Amnesty: een op tien Nederlandse studentes heeft seks zonder instemming

Elf procent van de vrouwelijke studenten in Nederland heeft tijdens de studententijd seks zonder hun instemming. Bij mannelijke studenten ligt dit aandeel op een procent, meldt Amnesty International op basis van een onderzoek van I&O Research. Zo meldt AT5.

In totaal werden 1059 hbo- en wo-studenten uit alle studiejaren aan Nederlandse onderwijsinstellingen gevraagd of zij wel eens seksueel contact hadden gehad zonder hun instemming. Meestal was er dan sprake van aandringen of doorgaan zonder dat te checken. Bij een kwart van de studenten waren zij onder invloed van alcohol of drugs.

In tien procent van de gevallen was er sprake van fysiek geweld. Ruim de helft van de studenten die seks hadden zonder instemming, beschouwen dit zelf niet als verkrachting. Zij vonden de gebeurtenis niet ernstig genoeg of voelden zich er zelf ook medeverantwoordelijk voor.

Meer verantwoordelijkheid nemen
Volgens de onderzoekers meldt maar een fractie van de studenten (3 procent) het bij de vertrouwenspersoon van hun onderwijsinstelling. Amnesty gaat met de hogeronderwijsinstellingen in gesprek over de bevindingen. De mensenrechtenorganisatie vindt dat de onderwijsinstellingen meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor de veiligheid en het welzijn van hun studenten, bijvoorbeeld via voorlichting en informatie over hulpverlening.

Zie ook: Landelijke Studentenvakbond: “Pijnlijk om te zien hoeveel studenten slachtoffer worden van seksueel misbruik”