Van Gaal neemt Rensch en Malacia op in voorselectie Oranje, Stekelenburg bedankt

Louis van Gaal heeft de eerste voorselectie van Oranje bekendgemaakt voor de aanstaande kwalificatieduels voor het wereldkampioenschap voetbal. Begint september spelen we tegen Noorwegen (Oslo, 1 september), Montenegro (Eindhoven, 4 september) en Turkije (Amsterdam, 7 september).

Opvallende namen op de lijst zijn Ajax-keeper Remco Pasveer en Ajax-verdediger Devyne Rensch. Ook linkervleugelverdediger Tyrell Malacia van Feyenoord staat in de eerste selectie. Denzel Dumfries staat niet op de lijst. Donderdag werd bekend dat de transfer naar Internazionale zo goed als rond is, maar de rechtsback mist wedstrijdritme.

Opvallende afwezige is ook Maarten Stekelenburg. De ervaren keeper van Ajax (39) was bij het EK nog eerste keus, maar heeft besloten zijn interlandcarrière te stoppen. Verdediger Matthijs de Ligt is geschorst voor het eerste duel in Noorwegen, maar staat toch op de lijst.

Van Gaal: "Iedereen weet dat de interlandweek in september erg belangrijk is en de voorbereidingstijd heel kort. Dat betekent dat we spelers nodig hebben die er meteen staan. Niet alle clubs en spelers zijn even ver in de voorbereiding, dus daar moet ik rekening mee houden. Een aantal spelers heb ik daarom nu niet op de lijst gezet. Maar ik wil benadrukken dat iedereen bij mij in beeld is en blijft."

Het is voor Van Gaal zijn derde termijn als bondscoach. Het Nederlands elftal staat tweede in de poule, met 1 punt minder dan Turkije en evenveel punten als Noorwegen en Montenegro. Alleen de winnaars van de groepen plaatsen zich voor het WK. De nummers 2 krijgen een herkansing in de play-offs. 27 augustus weten we wie definitief bij de groep zitten. 

De volledige voorlopige selectie:
De voorselectie: Nathan Aké (Manchester City), Donny van de Beek (Manchester United), Steven Berghuis (Ajax) Justin Bijlow (Feyenoord), Daley Blind (Ajax), Memphis Depay (Barcelona), Virgil van Dijk (Liverpool), Joël Drommel (PSV), Cody Gakpo (PSV), Ryan Gravenberch (Ajax), Frenkie de Jong (Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (AZ), Tim Krul (Norwich City), Matthijs de Ligt (Juventus), Tyrell Malacia (Feyenoord), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Remco Pasveer (Ajax), Devyne Rensch (Ajax), Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Guus Til (Feyenoord), Jurriën Timber (Ajax), Stefan de Vrij (Inter), Wout Weghorst (VfL Wolfsburg) en Georginio Wijnaldum (Paris Saint-Germain).