FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 augustus 2021

Het Afghanistan dat je niet kent, een veelzijdig land

"Na twintig jaar is Afghanistan terug bij af. De NAVO-troepen zijn weg, de Taliban nemen het land over en de situatie voor de Afghanen is compleet uitzichtloos. Eigenlijk zoals we het land denken te kennen. Maar Afghanistan is heel veel meer dan dat. Ooit was het zelfs een populaire reisbestemming en een hasj-walhalla voor hippies. In deze video laten we je de vele gezichten van Afghanistan zien en hoe het is geworden wat het nu is", NOS op 3 duikt in dit veelzijdige land.

Uitslag Ajax - NEC

Ajax heeft de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen makkelijk gewonnen. In de Johan Cruijff Arena stond het al na twintig minuten 4-0 en leek een monsterscore in de maak, maar daarna deden de Amsterdammers het rustig aan en zouden ze uiteindelijk met 5-0 winnen.

Ajax begon met overtuiging aan de eerste thuiswedstrijd tegen NEC. Na twintig minuten stond het al 4-0 dankzij goals van Sebastian Haller, Noussair Mazraoui, eigen doelpunt van Bart van Rooij en Dusan Tadic. Vlak voor rust scoorde Tadic nog één keer en stond het bij rust 5-0 in het voordeel voor de Amsterdammers.

Na de rust geloofde Ajax het wel en speelde rustig rond. De thuisploeg, terwijl NEC de schade zoveel mogelijk beperkt probeerde te houden en dat lukte aardig in de tweede helft. Behoudens enkele kansjes van Ajax bleef NEC in de tweede helft makkelijk overeind en bleef het 5-0 in de Johan Cruijff Arena.

AFC Ajax

5 - 0

N.E.C. Nijmegen

 6' Mazraoui
 10' Mazraoui
 15' v.Rooij (eigen doelpunt)
 20' Tadic
 39' Tadic
   
 
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: -
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
Mazraoui
Timber
Martínez (Rensch/58)
Blind
Álvarez (Jensen/76)
Klaassen (Labyad/76)
Gravenberch
Berghuis
Haller
Tadic (Neres/58)
  Branderhorst
v.Rooij
Márquez
Odenthal
El Karouani
Schöne (Vet/80)
Bruijn (Akman/66)
Proper
Okita (Bronkhorst/79)
Duelund
M.Mattsson (Barreto/25)

Uitslag Fortuna Sittard - FC Twente

Fortuna Sittard is goed begonnen aan het seizoen. Het versloeg in eigen huis FC Twente met 2-1.

Beide ploegen zorgden voor een leuke wedstrijd en zochten de aanval. In de eerste helft waren beide dicht bij een doelpunt maar uiteindelijk was het FC Twente wat via hun nieuwe spits Van Wolfswinkel op voorsprong kwam.

In de tweede helft was het Fortuna dat via een counter op gelijke hoogte kwam, Seuntjes zorgde voor de gelijkmaker. Daarna gingen ze allebei op jacht naar de zege maar lang leek het op een gelijkspel uit te draaien maar uiteindelijk was het toch Fortuna dat via Lake de overwinning binnen sleepte.

Fortuna Sittard

2 - 1

FC Twente

 61' Seuntjens
 81' Lake
   36' v.Wolfswinkel
 
 Gele kaart: Seuntjens, D.Duarte, (Fortuna Sittard), v.Wolfswinkel, Menig, (FC Twente)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 6.300
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Rota
Angha
Janssen
Cox (D.Duarte/42)
Tekie
Seuntjens
Ferati
Hansson
Musaba (Lake/ 60)
Baghdadi (Verlinden/90 3)
  Unnerstall
Troupée
Pröpper
Oosterwolde (Ugalde/83)
Smal (Hilgers/ 54)
Ilic
Zerrouki (Sadílek/67)
Bosch
Limnios (Vlap/67)
v.Wolfswinkel
Menig

Zware aardbeving treft Haïti

Haïti is deze ochtend omstreeks 08.30 uur lokale tijd opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7,2. Dat meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS. Daarbij zijn volgens de lokale burgerbescherming zeker 227 doden gevallen. De schade in het zuiden van het land is groot. Meer hierover bij het AD.

Pijnlijk : Anne Frank verschijnt in eerbetoon Everton aan overleden supporters

De Britse voetbalclub Everton heeft een pijnlijke fout gemaakt in een video ter nagedachtenis aan overleden supporters in coronatijd. Halverwege het filmpje, op 1.50 verschijnt plots een foto van Anne Frank. Zo meldt de Gelderlander.

"We hebben veel te veel Evertonians verloren tijdens de pandemie. We wensen dat ze hier vandaag bij ons konden zijn’’, schrijft de voetbalclub in bij het filmpje in een Tweet. Everton heeft nog niet gereageerd op deze pijnlijke blunder.

Update 7.00 uur: Inmiddels heeft Everton het filmpje verwijderd.

Geen Europese beachvolleybaltitel voor Stam en Schoon; Brouwer/Meeuwsen naar halve finale

Beachvolleybalsters Katja Stam en Raïsa Schoon hebben hun finaleplaats bij het EK in Wenen niet kunnen bekronen met de titel. Het Nederlandse duo was in de eindstrijd een maatje te klein voor Nina Betschart en Tanja Hüberli uit Zwitserland.

De 22-jarige Stam en de drie jaar jongere Schoon, als vijftiende geplaatst, gingen in twee sets ten onder tegen het als derde gerangschikte koppel. Het werd 21-15 en 21-11. Op 9-9 in de eerste set kreeg Stam een bal verkeerd op haar vinger. Ze speelde de rest van de wedstrijd met een brace. Sindsdien werd zij steeds gezocht en daar had het team geen antwoord meer op.

Eerder op de dag had het Nederlands duo in de halve eindstrijd nog knap gewonnen van Tina Graudina en Anastasija Kravcenoka uit Letland (21-15, 15-22, 15-11), die als vierde geplaatst waren en in 2019 nog Europees kampioen worden.

Bij de mannen zijn nog twee Nederlandse koppels actief op het EK. Stefan Boermans en Yorick de Groot bereikten de halve finales door de als tweede geplaatste Tsjechen Ondrej Perusic en David Schweiner in drie sets (21-16, 16-21 en 15-10) te verslaan. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen staan nu in het zand te spelen tegen het Duitse duo Nils Ehlers en Lukas Pfretzschner.

Update 21.40 uur

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben de halve finale bereikt van het EK in Wenen. Het als 12e geplaatste Nederlandse duo versloeg het Duitse duo Nils Ehlers en Simon Pfretzschner, (21-19, 13-21 en 15-11). Ze spelen in de halve finales tegen de winnaars van het duel tussen de Russen Konstantin Semenov en Ilya Leshukov en de Noorse olympisch kampioenen Anders Mol en Christian Sørum.

Stefan Boermans en Yorick de Groot spelen in de halve finales zondag tegen de Polen Bartosz Losiak en Piotr Kantor.


Roglic maakt favorietenrol waar en is eerste leider in Vuelta

Primoz Roglic heeft de eerste slag in de Ronde van Spanje. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma was in de openingsetappe van de Vuelta a España duidelijk de snelste over 7,1 kilometer. De olympisch kampioen was zes seconden sneller dan de Bask Alex Aranburu. Roglic is ook de eerste leider.

De Ronde van Spanje ging van start met een openingstijdrit van 7,1 kilometer door Burgos. Onderweg lag een klimmetje, gevolgd door een technische afdaling. Aranburu klokte niet de toptijd op het korte klimmetje, maar de Bask van Astana maakte vooral het verschil in de afdaling en de vlakke kilometers.

Aranburu ging lang aan de leiding, maar voor de zege kwam de Bask toch net wat te kort. Roglic als laatste gestart was zes seconden sneller dan Aranburu en mag morgen starten in de Rode leiderstrui.

Uitslag Heracles Almelo - PSV

PSV is het nieuwe voetbalseizoen met winst begonnen. De Brabanders waren in Almelo met 2-0 te sterk voor Heracles.

De Eindhovenaren begonnen de wedstrijd zonder onder anderen Zahavi,Gakpo en Götze in de basis met het oog op het CL-duel tegen Benfica. In het begin was dat nog wat onwennig, maar Heracles kon daar niet van profiteren. Naarmate de wedstrijd volgde, ging PSV steeds beterder spelen. Na een snelle counter via Bruma kwamen ze op voorsprong.

In de tweede helft was PSV ook de betere ploeg. Na een uur spelen maakte Madueke uit de draai de 0-2. PSV kwam vervolgens niet meer in de problemen.

Heracles Almelo

0 - 2

PSV

     40' Bruma
 64' Madueke
 
 Gele kaart: Fadiga, Quagliata, (Heracles Almelo), Mauro Júnior, Ramalho, (PSV)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.053
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Bucker
Fadiga
Schoofs
Knoester
Quagliata
Kiomourtzoglou
Vloet
De La Torre (Ibrahimoglu/57)
Laursen (Lunding/46)
Bakis (Burgzorg/ 57)
Basacikoglu (Amissi/57)
  Mvogo
Teze
Ramalho
Obispo (Viergever/85)
Mwene
Sangaré
Mauro Júnior (Götze/46)
Pröpper
Madueke (Gakpo/65)
Vertessen (Zahavi/ 59)
Bruma (Thomas/85)

FOK! Wat een weer: lui achterover op de bank

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Pom pom pom!

Eigenlijk heb ik gisteren alles al een beetje verteld. En vandaag zijn de wijzigingen voor de komende dagen erg gering. Dus ik ga zo maar weer eens lekker lui op de bank zitten met een genoegelijk pilsje.  

Vandaag is het uiteindelijk op veel plaatsen een stuk zonniger geworden dan ik gisteren verwacht had. Dat is alleen maar een mooie bonus. In het noorden was het echter een heel stuk minder. Daar overheerste de bewolking en viel er zelfs een beetje motregen. Bij dit alles liep het kwik op tot gemiddeld gezien zo'n 22 graden.

Vannacht kunnen we rustig gaan slapen, want de atmosfeer komt helemaal tot stilstand.

Ook morgen hoeven we niet op het puntje van onze stoel te gaan zitten, want het wordt een vergelijkbare dag als vandaag. Alleen de temperaturen liggen wat hoger. In het zuiden zou het zowaar 27 graden kunnen worden. In de rest van het land moeten we het doen met 22 tot 25 graden. De wind neemt wel wat toe en kan in de loop van de middag vrij krachtig worden. Tegen of in de avond zou er in het (noord)oosten een kleine bui kunnen vallen.

In Europa is het gloeiend heet in het westelijke deel van de Middellandse Zee. In de binnenlanden van Spanje waren temperaturen van boven de 45 graden heel gewoon. In Griekenland en Turkije is het ook nog steeds zonnig en kurkdroog, maar 'iets koeler' met waarden rond de 36 graden.

Onweersbuien waren er vrij weinig vandaag. Slechts enkele exemplaren in het oosten van Europa. Toch kunnen er nog wel een paar ontstaan in de Alpen. Op de Britse Eilanden was het somber weer met bewolking en af en toe regen. Dit spul trekt morgen naar Scandinavie, waar het ook vandaag wisselvallig was met buien. 

Fijne zondag!

Qltel geniet van zijn vakantie. (Foto: qltel)
Een schitterend uitzicht. Ook in Duitsland was het prachtig weer, alleen een pak warmer. (Foto:qltel)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Uitslag RKC Waalwijk - AZ

AZ is met een nederlaag aan het nieuwe seizoen begonnen. De Alkmaarders, die een aantal belangrijke spelers zag vertrekken, verloren bij RKC Waalwijk met 1-0.

De eerste serieuze kans was voor de bezoekers. Gudmundsson kwam echter net te kort. Even daarna scoorde Zakaria Aboukhlal voor AZ, maar de treffer werd vanwege buitenspel afgekeurd. Niet lang daarna werd er weer een goal van de Alkmaarders afgekeurd. Joel Pereira, de keeper van RKC, kwam buiten zijn doelgebied en mocht de bal dus niet met de handen aanraken. Dani de Wit kon de bal zo het lege doel inschuiven, maar hij stond buitenspel.

AZ voerde de druk op, maar de ploeg miste aanvallend gezien scherpte. Zo werd een afstandsschot van Reijnders gekraakt, en Clasie kwam uit een strafschop ook niet tot scoren. De thuisploeg kwam er een paar keer gevaarlijk uit, zo kon Iliass Bel Hassani uithalen, zijn schot werd echter gekraakt. Richard van der Venne kon RKC op voorsprong koppen, maar hij kreeg de bal niet goed op het voorhoofd. Op slag van rust kwam RKC wel op voorsprong. Michiel Kramer schoot van dichtbij raak na aangeven van Gaari.

Na zo'n vijf minuten in de tweede helft wilde RKC een strafschop na hands van Oosting. Arbiter Kooij vond echter dat de verdediger er niets aan kon doen dat de bal tegen zijn arm kwam en liet doorspelen. Even daarna een grote kans op de gelijkmaker na een misser in de verdediging van RKC. Aboukhlal had echter te veel tijd nodig om te controleren en uit te halen. Doelman Pereira kon daardoor redden door uit te komen. AZ begon weer meer druk op te voeren.

Pavlidis was bij AZ inmiddels ingevallen en door hem kwam er meer dreiging. De Griek kreeg twee keer achter elkaar kansen. Ook in het vervolg probeerde AZ er alles aan te doen om in elk geval met een punt naar huis terug te keren, maar de Waalwijkers wisten stand te houden.

RKC Waalwijk

1 - 0

AZ

 45' Kramer    
 
 Gele kaart: , Gudmundsson, (AZ)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
J.Pereira
Gaari
Meulensteen
Touba
Lutonda (Adewoye/70)
Azhil
v.d.Venne (El Bouchataoui/76)
Büttner
Bel Hassani (Odgaard/60)
Kramer (Stokkers/76)
Bakari
  Verhulst
Sugawara
Letschert
Martins Indi
Oosting
Reijnders (T.Koopmeiners/60)
De Wit
Clasie (Midtsjö/74)
Aboukhlal (Evjen/73)
Gudmundsson (Poku/80)
Karlsson (Pavlidis/60)

Gratis maandverband en tampons op de VU; "Menstrueren, daar kies je niet voor"

Stel je bent ongesteld, maar je hebt geen geld voor tampons of maandverband. Uit onderzoek van stichting De Bovengrondse blijkt dat 1 op de 10 vrouwen hier soms last van heeft. Daarom hebben studenten van de VU Amsterdam een even simpele als doeltreffende oplossing bedacht: een menstruatiekastje. Rosalie Schilder van Wij Zijn Amsterdam gaat bij de studenten langs om te bekijken hoe dat in zijn werk gaat. Zo meldt AT5.

"Menstrueren, daar kies je niet voor", vertelt voorzitter van studentenvakbond SRVU Pieter van Rossum. "Maandverband is gewoon een primaire levensbehoefte voor heel veel mensen. Als je daar geen geld voor hebt, zit je enorm in de shit."

Daarom besloten de studenten tijdens een vergadering om iets aan dit probleem te doen. Ze hebben een rood kastje neergezet op de VU, dat ze vullen met gratis maandverband en tampons. Zo kan iedereen die geen menstruatieproducten kan betalen ze gewoon uit het kastje pakken.

Nicole Römer van Neighborhood Feminists bevestigt dat menstruatie-armoede in Nederland een serieus probleem is. "In 2019 is uit onderzoek gebleken dat 1 op de 10 mensen die menstrueert wel eens niet genoeg geld heeft om menstruatieproducten te kopen. Mensen gaan er vanuit dat dit probleem zo ver van huis is en dat het voor universitaire studenten sowieso geen probleem zou zijn. Ik vind het heel goed dat studenten van de VU nu gestart zijn met dit kastje. Dat is goed nieuws."

Er wordt veel gebruik gemaakt van het menstruatiekastje op de VU en de SRVU krijgt positieve reacties. "We kregen laatst een DM van een vrouw die nog bij haar ouders woonde. Ze vertelde dat ze het thuis financieel zwaar had en dat dit kastje ervoor zorgde dat ze zich minder zorgen hoefde te maken over haar levensvoorzieningen", vertelt Van Rossum. "Dat geeft ons een gevoel dat je de wereld net iets beter hebt gemaakt en dat is heel mooi."

"Ik vind eigenlijk dat iedereen gratis maandverband of tampons van de overheid moet krijgen. We kiezen er niet voor om ongesteld te worden en het is echt nodig", vertelt een jonge studente aan Rosalie. Veel jonge vrouwen zijn enthousiast over het menstruatiekastje. "Ik zou veel meer van dit soort kastjes willen zien", vertelt een andere studente. Daar is Van Rossum het roerend mee eens: "Uiteindelijk hoop ik dat op iedere wc straks maandverband ligt, net zoals wc papier."

COVID-19: 2.349 positief getesten en 6 doden, totaal 1.899.647 en 17.906

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.349 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.899.647 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 80 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 454 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 13 patiënten opgenomen, er liggen nu 198 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 6 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.906 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Stam en Schoon verrassend naar finale EK beachvolleybal; Boermans/De Groot naar halve finales

Beachvolleybalsters Katja Stam en Raïsa Schoon staan in de finale van het Europees kampioenschap in Wenen. Stam en Schoon, als vijftiende geplaatst, wonnen in een spannende driesetter van het als vierde geplaatste Letse tweetal Anastasia Kravcenoka en Tina Graudina. Het werd

Tegen het Letse duo, dat in 2019 Europees kampioen werd, lieten Stam en Schoon in de eerste set meteen hun klasse zien. Het tweetal Kravcenoka-Graudina was dit toernooi nog ongeslagen. De eerste set ging overtuigend met 21-15 naar het Nederlandse koppel. In de tweede set liep het een stukje moeizamer en ging het Letse duo beter spelen. Kravcenoka-Graudina nam meteen het initiatief en Stam en Schoon liepen eigenlijk de hele set achter de feiten aan. Ze toonden veerkracht, maar uiteindelijk won het Letse duo de tweede set met 15-21.

Een beslissende derde set was nodig. Stam en Schoon begonnen goed en kwamen op een 8-4 voorsprong, maar zagen de Letse vrouwen weer langszij komen tot 9-9. Het werd uiteindelijk 13-11. Schoon zorgde er daarna met een ace voor dat Nederland drie matchpoints kreeg. Dankzij een block van Stam werd het eerste matchpoint direct verzilverd.

"Ik kan het niet geloven", reageerde Stam direct na de wedstrijd. Met een grote glimlach op het gezicht verliet het Nederlands duo het veld en kon het kijken naar de andere halve finale tussen het Duitse duo Borger-Süde en de Zwitserse vrouwen Betschart-Hüberli. Het Zwitserse koppel bleek na drie sets uiteindelijk de sterkste. De finale wordt om 17:45 uur gespeeld. 

Bij de mannen komen later vandaag nog twee Nederlandse duo's in actie. Stefan Boermans en Yorick de Groot traden aan tegen Ondrej Perusic en David Schweiner uit Tsjechië. Er werd met 2-1 gewonnen. De setstanden waren 21-16, 16-21 en 15-10. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen spelen om 20 uur hun kwartfinalepartij tegen de Duitsers Nils Ehlers en Lukas Pfretzschner. De halve finales en finale bij de heren staan zondag op het programma. 

De Vries ondanks uitvalbeurt stap dichter bij Formule E-titel

Nyck de Vries is een stap dichter bij de titel in de Formule E gekomen. De Nederlandse Mercedes-coureur haalde op het voormalig vliegveld Tempelhof in Berlijn de finish niet, maar zijn naaste concurrenten grepen ook naast topklasseringen en dus bleef de Nederlander aan de leiding staan in de titelstrijd.

De race begon met Jean-Eric Vergne op pole en Techeetah-teamgenoot Antonio Felix da Costa naast hem, gevolgd door Lucas di Grassi, het Venturi-duo Edoardo Mortara en Norman Nato en Sebastien Buemi. De nummers één en twee in de titelstrijd, de Nederlanders Nyck de Vries en Robin Frijns, vertrokken van een niet bepaald veelbelovende 19e en 23e plek.

De top-5 behield de posities bij de start, Mitch Evans ging voorbij Buemi naar de zesde plek en De Vries én Frijns wonnen twee posities. Na een klein kwartier kwam Sam Bird stil te vallen, waardoor de safety car de baan betrad. De Vries en Frijns waren ondertussen opgerukt naar de vijftiende en zestiende plek, Vergne en Da Costa reden gewoon nog vooraan.

Halverwege de race ging Da Costa voorbij aan teamgenoot Vergne, die kort daarop ook gepasseerd werd door Di Grassi en diens met Attack Mode naar voren komende teamgenoot René Rast. De twee Audi's waren bijzonder lekker bezig, want in no-time namen ze ook Da Costa te grazen, terwijl Di Grassi zelfs nog een Attack Mode te gaan had - net als Da Costa.

De Vries kwam ondertussen met een technisch probleem de pitstraat in, terwijl Di Grassi zijn laatste Attack Mode pakte en samen met Rast werd ingehaald door Venturi-duo Mortara en Nato. Met twaalf minuten te gaan waren Mortara en Nato door hun Attack Mode heen, Di Grassi had nog een paar minuten te gaan en gebruikte dat om aan te vallen, als eerste - met succes - op Nato.

Di Grassi zette één aanval in op Mortara en pakte gelijk de leiding, waarmee de race zo ongeveer beslist leek - perfect voor De Vries, want Mortara moest winnen om de Nederlander van plek één te stoten. Acht minuten voor het einde had iedereen voorin de laatste Attack Mode gehad: Di Grassi reed op kop, voor Mortara, Evans, Nato, Jake Dennis, Vergne en Da Costa.

Mortara trok in de slotronden alles uit de kast, maar Di Grassi hield vol en pakte de overwinning. Evans eindigde als derde door het duel met Nato te winnen, Frijns finishte als vijftiende. Zondag wordt het seizoen afgesloten met een tweede race op Tempelhof, waar De Vries om te beginnen vooral Mortara, Dennis, Evans, Frijns en Di Grassi in de gaten moet houden.

Het nutteloze feitje van de dag: Grensgeval met goede buren

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We hebben al diverse bijzondere grensgevallen besproken in deze rubriek zoals bijvoorbeeld het dorp in drie provincies en vandaag gaan we hebben over een staaltje van goed buurmanschap. Want wist je dat je op de grens van Nederland en Duitsland het gehucht Grafwegen kan vinden? Een deel van buurtschap ligt in Nederland in de gemeente Berg en Dal en de Duitse 'buren' van Grafwegen wonen in de gemeente Kranenburg. Het Duitse Grafwegen ligt zo geïsoleerd van andere Duitse plaatsen dankzij het uitgestrekte Reichswald dat de woningen in Grafwegen zijn aangesloten op het Nederlandse aardgasnet, waternet en riolering. Goed buurmanschap noemt men dat.

Grafwegen en Grafwegen (Bron: Google Maps)
Grafwegen en Grafwegen (Bron: Google Maps)

Afghanistan: President Ghani roept op tot verzet tegen de Taliban

De Taliban rukken steeds verder op in Afghanistan en bevinden zich nu op circa 50 kilometer van Kabul. President Ashraf Ghani riep de bevolking op om het verzet tegen de islamitische militie niet op te geven. In een televisietoespraak kondigde hij een "remobilisatie" van de strijdkrachten aan.

Ghani zei dat dit topprioriteit is. Daarnaast vertelde de President dat er momenteel besprekingen aan de gang zijn met politieke leiders en internationale partners over een politieke oplossing om "vrede en stabiliteit" in het land veilig te stellen. 

Vanwege de opmars van de islamitische Taliban-milities in Afghanistan proberen momenteel verschillende landen, om ambassadepersoneel en lokaal personeel Afghanistan uit te krijgen. Om dit veilig te stellen, wil de VS morgen, indien mogelijk, 3.000 soldaten naar Kabul verplaatsen. De eerste zijn al ter plaatse. 

Voormalig Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken: 'De mensen zitten in de val'
De voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Afghanistan, Spanta, bekritiseerde het terugtrekken van internationale troepen dat in april van start ging. Alles gebeurde heel plotseling en de mensen in Afghanistan werden voor een voldongen feit gesteld, zei Spanta. De mensen zitten nu klem. De oud-minister voegde eraan toe dat hij nu twijfelde of democratisering met hulp van het buitenland wel mogelijk is zonder voldoende rekening te houden met wat er in een land gaande is. Zo hadden de oorzaken van terrorisme intensiever moeten worden aangepakt, benadrukte Spanta.

De NAVO hield gisteren een spoedvergadering om de huidige situatie in Afghanistan te bespreken. Na afloop zei secretaris-generaal Stoltenberg dat de Taliban moet begrijpen dat de internationale gemeenschap hen niet zal erkennen als ze het land met geweld innemen. Stoltenberg zei dat ze nog steeds vastbesloten waren om een politieke oplossing voor het conflict te vinden en dat ze de diplomatieke aanwezigheid van de NAVO in Kabul wilden behouden.

VS-expert: Afghanistan kan een binnenlandse catastrofe worden voor Biden
Voor de Amerikaanse president Biden zouden de gebeurtenissen volgens de Amerikaanse expert Marco Overhaus kunnen uitgroeien tot - om te citeren - een "binnenlandse politieke catastrofe". Het is denkbaar dat Biden verantwoordelijk wordt gehouden voor het mogelijk in gevaar brangen van het ambassadepersoneel, maar ook voor de verslechterende humanitaire situatie in Afghanistan, zei de onderzoeker van de Science and Politics Foundation.

Zeeuws Archief: historische Zeeuwse beelden zijn nu thuis te bekijken

Het is geweldig materiaal, dat iedereen nu vanuit huis kan bekijken. Het Zeeuws Archief heeft honderden films en filmfragmenten uit zijn collectie online gezet. Die geven een uniek beeld van het leven in Zeeland in de twintigste eeuw: een goudmijn voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de provincie. Lees verder bij PZC.

Bekijk alle films op zeeuwsarchief.nl.

Meer toezicht nodig op commerciële C19-testaanbieders, zoals geen DNA opslaan

Het kabinet zou scherper moeten toezien op hoe commerciële testaanbieders met data van hun klanten omgaan, adviseert een commissie aangesteld door het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de commissie bewaren sommige aanbieders negatieve testuitslagen langer dan vier weken en dat is niet toegestaan.

Ook zou er scherper gecontroleerd moeten worden dat aanbieders geen DNA, weefsel of andere stoffen als "bijvangst” opslaan. ”Dergelijke praktijken ondermijnen het - reeds fragiele - draagvlak voor testen in het kader van de bestrijding van Covid-19.” Het risico hierop bestaat volgens de commissie vanwege de "wildgroei” aan testaanbieders. Lees verder bij het DvhN.

Elektrische auto brandt uit in Groningen, vrouw had net haar kindje in zitje gezet

Op de Coendersweg in Groningen is zaterdagochtend een elektrische auto uitgebrand. De eigenaresse zou net vertrekken en had haar kind al in de auto gezet toen de auto begon te roken. Zo meldt het DvhN.

Ze heeft haar kind snel weer uit de auto gehaald en is weggelopen.

Een auto die dichtbij stond raakte ook zwaar beschadigd. De uitgebrande auto was een een VW ID 3.

Fysiek onderwijs open, andere coronamaatregelen verlengd

Deze week is de 22 miljoenste prik gezet. De vaccinatiegraad in Nederland is inmiddels hoog en neemt nog elke dag toe. Toch is een verdere stijging nodig. Er is nog steeds een groep van naar schatting 1,8 miljoen mensen die nog geen immuniteit heeft opgebouwd: niet door vaccinatie en niet door infectie. De 4e besmettingsgolf is gelukkig snel gekeerd. En het aantal ziekenhuis- en IC-opnames loopt naar verwachting niet verder op. Dit laat het belang van vaccineren zien. Echter, het gunstige beeld nu is nog geen garantie voor weinig besmettingen in de herfst en winter.

Daarom heeft het kabinet besloten om behoedzaam en stap voor stap de 1,5 meter afstand los te laten. Vanaf 30 augustus geldt de 1,5 meter afstand niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. Op 17 september besluit het kabinet of het verantwoord is om de volgende stap te zetten.

30 augustus: geen 1,5 meter afstand meer in het mbo en hoger onderwijs
Studenten kunnen in het nieuwe studiejaar weer fysiek les volgen op mbo-scholen, hogescholen en universiteiten. De 1,5 meter geldt dan niet meer. Wel zijn er nog een aantal extra randvoorwaarden om het fysieke onderwijs verantwoord te laten plaatsvinden. Zoals een maximale groepsgrootte van 75 personen en het gebruik van mondkapjes buiten de les- of collegezalen. Ook blijft het dringende advies om preventief zelftesten te gebruiken in stand.

Het belang voor studenten om fysiek onderwijs te volgen is groot. Door de 1,5 meter los te laten in het mbo, hbo en op universiteiten kunnen zij het nieuwe studiejaar goed beginnen.

Overige coronamaatregelen verlengd
Alle overige maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. In de horeca blijft een vaste zitplaats verplicht en de sluitingstijd blijft middernacht. Entertainment en beeldschermen mogen nog niet. Nachtclubs en discotheken blijven gesloten. Ook de coronamaatregelen voor evenementen worden verlengd. De uitbreiding van de Garantieregeling Evenementen en de aanvullende tegemoetkoming voor evenementen wordt daarom verlengd tot en met 19 september. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken en om reizen in de spits te mijden blijft staan.

Gratis testen voor reizen wordt verlengd tot 1 oktober. Dit betekent dat mensen die op reis gaan ook in de maand september een gratis reistest kunnen laten afnemen. Een afspraak voor een gratis test maak je via het online afsprakenportaal testenvoorjereis.nl.

20 september: nergens meer 1,5 meter afstand
Het kabinet neemt zich voor om vanaf 20 september de 1,5 meter afstand ook in de rest van de samenleving los te laten. Hiermee vervallen dan ook de meeste andere maatregelen. Nachtclubs en discotheken blijven in deze stap ook nog gesloten.

Vanaf 20 september moet er in de horeca, bij evenementen (zoals festivals en publiek bij sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) gewerkt worden met coronatoegangsbewijzen bij meer dan 75 personen. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Op een nog nader te bepalen datum zal het testen voor een coronatoegangsbewijs niet meer gratis zijn, maar zal er om een eigen bijdrage worden gevraagd.

Om dit besluit te kunnen nemen en deze beoogde stap in september daadwerkelijk te zetten, vraagt het kabinet advies aan het OMT. De vaccinatiegraad en het verloop van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames zijn daarbij van doorslaggevend belang.

Het streven is om het coronatoegangsbewijs (voor gebruik in Nederland) en de overige beperkingen te laten vervallen per 1 november.

Zonder afspraak vaccineren
Het kabinet doet er alles aan om het halen van een prik zo eenvoudig mogelijk te maken. Als je nog geen afspraak hebt gemaakt, dan kun je je op een aantal GGD vaccinatielocaties zonder afspraak laten vaccineren tegen het coronavirus. Op Prikkenzonderafspraak.nl kun je zien waar je bij jou in de buurt direct je eerste prik kunt krijgen.

Basisregels blijven
De basisregels blijven onverminderd van belang, ook als je al gevaccineerd bent. 1,5 meter afstand houden (tot het besluit om dit los te laten daadwerkelijk is genomen), handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes.

Een hoge vaccinatiegraad betekent niet dat het coronavirus helemaal weg is. Het virus blijft circuleren, ook in Nederland. Er kunnen nieuwe varianten komen. Het blijft dan ook belangrijk dat iedereen zich bij klachten laat testen, ook als je al gevaccineerd bent. Zo houden we zicht op het virus en zijn nieuwe oplevingen op tijd in beeld.

Canada wil 20.000 kwetsbare Afghanen opnemen

Canada wil meer dan 20.000 kwetsbare Afghanen, onder wie vrouwelijke leiders, mensenrechtenactivisten en journalisten, op nemen. Dat heeft minister van Immigratie Marco Mendicino vrijdag gezegd. Het doel is hen te beschermen tegen represailles van de Taliban. Het gaat om zowel mensen die Afghanistan willen verlaten als mensen die al in de buurlanden zijn. Zo meldt de Gelderlander.

Het plan komt bovenop een eerder initiatief om duizenden Afghanen die voor de Canadese regering werkten te verwelkomen, zoals tolken, ambassademedewerkers en hun families, vertelde Mendicino op een persconferentie.

"Naar mate de Taliban steeds meer delen van Afghanistan overneemt, worden de levens van steeds meer Afghanen in toenemende mate bedreigd", zei hij. Een tijdschema voor uitvoering van het plan gaf hij niet.

Vuelta: Etappe 1 - Zeven kilometer rammen

De Vuelta a España gaat alweer van start, de derde en laatste grote ronde van het jaar. We starten in Burgos en niet zomaar in Burgos, maar in een kathedraal, waar een ruim zeven kilometer lange tijdrit het beginpunt heeft liggen.

Ook voor de Vuelta worden de etappes weer uitgebreid voorbeschouwd door Rellende_Rotscholier op het FOK!forum, dus daar verwijzen we weer vrolijk naar door: etappe één is hier te vinden en gedurende de zaterdag uiteraard ook daar te volgen.

We beginnen dus met een korte tijdrit, waar vanaf de start in de kathedraal eerst zo'n 2,5 kilometer geklommen moet worden. Daarna volgt een korte afdaling om vervolgens koers te zetten richting...de kathedraal, waar ook de finish ligt, maar wel aan de buitenkant.

Om 17.44 uur vertrekt Pelayo Sanchez Mayo als eerste renner in het bloedhete Burgos, iets meer dan drie uur later is titelverdediger Primoz Roglic degene die de dag af komt sluiten. De volledige startlijst is hier te vinden.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

VS: Jonge moeder (21) doodgeschoten door haar kleuter tijden Zoom-vergadering

Een Amerikaanse vrouw is achter haar computer door het hoofd geschoten nadat een van haar kinderen een geladen vuurwapen in handen had gekregen. De 21-jarige Shamaya Lynn overleefde het drama niet ondanks de hulp van het toegesnelde ambulancepersoneel. De vader van het gezin hangt mogelijk een straf boven het hoofd voor het onbeheerd achterlaten van een vuurwapen. Meer hierover bij de Stentor.

Lynn zat woensdag via Zoom te vergaderen met haar collega's, tijdens het gesprek kwam een van haar twee kinderen de ruimte binnengelopen. Ineens klonk er een luide knal en viel Lynn achterover. Haar collega’s zagen alles gebeuren via Zoom en belden direct hevig geschrokken het alarmnummer. 

Volgens de politie liep de kleuter in de woning rond met een geladen vuurwapen en zou het kind per ongeluk zijn eigen moeder hebben beschoten.  

Festivalbranche kondigt protestmars aan: 'Belofte is officieel gebroken'

Festivalorganisatoren, personeelsleden en artiesten willen op 21 augustus op meerdere locaties een protestmars organiseren. Dat hebben ze vrijdagavond in een email aan festivalbezoekers laten weten.

De mars heet Unmute Us en de festivalorganisatoren hebben ook een website gemaakt. "Tijdens de recente persconferenties kregen festivals wederom geen groen licht, ondanks de belofte dat deze weer konden plaatsvinden wanneer iedereen die dat wil is gevaccineerd. Dat moment is nu, maar de belofte is officieel gebroken."

Niet de mond snoeren
De protestmars moet een duidelijk signaal richting Den Haag afgeven. "Zo kan het niet langer, we laten ons niet de mond snoeren. De sector vraagt om een duidelijk toekomstplan, met meetbare afspraken, maar ook om erkenning voor de emotionele gesteldheid van de vele bezoekers en makers die zich niet gehoord voelen. We willen elkaar weer kunnen ontmoeten, weer kunnen lachen en dansen. Bovenal willen we weer vooruit kunnen kijken."

De oproep is ondertekend door ruim 300 organisaties, waaronder de organisatoren van de festivals 'Amsterdam Open Air', 'Valhalla' en 'Strafwerk'.

Zitplaatsen
Vanavond werd tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge bekend dat de huidige regels voor festivals, maximaal 750 bezoekers en alleen zitplaatsen, tot zeker 20 september blijven.

Ook werd duidelijk dat clubs tot 1 november dicht moeten blijven. Clubeigenaren starten daarom een kort geding tegen de overheid.

Bayern München begint slecht aan Bundesliga met gelijkspel tegen Borussia Mönchengladbach

Een valse start van het nieuwe seizoen voor Bayern München. De Duitse landskampioen bleef op bezoek bij Borussia Mönchengladbach verrassend steken op een gelijkspel: 1-1. 

In Duitsland kreeg de valse start van Bayern al na tien minuten spelen gestalte. Alassane Pléa dook na een counter vrij op voor Manuel Neuer en de Franse spits van Borussia Mönchengladbach faalde niet oog in oog met de doelman van 'Der Rekordmeister': 1-0. Nog voor rust kwam De Rekordmeister op gelijke hoogte. Robert Lewandowski volleerde raak uit een hoekschop van Joshua Kimmich.

In de slotfase was Borussia Mönchengladbach nog dicht bij de 2-1, maar Lars Stindl zag zijn afstandsschot op gekeerd worden door Neuer. Mönchengladbach claimde tevergeefs nog twee penalty's bij de videoscheidsrechter. 

De remise is een tegenvaller voor trainer Julian Nagelsmann, die bezig is aan zijn eerste seizoen als trainer van Bayern München. De pas 34-jarige coach werd deze zomer voor een afkoopsom van liefst 25 miljoen euro overgenomen van RB Leipzig. Hij volgde Hans-Dieter Flick op, die bondscoach van Duitsland werd.

Brentford FC opent Premier League-seizoen met klinkende zege op Arsenal

Brentford FC heeft vrijdagavond in de openingswedstrijd van het Premier League-seizoen meteen voor een stunt gezorgd. De promovendus won thuis met 2-0 van Arsenal. 

Brentford keerde na 74 jaar terug op het hoogste Engelse niveau en stond in de eerste wedstrijd meteen voor een zware klus, want dertienvoudig landskampioen Arsenal kwam op bezoek. De promovendus liet zien waarom Arsenal geen ploeg is om van onder de indruk te zijn. Een schot van Bryan Mbeumo spatte nog uiteen op de paal, waarna Sergi Canós de score halverwege de eerste helft wel opende met een schot in de linkerhoek.

Arsenal had alle tijd om de achterstand weg te werken, maar slaagde er nauwelijks in om grote kansen te creëren. Brentford had nog wel een paar kansen. Het een kwartier voor tijd 2-0: Christian Nørgaard kopte raak na een verre inworp van Mads Berg. The Gunners gingen nog op jacht naar de aansluitingstreffer, maar wisten de spanning niet meer terug te brengen.

Bij Arsenal viel Bukayo Saka na een uur spelen in. De Engelse EK-ganger, die in de finale tegen Italië de beslissende penalty miste en daarna op sociale media racistisch bejegend werd, kreeg van de supporters van Brentford een groots onthaal.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.