Judoka Shavdatuashvili completeert erelijst, Klimkait wint Canadese tweestrijd

Op het wereldkampioenschap judo in Boedapest heeft Sanne Verhagen geen geweldige indruk kunnen maken. De 28-jarige Nederlandse won in haar eerste wedstrijd in de klasse tot 57kg met grote moeite van Ghofran Khelifi uit Tunesië, waarna de sterke Kosovaarse Nora Gjakova een maatje te groot was.

In de gewichtsklasse waren de ogen vooral op Canada gericht: er mag maar één judoka per land per gewichtsklasse naar de Olympische Spelen, maar met wereldkampioene Christa Deguchi en Jessica Klimkait kwam Canada in actie met de nummers één en twee op de wereldranglijst. De doelstelling van de nationale federatie was duidelijk: degene die op dit WK het hoogst eindigt, mag naar Tokyo.

Beide dames stonden in de halve finales, waarin Klimkait met haar zoveelste schouderwerp afrekende met Gjakova. Voor Deguchi ging het fout: de Japanse Momo Tamaoki klopte haar in de extra tijd. Klimkait pakte vervolgens ook nog eens de wereldtitel door Tamaoki te verslaan, waarmee haar olympisch ticket zo goed als zeker is, zeker gezien het feit dat Deguchi de strijd om brons verloor van de Duitse Theresa Stoll. Gjakova pakte het andere brons met winst op de Servische Marica Perisic.

Bij de mannen tot 73 kilogram kreeg men een forse anticlimax te zien. De Zweed Tommy Macias had al twee straffen tegen Lasha Shavdatuashvili, en op het moment dat de Georgiër in de extra tijd zijn opponent buiten de mat duwde, kreeg Macias daar opmerkelijk genoeg een derde en dus beslissende straf voor. Shavdatuashvili, de olympisch kampioen van 2012, maakte daarmee eindelijk zijn erelijst compleet, een WK-medaille had hij namelijk nog niet.

Brons was er voor de Turk Bilal Ciloglu, die Khikmatillokh Turaev uit Oezbekistan versloeg. Het andere brons was voor de Japanse oud-wereldkampioen Soichi Hashimoto, die te sterk was voor de Azeri Hidayat Heydarov.