FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 juni 2021

Random Pics van de Dag #326

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Memphis voorkomt nederlaag Nederlands elftal tegen Schotland

Het Nederlands elftal is de voorbereiding op het EK begonnen met een teleurstellend gelijkspel tegen Schotland. Schotland kwam tot tweemaal toe op voorsprong maar dankzij twee doelpunten van Memphis, waarvan één vlak voor tijd, werd een nederlaag voorkomen tegen Schotland.

Nederland begon in een 5-3-2 opstelling tegen Schotland. Jurriën Timber maakte zijn debuut in de basis en in de spits kreeg Wout Weghorst de voorkeur boven Luuk de Jong. In die opstelling kon Oranje in de Algarve geen indruk maken tegen Schotland.

Na elf minuten keek Nederland al tegen een achterstand aan. Memphis verspeelde de bal na een matige inspeelpas van Mathijs de Ligt, waarna Jack Hendry van buiten de zestien raak schoot en Krul kansloos liet. Ook na de 1-0 kon Oranje weinig creeren tegen de Schotten, al kwam het wel vrij snel op gelijke hoogte. Na een lange bal van achteruit kopte Georginio Wijnaldum terug op Memphis, die de bal met links in de verre hoek raak schoot.

De 1-1 was ook de ruststand en ook in de tweede helft viel er weinig te genieten aan Nederlandse kant. Een aantal keer werd het dreigend voor het doel van de Schotten, maar de Schotse ploeg bleef makkelijk overeind. Naast dat het aanvallend matig was ging er in de verdedigend opzicht ook veel fout en kwam Schotland voor de tweede keer op voorsprong. Ditmaal was invaller Kevin Nisbet de doelpuntenmaker. Na de 2-1 voor Schotland was het ook nog dicht bij de 3-1, maar die kans ging net langs de kruising.

Na de nodige wissels was het Nederlands elftal geswitcht naar het vertrouwde 4-3-3 systeem, al ging dat niet veel beter. Oranje bleef moeite hebben om tot kansen te komen. Toch wist het team van Frank de Boer een nederlaag te voorkomen, maar dat zou niet komen dankzij goed aanvalspel. Uit een vrije trap maakte Memphis de 2-2.

Cricketers winnen bij debuut Super League met ťťn run verschil van Ierland

De Nederlandse cricketers hebben hun eerste duel in de Cricket World Cup Super League gewonnen van Ierland. De ploeg won met één run verschil van Ierland. De CWC Super League is een nieuwe competitie waarin alle grote cricketlanden deelnemen. Nederland won in 2017 al weer de World Cricket League Championship en mocht daardoor met de grote landen meedoen. 

De competitie zou vorig jaar al beginnen, maar vanwege corona is dat allemaal uitgesteld. Nederland speelt tussen nu en maart 2023 tegen negen landen drie ééndaagse wedstrijden. Zo speelt Oranje in september in en tegen Zuid-Afrika en in december wacht een trip naar Afghanistan, al zal dat Abu Dhabi worden.  Dit toernooi is in eerste instantie belangrijk omdat Nederland op het hoogste niveau uit mag komen, maar er vallen ook startbewijzen te verdienen voor het WK in 2023. 

Woensdag was de eerste wedstrijd in Utrecht de eerste wedstrijd tegen Ierland. Oranje kwam tot een score van 195 runs. Timm van der Gugten was met 49 runs de productiefste. Ierland mocht na de thee in actie komen, maar verloren al snel drie wickets. Ierland kwam vervolgens op gang, maar het was net niet genoeg. Ze kwamen in vijftig overs één run te kort voor de overwinning. Ze bleven steken op 194 runs. 

Vrijdag wacht wedstrijd twee tegen Ierland en vervolgen zal het drieluik maandag worden afgesloten. De wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport.  

Monica Geuze verkozen tot mooiste vrouw van het land

Youtuber en presentatrice Monica Geuze (26) is door mannenblad FHM uitgeroepen tot de mooiste vrouw van Nederland 2021. Ze neemt de titel over van Dumpert-gezicht Sylvana IJsselmuiden, die de prijs vorig jaar kreeg. Actrice Victoria Koblenko wordt geëerd met de zogenoemde All Time Favourite-award, een soort oeuvreprijs. Meer hierover in de Stentor.

WHO geeft COVID-19-mutaties nieuwe benamingen naar Grieks alfabet

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een 'nieuwe benaming' aangekondigd voor zorgwekkende varianten van COVID-19. Hierbij wordt gebruik gemaakt van letters van het Griekse alfabet.

Volgens het nieuwe schema wordt de B.1.1.7-variant die voor het eerst werd geïdentificeerd in het Verenigd Koninkrijk, nu de Kent-variant genoemd, als "alfa" bestempeld. De B.1.351-variant die in Zuid-Afrika is geïdentificeerd, is "bèta", de P.1-variant die zijn oorsprong vindt in Brazilië is "gamma" en de B.1.617.2-variant die voor het eerst in India is ontdekt, is "delta". Deze Griekse letterlabels worden alleen gegeven aan "zorgwekkende varianten" en "varianten die de aandacht vereisen" zoals gedefinieerd door de WHO.

Onderzoekers pleitten al geruime tijd voor een alternatief naamgevingssysteem voor coronavirusvarianten, met het argument dat de wetenschappelijke namen van de varianten lastig zijn om uit te spreken en er daardoor toe leiden dat veel mensen de geografische namen gebruiken, zoals bijvoorbeeld "de Indiase variant".

Dit "legt ten onrechte de schuld bij de mensen in die landen", zegt Mark Pallen van het Quadram Institute in Norwich, VK, in maart in New Scientist . Pallen, die onlangs een geautomatiseerd systeem heeft ontwikkeld om Latijnse en Griekse namen voor nieuwe bacteriesoorten te genereren, suggereerde dat een benadering die vergelijkbaar is met die voor het benoemen van stormen nuttig kan zijn voor het genereren van neutrale en makkelijker te onthouden namen voor coronavirusvarianten.

De gevestigde systemen voor het benoemen en volgen van genetische afstammingen van het coronavirus zullen in gebruik blijven door wetenschappers en in wetenschappelijk onderzoek, aangezien deze "belangrijke wetenschappelijke informatie overbrengen", zei de WHO in een persbericht op 31 mei. Maar de nieuwe op Griekse alfabet gebaseerde labels zullen “helpen bij de publieke discussie" en als de 24 letters van het Griekse alfabet zijn opgebruikt, wordt er weer zo'n reeks aangekondigd, zei Van Kerkhove die als COVID-19 Technical Lead werkzaam is bij het WHO.

Het vermijden van landnamen in de benoeming van coronavirusvarianten zou landen kunnen aanmoedigen om varianten sneller op te sporen en te melden, wat cruciaal is voor het beheersen van hun verspreiding. "Geen enkel land mag worden gestigmatiseerd voor het detecteren en rapporteren van varianten", aldus Kerkhove op Twitter. 

Virussen muteren van nature en veranderen terwijl ze zich door populaties verspreiden. De meeste mutaties van SARS-CoV-2 zijn onschadelijk en hebben weinig impact op de eigenschappen van virus, maar soms ontstaan er nieuwe varianten die andere eigenschappen bezitten dan de oorspronkelijke COVID-19.

Zorgwekkende varianten zijn volgens de WHO varianten van het coronavirus waarvan is vastgesteld dat ze zich sneller verspreiden, een ernstiger ziektebeeld veroorzaken of minder goed reageren op medicijnen of vaccins. Alfa, bèta, gamma en delta zijn allemaal aangemerkt als zorgwekkende varianten en het aantal gevallen van delta neemt toe in het Verenigd Koninkrijk. Op 27 mei bleek uit cijfers van Public Health England dat meer dan 38 procent van de nieuwe gevallen van COVID-19 in het VK werd veroorzaakt door delta.

Zorgwekkende varianten, zijn varianten waarvan is vastgesteld dat ze gemakkelijker worden overgedragen van mens tot mens, zich verspreiden naar meerdere landen of die op een andere manier als zorgwekkend zijn aan te merken door de SARS-CoV-2 Virus Evolution Working Group van de WHO. Voorbeelden van varianten die de aandacht vereisen zijn onder meer epsilon, waarvan voorbeelden voor het eerst werden gedocumenteerd in de Verenigde Staten in maart 2020, en theta, dat in januari van dit jaar voor het eerst werd gedocumenteerd in de Filippijnen.

"Om de openbare communicatie te vereenvoudigen, moedigt de WHO nationale autoriteiten, media en anderen aan om deze nieuwe labels aan te nemen", aldus de WHO.

’FC Barcelona door met Ronald Koeman’

Diverse Spaanse media melden dat Ronald Koeman ook komend seizoen coach is bij Barcelona. De clubleiding zou bereid zijn om Koeman toch het vertrouwen te geven. Morgen zal de raad van bestuur naar verwachting het besluit bekrachtigen.

Koeman heeft in Barcelona nog een contract tot medio 2022. Zijn positie kwam in de slotfase van afgelopen seizoen echter zwaar ter discussie te staan.

Vorige week was er een kort gesprek tusssen Koeman en de clubleiding, maar dat leverde toen nog geen duidelijkheid op.

Rob Jansen, de zaakwaarnemer van de voormalig bondscoach, kon de laatste ontwikkelingen nog niet bevestigen. "Even afwachten nog”, aldus Jansen.

Pakketbezorger uit Enschede veroordeeld voor aanranding vrouw

De rechtbank veroordeelt een 38-jarige man uit Enschede voor aanranding van een vrouw. Hij krijgt een taakstraf van 80 uur waarvan 30 uur voorwaardelijk. Daarbij moet de man 250 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Op 21 juli 2020 bezorgde de man een pakket bij de vrouw. Vervolgens liep de man ongevraagd de woning van het slachtoffer binnen, pakte hij haar vast en kuste haar. Dat dit is gebeurd in de veilige omgeving van het slachtoffer, namelijk haar eigen woning, neemt de rechtbank de man zeer kwalijk.

Persoonlijke omstandigheden
De man is niet eerder veroordeeld en volgens de reclassering zijn er geen aanwijzingen voor seksueel afwijkend gedrag of psychische problematiek. Ook schat de reclassering het risico op herhaling laag in.

Strafbepaling
De straf die de rechtbank oplegt is lager dan geëist door de officier van justitie, omdat zij heeft gekeken naar straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd. Een taakstraf van 80 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk vind de rechtbank passend. Aan het voorwaardelijk gedeelte van de straf verbindt de rechtbank een proeftijd van 2 jaar.

Hagenaar veroordeeld tot vier maanden cel voor bedreigen Jaap van Dissel

Een 48-jarige Hagenaar is vandaag door de politierechter veroordeeld tot vier maanden cel (onvoorwaardelijk), conform de eis van het OM. De politierechter vond bewezen dat hij zich schuldig had gemaakt aan bedreiging van en smaad jegens RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Op 12 mei 2021 was de Hagenaar aanwezig bij een demonstratie voor het Paleis van Justitie. Daar poseerde hij voor een foto met een pamflet. Op het pamflet was onder meer een afbeelding te zien van Van Dissel met daarbij de tekst: “Justitie en politie, waarom beschermen jullie pedofielen & moordenaars??? Seks-pedo-dossiers in doofpot”. Ook riep hij bij die gelegenheid op camera: “We kunnen hem begraven in Bodegraven. Van Dissel, wij staan klaar.” Op zijn Facebook-account plaatste hij bij een bericht over Van Dissel de tekst: “We snijden je open kkhoer”.

De verdachte stelde dat zijn Facebook-account gehackt zou zijn, maar kon dat niet onderbouwen. Het pamflet zou hij ter plekke hebben gevonden en omhoog gehouden voor een foto waarvan hij niet wist wat de bedoeling was. En zijn opmerking over ‘begraven in Bodegraven’ was grappig bedoeld.

De officier van justitie zag dat anders: “Vandaag gaat het opnieuw, misschien meer dan in andere zaken, om de rechtsstaat. En niet om het recht van de degenen die het hardste roepen, het hardste dreigen. Deze rechtszaak dient om bescherming te bieden aan een persoon met een publieke taak, die zich inzet voor de Nederlandse samenleving. En om die reden wordt bedreigd.”

De politierechter vond alle ten laste gelegde feiten bewezen. “Je mag in Nederland denken wat je wilt. Maar je mag niet alles zeggen, ook niet op social media. Je mag bijvoorbeeld niet een ander bedreigen wat u heeft gedaan. Uw uitlatingen dragen verder bij aan verharding van het maatschappelijke klimaat. We hoeven maar even naar België te kijken om te zien waar dat uiteindelijk toe kan leiden.” Hij veroordeelde de Hagenaar conform de eis tot vier maanden cel.

Defensie levert COVID-steun aan Suriname

Gisteren is een vrachtvliegtuig met 2 militaire zuurstofcontainers vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Suriname vertrokken. Met de containers is medicinale zuurstof te maken. Extra zuurstof is hard nodig voor de behandeling van de vele coronapatiënten. In het land is code zwart afgekondigd.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft Defensie verzocht om de containers te leveren. Deze ‘zuurstof-concentratoren’ komen van 400 Geneeskundig Bataljon van de landmacht. De ministeries van VWS en Buitenlandse Zaken verzorgen de logistieke coördinatie.

Containers met instructie
Naast de containers reist ook een 5-koppig team af naar Paramaribo. De militairen, onder wie een apotheker en instructeurs, blijven 2 weken. Zij leren medisch personeel in Suriname hoe ze de apparatuur de komende 3 maanden kunnen gebruiken.

Deze defensie-inzet maakt onderdeel uit van meer Nederlandse steun aan Suriname. Naast de zuurstofcontainers levert Nederland ook persoonlijke beschermingsmiddelen, civiele artsen en verpleegkundigen. Dit personeel richt zich in Paramaribo op de noodzorg voor coronapatiënten.

Lutsenko wint tijdrit Dauphinť, Kelderman vierde

Alexey Lutsenko heeft de vierde etappe in het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De renner van Astana was in de tijdrit over 16,4 kilometer de rapste in 21 minuten en 36 seconden.

Zijn ploegmaat Ion Izagirre eindigde op acht tellen achterstand als derde, de Deen Kasper Asgreen werd op negen seconden achterstand derde. Wilco Kelderman was de beste Nederlander. De renner van Bora werd vierde op twaalf seconden van Lutsenko.

Lukas Pöstlberger, vandaag negende, behield de leiding in het algemeen klassement. Lutsenko staat nu op een seconde achterstand tweede. Asgreen en Izagirre staan gedeeld derde op negen seconden.

Nintendo's E3 Direct wordt op 15 juni uitgezonden

Nintendo heeft aangekondigd dat de volgende Nintendo Direct tijdens E3 wordt uitgezonden. Traditiegetrouw gebeurt die op een dinsdag, te weten 15 juni om 18:00 uur Nederlandse tijd.

De Nintendo Direct duurt zo'n veertig minuten en plaatst een focus op titels die uitkomen in 2021 op Nintendo Switch, maar ongetwijfeld zitten er ook weer games bij die pas later op de markt verschijnen. De Direct wordt opgevolgd met de Nintendo Treehouse, waar zo'n drie uur aan gameplay getoond wordt van games die tijdens de Direct zijn aangekondigd.

We gaan het allemaal over een kleine twee weken ontdekken.

COVID-19: 2.602 positief getesten en 12 doden, in totaal 1.654.282 en 17.644

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.602 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.654.282 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 67 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 769 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 6 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 420 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 12 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.644 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Grafische overhaul voor No Man's Sky in Prisms-update

Hello Games maakt in de Prisms-update voor No Man's Sky een grote stap als het aankomt op de looks van de game. De update, die de game brengt naar versie 3.5, introduceert grote grafische verbeteringen.

Niet elk platform krijgt elke verbetering, wat logisch is want de game is inmiddels speelbaar op alles van Switch tot pc. Lees dus voornamelijk in de patch notes rustig na wat je op welk platform kunt verwachten. Denk in ieder geval aan nieuwe effecten, UI-verbeteringen, betere weerseffecten en ga maar door.

De update is gratis te downloaden.

Keti Koti-maand van start: "Ik herdenk mijn tot slaaf gemaakte voorouders"

Bij de ambtswoning op de Herengracht is de Keti-Kotimaand van start gegaan. Zo meldt AT5.

"Het is heel belangrijk", zei een van de aanwezigen. "Dan herdenk ik mijn tot slaaf gemaakte voorouders. En dat hoe wij hier met zijn allen staan niet mogelijk zou zijn geweest zonder slavenhandel."

Vanwege de coronamaatregelen kon er niet samen gelopen worden, iets dat andere jaren wel gebeurde. "Dat missen we vandaag natuurlijk wel. Het voelt als een beetje een besloten, bijna elitair gezelschap", zei Mitchell Esajas, mede-oprichter van The Black Archives.

De Keti Koti-maand eindigt op 1 juli met de herdenking van de afschaffing van de slavernij bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark.

Vrouw vindt verborgen camera in woning, vermoedelijk geplaatst door schoonmaker

Begin april doet een Amsterdamse per toeval een ontdekking in haar woning. Ze vindt een stiekem geplaatste camera en doet meteen aangifte. De politie houdt een verdachte aan, het blijkt te gaan om de schoonmaker van de vrouw, hij zit momenteel nog vast. Het vermoeden is dat de vrouw niet het enige slachtoffer is. De politie roept in het opsporingsprogramma Bureau 020 op mensen zich te melden die hem mogelijk ook als schoonmaker hebben gehad. Zo meldt AT5.

De schoonmaker is een man van rond de 50 jaar oud, is ongeveer 1.65 lang, heeft een getinte huidskleur en een tenger postuur. Hij spreekt Engels en stelde zich aan het slachtoffer voor als 'Joey'. Het is inmiddels duidelijk dat dit niet zijn echte naam is, het zou kunnen dat hij ook andere namen heeft gebruikt. Omdat de schoonmaker als verdachte is aangehouden kan de politie geen foto van hem laten zien.

''Het aantreffen van de camera heeft een grote impact gemaakt op de vrouw. De recherche vermoedt dat er mogelijk meer slachtoffers zijn'', zegt Marijke Stor van de politie Amsterdam. 

Programmamaker Tim Hofman weggestuurd bij Chinese ambassade

Programmamaker Tim Hofman heeft vanmiddag bij de Chinese ambassade in Den Haag geprobeerd een petitie aan te bieden voor zijn programma ‘Pak de Macht’. De Chinese ambassadeur had er echter geen trek in en weigerde een gesprek aan te gaan. Zo meldt het AD.

Hofman heeft in samenwerking met Amnesty International een petitie gestart om aandacht te vragen voor de situatie van de Oeigoeren in China. De petitie is door meer dan honderdduizend mensen ondertekend. 

ING: Willem Engel kocht stuk grond Spanje van 50.000 euro Viruswaarheid-donaties

Coronascepticus Willem Engel heeft vorig jaar 50.000 euro aan donaties, die hij via zijn actiegroep Viruswaarheid heeft ontvangen, gebruikt om in privé de aankoop van een stuk grond in Spanje te betalen. Dat blijkt uit informatie van ING, die de zakelijke rekening van Viruswaarheid om die reden blokkeerde begin dit jaar. De rechter oordeelt nu dat het blokkeren van de rekening door ING te ver ging, maar is wel kritisch op de handelswijze van Engel. Zo meldt de Gelderlander.

Omschrijving van het geschil in de uitspraak:

Het geschil

 • 3.1. Viruswaarheid.nl vordert samengevat - ING te veroordelen:

  I. de bankrelatie met Viruswaarheid.nl te continueren, totdat zij is geaccepteerd als klant door een andere systeembank, dan wel voor de duur van de bodemprocedure, op straffe van dwangsommen;
  II. de bankrekening van Viruswaarheid.nl weer aan haar zonder enige blokkade ter beschikking te stellen, en daarbij de oorspronkelijke gebruikersnaam en wachtwoord van internetbankieren ten behoeve van deze rekening te activeren, op straffe van een dwangsom;
  III. in de proces- en nakosten.

 • 3.2. Viruswaarheid.nl stelt hiertoe, kort samengevat, het volgende. Alle donaties worden giraal betaald. Bekend is wie er geld stort op de rekening van Viruswaarheid.nl en waarvoor deze gelden worden aangewend. Het verstrekken van een lening ten behoeve van de aankoop van een stuk grond heeft niks te maken met witwassen of financieren van terrorisme. Viruswaarheid.nl vormt voor ING dus geen integriteitsrisico in de zin van van de Wwft en de Wft. ING had geen voldoende zwaarwegende grond om de bankrelatie met Viruswaarheid.nl op te zeggen. De opgegeven redenen zijn daarvoor zowel afzonderlijk als in samenhang bezien onvoldoende. ING wil simpelweg niet met Viruswaarheid.nl in zee. Zij wil niet met Viruswaarheid.nl worden geassocieerd, omdat ING het niet eens is met de wijze waarop Viruswaarheid.nl opkomt voor haar ideologische doelstellingen.

  De rekening is thans geblokkeerd en het saldo staat op een tussenrekening. Viruswaarheid.nl kan daardoor geen gelden ontvangen en geen betalingen verrichten. Facturen van advocaten die procedures voor Viruswaarheid.nl hebben gevoerd en een factuur van een partij die wetenschappelijk onderzoek doet naar corona kunnen niet worden betaald. ING is niet bereid hiervoor een betalingsopdracht te geven. Ook is geprobeerd het saldo van Viruswaarheid.nl over te maken op de derdengeldrekening van haar advocaat, maar hiervoor heeft de Deken geen toestemming gegeven. Viruswaarheid.nl kan tot op heden geen rekening openen bij een in Nederland gevestigde bank. Als noodoplossing heeft Viruswaarheid.nl een account geopend bij Wise in Groot-Brittannië. Wise is geen bank, verleent geen bancaire diensten en biedt geen garantie ten aanzien van het saldo. Het gebruik dat Viruswaarheid.nl van deze rekening maakt heeft ook niks te maken met het doel van die rekeningen, te weten het verrichten van internationale transacties. Viruswaarheid.nl heeft feitelijk geen toegang meer tot het bancaire systeem en heeft daarom belang bij voortzetting van de bankrelatie met ING.

 • 3.3. ING heeft, kort samengevat, het volgende verweer gevoerd. In strijd met de ABV zijn donaties voor Viruswaarheid gestort op de zakelijke rekening van DancaMundo. [naam 1] heeft ontvangen donaties aangewend voor een lening voor de aankoop van grond in Fuerteventura (Spanje). Deze handelswijze van [naam 1] als enig bestuurder van Viruswaarheid vormde voor ING een serieuze aanwijzing voor onrechtmatige belangenverstrengeling en misleiding van de donateurs van Viruswaarheid door [naam 1] . In een door ING ingesteld onderzoek heeft [naam 1] de zorgen van ING niet kunnen wegnemen, omdat hij vragen van ING onvoldoende heeft beantwoord dan wel zijn antwoorden onvoldoende heeft onderbouwd en hij de leningsovereenkomst niet heeft verstrekt. Lopende het onderzoek door ING heeft [naam 1] de naam van DancaMundo gewijzigd in Viruswaarheid.nl en de statuten een-op-een vervangen door die van Viruswaarheid, waarmee DancaMunco feitelijk van kleur verschoot en ING werd geconfronteerd met een nieuwe relatie met andere activiteiten. De onregelmatigheden op de rekening van DancaMundo en de eenzijdige en bewuste wijziging van de activiteiten van DancaMundo vormden voor ING onacceptabele risico’s en maakten dat zij niet in staat was haar onderzoek uit hoofde van de Wwft en de Wft af te ronden. Ook heeft dit ertoe geleid dat ING geen vertrouwen meer heeft in [naam 1] en Viruswaarheid.nl. ING kon gebruik maken van haar contractuele bevoegdheid tot opzegging van de bankrelatie. Gelet op de omstandigheden, is die opzegging niet onaanvaardbaar naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid. Bovendien heeft Viruswaarheid.nl geen zwaarwegend en spoedeisend belang bij haar vordering, omdat zij een rekening van Wise gebruikt, waarop donaties worden gestort.

Het nutteloze feitje van de dag: bergen friet

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Wij Nederlanders zijn over het algemeen dol op aardappelen en er worden ook heel veel aardappelen verbouwd in Nederland. Wist je dat ons land de koning van de bevroren aardappelproducten zoals friet, aardappelkroketten en rösti is? In 2019 werd er voor 2,3 miljard kilo aan diepvriesproducten van piepers gemaakt. Maar liefst 82% van de aardappelen die daar gebruikt werden, kwamen uit Nederland.

Maar een klein deel eten wij hier in Nederland op. Van de 2,3 miljard kilo wordt maar 17% in ons landje opgegeten en 83% wordt geëxporteerd naar het buitenland. Deze export had een waarde van ruim 1,6 miljard euro, zo laat ht CBS weten. Veruit het grootste deel van de export gaat naar andere EU-landen. Maar een leuk detail is dat Saoedi-Arabië de grootste afnemer buiten Europa is. Aan dit land werd ruim 91 miljoen kilo bevroren friet geleverd, ter waarde van bijna 81 miljoen euro.

Het nutteloze feitje van de dag: bergen friet (WikiCommons/Benreis)
Het nutteloze feitje van de dag: bergen friet (WikiCommons/Benreis)

Gezondheidsraad: voorkeur Moderna- en Pfizervaccins bij jongere groepen

Het verdient de voorkeur om mRNA-vaccins (Moderna en BioNTech/Pfizer) in te zetten bij jongere groepen mensen die gaan worden uitgenodigd voor een eerste prik. Deze vaccins kennen een hogere effectiviteit en minder nadelen dan vectorvaccins (AstraZeneca en Janssen). Omdat de mRNA-vaccins nu volop beschikbaar zijn en het aantal corona-besmettingen nu relatief laag is, kan Nederland zich deze keuze in het vaccinatieprogramma veroorloven. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een spoedadvies dat vandaag is aangeboden aan de minister van VWS.

De COVID-19-pandemie is in een andere fase terechtgekomen. Het aantal coronabesmettingen daalt al enige tijd gestaag en er zijn steeds meer mensen gevaccineerd. Bovendien is de beschikbaarheid van de mRNA-vaccins flink toegenomen. Daarnaast is bij het Janssen-vaccin dezelfde zeldzame ernstige bijwerking gemeld als bij het AstraZeneca-vaccin: trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. De Gezondheidsraad heeft bekeken met welke inzet van vaccins het vaccinatieprogramma zo snel en effectief mogelijk kan worden uitgevoerd.
Bij jongere mensen, die nu aan de beurt zijn voor vaccinatie, is het risico op een ernstig beloop van COVID-19 klein. Het risico op de zeldzame bijwerking van vectorvaccins, die in verhouding vaker voorkomt bij jongere mensen, weegt daardoor des te zwaarder. Bij mRNA-vaccins is de nut-risicoverhouding gunstiger voor deze groep. Daarom verdient het de voorkeur mRNA-vaccins in te zetten bij jongere groepen die gaan worden uitgenodigd voor de eerste prik. Dat is, gezien de lage infectiedruk, de ruime beschikbaarheid van mRNA-vaccins en de hoge mate van bescherming die ze bieden, volgens de Gezondheidsraad het snelste en meest effectieve scenario binnen het vaccinatieprogramma.
Groepen die via reguliere kanalen moeilijk te bereiken zijn voor de tweede prik kunnen juist wel meer baat hebben bij het Janssen-vaccin omdat ze dan met één prik beschermd zijn. De Gezondheidsraad benadrukt dat het Janssen-vaccin voldoende effectief en veilig is.

Voor AstraZeneca blijft het advies: alleen inzetten voor mensen boven de 60 jaar. Omdat er geen nieuwe wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn ziet de Gezondheidsraad geen aanleiding om dat advies te herzien, zo meldt de raad in een spoedadvies dat ook vandaag is aangeboden aan de minister van VWS. AstraZeneca wordt alleen nog ingezet bij mensen die de tweede prik met dat vaccin krijgen. De raad acht het wenselijk dat te blijven doen. Het aantal meldingen van TTS na de tweede prik met AstraZeneca is aanzienlijk lager dan het aantal meldingen na de eerste prik. Bovendien zijn mensen zonder tweede prik onvoldoende beschermd en er zijn onvoldoende wetenschappelijke gegevens over de werkzaamheid en veiligheid van een mRNA-vaccin als tweede dosis na een eerste dosis AstraZeneca.

Geen tweede prik met Vaxzevria (AstraZeneca) bij trombose met laag aantal bloedplaatjes

Mensen die na de eerste prik met het coronavaccin Vaxzevria (AstraZeneca) de zeer zeldzame bijwerking van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) kregen, moeten geen tweede prik krijgen met dit vaccin. Ook mensen bij wie binnen drie weken na de prik met Vaxzevria trombocytopenie is vastgesteld, moeten actief onderzocht worden op tekenen van trombose en omgekeerd. Medicijnautoriteit CBG adviseert zorgverleners en mensen die geprikt worden om alert te zijn op symptomen van trombose én trombocytopenie na de eerste prik met Vaxzevria.

Deze contra-indicatie is toegevoegd aan de productinformatie van het vaccin. In zeer zeldzame gevallen is na vaccinatie met Vaxzevria een combinatie gezien van stolselvorming (trombose) en een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie), soms met bloedingen. Er waren ernstige gevallen, soms met fatale afloop, en met bloedpropjes op ongebruikelijke plaatsen, zoals in de hersenen. De meeste gevallen traden op binnen de eerste 3 weken na de prik, en vooral bij vrouwen jonger dan 60 jaar.

Advies aan patiënten
Heeft u een eerste prik met Vaxzevria ontvangen en is bij u TTS vastgesteld? Dan mag u geen tweede prik met dit vaccin krijgen.
Bent u geprikt met Vaxzevria en ervaart u een of meer van de klachten hieronder? Roep dan direct medische hulp in.

 • Kortademigheid
 • Pijn op de borst
 • Zwelling van de benen en/of pijn in de benen
 • Aanhoudende buikpijn
 • Neurologische symptomen zoals; ernstige of aanhoudende hoofdpijn en wazig zien. Of na een paar dagen: blauwe plekken of rode/paarse puntvormige bloedingen op de huid buiten de prikplek.

Brief met risico-informatie
De firma AstraZeneca heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenoemde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De DHPC is in overleg met het CBG en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar de volgende zorgverleners (in opleiding): GGD-artsen, huisartsen, internisten en infectiologen, hematologen, spoedeisende hulpartsen, ziekenhuisapothekers, openbare apothekers (ook poliklinisch), verpleeghuisartsen, psychiaters/artsen in de GGZ en bedrijfsartsen.

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen tijdens de gehele levenscyclus van een medicijn wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een DHPC op de hoogte gebracht.

Vandaag op het IFFR (2 juni)

Het International Film Festival Rotterdam is terug! Deel twee van de vijftigste editie van het uitdagende filmfestival vindt deze week plaats in bioscopen in Rotterdam én online, wat betekent dat het een uitgelezen kans is om de heropening van de bioscopen te vieren, of gewoon thuis op je luie bank het filmaanbod te bekijken.

Vandaag opent het festival opnieuw met de openingsfilm The World to Come, maar die is pas 's avonds en er is overdag ook al van alles te beleven. Zo zijn er onder de noemer Art Directions diverse VR-installaties in kunstcentrum WORM. Hiervoor zijn logischerwijs geen online alternatieven en om een 'voorstelling' bij te wonen moet je een negatieve coronatest hebben. Daarnaast reist onder de noemer Guerilla Cinema de mobiele installatie The Werner door de stad; deze staat elke dag op een andere locatie en vandaag is dat het Afrikaanderplein. Het dient als een mobiele filmstudio en laat bezoekers beelden zien op schermen aan de buiten- en binnenkant van het voertuig.

De hele week zijn er natuurlijk fysieke filmvertoningen. Vandaag, donderdag en vrijdag is het echter wel nodig om voor het bijwonen ervan een negatieve test te kunnen laten zien, via testen voor toegang. Omdat stap 3 van het openingsplan zaterdag ingaat en de bioscopen weer in het hele land openen is het vanaf dat moment niet meer nodig. In het weekend kun je dus zonder stokjes in je neus te stoppen naar de film.

Vandaag kun je onder andere deze films al overdag bekijken:

An Unusual Summer - Kamal Aljafari, 2020, Palestine, 80 min

Het leven in een Palestijnse wijk in Israël, vastgelegd door een bewakingscamera die geïnstalleerd is om een vandaal te betrappen. Aljafari geeft dit materiaal een poëtische ziel en monteert het als een hommage aan het alledaagse. Artistiek protest tegen de denigrerende Israëlische benaming van dit stadsdeel: ‘het getto’.

Deze film gaat vandaag in première om 13.00 uur in LantarenVenster en is van zaterdag 12 uur 's middags 72 uur lang (dus tot dinsdagmiddag) online te zien. Bekijk de agenda voor andere fysieke vertoningen of het kopen van onlinetickets.

The Blue Danube - Ikeda Akira, 2020, Japan, 105 min

Tussen 9 en 5 beschiet een groep Japanse soldaten het dorp aan de overkant van een rivier, en dat al decennia lang. Waarom ze oorlog voeren weten ze niet. In kaders even strak als de kadaverdiscipline toont The Blue Danube op droogkomische wijze de absurditeit van de bureaucratie waar veel andere landen onder lijden.

Deze film gaat vandaag in première om 17.00 uur in Pathé Schouwburgplein en is van vrijdag 12 uur 's middags 72 uur lang (dus tot maandagmiddag) online te zien. Bekijk de agenda voor andere fysieke vertoningen of het kopen van onlinetickets.

Openingsfilm: The World to Come - Mona Fastvold, 2020, Verenigde Staten, 105 min

Deze romance speelt zich af in het ruige landschap aan de westelijke frontier van Amerika in de 19e eeuw binnen het tijdsbestek van vier seizoenen. Abigail (Katherine Waterston), de vrouw van een boer, en haar nieuwe buurvrouw Tallie (Vanessa Kirby) voelen zich sterk en onontkoombaar tot elkaar aangetrokken. 

Terwijl de rouwende Abigail de behoeften van haar zwijgzame echtgenoot Dyer (Casey Affleck) probeert te vervullen en Tallie worstelt met haar jaloerse man Finney (Christopher Abbot), voelen beide vrouwen zich bevrijd door hun intense band. Deze connectie geeft een verlichting in hun bestaan en vult een leegte in hun leven waarvan ze nooit hebben geweten dat die bestond.

Regisseur Mona Fastvold bestudeert de innerlijke levens van twee vrouwen die zich afzetten tegen de beperkingen van hun tijd en geeft een stem aan hun ervaringen. Het scenario is geschreven door Jim Shepard en Ron Hansen (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford). The World to Come onderzoekt hoe isolatie wordt overwonnen door verbeeldingskracht en menselijke relaties. 

De film gaat om 20.00 uur in première in Pathé Schouwburgplein, maar dat is al uitverkocht. Wel kun je voor de online-screenings om half acht en acht uur tickets kopen, of de film later nog fysiek bekijken. Deze film zal niet on demand worden vertoond, dus als de beschikbare tijdstippen niet uitkomen kun je ook wachten tot 8 juli, wanneer de film landelijk in de bioscopen gaat draaien.

Nederlandse dubbelaars beginnen met winst op Roland Garros

De eerste dag van het dubbelspel op Roland Garros heeft voor de drie Nederlanders die in actie kwamen een overwinning opgeleverd. Woensdag is het de beurt aan nog eens vier Nederlandse dubbelaars.

Wesley Koolhof haalde vorig jaar met de Kroaat Nikola Mektic de halve finales, dit jaar speelt hij met landgenoot Jean-Julien Rojer. Het als elfde geplaatste duo opende tegen de Serviërs Filip Krajinovic en Dusan Lajovic, die ze na een wat moeizaam begin toch overtuigend opzij zetten: 6-4, 4-6, 6-2.

Matwé Middelkoop speelt samen met de Salvadoriaan Marcelo Arévalo en opende met een thriller tegen de Fin Henri Kontinen en de Fransman Eduouard Roger-Vasselin, als twaalfde geplaatst. Drie tiebreaks waren nodig, maar Middelkoop en Arévalo trokken de partij knap naar zich toe: 6-7 (4), 7-6 (1), 7-6 (2).

FOK! Wat een weer: warm, warm, warm en kans op onweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag is het zonnig met hier en daar wat sluierbewolking. Het wordt op veel plaatsen zomers warm met maxima van ca. 23°C op de Wadden tot lokaal 28°C in het zuiden van het land. Vanavond is er in het uiterste zuidwesten kans op een bui, mogelijk met onweer. Vanochtend is de wind overal nog zwak tot matig uit een oostelijke richting. In de middag draait de wind boven land naar een zuidoostelijke richting, langs de kust en op het IJsselmeer draait de wind dan juist naar een noordoostelijke richting. In de avond draait de wind in het zuiden naar zuid en elders weer naar oost.

In de nacht naar donderdag zijn er wolkenvelden en is het op de meeste plaatsen droog. Met een minimumtemperatuur van rond 15°C wordt het een vrij warme nacht. In de loop van de nacht draait de wind overal geleidelijk naar zuid tot zuidoost en is daarbij meest zwak.

Donderdag begint met wolkenvelden en mogelijk een enkele bui. In de loop van de dag ontstaan er stapelwolken en vooral in de oostelijke helft van het land kunnen er enkele buien tot ontwikkeling komen. Bij deze buien is er kans op hagel, onweer en windstoten. Omdat de buien langzaam bewegen kan er lokaal veel regen in korte tijd vallen. De maxima lopen uiteen van 22°C langs de kust tot lokaal nog 27°C in het oosten. De wind is in de ochtend nog zwak uit uit een zuidelijke richting. In de loop van de dag wordt de wind geleidelijk zuid tot zuidwest en wordt daarbij zwak tot matig. (Bron: KNMI)

 

Ook in Kwadijk was het prachtig weer (Foto: Charged)
Ook in Kwadijk was het prachtig weer (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Van Ark: niet te veel betaald voor mondkapjes Van Lienden

De overheid heeft vorig jaar niet te veel betaald voor de 40 miljoen mondkapjes van het bedrijf van het bekende CDA-lid Sywert van Lienden. Demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) schrijft dinsdag in antwoord op Kamervragen dat de beschermingsmiddelen die Van Lienden vanuit China leverde “van een goede kwaliteit en een redelijke prijs” waren. Ook was belangrijk dat de spullen betrouwbaar en snel konden worden geleverd, aldus Van Ark.

Vlak na het begin van de coronapandemie was wereldwijd een grote schaarste in vooral mondmaskers. Van Lienden had publiekelijk aangekondigd dat hij zich belangeloos sterk zou maken die in te kopen. Het initiatief verliep aanvankelijk via de non-profitorganisatie Hulptroepen Alliantie (HA). Inmiddels is ophef ontstaan, omdat Van Lienden via een snel opgericht bedrijfje Relief Goods Alliance (RGA) miljoenen winst heeft gemaakt op de levering. De overheid betaalde ruim 100 miljoen euro voor de mondkapjes. Meer hierover op Skipr.

Migranten 'met noorderzon vertrokken na vondst op Limburgse boerderij

Op een boerderijcomplex in Linne (bij Roermond) zijn ruim vijftig Roemeense arbeidsmigranten aangetroffen onder ‘erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden’, bevestigt de gemeente Maasgouw in een verklaring. Zij werden afgelopen donderdag gevonden tijdens een gezamenlijke controle van de vreemdelingenpolitie, de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de gemeente Maasgouw, waar Linne onder valt. Een uitgebreid verslag hierover bij het AD.

Inmiddels zijn de migranten ‘met de noorderzon vertrokken’, zegt burgemeester Stef Strous (PvdA) tegen het AD.

De beroerde situatie op de Limburgse boerderij maakte op burgemeester Strous een diepe indruk. "Ik heb zelden zoiets mensonterends meegemaakt", zegt hij. "Vooral de onveilige situatie waarin we de mensen aantroffen, maakte uitstel van maatregelen voor mij onbespreekbaar.” Sommige Roemeense arbeidsmigranten leken bang te zijn voor hun leider. "Deze man droeg bij aan een hele nare, vervelende sfeer in het pand. Ook toen wij ter plaatse kwamen vertoonde hij intimiderend gedrag, zowel richting de ambtenaren als de arbeidsmigranten. Uit onderzoek kwamen signalen dat er ook sprake zou zijn geweest van geweld tegen de migranten, dat maakt het allemaal nog een stuk erger”, verzucht de burgervader.

Europa neemt nieuwe stap tegen belastingontwijking multinationals

Europa heeft gisterenavond een nieuwe stap gezet tegen belastingontwijking door multinationals. Bedrijven met een jaaromzet van meer dan 750 miljoen zijn straks verplicht om per land te melden hoeveel belasting ze betalen. Meer hierover in de Gelderlander.

Kabelbaandrama ItaliŽ: noodremmen mogelijk al jarenlang gemanipuleerd

Een Zwitserse amateurfilmer heeft beelden in zijn bezit die een nieuw licht werpen op het dodelijke kabelbaandrama in Noord-Italië. Daar stortte een cabine op pinksterzondag met hoge snelheid naar beneden na het breken van de sleepkabel. Volgens de politie was de noodrem opzettelijk geblokkeerd door klemmen. Die werden volgens de Zwitser al jarenlang gebruikt. Meer hierover in de Gelderlander.

Na het ongeluk met de cabine, waarbij veertien inzittenden omkwamen en een 5-jarige jongen als enige de ramp overleefde, bekeek de Zwitser zijn eerder opgenomen beeldmateriaal van de kabelbaan nog een keer. "Ik ontdekte dat de zogenoemde ‘vorken’ (forchettone in het Italiaans) op de gondelwielen al te zien zijn op beelden die ik in 2014, 2016 en 2018 van de kabelbaan maakte’’, zegt hij tegen ZDF.

Drie dagen na het kabelbaandrama zijn er drie verdachten gearresteerd. Het gaat om drie medewerkers van de kabelbaanmaatschappij. De hoofdverdachte, servicemanager Gabriele T., bekende tegenover de politie de ‘vorken’ in april en mei 2021 te hebben geïnstalleerd op de gondel. Volgens hem zorgde de noodrem voor problemen sinds de heringebruikname van de kabelbaan op 26 april.

De drie verdachten werden vandaag vrijgelaten omdat er geen vluchtgevaar is of geknoei met bewijsmateriaal mogelijk zou zijn. De servicemanager is onder huisarrest geplaatst. 

De verdachten zullen waarschijnlijk worden aangeklaagd voor doodslag, het veroorzaken van een onbedoelde ramp en het verwijderen van instrumenten bedoeld om (zwaar) letsel door een ramp te voorkomen.

80.000 vissen in Waal bij Nijmegen uitgezet: gaat dit zorgen voor herstel?

In de Waal bij Nijmegen zijn dinsdag 80.000 larven van de elft uitgezet. De elft is een trekvis die nagenoeg niet meer in de grote rivieren voorkomt. Idee is dat de vissen zich voortplanten en in aantal gaan toenemen. Meer hierover in de Gelderlander.

Het idee om elften in de Waal uit te zetten is afkomstig van Duitse en Nederlandse natuur-, water- en sportvisserijorganisaties. De natuurliefhebbers hopen dat hierdoor het aantal vissen toeneemt, zoals in Duitsland ook al gebeurt in de Rijn waar al langer larven worden uitgezet. Dit heeft geleid tot een voorzichtig herstel van de elftenpopulatie, maar de toename is nog niet genoeg. De Duitsers verwachten dat ze nog zo'n vijf tot tien jaar door moeten gaan met het loslaten van elften.

De elft komt voor in de Europese kustwateren waaronder de Noordzee. In Frankrijk en Spanje zijn nog paaiplaatsen van de elft. In Frankrijk komen nog vrij sterke populaties voor in de Rhône, de Durance en andere grotere waterlopen. In het zuiden van zijn verspreidingsgebied is de elft algemener dan in het noorden. Zoetwatergetijdengebieden, zoals vroeger de Biesbosch, vormden het opgroeigebied voor de jonge vis. In de Benelux en Duitsland is de vis wel zo goed als uitgestorven.

Barty met moeite verder op Roland Garros

Tennisster Ashleigh Barty staat in de tweede ronde op Roland Garros. De Australische nummer één van de wereld en winnares van 2019 had het niet al te makkelijk: de Amerikaanse Bernarda Pera snoepte een set af, maar Barty won met 6-4, 3-6, 6-2.

De Oekraïnse Elina Svitolina (5) begon met een duel tegen de pas 17-jarige Grand Slam-debutante Océane Babel, die zich best aardig staande wist te houden: 6-2, 7-5. Karolina Pliskova (9) uit Tsjechië begon ook prima, ze stuurde Donna Vekic met 7-5, 6-4 terug naar Kroatië.

De Amerikaanse Jennifer Brady, eerder dit jaar verliezend finaliste op de Australian Open, begon overtuigend: de nummer dertien van de plaatsingslijst klopte de Letse Anastasija Sevastova met twee keer 6-3.

Voor Venus Williams is het toernooi voorbij en zit een tweede finale - na 2002 - er ook nu niet in: de Russische Ekaterina Alexandrova (32) was met 6-3, 6-1 een maat te groot.

Roland Garros: Djokovic en Nadal soepel door, Rublev onderuit

Tennisser Novak Djokovic heeft zich zonder grote problemen geplaatst voor de tweede ronde op Roland Garros. De Servische nummer één van de wereld rekende in twee uur af met de Amerikaan Tennys Sandgren: 6-2, 6-4, 6-2.

De als derde geplaatste veelvoudig winnaar Rafael Nadal, jagend op zijn veertiende titel, had het alleen in de derde set even lastig. Verder kon de Australiër Alex Popyrin weinig inbrengen tegen het Spaanse geweld: 6-3, 6-2, 7-6 (3).

De Italiaan Matteo Berrettini (9) rekende met 6-0, 6-4, 4-6, 6-4 af met de Japanse qualifier Taro Daniel, terwijl de Argentijn Diego Schwartzman (10) met 6-2, 6-2, 6-3 weinig moeite had met de Taiwanese veteraan Lu Yen-hsun.

Gaël Monfils (14) deed het thuispubliek juichen na een stroeve start: hij stuurde de Spanjaard Albert Ramos Viñolas met 1-6, 7-6 (6), 6-4, 6-4 naar huis.

Voor Andrey Rublev is het toernooi echter al klaar: de als zevende geplaatste Rus ging met 3-6, 6-7 (6), 6-4, 6-3, 4-6 onderuit tegen de Duitser Jan-Lennard Struff.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #96
special
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #133
special
VrijMiBabes #133 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #53
special
Random Pics van de Dag #791
©FOK.nl e.a.