dat een machtswisseling vreedzaam zou plaatsvinden. Mirsakwal riep mensen op om niet het slachtoffer te worden van propaganda. "Mensen hoeven zich geen zorgen te maken, de stad is veilig", zei hij. Iedereen die onrust veroorzaakt in de stad wordt behandeld in overeenstemming met de wet. Minister van Defensie Bismillah Chan Mohammadi zei ook in een video-toespraak op Facebook dat hij, als vertegenwoordiger van de strijdkrachten, de veiligheid van Kabul garandeert. Mensen moeten niet in paniek raken.

Update 12.00 uur: De Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft een "vreedzame machtsoverdracht" van Kabul naar de radicale islamitische Taliban aangekondigd. Taliban-onderhandelaars zouden onderweg zijn naar het presidentieel paleis in Kabul om zich voor te bereiden op een "machtsoverdracht". Dat meldt het persbureau AP onder verwijzing naar een Afghaanse functionaris.

Update 11.25 uur: Met het oog op de opmars van de militante islamitische Taliban in Afghanistan heeft Pakistan een belangrijke grensovergang met zijn buurland gesloten. Minister van Binnenlandse Zaken Sheikh Rashid kondigde de sluiting aan van de grensovergang Torkham in het noordwesten van Pakistan zonder een datum te geven wanneer de grensovergang weer zou worden geopend. De beslissing werd genomen nadat de Afghaanse kant van de grens nu onder controle is van de Taliban na de verovering van Jalalabad. Aan beide kanten van de grens zitten duizenden mensen vast. Na gesprekken met de Taliban heeft Pakistan vrijdag de grensovergang Chaman heropend, wat belangrijk is voor de handel.

In Kabul spelen zich chaotische taferelen af in Kabul. Er was een schietpartij voor een bank, zei een inwoner van de stad. Veel mensen probeerden hun spaargeld op te nemen, boodschappen te doen en naar huis te gaan, naar hun familie. Een soldaat uit Kabul zei dat zijn hele eenheid hun uniformen had uitgetrokken.

Naar eigen zeggen heeft de leiding van de Taliban hun strijders opgedragen niet de Afghaanse hoofdstad Kabul binnen te dringen. Volgens een zondag gepubliceerde verklaring van de islamisten zouden de eenheden aan de poorten van de stad moeten gaan staan. Aangezien de hoofdstad Kabul een grote en dichtbevolkte stad is, zijn de leiders van de Taliban niet van plan om de stad met geweld of oorlog te veroveren. In plaats daarvan willen ze met de andere partij onderhandelen over een "vreedzame invasie" van Kabul.

Eerdere berichtgeving:
Eerder vandaag veroverden de Taliban Jalalabad, de voorlaatste stad, zonder slag of stoot. Er is grote angst voor de islamisten in het land - veel mensen vluchten. De stad werd zonder weerstand overgegeven. "Er wordt momenteel niet gevochten omdat de gouverneur zich heeft overgegeven aan de Taliban", zei een Afghaanse functionaris tegen persbureau Reuters. Dit was de enige manier om het leven van burgers te redden.

Kabul is overstelpt met vluchtelingen, volgens Stefan Recker van Caritas Internation Afghanistan zijn er ongeveer 20.000 mensen de afgelopen dagen in Kabul aangekomen.  Ze zouden worden gehuisvest in moskeeën en scholen. Soms slapen mensen in parken. De stemming in de stad is erg gespannen. Lange rijen stonden voor banken om geld op te nemen, sommige filialen hadden geen contant geld meer om op te nemen. Op het vliegveld proberen wanhopige mensen op de een of andere manier een ticket voor een vlucht te bemachtigen met welke bestemming dan ook.

Boermans en De Groot verliezen in EK-finale van Noorse favorieten

De beachvolleyballers Stefan Boermans en Yorick de Groot hebben niet voor een verrassing kunnen zorgen in de finale van het Europees kampioenschap in Wenen. Het Nederlandse koppel was in de spannende eindstrijd net de mindere van de toernooifavorieten, de Noren Anders Mol en Christian Sørum. Het werd 21-19, 24-26 en 15-12. 

De eerste set ging tot halverwege gelijk op totdat de Noren een beslissende voorsprong pakten. In de tweede set namen Boermans en De Groot een voorsprong van vijf punten, maar kwamen de Noren weer terug tot 20-20. De Nederlanders wisten in de verlenging uiteindelijk toch de set te winnen.

In de beslissende set namen de Nederlanders op 11-8 een voorsprong van drie punten die de Noren wisten te repareren. Die klap kwamen Boermans en De Groot niet meer te boven. Het Nederlandse duo is ondanks het zilver de verrassing in Wenen. Ze spelen nog geen jaar samen en speelden hun eerste EK. Mol en Sørum, de olympisch kampioenen van Tokio, werden in 2018 en 2019 ook al de beste van Europa.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn er niet in geslaagd voor een tweede keer op het EK beachvolleybal brons te winnen. In Wenen verloor het koppel de strijd om de derde plek van de Polen Piotr Kantor en Bartosz Losiak met 21-14 en 21-19. 

Directeur circuit Spa-Francorchamps dood aangetroffen, vermoedelijk crime passionel

De directeur van het circuit van Spa-Francorchamps, Nathalie Maillet (49), is vanmorgen dood aangetroffen in haar huis, samen met een andere vrouw en de partner van Maillet, eveneens overleden. Zo meldt de Stentor.

Volgens de autoriteiten zijn de vrouwen kort na middernacht doodgeschoten door de man van Maillet, die daarna zelfmoord pleegde. Verschillende Waalse media melden dat de andere vrouw, een Brusselse advocate, de maîtresse zou zijn geweest van Maillet, maar dat is nog niet bevestigd door de politie. Er loopt een onderzoek naar de vermoedelijke moord/zelfmoord.

De hele staf van het circuit van Spa-Francorchamps betuigde zondag zijn "diepste medeleven" aan de familie en vrienden van Nathalie Maillet, wiens lichaam zondagochtend werd gevonden in Gouvy, in de provincie Luxemburg.

“Vandaag verliezen we een geweldige dame, een motorsportliefhebber en enthousiast, een echte leider die heel erg gemist zal worden. Nathalie was het gezicht van het circuit geworden, ze belichaamde deze passie voor racen die we allemaal delen”, verklaarde Melchior Wathelet, voorzitter van de raad van bestuur van het Circuit de Spa-Francorchamps.

Maillet kwam uit een autosportfamilie en begon, na te hebben gestudeerd om architect te worden, op haar dertigste met racen. Naast coureur raakte ze betrokken bij de organisatorische kant van het racen.

Ze werd CEO van het Spa-circuit in juni 2016 en stond in hoog aanzien door haar leiderschap en innovatie.

Haar overlijden deed zich voor op de avond voordat Spa voor het eerst het World Rally Championship organiseerde.

Uitslag Willem - Feyenoord

In navolging van Ajax en PSV is ook Feyenoord het eredivisieseizoen overtuigend begonnen. De Rotterdammers wonnen het uitduel bij Willem II met 0-4.

Willem II begon nog goed aan de wedstrijd tegen Feyenoord en kregen ook de eerste kans via Kwasi Wriedt. Justin Bijlow bracht redding en daarna was Feyenoord duidelijk de betere. Bryan Linssen zorgde voor de openingstreffer en daarna kwam Feyenoord ook snel op 0-2 dankzij Luis Sinisterra.

Na rust maakte Guus Til voor de 0-3 na geklungel in de verdediging bij Feyenoord. Daarna kreeg Feyenoord nog kansen op 0-4 via Til en Sinisterra, maar in de blessuretijd zorgde invaller Naoufal Bannis nog voor de vierde treffer voor Feyenoord, waarmee de Rotterdammers een uitstekende seizoenstart hebben onder de nieuwe trainer Arne Slot.

Willem II

0 - 4

Feyenoord

     17' Linssen
 25' Sinisterra
 47' Til
 90+2' Bannis
 
 Gele kaart: Köhlert, (Willem II),
 Rode kaart: Bergström (59) (Willem II),
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: -
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Owusu
Bergström
Yttergard Jenssen (Michelis/72)
Köhn
Saddiki
Saglam (Kabangu/67)
Spieringhs (Zuijderwijk/67)
Nunnely (M.Svensson/ 67)
Wriedt (Heerkens/61)
Köhlert
  Bijlow
Pedersen
Trauner
Senesi
Malacia
Aursnes
Til (Bannis/84)
Kökçü (Fer/83)
Toornstra
Linssen (Bozeník/72)
Sinisterra (Haps/72)

FOK! Wat een weer: herfst in de zomer

Hallo!

De legendarische wielerverslaggever Theo Koomen is terug! Ik dacht eerst dat het mijn goede collega _UserName_ was, maar het is toch echt de legendarische Theo zelf. Ik heb toestemming gekregen om zijn verslag van een etappe in de Achterhoek hier te plaatsen. Hij heeft niet alleen kennis van wielrennen, maar ook de meteorologie heeft voor hem géén geheimen!

'Ik was al vroeg op. Rond een uur of 7 was het 12,7 graden. Toen ik daarna op de fiets stapte om 08.15 was het 13,2 graden. De zon begon er steeds meer door te komen. Ik fietste eerst een kort rondje en dan met 42,8 km/u naar de track. Het mooiste moment van de dag was dat toen ik de weg kwijt was ik uiteindelijk bij mijn schoonmoeder terecht kwam. Na 23 km fietsen was het rond de klok van kwart voor 10 al meer dan 20 graden. Na wat vocht en voorbereiding op de terugweg werd het warmer en kwam er ook wat meer bewolking. Het bleef wel droog. Met een gemiddelde snelheid van 25,9 km/u, een afstand van 11,33 km en een tijd van 26 minuten en 15 seconden was ik thuis. Het bleef verder droog en warm'.

Dit aldus de ongelofelijke Theo Koomen. Toch vertrouwde ik het niet helemaal en bij nader inzien blijkt dit verslag tóch te zijn gemaakt door collega _UserName_.   

In de rest van het land waren er ook perioden met zon. Aan het einde van de dag kwam er wel geleidelijk meer bewolking opzetten. Op Terschelling viel er afgelopen nacht nog ruim 2 mm. De maxima die we vandaag haalden daar kunnen we de komende week alleen maar van dromen. In het zuiden werd het nog 26 graden, terwijl er in het midden en oosten 24 graden op de thermometers te zien waren. In het noorden en westen was het nog een graadje koeler.

Vannacht komen er dan buien opzetten. Deze trekken van west naar oost over het land. Er is een kleine kans op een onweersklap. De meeste buien zijn bestemd voor de noordelijke helft. Koud wordt het komende nacht zeker niet met minima van 14 tot 17 graden en de wind wakkert al wat aan.

Morgen krijgen we dan een nare dag. De wind draait naar het noordwesten toe en daarmee komt de aanvoer van uitermate frisse lucht op gang. Niet alleen dat, er zullen ook gebieden met verhoogde buienactiviteit passeren. Dit kan een groot gedeelte van de dag gebeuren. De kans op onweer is aanwezig, maar met name in de noordelijke helft. Het is met 17 tot 19 graden verre van aangenaam. Niet alleen dat. Ook de wind heeft er zin in morgen en neemt naarmate de dag vordert steeds verder in kracht toe. In het binnenland komt een dikke windkracht 5 te staan en aan de kust uiteindelijk kracht 7. In de avond is het nog niet gedaan, want dan is er met name in het noordwesten en op de Wadden kracht 8 mogelijk. Hierbij komen zware windstoten voor tot 80 km/u. Ik sluit echter niet uit dat de windstoten nog feller uitpakken tot 90 a 95 km/u. De windrichting is morgen westelijk en draait naar noordwest.

Dinsdag zijn er ook nog enkele buien mogelijk, maar de wind neemt wat af. Het kwik zou tijdens opklaringen misschien net de 20 graden kunnen halen. De rest van de week zijn er afwisselend opklaringen en wolkenvelden. Er kan een beetje regen vallen, maar op veel plaatsen blijft het wel droog. De temperaturen lopen weer iets op en komen tegen het einde van de week rond de 21 graden uit.

Tot ziens!

Fietstocht verdwaald (Foto: _UserName_)
Prima fietsweertje in de Achterhoek. Dit is nabij station Lichtenvoorde-Groenlo. (Foto: _UserName_)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Philipsen net wat sneller dan Jakobsen in eerste massasprint Vuelta

Jasper Philipsen heeft de tweede etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. In de massasprint was de Belg van Alpecin-Fenix net iets sneller dan Fabio Jakobsen. In het algemeen klassement blijft Primoz Roglic leider.

De eerste rit in lijn in de Vuelta a España ging over 166 kilometer met alleen maar vlakke wegen. Vooraf aan de etappe werd er rekening gehouden met waaiers, maar onderweg viel het mee met de wind en kregen een saaie etappe te zien. Lange tijd reden drie Spanjaarden aan de leiding, maar op het eind werden die ingerekend door het peloton en konden we gaan opmaken voor de eerste massasprint van deze ronde.

Maar voordat we konden sprinten hadden we op vier kilometer van de streep nog een grote valpartij, waarbij klassementsleider Roglic nog net de valpartij kon ontwijken. Adam Yates, een van de klassementsmannen van Ineos, verloor wel tijd door de valpartij.

Juan Sebastian Molano begon als eerste aan de sprint, maar de snelle Colombiaan werd snel voorbij gesneld door Jakobsen, maar de Nederlander kwam net kort voor de ritzege, want aan de andere kant was Philipsen net wat sneller dan Jakobsen.

COVID-19: 2.298 positief getesten en 3 doden, totaal 1.901.900 en 17.909

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.298 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.901.900 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 57 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 471 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 13 patiënten opgenomen, er liggen nu 200 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.909 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Nyck de Vries wereldkampioen Formule E

Op het voormalig vliegveld Tempelhof in Berlijn is het zevende seizoen in de Formule E afgesloten, tevens het allereerste seizoen waarin het kampioenschap een officieel wereldkampioenschap was.

Mercedes-coureur Stoffel Vandoorne vertrok van poleposition, met Oliver Rowland naast hem en Mitch Evans en Alexander Sims op rij twee - kampioenschapsleider Nyck de Vries vertrok van de dertiende plek, Robin Frijns startte als 21e en maar liefst dertien coureurs konden de titel in theorie nog pakken.

Evans stond vierde in de titelstrijd en had gezien zijn sterke startpositie én de matige plekken van de concurrentie een prima titelkans, maar dat duurde hooguit een seconde of drie: bij de start bleef hij staan, waarna hij van achteren hard werd aangereden door Edoardo Mortara, nota bene de nummer twee in het kampioenschap en voor beiden was het gelijk einde verhaal.

De rode vlag werd gezwaaid om de boel op te ruimen - Evans en Mortara waren beiden in orde. Jake Dennis, derde in de titelstrijd, was op plek acht ineens de man met de beste papieren, hoewel ook De Vries er zo weer prima bij stond. Na een onderbreking van bijna een half uur konden we weer door, met een herstart van achter de safety car.

Virtueel stonden Dennis en De Vries op gelijke hoogte in de strijd om de titel, maar dat duurde niet lang: al bij de eerste bocht ging Dennis zwaar in de fout achter Sebastien Buemi, waarbij hij de muur raakte en zijn race - en titelaspiraties - tot een einde zag komen. Vandoorne, Rowland en Sims reden nog gewoon voorop, De Vries reed zo rond op de tiende plek.

Met behulp van Attack Mode kwamen Sims, Norman Nato en Rowland voorbij Vandoorne, die deze modus nog wel moest activeren. Dat leverde de Belg echter geen winst op en nadat iedereen de eerste vier minuten Attack Mode achter de rug had, reed Nato op kop, voor Sims, Rowland, Vandoorne en André Lotterer - De Vries reed op de zesde plek.

Een dik kwartier voor het einde stond Antonio Felix da Costa tegen de muur, terwijl De Vries teamgenoot Vandoorne passeerde voor inmiddels plek vier. De safety car kwam de baan op om Da Costa's auto weg te halen, waarmee het overzichtelijk werd: iedereen behalve Vandoorne had z'n tweede Attack Mode gebruikt en Nato reed voorop, voor Rowland, Sims, De Vries, Lotterer en Vandoorne.

Met minder dan tien minuten te gaan mengde De Vries zich in stevige gevechten om de vierde plek, waarbij hij terugviel naar plek zeven. Belangrijker was dat hij zijn auto in orde hield, want plek zeven was ruimschoots voldoende voor de titel. In de slotronde kwam Sam Bird ineens nog langszij en was het billenknijpen voor De Vries, met name om te zorgen dat hij geen schade op zou lopen.

Nato reed ondertussen naar de winst, Rowland en Vandoorne compleeterden het podium, voor Lotterer, Sims, Wehrlein, Bird en...Nyck de Vries, waarmee de 27-jarige Nederlander zich kroonde tot allereerste wereldkampioen in de Formule E. Frijns finishte als twaalfde na een degelijke race.

Uitslag FC Utrecht - Sparta Rotterdam

FC Utrecht is uitstekend begonnen aan het seizoen. In de eerste thuiswedstrijd van het seizoen won Utrecht met 4-0 van Sparta Rotterdam.

FC Utrecht kende in de eigen Galgenwaard een droomstart. Al na twee minuten kwamen ze op voorsprong dankzij een prachtige vrije trap van Adam Maher. Na de 1-0 kreeg Utrecht kansen om voor de rust de score te verdubbelen, maar Gyrano Kerk en Othman Boussaid wisten hun kansen niet te benutten.

Na de rust kwam Sparta beter voor de dag en was dicht bij de gelijkmaker, maar halverwege de tweede helft zorgde Mark van der Maarel voor de 2-0. Tien minuten later zorgde Anastasios Douvikas voor de 3-0 en in de blessuretijd zorgde Simon Gustafson vanaf de penaltystip voor de 4-0 en de ruime overwinning voor FC Utrecht.

FC Utrecht

4 - 0

Sparta Rotterdam

 2' Maher
 65' v.d.Maarel
 75' Douvikas
 90+3' Gustafson(pen)
   
 
 Gele kaart: v.d.Maarel, (FC Utrecht), Harroui,V.v.Crooy, Vriends, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 16.000
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Paes
Ter Avest (Mokono/72)
v.d.Maarel
Janssen
Warmerdam (v.d.Kust/ 80)
Maher
Ramselaar (Gustafson/71)
Timber
Kerk
Dalmau (Douvikas/67)
Boussaid (Sylla/79)
  Okoye
Abels
Vriends
Heylen
Pinto (Overman/86)
V.v.Crooy (Jans/77)
Harroui
Smeets (Goudmijn/77)
Auassar (L.Duarte/46)
Engels (Emegha/

Uitslag PEC Zwolle - Vitesse

Vitesse is met een overwinning begonnen aan het voetbalseizoen. De uitwedstrijd bij PEC Zwolle werd met 0-1 gewonnen.

Vitesse begon goed aan de wedstrijd en kreeg onder meer kansen via een schot van Openda dat door keeper Lamprou werd gekeerd. In de 20e minuut kwamen de Arnhemmers op voorsprong door een afstandsschot van Baden Frederiksen dat langs de vuisten van keeper Lamprou ging. Vlak voor rust moest Vitesse verder zonder Bazoer die geblesseerd uitviel en werd vervangen door Cornelisse.

In de tweede helft waren er kansjes aan beide kanten. Na ruim een uur spelen had PEC een kansje op de gelijkmaker, maar voordat Clement kon uithalen had verdediger Manhoef al ingegrepen. In het vervolg konden de Zwollenaren niets meer forceren.

PEC Zwolle

0 - 1

Vitesse

     20' Frederiksen
 
 Gele kaart: , Bero, Buitink, (Vitesse)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 9.000
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
De Wit
Kersten
v.Polen
Paal
Huiberts (Voet/87)
Saymak (Reijnders/65)
Strieder (v.d.Belt/54)
Kastaneer (Landu/65)
Tedic
Clement
  Schubert
Manhoef (Dasa/66)
Oroz
Bazoer (Cornelisse/39)
Hajek
Wittek (Yapi/86)
Tronstad
Gboho (Buitink/67)
Bero
Openda
Frederiksen (Darfalou/67)

Boermans/De Groot naar finale EK beachvolleybal; Brouwer/Meeuwsen niet

Beachvolleyballers Stefan Boermans en Yorick de Groot heben zich zondag geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap in Wenen. Het Nederlandse koppel was in de halve finale te sterk voor de Polen Piotr Kantor en Bartosz Losiak. Voor Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen bleek de halve finale het eindstation. 

De partij was na twee sets klaar: 21-19 en 21-10. Halverwege de tweede set waren er zorgen toen Boermans in aanraking kwam met een van de Polen. Met een ingepakte knie werd hij alsnog de tweede set met ruimte cijfers naar zich toe te trekken. Het duo is de verrassing in Wenen. Ze spelen nog geen jaar samen. In de finale treft het als vijfde geplaatste koppel de olympisch kampioenen Anders Mol en Christian Sørum.

De Noorse kampioenen waren te sterk voor Brouwer en Meeuwsen. Het Nederlandse koppel werd ook op de Olympische Spelen naar huis gestuurd door Van Mol en Sørum. Het werd na een voortvarend begin 21-17, 17-21 en 13-15. Mol en Sørum waren in 2018 en 2019 ook al de beste van Europa.

Door de nederlaag moeten Brouwer en Meeuwsen nog langer wachten op hun eerste Europese titel. De Nederlanders, die tegen Kantor en Losian nog wel brons kunnen pakken, lieten zich de laatste jaren internationaal al weleens gelden. In 2013 werd het Nederlandse duo wereldkampioen. De strijd om het brons en daarna de finale is vanaf 16.30 uur te zien bij Ziggo Sport. 

Knotsgekke GP van Oostenrijk beslist na regenbandenwissel in slotronden

De Grand Prix van Oostenrijk in de MotoGP is zondag een behoorlijk stukje spektakel geworden. Dat was de race aanvankelijk al, maar zeker nadat er regen begon te vallen in de slotfase ging de boel nog eens flink overhoop.

Met de Ducati's van Jorge Martin en Francesco Bagnaia op de eerste rij en Fabio Quartararo's Yamaha tussen hen in ging de race van start op een ietwat vochtige Red Bull Ring. Bagnaia kende een topstart en nam de leiding, voor merkgenoten Martin en Johann Zarco, terwijl Marc Marquez voorbij de terugvallende Quartararo reed.

Al snel wist Quartararo zijn terugval te stoppen, net als de rest ging hij zelfs voorbij Zarco. Martin deed vervolgens een aanval op Bagnaia's leiding, maar die mislukte en zowel Marquez als Quartararo passeerden de rookie. Na tien ronden werd er nog altijd volop geknokt om de eerste plekken, met Bagnaia, Quartararo en Marquez voorop.

Halverwege de race was de boel een klein beetje tot rust gekomen, maar voor Zarco eindigde de race er: hij gleed vanaf plek vijf onderuit. Bagnaia, Quartararo en Marquez reden op kop, Martin zat er een stukje achter en had Joan Mir achter zich aan. Brad Binder kwam ook sterk naar voren en de KTM-coureur sloot zelfs aan bij de kopgroep.

Vier ronden voor het einde werd er alsmaar harder geknokt tussen de zes voorste mannen: Marquez, Quartararo, Bagnaia, Martin, Binder en Mir, het leek een Moto3-race. Ondertussen begon er op een deel van het circuit wat meer regen te vallen en drie ronden voor het einde kwam de hele kopgroep naar binnen voor een motor met regenbanden...behalve Binder, die zo ruim de leiding pakte.

Aleix Espargaro, Takaaki Nakagami en zelfs Valentino Rossi reden zo ineens in de top-4, voor Luca Marini, Iker Lecuona en Alex Marquez, terwijl Marc Marquez en co terugvielen naar de tiende plek. Het werd wat glibberen voor de voorste mannen op droogweerbanden, maar uitgerekend Marc Marquez - op zijn regenbanden - was de eerste die onderuit gleed.

De hemelsluizen gingen in de slotronde langzaam open, maar een uiterst voorzichtig rijdende Binder hield vol en pakte zijn tweede zege ooit. Espargaro en Lecuona duelleerden uiterst langzaam om plek twee, maar ineens kwamen daar tóch nog wat mannen op regenbanden langszij: Bagnaia en Martin reden van twintig seconden achterstand het podium op, voor Mir en de toch nog knappe Marini en Lecuona. Quartararo werd zevende, Rossi pakte een knappe achtste plek.

Duitse legende Müller overleden

De Duitse oud-voetballer Gerd Müller is overleden. Müller is 75 jaar geworden.

In ons land is Müller bekend als degene die in 1974 in de WK-finale tegen het Nederlands elftal de winnende treffer maakte. In de jaren 70 was hij zowel bij het Duitse elftal als bij zijn club Bayern München een ware doelpuntenmachine. In de 585 wedstrijden die Müller speelde, was hij goed voor 533 goals. Der Bomber, zoals zijn bijnaam was, won met Bayern vier landstitels, vier Europacups en de wereldbeker. Naast de wereldtitel werd hij in 1972 met Duitsland Europees Kampioen. 

Uitslag Cambuur Leeuwarden - FC Groningen

Cambuur is zijn rentree in de Eredivisie begonnen met verlies. Tegen FC Groningen werd het 1-2.

De eerste kans van de wedstrijd was voor de Groningers. Cambuur-doelman Stevens redde met een fraaie reactie na een actie van Suslov. Het was een levendig begin van de wedstrijd waarbij Groningen wei beter was. Er was een tweede kans voor Suslov, maar het schot ging over. In de 33e minuut kwam Groningen op voorsprong. Het was El Messaoudi die de bal binnen kopte. In het vervolg van de eerste helft kwam Cambuur er niet meer aan te pas. Groningen was nog dichtbij de 2-0 na een halve omhaal van De Leeuw, maar de bal bereikte echter niet het doel.

Cambuur, dat beter speelde dan in de eerste helft, kreeg in de 50e minuut eindelijk een kans. Kallon zette goed door op links en bediende Hendriks, maar die wist de bal er niet in te werken. Een paar minuten later kreeg Kallon weer een kans, maar zijn afstandsschot werd door Leeuwenburgh over de lat getikt. In de 68e minuut was het dan alsnog 1-1. Het was Maulun die een lage voorzet van Jacobs achter Leeuwenburgh schoot. In het vervolg waren er geen grote kansen meer tot in blessuretijd. Toen was het Strand Larsen die met een prachtige omhaal Groningen alsnog de drie punten bezorgde.

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 2

FC Groningen

 68' Maulun    33' El Messaoudi
 90+3' Strand Larsen
 
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Schmidt
Mac-Intosch
Schouten (M.Tol/81)
Bangura
Breij (Paulissen/84)
Hoedemakers
Maulun
Doodeman (Jacobs/ 58)
Hendriks (Boere/58)
Kallon (Sambissa/81)
  Leeuwenburgh
El Hankouri
Te Wierik
Kasanwirjo
Gudmundsson (Meijer/90 3)
Suslov (D.v.Kaam/72)
Matusiwa
El Messaoudi (Larsen/72)
Dammers
Ngonge (Postema/46)
De Leeuw (Joosten/72)

Het nutteloze feitje van de dag: De boel op de kop zetten

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Je kan veel met je broer doen in je vrije tijd maar wat Nghiep Giang Quoc en Giang Quoc Co uit Vietam samen doen is heel bijzonder. Want wist je dat de heren samen het wereldrecord voor 'de snelste tijd om 10 trappen af te dalen en te beklimmen terwijl je een mens op het hoofd balanceert' hebben. Mochten er FOK!kers zijn die dit sneller kunnen dan zien we de beelden graag tegemoet.

Raul Fernandez domineert Moto2-race Oostenrijk

De Grand Prix van Oostenrijk in de Moto2 is zondag niet bepaald een spektakelstuk geworden. Op de Red Bull Ring waren de krachtsverhoudingen vrij rap duidelijk en daar gebeurde eigenlijk niks meer mee.

Sam Lowes, Raul Fernandez en Ai Ogura vertrokken vanaf de eerste startrij en in die volgorde kwamen ze de eerste ronden ook door, gevolgd door Augusto Fernandez, de sterk naar voren gekomen Marcel Schrötter en Aron Canet.

Raul Fernandez en Ogura begonnen vervolgens een gaatje te slaan naar Augusto Fernandez en diens teamgenoot Lowes, de volgorde die we met twee ronden te gaan nog altijd in beeld hadden. Daar veranderde niks meer aan en dus pakte Raul Fernandez de winst, voor Ogura, Augusto Fernandez en Lowes.

Bo Bendsneyder reed ook mee en pakte vanaf een startplek achterin het veld nog wat plekjes: hij werd zeventiende, net niet genoeg voor een punt.

Geschoten bij gewapende overval op Zaans Museum, poging tot kunstroof

Het Zaans Museum bij de Zaanse Schans in Zaandam is vanochtend het doelwit geworden van een gewapende overval, waarbij schoten werden gelost. De schietpartij hield mogelijk verband met een poging tot kunstroof. Een schilderij van Monet is mee naar buiten genomen, maar achtergebleven in de buurt van het Museum. Lees verder bij de Gelderlander.

Garcia wint fraaie Moto3-race Red Bull Ring

Op de Red Bull Ring hebben de heren in de Moto3 zondag de Grand Prix van Oostenrijk afgewerkt. Het werd weer een deels klassieke Moto3-race, waarbij tot in de laatste bocht geknokt werd om de podiumposities.

Met Romano Fenati, Tatsuki Suzuki en Jeremy Alcoba op de eerste rij ging de race van start, waarbij Fenati na een topstart alsnog gepasseerd werd door Deniz Öncü. De twee wisselden meerdere malen van positie, WK-leider Pedro Acosta kwam zich ook melden en Ayumu Sasaki schoof onderuit.

Ondertussen kwam ook Jaume Masia zich voorin melden en ook hij reed even op kop, net als Acosta. Het bleef Moto3 en dus veranderden de posities in de voorhoede bijna na elke bocht weer, maar met Sergio Garcia en Dennis Foggia er nog bij leek duidelijk wie de sterkste mannen waren.

Met twee ronden te gaan bestond de kopgroep nog altijd uit dezelfde zes mannen, hoewel Izan Guevara toch de aansluiting nog vond, met John McPhee en Darryn Binder in zijn kielzog. De slotronde leverde een fraaie strijd om de winst op en daarin was Garcia de beste: hij won, Öncu en Foggia completeerden het podium, voor Acosta, Fenati en Masia.

Libanon: minstens 22 doden en 79 gewonden bij brandstofexplosie

Uren in de rij staan voor brandstof is inmiddels een vaste gewoonte in het dagelijks leven in het door crisis geteisterde Libanon. In de vroege ochtend staan al veel mensen te wachten bij een brandstofdepot in het noorden van het land. Dan is er een explosie waarbij zeker 22 mensen omkomen.

Ongeveer een jaar na de explosie in de haven van Beiroet werd Libanon opnieuw getroffen door een zware ontploffing met tientallen slachtoffers. Minstens 22 mensen kwamen om het leven toen een brandstoftank in het noorden van het land tot ontploffing kwam, vertelde minister van Volksgezondheid Hamad Hassan aan de Libanese omroep Al-Jadeed. Minstens 79 mensen raakten gewond.

Volgens de Libanese omroep MTV worden er nog steeds mensen vermist. De oorzaak van de explosie was aanvankelijk onduidelijk. MTV toonde foto's van mensen met ernstige brandwonden. Een verslaggever van het station meldde dat er veel mensen op de plaats van de explosie waren die hadden geprobeerd om brandstof te krijgen.

De explosie van de brandstoftank maakt deel uit van een serie rampen die het land keer op keer treft. Iets meer dan een jaar geleden kwamen meer dan 190 mensen om het leven en raakten ongeveer 6.000 gewond bij een enorme explosie in de haven van Beiroet. De nabestaanden spreken zelfs van 218 doden. Grote delen van de haven en de aangrenzende woonwijken werden verwoest. De ontploffing zou zijn veroorzaakt door grote hoeveelheden van het zeer explosieve chemische ammoniumnitraat, die jarenlang onbeveiligd in de haven waren opgeslagen. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk.

Land bevindt zich in een ernstige economische crisis
Het mediterrane land kampt momenteel met een ernstige bevoorradingscrisis. De overheid kan nauwelijks iets doen en grote delen van de bevolking zijn in armoede vervallen. De inflatie ligt rond de 120 procent. De Libanese lira heeft meer dan 90 procent van zijn waarde verloren. De crisis heeft geleid tot een enorm tekort aan voorraden, wat de afgelopen dagen verder is verergerd. Er is onder meer een gebrek aan brandstof voor elektriciteitsproductie en transport. Gisteren stonden lange rijen gefrustreerde chauffeurs voor gesloten tankstations, tevergeefs uren te wachten om te kunnen tanken. Wekenlang moeten mensen in het land elke dag urenlang zonder stroom. Tevens is een gebrek aan essentiële medicijnen in apotheken.

Tegelijkertijd is Libanon politiek verlamd. De regering trad kort na de explosie in de haven van Beiroet af en is pas recent weer in functie. Door een maandenlange machtsstrijd kon er nog steeds geen nieuw kabinet gevormd worden. De politieke elite van Libanon wordt geconfronteerd met ernstige beschuldigingen van corruptie.

Nieuwe Aston Martin cabrio haalt 350 km/u, tart natuurwet door zijn downforce

De nieuwe Aston Martin Valkyrie Spider (1.155 pk 6,5 liter V12) tart de natuurwetten. De topsnelheid is 330 km/u met open dak en 350 km/u wanneer het dak gesloten is. De cabrio produceert 1816 kilo downforce (neerwaartse kracht). Omdat de auto zelf maar 1000 kilo weegt, zou het betekenen dat de cabrio in theorie in de hoogste snelheid 'klevend' over het plafond door een tunnel zou kunnen rijden.

Er worden zo'n 85 exemplaren van dit model cabrio gebouwd, deze zijn allemaal al verkocht voor de prijs van 4,1 miljoen per auto. Lees verder bij de Gelderlander.

De Valkyire Spider heeft geprofiteerd van unieke technische oplossingen die zijn voortgekomen uit de gezamenlijk project van Aston Martin en Red Bull Advanced Technologies (RBAT).

Aston Martin Chief Executive Officer, Tobias Moers, zei: “De Aston Martin Valkyrie is het product van ongelooflijke innovatie en technologie, maar het ging vooral altijd om emotie. Met de Valkyrie Spider brengen we die passie en emotie naar een hoger niveau. De rijervaring belooft echt sensationeel te worden. Ik kan niet wachten om het geluid te horen van die 6,5-liter V12-motor die boven de 11.000 tpm komt met het dak verwijderd.”

Adrian Newey, Chief Technical Officer van Red Bull Racing, zei: “Vanaf het allereerste begin van het Aston Martin Valkyrie-project werden we gedreven door veeleisende doelen die veel verder gingen dan elke eerdere wegauto en de Valkyrie Spider brengt datzelfde ethos naar de hypercar met open cockpit. categorie. Wat je ziet is een eenvoudig verwijderbaar dakpaneel, maar de uitdaging om trouw te blijven aan het Valkyrie-concept was allesbehalve. Het handhaven van de aerodynamische prestaties met het dak verwijderd was van het allergrootste belang, evenals het tot een absoluut minimum beperken van onvermijdelijke gewichtstoename en het maximaliseren van het plezier voor de bestuurder.”

Vuelta: Etappe 2 - Sprinten op de zondag

De Vuelta a España is onderweg, Primoz Roglic staat gelijk alweer in de rode leiderstrui. De eerste zondag van de Vuelta kan een mooie rit opleveren, maar daar had de organisatie weinig zin in: we gaan sprinten na een (Spaans) vlakke etappe.

De etappe start nabij een kathedraal in het kleine Caleruega, in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier is beduidend meer te lezen over de historie van dit dorpje en elke kilometer van deze rit. Feit is dat we na een dikke 166 kilometer finishen in Gamonal, een wijk van Burgos.

Rond half twee worden de heren op gang gevlagd, Eurosport is er rond drie uur bij, Sporza zo'n drie kwartier later. De finish staat grofweg tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Vier jongeren (17) opgepakt voor steekpartij in duinen: man (23) zwaar gewond

Bij een steekpartij in de duinen bij Breskens (Zeeland), is vanochtend vroeg een 23-jarige man uit diezelfde plaats ernstig gewond geraakt. Hij is in ‘zorgwekkende toestand’ per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De melding van de steekpartij kwam rond 4.30 uur binnen. De politie is direct een onderzoek gestart, wat ertoe leidde dat kort na het steekincident zes personen zijn aangehouden, twee hiervan mochten snel weer gaan. Twee jongens en twee meisjes (allen 17) zijn aangehouden. Zo meldt het AD.

VS gestart met evacuatie van ambassade in Kabul

De VS lijken te zijn gestart  met het in veiligheid brengen van de diplomaten en het personeel van hun ambassade in Kabul.

Volgens persbureaus landden helikopters op het ambassadegebouw in de Afghaanse hoofdstad; gepantserde off-road voertuigen verlieten het gebied. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat diplomaten zijn begonnen met het vernietigen van gevoelige documenten. De Amerikaanse regering heeft nog niet gereageerd.

De Amerikaanse president Biden stuurde dit weekend 5.000 leden van de strijdkrachten naar Kabul om de evacuatie veilig te stellen. Hij waarschuwde de Taliban de missie niet te belemmeren. Aanvallen op Amerikaanse belangen zouden snel en krachtig worden beantwoord.

Tegelijkertijd verdedigde Biden zijn besluit om het Amerikaanse leger na 20 jaar terug te trekken uit Afghanistan. Hij zei dat hij de vierde Amerikaanse president was die verantwoordelijk was voor de troepenaanwezigheid in Afghanistan, en dat hij deze oorlog niet zou doorgeven aan een vijfde president.

Nationale Indiëherdenking 2021

Het is vandaag precies 76 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië. Nederland herdenkt daarom vandaag de capitulatie van Japan, de slachtoffers van Japanse bezetting en het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Nationale Indiëherdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag en is vanaf 12.05u live te volgen via NPO1, NPO Nieuws, op NOS.nl en in de app.

In tegenstelling tot vorig jaar zal de Nationale Indiëherdenking dit jaar weer plaatsvinden met publiek. Vanwege de coronapandemie is het aantal bezoekers wel beperkt tot 1000 genodigden. De Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 roept het publiek op om vooral thuis te blijven. De herdenking bij het iconische Indisch Monument wordt ook bijgewoond door diverse hoogwaardigheidsbekleders, waaronder minister-president Mark Rutte, staatssecretaris Paul Blokhuis en de kersverse voorzitter van de herdenkingsstichting Thom de Graaf. Ook zal de Indonesische ambassadeur opnieuw acte de présence geven, iets dat binnen Indisch Nederland niet door iedereen wordt gewaardeerd. Het is een publiek geheim dat slachtoffers en nabestaanden grote moeite hebben met de aanwezigheid van de ambassadeur, nu Indonesië haar rol bij de Bersiap blijft ontkennen.

Tijdens de herdenking zullen verder onder andere generaal-majoor der mariniers b.d. Frank van Kappen en de 96-jarige Loek Middel een voordracht houden. Premier Rutte en staatssecretaris Blokhuis zullen namens de Raad van Ministers van het Koninkrijk der Nederlanden de eerste krans leggen. Zij zullen worden gevolgd door mevrouw Nora Valk en luitenant-kolonel b.d. Peter Bergman. Hun kransen zijn bedoeld voor respectievelijk de burger- en militaire slachtoffers. Ook Henk Itzig Heine zal samen met zijn dochter Karen en kleinzoon Rick de drie-generatie-krans leggen. Heine overleefde onder andere het beruchte Goebeng-transport, dat tijdens de Bersiap in een Indonesische hinderlaag reed. Daarbij werden circa 150 Nederlanders, voornamelijk vrouwen en kinderen, meedogenloos afgeslacht.

De Nationale Indiëherdenking vindt ieder jaar plaats op 15 augustus. Het is de dag waarop Japan in 1945 capituleerde, pas nadat de Amerikanen atoombommen gooiden op achtereenvolgens Hiroshima en Nagasaki én de Sovjet-Unie Japan de oorlog verklaarde. Daarmee kwam officieel een einde aan de bezetting van Nederlands-Indië en Tweede Wereldoorlog. In totaal zijn er tijdens de oorlog in Azië, zowel binnen als buiten de jappenkampen, zeker 25.000 (Indische) Nederlanders in gevangenschap om het leven gekomen. (Krijgs)gevangenen werden ingezet als dwangarbeiders, bijvoorbeeld aan de beruchte Dodenspoorwegen, of in (oorlogs)fabrieken en mijnen diep in Japan, maar ook als Troostmeisjes. Hoeveel doden er onder de Buitenkampers zijn gevallen is onduidelijk. Ook het aantal doden onder de inheemse bevolking is onbekend.

Voor veel Nederlanders betekende 15 augustus 1945 geen einde van oorlog, want niet kort daarna brak de Bersiap aan, dat Maleis is voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in voormalig Nederlands-Indië. Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.0 00 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere groepen werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel. Het geweld tegen én de moordpartijen op de burgerbevolking stopten niet na 1946, maar ging door tot eind jaren 40. Medio 1947 was er opnieuw sprake van een explosie van geweld, die ook wel wordt aangeduid als de Tweede Bersiap.

Herdenking einde WWII Nederlands Indië 15-08-2021 (Foto: DJMO)
Herdenking einde WWII Nederlands Indië« 15-08-2021 (Foto: DJMO)

IndyCar-coureur Power domineert op road course Indianapolis

De IndyCar Series reed in mei al op de road course van Indianapolis, gevolgd door de Indy 500, maar zaterdag was het nog eens raak: de tweede race van het seizoen op de road course van de befaamde speedway.

Met Pato O'Ward en Will Power op de voorste startrij werd het groen gezwaaid, Romain Grosjean stond samen met F2-coureur en debutant Christian Lundgaard op de tweede rij en Rinus van Kalmthout vertrok van plek negen. De voorste mannen hielden hun positie bij de start, hoewel Colton Herta voorbij Lundgaard ging, maar Van Kalmthout verloor plekken aan Alexander Rossi en Simon Pagenaud.

Na dertien ronden kwam Van Kalmthout naar binnen voor zijn eerste stop, Power volgde een rondje later en nog iets later kwam ook Grosjean binnen. O'Ward wachtte nog iets langer en kwam net als de rest ruim achter Power de baan weer op. Herta ging ondertussen ook langs O'Ward, die in tegenstelling tot de mannen om hem heen op de harde banden reed - ook Grosjean ging hem niet veel later voorbij.

Terwijl de helft van de race naderde kwam Power - inmiddels goed voor een voorsprong van dik tien seconden - als eerste van de voorste mannen binnen, dit keer dook Grosjean mee. Herta kwam een ronde later, O'Ward wachtte nog iets langer en kwam weer achter diezelfde mannen terecht. Zo behield Power ruimschoots de leiding, voor Herta, Grosjean en de op forse afstand volgende O'Ward en Alex Palou.

De laatste stop naderde met nog een kleine 25 ronden te gaan en Palou ging voorbij O'Ward, die ook Rossi zag passeren. Net als leider Power én Grosjean kwam O'Ward zijn laatste stop maken, waarbij Power tijd verloor: hij kwam opnieuw achter de op een ronde achterstand rijdende James Hinchcliffe terecht. Herta reageerde ook gelijk door te stoppen, net als Rossi, hij kwam bij Grosjean de baan op.

Met achttien ronden te gaan viel er zowaar een caution: kampioenschapsleider Palou blies zijn motor vanaf plek vier op. Power zat zo niet meer vast achter Hinchcliffe, maar was wel zijn voorsprong kwijt: hij reed op kop, nu direct voor Herta, Grosjean, Rossi en O'Ward, wat voor een mogelijk spannende 'sprintrace' zou zorgen.

Bij de herstart ging Grosjean voorbij Herta naar plek twee, terwijl O'Ward en Rossi duelleerden om plek vier. Negen ronden voor het einde was het Van Kalmthout die spinde, als zure kroon op een race waarin weinig lukte - hij kreeg wel wat ongevraagde hulp van achteren van Scott McLaughlin, die de jonge Nederlander de rondte in tikte en zo voor een nieuwe caution zorgde.

De herstart gooide de boel dit keer niet overhoop en Power hield vol tot aan de finishvlag. Grosjean en Herta completeerden de top-3, Van Kalmthout finishte uiteindelijk als 24e.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.