EK: Voorbeschouwing groep E

Op vrijdag 11 juni begint in Italië het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag nemen we groep E door met daarbij favoriet Spanje.

Polen
Polen had geen enkele moeite om zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap. In de poule met onder andere Oostenrijk plaatse de Poolse ploeg zich als groepswinnaar. Alleen van Slovenië werd er verloren, maar op dat moment had Polen al een ruime voorsprong in de groep.

De Poolse selectie kwam op het afgelopen EK in Frankrijk het verst op een Europees kampioenschap. Op het EK in 2016 wonnen ze twee van de groepswedstrijden. In de achtste finales wonnen ze na strafschoppen van Zwitserland, waarna ze in de kwartfinales tegen Portugal eruit vlogen na penalty's. Bij de overige twee deelnames aan het EK ging Polen eruit in de groepsfase.

Slowakije
Ook Slowakije is er bij op het EK, al ging dat wel via een omweg. Slowakije werd in hun poule pas derde en daardoor moesten ze zich via de play-offs plaatsen voor het EK. In de halve finales werd na strafschoppen gewonnen van Ierland, waarna in de finale van de play-offs na verlengingen met 2-1 te sterk was voor Noord-Ierland.

Spanje
Spanje had weinig problemen om zich te kwalificeren voor het EK. Na zes wedstrijden had Spanje nog de maximale score, daarna speelde het twee keer gelijk tegen Noorwegen en Zweden, waarna het de EK-kwalificatie afsloot met twee ruime overwinningen tegen Malta en Roemenië.

Spanje is samen met Duitsland het meest succesvol op het EK. Met drie overwinningen, waarvan de laatste twee kampioenschappen in deze eeuw waren. In 2008 begonnen de succesjaren voor Spanje. Onder leiding van Luis Aragonés werd Duitsland in de finale verslagen. Vier jaar toen Spanje ook al wereldkampioen was pakte Vicente del Bosque de titel door in de finale te winnen van Italië. Tussendoor werd het ook nog wereldkampioen in 2010.

Zweden
Zweden wist zich te kwalificeren door tweede te worden achter Spanje in de EK-kwalificatiegroep. De Zweedse ploeg wist in hun groep niet te winnen van Spanje en Noorwegen, maar doordat de Noorse ploeg in de overige wedstrijden punten liet liggen wist Zweden zich ten koste van de Noorse ploeg te kwalificeren voor het EK.

In 1992 deed Zweden eerst mee aan een eindronde van een EK. Daarin bereikte de Zweedse ploeg voor eigen publiek direct de halve finales, waarin het van Duitsland verloor. Daarna deed het nog vijf keer mee op een eindronde van een EK, alleen in 2004 wist de Zweedse ploeg de groepsfase te overleven. In de knock-out fase ging het in de kwartfinales onderuit tegen Nederland na strafschoppen.