FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 augustus 2021

Random Pics van de Dag #390

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nederlandse moslimpartij erkent Taliban als nieuwe leiders Afghanistan

Moslimpartij Partij van de Eenheid heeft een bijzondere primeur in Nederland. Terwijl mensen in Kabul nog massaal proberen te vluchten heeft de partij bij monde van partijleider en oud-PVV'er Arnoud van Doorn de Taliban als nieuwe regering van Afghanistan erkend.

"De Islamitische Eenheidspartij in Nederland erkent formeel de nieuwe (interim) regering van het Islamitische Afghaanse Emiraat en wenst het land en zijn inwoners een veilige, welvarende en stabiele toekomst", zo laat Van Doorn via Twitter weten. Uiteraard wordt de grote 'inspirator' er ook nog bijgesleept. "Moge Allah swt hen helpen dit doel te bereiken."

De Partij van de Eenheid deed mee aan de Tweede Kamerverkiezingen maar behaalde 0 zetels. Ze werden tijdens de verkiezingen vooral bekend van de piemeltaartbakster.

Geen 'Wir schaffen das' met Afghaanse vluchtelingen

Paul Ziemiak, secretaris generaal onder de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zegt dat Duitsland voorzichtig moet zijn met het opnemen van Afghaanse vluchtelingen nu de Taliban dat land heeft overlopen.

"Voor ons is het duidelijk dat we 2015 niet willen herhalen", zo brengt Ziemiak nog maar eens de enorme opvang van vluchtelingen in dat jaar ter herinnering. 'Wir schaffen das' was toen het credo van Merkel, vrij vertaald 'wij doen dat wel'. Blijkbaar is ook het CDU niet helemaal tevreden met de enorme influx van ongeveer één miljoen vluchtelingen van voornamelijk Syrische afkomst.

"We kunnen de problemen van het Afghaanse volk niet oplossen door ze massaal op te nemen", zo klinkt het verstandig. Het CDU leidt op dit moment in de peilingen voor de Bondsdagverkiezingen in september, waar Merkel na zestien jaar afscheid zal nemen als leider van onze oosterburen.

Merkel vindt echter wel dat Duitsland verantwoordelijk is voor de Afghanen die Duitsland hebben gediend, in al die jaren dat zij aanwezig zijn geweest in het land. Het zou dan in totaal om in ieder geval tienduizend Afghanen gaan.

FOK! Wat een weer: minder wind, maar wel nattigheid

Welkom!

Een beetje later dan anders waarvoor excuses. 

De buienmolen kwam afgelopen nacht alweer behoorlijk op gang. In de noordelijke helft viel de meeste regen. Zo tussen de 15 en 30 mm. Aan het begin van de ochtend ontwikkelde zich ook een buienlijn in het midden van het land en trok zo door naar het oosten. Dit ging allemaal behoorlijk rap. Op de meeste plekken viel er maar 4 tot 7 mm. Echter, het was weer eens zover: Haarlem moest het doen met 0.0 mm. Inderdaad, geen druppel.

Overdag trok er in de middag met een rotvaart een gebied met regen over het zuiden van het land, terwijl er in het noorden nog steeds een behoorlijke buienactiviteit was. En inderdaad Haarlem zat er WEER tussenin. Toch brak in de middag ook de zon nog even goed door. Met name in... juist ja, Haarlem en omgeving. Uiteindelijk hebben meer plekken nog een aantal uur zon gehad.

Inmiddels ligt er een depressie boven de Duitse Bocht en de bijbehorende occlussie trekt wederom over het noorden- en noordoosten. Daar vallen op dit moment behoorlijk pittige buien. Ook is er al onweer gesignaleerd. De hoeveelheden regen kunnen opnieuw aardig oplopen. Ook staat er een heel stevige wind. Op de Wadden staat nu kracht 8 met zeker bij die buien ook zware windstoten tot 90 km/u. Mogelijk wakkert de wind nog iets aan tot storm 9.

In de rest van het land is het overwegend droog en zijn er opklaringen. Ook waait het daar iets minder hard. De komende nacht blijft er in het noorden nog een buienkans, maar die zullen dan minder zwaar worden. De minima liggen tussen de 12 en 15 graden en de wind neemt geleidelijk in kracht af.

Morgen beginnen we de dag nog met enkele opklaringen, maar al vrij snel neemt de bewolking toe. In Groningen lijkt dat pas ergens in de middag te gaan gebeuren. Ook gaat het regenen. Ditmaal lijkt vooral het zuidwesten de gelukkige te zijn. Daar kan zo'n 10 mm vallen. Hoe verder je noordoostwaarts gaat, hoe kleiner de hoeveelheden worden.

In de regen is het slechts 16 graden. Mocht de zon nog wat langer schijnen in het noordoosten dan kan het daar nog 19 graden worden. De wind is westelijk en neemt verder in kracht af. Hooguit nog een kracht 5 aan zee.

Tot ziens!

Qltel geniet nog steeds van zijn vakantie (Foto: qltel)
Ook in Duitsland was het niet echt mooi weer. (Foto:qltel)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Scooterrijders steken rijdende auto in brand tijdens verkeersruzie

De politie is op zoek naar getuigen van brandstichting zondagavond aan de N267 in Brunssum. De bestuurder van een Ford Focus raakte in conflict met vijf personen op scooters, waarna de auto in brand werd gestoken.

Tijdens de verkeersruzie werd er door één van de scooterrijders iets door een open raam de auto ingegooid. Vlak daarna bleek de achterbank van de Ford in brand te staan. De automobilist zette zijn auto snel aan de kant en bleef hierdoor ongedeerd.

Helaas brandde de auto volledig af.

Koken met marinekok Bas: Pindasaus

De naam spreekt voor zich; een saus gemaakt op basis van pinda’s. Voor deze saus kan je zowel verse pinda’s of pindakaas gebruiken. Zorg ervoor dat je een juiste balans vindt tussen zoet, zuur, zout en pittig. Erg lekker bij saté, gado gado of als dip bij de krupuk.

Ingrediënten:

- maisolie
- 0,5 witte ui
- 2 tenen knoflook
- 1,5 rode peper
- Stukje laos en gember
- 250 gram ongezouten pinda’s
- 175 ml zoute ketjap
- 350 ml water
- sap van een hele limoen
- eetlepel tomatenpuree
- 50 gram santen
- 1 blaadje djeroek poeroet
- 1 blokje gula djawa

Werkwijze:
1. Snijd de ui, knoflook, rode peper, laos en gember.
2. Verhit de maisolie en voeg het kruidenmengsel toe. Fruit dit aan voor 2 a 3 minuten.
3. Voeg de pinda’s toe en fruit 1 minuut mee.
4. Voeg de rest van de ingrediënten toe, breng aan de kook en laat dit op laag vuur pruttelen.
5. Verwijder na ongeveer 45 minuten de djeroek poeroet en blender de rest.
6. Zet het terug op het vuur.
7. Let erop dat de saus niet gaat schiften.
8. Maak het naar eigen smaak af met citroen, ketjap of gula djawa.

Wil je meer recepten vanuit de Marine proberen. Download dan gratis de PDF: Selamat Makan, het Marine Indonesisch Kookboek met meer dan 1000 recepten. 

Politie waarschuwt voor woningovervallen bij verkoopafspraken

De politie raadt iedereen aan om voorzichtig te zijn als ze hun laptop, of andere waardevolle spullen, via internet verkopen. Vorige week leidde zo'n verkoop vier keer tot een overval.

Dinsdagavond werd er onder dreiging van een mes in op twee locaties in Amsterdam een laptop meegenomen. Zaterdagavond deed een overvaller dat in de Marnixstraat te Amsterdam, maar na een achtervolging liet hij de laptop achter. Ook in de Rijswijkstraat in de hoofdstad verzette de bewoner zich, waardoor een 16-jarige jongen en later een 19-jarige man opgepakt werden.

"Het is natuurlijk ook riskant geweest", zegt een politiewoordvoerder. "Want zowel in de Marnixstraat als Rijswijkstraat zijn de bewoners gewond geraakt doordat er met een mes gestoken werd. Een behoorlijk mes."

Hij noemt het opvallend dat er vorige week vier woningovervallen tijdens afspraken om laptops te verkopen gebeurden. "Natuurlijk is het onderwerp van onderzoek dat we nagaan of de zaken met elkaar te maken hebben. Maar het is wel opvallend. En ook wel bijzonder dat ze voor een laptop zo'n zwaar delict plegen."

De politie adviseert om op een drukke plek in de buitenlucht af te spreken met kopers, het liefst op een plek waar beveiligingscamera's hangen. Ook wordt aangeraden vooraf de gegevens van de koper te controleren. Dat kan ook door bijvoorbeeld contactgegevens in te voeren op de site van de politie.

Wie toch thuis afspreekt, wordt geadviseerd om eerst te kijken of de koper lijkt op de profielfoto die hij of zij gebruikt. "Als je van tevoren goed controleert met wie je te maken hebt dan zou het geen probleem hoeven te zijn. Maar je moet wel even zorgen dat je even je huiswerk doet, om te zien, wie haal ik in huis."

Dubbelslag voor Taaramaë in Ronde van Spanje

De eerste bergetappe in de Vuelta a España is gewonnen door Rein Taaramäe. De Est van Intermarché-Wanty Gobert was de beste van de vroege vlucht en neemt ook de leiderstrui over van Primoz Roglic, die in de groep van de favorieten eindigde.

De eerste bergrit in de Ronde van Spanje was er een voor de vroege vluchters. Vrij snel in de etappe kreeg een kopgroep van acht, met daarbij Jetse Bol, de ruimte van het peloton en al snel werd duidelijk dat de winnaar in de kopgroep zat.

Op de slotklim, de Picón Blanco een bekende klim uit de Ronde van Burgos, werd de kopgroep langzaam uitgedund en bleek uiteindelijk Taaramäe de beste. De Est, die tien jaar geleden al eens een etappe won in de Ronde van Spanje, pakte naast de ritzege ook de leiderstrui in de Vuelta.

Bij de klassementsrenners bleef het lang rustig. David de la Cruz zorgde voor de eerste versnelling, maar hij werd teruggehaald door Adam Yates. Diens ploegmaat Richard Carapaz moest dan weer afhaken bij de favorieten en verloor uiteindelijk één minuut. Alejandro Valverde was wel in orde en werkte in de laatste kilometer voor zijn ploeggenoten Enric Mas en Miguel Angel Lopez.

Willekeurig jonge vrouwen slaan mag niet

Een 29-jarige man uit Driebergen-Rijssenburg die in 2020 meerdere vrouwen in Utrecht sloeg is veroordeeld tot een, deels voorwaardelijke, gevangenisstraf. De rechtbank Midden-Nederland vindt het belangrijk dat de man zich laat behandelen, niet alleen voor zichzelf maar ook om hem te behoeden nogmaals in de fout te gaan. De man wordt vrijgesproken van een vijfde mishandeling in Utrecht.

Vanuit het niets geslagen
In augustus en december 2020 doen in totaal vier jongen vrouwen aangifte van mishandeling. De vrouwen zitten in alle gevallen op de fiets als zij vanuit het niets worden geslagen. De dader, op een donkere damesfiets met donkere fietstassen, zien zij vervolgens hard wegfietsen.

Nadat in het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht beelden worden getoond doen drie vrouwen aangifte. Ook wordt hij herkend door een moeder van een meisje dat begin juli 2020 in haar maag werd gestompt. Voor dat feit is de man vrijgesproken.

De modus operandi verschilt met de andere vier mishandelingen en ook zijn de kenmerken waarop de moeder dacht de man te herkennen niet voldoende.

Het spoor leidde naar Driebergen. Naar C. A. (29) om precies te zijn. Een Engelsman die na diverse veroordelingen in eigen land vanwege mishandelingen de wijk nam naar Nederland, bij een hospita woont en zijn geld verdient in een magazijn.

Vier mishandelingen bewezen
De man heeft drie van de vier mishandelingen bekend. De rechtbank vindt dat er ook voldoende wettig en overtuigend bewijs is dat de man het vierde slachtoffer heeft geslagen. Net als bij de andere slachtoffers kwam een man op een donkere fiets, met donkere fietstassen, aanfietsen en sloeg haar vanuit het niets. Ook weet de vrouw een signalement door te geven die overeenkomt met de 29-jarige man.

Man zorgde voor onveilig gevoel in de maatschappij
Niet alleen hebben de mishandelingen een grote impact op de vrouwen, met zijn gewelddadig handelen heeft de man er ook voor gezorgd dat gevoelens van onveiligheid in de maatschappij werden aangewakkerd. Volgens de man is hij een psychiatrisch patiënt en vindt hij niet dat hij de volledige verantwoordelijkheid kan dragen voor zijn daden.

De rechtbank gaat daar niet in mee. Deskundigen hebben geen stoornis kunnen vaststellen. Ook vragen zij zich af of de man niet een ziekte simuleert dan wel de ernst daarvan overdrijft. De man is inmiddels wel onder behandeling bij een GGZ-instelling in Utrecht.

De deskundigen adviseren om die behandeling af te maken. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. De rechtbank veroordeelt hem tot een gevangenisstraf van 120 dagen, waarvan 41 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet hij de behandeling afmaken en moet hij zich melden bij de reclassering.

Net aangelegd regenboogzebrapad in Niekerk beklad met hakenkruis

Een net aangelegd regenboogzebrapad (of LGBTQ-zebrapad) op de Zandumerweg in Niekerk is beklad met verf. Op het pad is onder meer een hakenkruis aangebracht.

"Ik vraag me af wat voor mensen dit doen, en waarom dit moet gebeuren”, zegt Renate Wiersma, lid van Dorpsbelangen Niekerk. Het zebrapad wordt vrijdag 20 augustus feestelijk geopend, dus de vernielingen ‘komen keihard binnen’. "Dit verwacht je niet in een dorp als Niekerk.” lees verder bij het DvhN.

Niekerk heeft de afgelopen tijd meer met vernielingen te maken gehad. Zo gingen vandalen los bij het openluchttheater, en werden er vorige week nog spiegels van geparkeerde auto's getrapt. "Maar dit is wat anders", zegt Wiersma. "Dit is moedwillig gebeurd. Hier is iemand bewust midden in de nacht met verf op pad gegaan om iets te vernielen."

Maandagmorgen is door de gemeente geprobeerd het zebrapad schoon te maken. Dit is niet gelukt: er zal een gespecialiseerd bedrijf aan te pas moeten komen.

De politie Westerkwartier heeft inmiddels met enkele personen gesproken maar zijn nog niet bij de verantwoordelijke(n) uitgekomen. Ze hebben op Instagram een oproep gedaan om in contact te komen met mensen die meer informatie over het bekladden van het regenboogzebrapad kunnen verschaffen.

Eerste Belgische WK-rally ooit gewonnen door Belg Neuville

De Rally van Ieper was al decennialang een hoogtepunt op de Belgische autosportkalender, maar dit jaar maakte het evenement voor het eerst onderdeel uit van het WK rally. Afgelopen weekeinde was het zover en kon er op de Belgische wegen voor het eerst om WK-punten gestreden worden.

Na de eerste dag was de leiding in handen van thuisfavoriet Thierry Neuville en zijn navigator Martijn Wydaeghe, met zeven seconden voorsprong op Hyundai-teamgenoot Craig Breen en diens navigator Paul Nagle. Met de Esten Ott Tänak en Martin Järveoja volgde op een halve minuut de volgende Hyundai, met de Toyota's van Kalle Rovanperä, Elfyn Evans, Sebastien Ogier en Takamoto Katsuta daar weer achter - de eerste drie binnen tien seconden.

Katsuta crashte hard op dag twee, maar was net als zijn navigator gelukkig wel in orde. Neuville behield de leiding, maar Breen zat er nog altijd maar tien seconden achter. Op 42 seconden stond Evans, met Toyota-teamgenoten Rovanperä en Ogier binnen vijf seconden van de Welshman. Tänak kende een problematische dag, stond een tijd aan de kant en zakte terug naar plek zes op bijna vier minuten van Neuville. Dat waren wel de enige nog overgebleven kanshebbers: op plek zeven stond WRC3-coureur Sebastien Bedoret met zijn Skoda op meer dan tien minuten.

Voor de slotdag streek men neer op het circuit van Spa-Francorchamps, waar nog meerdere proeven werden verreden op het circuit zelf en op de wegen en paden waar doorgaans publiek staat en rijdt. Neuville's overwinning kwam niet meer in gevaar en dus werd de eerste Belgische WK-rally ooit gewonnen door de Belgen Neuville en Wydaeghe. Breen behield plek twee op een halve minuut, Rovanperä won de Toyota-strijd en werd op 43 seconden derde, voor Evans en Ogier.

In het kampioenschap gaat Ogier wel nog altijd ruim aan de leiding, met de op gelijke hoogte staande Evans en Neuville als - in principe - enige overgebleven concurrenten.

Gorinchem is 'De allermooiste vestingstad van Nederland'

Gorinchem mag zich ‘De allermooiste vestingstad van Nederland’ noemen. Een vakjury koos het Zuid-Hollandse stadje uit een Top 5 waarin ook Dokkum, Bourtange, Hulst en Sittard stonden. Tijdens de ANWB-verkiezing brachten 70.000 ANWB-leden hun stem uit.

Op donderdag 20 augustus zal ANWB-directeur Marga de Jager Gorinchem in het zonnetje zetten tijdens een feestelijk huldiging ter plaatse.

Na uitvoerig beraad koos de jury (historicus Maarten van Rossem, architectuurhistoricus Jaap-Evert Abrahamse en ANWB route-expert Marieke Haafkens) Gorinchem als allermooiste vestingstad van Nederland. Vooral de ligging van het plaatsje en de schitterend bewaard gebleven wallen maken het een unieke vestingstad: “Een groen lint om de stad met knoeperds van kastanjes en platanen om onder te flaneren én met zicht op de ommelanden, de rivier en de vele verdedigingswerken. Dat alles gecombineerd met een levendige binnenstad maakt Gorinchem tot een smakelijke bonbon”, aldus de jury.

“Bovendien is het historische karakter van de stad mooi verweven met het heden. Kruitmagazijnen, het tolhuis, bolwerken, de Dalempoort, de Lingewacht, grachten, de haven, ravelijnen, de kazemat, twee molens, de schotbalkenloods, de Caponnière, het Arsenaal... De historie is echt onderdeel van het nu”, aldus het juryrapport. “Nieuwbouw langs de wal is mooi ingebed in de historische bebouwing en de binnenstad grossiert met meer dan 400 rijks- en gemeentelijke monumenten in de historische gebouwen.”

Verkiezing allermooiste vestingstad
Vorig jaar organiseerde de ANWB de verkiezing van 'Het allermooiste dorp van Nederland' (Winsum). Dit jaar vroeg de ANWB haar leden om hulp bij het bepalen van de allermooiste vestingstad van het land. Via anwb.nl kon er gestemd worden op een van de 40 steden van de ANWB-longlist. Ook kon een ontbrekende stad worden aangedragen. Bijna 70.000 mensen gaven aan die oproep gehoor. Door een stem uit te brengen bepaalden de stemmers niet alleen de Top 5, maar ook de Top 50 allermooiste vestingstadjes die worden gepresenteerd in het boek ‘De allermooiste vestingsteden van Nederland’. Uiteindelijk koos de jury op basis van authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid en recreatief karakter uit de Top 5 de winnaar van de verkiezing.

Kijk voor meer informatie over de verkiezing op anwb.nl/vestingstad

Vestingstad Gorinchem 1920-1940 (Foto: NIMH)
Vestingstad Gorinchem 1920-1940 (Foto: NIMH)

COVID-19: 2.275 positief getesten en 6 doden, totaal 1.904.128 en 17.915

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.275 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.904.128 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 57 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 504 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 10 patiënten opgenomen, er liggen nu 199 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 6 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.915 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: Ontbrekend stukje snelweg

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De Pan-American Highway is een beroemd snelwegenstelsel in Noord- en Zuid-Amerika dat loopt van Fairbanks in Alaska tot Vuurland in Argentinië. Maar wist je dat er één stukje ontbreekt? Dankzij de Darién regio is er in het grensgebied tussen Panamá en Colombia geen snelweg te vinden die het noordelijke deel met het zuidelijke deel verbindt. Sterker nog, er is geen enkele weg die begaanbaar is voor auto's vinden daar. Het onherbergzame gebied is namelijk bedekt met moeilijk doordringbaar tropisch regenwoud. Plannen om er alsnog een snelweg aan te leggen zijn gesneuveld vanwege de kosten en de milieubezwaren.

3 jaar gevangenisstraf voor aanslag met vuurwerkbom op woning Somalisch gezin (2015)

De rechtbank veroordeelt een 24-jarige man uit Pannerden voor de aanslag op de woning van een Somalisch gezin in zijn woonplaats. Hij krijgt een celstraf van 3 jaar, waarvan 18 maanden voorwaardelijk.

Op 17 december 2015 werd het Somalische gezin opgeschrikt door een vuurwerkexplosie van een vuurwerkbom aan het raam van hun woning. De woning is hierdoor beschadigd. Naast de ravage zag de bewoonster 2 pamfletten hangen aan de woning. Hierop staat een foto van Geert Wilders en daaronder de tekst: “Blank is beter, eigen volk eerst! Allochtonen moeten weg hier! Dit is pas het begin!”. Het getroffen gezin, dat jaren geleden naar Nederland vluchtte, voelde zich in de woning niet langer veilig en is daarom verhuisd.

Meerdere delicten
Met zijn daad maakt de man zich schuldig aan meerdere delicten: het veroorzaken van een ontploffing met gevaar voor goederen en personen, beschadigen van een gebouw, bedreiging en belediging van een groep mensen wegens hun ras. Hij heeft zijn eigen ongenoegen tegen de mogelijke huisvesting van asielzoekers in de buurt, op een volstrekt ongeoorloofde manier geuit. De rechter merkt zijn handelen aan als een daad van agressie naar een groep mensen die volgens hem minderwaardig en niet welkom is in Nederland. Dit druist in tegen het gelijkheidsbeginsel, verankerd in onze Grondwet.

Bewezenverklaring
De rechtbank vindt bewezen dat de man samen met iemand anders verantwoordelijk is voor de vuurwerkexplosie. Die andere man is vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot dezelfde straf.

Een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf vindt de rechtbank passend. Maar zij houdt ook rekening met de straf die aan de medeverdachte is opgelegd. Daarom krijgt de man een celstraf van 3 jaar waarvan 18 maanden voorwaardelijk. Aan het voorwaardelijke deel van de straf verbindt de rechtbank een proeftijd van 2 jaar. Daarbij vindt de rechtbank vanwege de ernstige zaak en de impact die dit had op de maatschappij dat de man meteen na de uitspraak naar de gevangenis moet.
Schadevergoeding

De benadeelde partij vorderde een schadevergoeding van 1.600 euro. De rechtbank wijst de vordering af, aangezien een deel geen schade is en de rest al is voldaan door de mededader.

Dodental aardbeving Haiti gestegen tot bijna 1300, meer dan 5700 gewonden

De reddingsdiensten op Haiti vinden bij hun werkzaamheden na de aardbeving steeds meer doden.

Volgens de civiele bescherming is dat aantal inmiddels opgelopen tot bijna 1.300. Er zijn meer dan 5.700 mensen gewond geraakt, velen worden nog steeds vermist. Er wordt nog steeds verwacht dat slachtoffers onder het puin begraven liggen. De bevingen troffen Haïti zaterdag. Er zijn weinig ziekenhuizen in de zwaarst getroffen regio.

Delen van het verarmde Caribische land werden in 2010 verwoest door een zware aardbeving. Het centrum was destijds de dichtbevolkte hoofdstad Port-au-Prince. Er werden toen meer dan 220.000 mensen werden gedood en 1,5 miljoen inwoners raakten dakloos. Tot op heden is het land nog steeds niet hersteld van de nasleep van de ramp in 2010.

Olifantje geboren in Ouwehands Dierenpark

Vannacht is in Ouwehands Dierenpark een olifantje geboren. Afrikaanse olifant Duna beviel na een draagtijd van ruim 20 maanden van een gezonde mannetjesolifant. Moeder en kalf maken het beide goed. Het olifantje is in de nacht van 16 augustus om 1:10 uur geboren in het buitenverblijf van de Afrikaanse olifanten. Duna was tijdens de bevalling in het bijzijn van haar vriendin Tembo. De eerste dertig minuten waren even spannend, maar uiteindelijk ging het olifantje zelf staan.

De gemiddelde draagtijd van een olifant duurt 22- 23 maanden, waarmee de geboorte iets eerder kwam dan verwacht. Desalniettemin is het kleine Afrikaanse olifantje kerngezond en heeft het al een aantal keer gedronken, gepoept en geplast. 

Nederlander (20) maakt fatale val in Oostenrijks mountainbikepark

Een Nederlandse toerist (20) is zaterdag overleden na een val in een mountainbikepark in het district Zell am See. Hij kwam tijdens een afdaling ongelukkig ten val en bezweek ondanks eerste hulp van andere fietsers aan zijn verwondingen. Het was het tweede dodelijke ongeluk in de 20 jaar dat Bikepark Leogang bestaat, volgens Oostenrijkse media.

Het ongeluk gebeurde zaterdagmiddag op het Hangman I-pad, een ‘lastige en technisch veeleisende’ afdaling van 1759 naar 1401 meter. De Nederlander sprong in de laatste bocht over een heuveltje, maar verloor daarbij de controle over zijn mountainbike. Volgens de politie crashte hij tegen een tegenoverliggende helling en liep hij daarbij dodelijke verwondingen op. Lees verder bij de Stentor.

Hieronder een impressie van het Hangman I pad in Bikepark Leogang:

Rutte en Kaag komen met basisakkoord: 'Goede energie om er snel uit te komen

Na een zomerstop van drie weken gaat informateur Mariëtte Hamer vandaag verder met de kabinetsformatie. Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66) bespreken met haar hun basisregeerplan. Deze schets moet andere partijen verleiden mee te regeren, al zijn alle partijpolitieke blokkades, voor- en afkeuren ongewijzigd.

De schets gaat over thema's als duurzaamheid, digitalisering, gezondheid, infrastructuur en wonen, een ‘inclusieve samenleving’, veiligheid en internationale politiek. "We hebben goede energie”, zei Kaag. Maar ze sluit een kabinet met de Christenunie nog altijd uit. VVD-leider Rutte merkt dat iedereen ‘zeer gemotiveerd is’ om er ‘snel uit te komen'. "We gaan heel binnenkort met andere partijen om tafel.” Hij weigerde op inhoudelijke vragen over de regeerschets in te gaan. Lees verder bij de Stentor.

Vuelta: Etappe 3 - Met een loodzware slotklim

De tweede etappe van de Vuelta a España was zoals verwacht weinig boeiend en eindigde met een sprintje. Het weekeinde is voorbij en nu wordt het wél boeiend, want de renners moeten de klimmersbenen onder gaan binden.

Vanuit Santo Domingo de Silos wordt koers gezet naar de Picón Blanco bij Espinosa de los Monteros, een dikke tweehonderd kilometer verderop. Dat wordt een grotendeels niet al te bergachtige rit, tot de finish: dat is een steile klim van dik acht kilometer aan gemiddeld negen procent, met veel stukken van om en nabij de vijftien procent.

De hele rit is uiteraard weer volledig voorbeschouwd door Rellende_Rotscholier, hier te vinden. De etappe gaat kort na het middaguur van start, rond half drie is het gouden duo op Eurosport live, vijf kwartier later volgt ook de Belgische TV. De finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes gepland, ongeveer.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Laatste reviews en specials
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
review
Sonic Frontiers
special
AI Picture Gallery #57
special
Random Pics van de Dag #795
review
Ralph Fiennes serveert in The Menu een avondmaal om nooit te vergeten
special
AI Picture Gallery #56
©FOK.nl e.a.