Bokser Haney verdedigt wereldtitel, fenomenale comeback Donaire

Voor de liefhebbers van een goede pot boksen keren we nog weer even terug naar het weekeinde. Op drie verschillende locaties stonden wereldtitelgevechten gepland, van Mexico-Stad tot Carson en Las Vegas.

Devin Haney (25-0) - Jorge Linares (47-5)
In 2019 won de nu nog altijd maar 22-jarige Haney de WBC-wereldtitel in het lichtgewicht (-61,2kg), een klasse waarin Linares van 2014 tot en met 2018 meerdere wereldtitels in bezit had, inclusief de WBC-titel. Die raakte hij kwijt, maar tegen Haney kreeg hij in Las Vegas de kans om zijn titel terug te pakken.

Haney verdedigde zijn titel voor de derde keer en begon bijzonder overtuigend. Linares kwam er eigenlijk niet aan te pas en de razendsnelle jabs van The Dream sloegen keer op keer toe. De Venezolaan wist in elk geval overeind te blijven en dat was maar goed ook, want het gevecht kwam later alsnog flink op gang.

In de tiende ronde stond Linares ineens op en in de slotfase van die ronde had hij de overwinning zelfs bijna te pakken: een harde rechter deed Haney wankelen, maar net op dat moment was de ronde voorbij. De Amerikaan herstelde zich aardig en wist de twaalf ronden uit te boksen, waarna de drie juryleden hem unaniem de overwinning gaven.

Nordine Oubaali (17-0) - Nonito Donaire (40-6)
Donaire is een ware legende in het boksen en die status kon hij in Carson vergroten. In 2019 sloot hij zijn loopbaan - zo dacht men - af met een werkelijk fenomenaal gevecht tegen Naoya Inoue in de Saitama Super Arena. Hij verloor er zijn laatste wereldtitel, maar ging vooral de boeken in als een van de twee mannen in de ring tijdens het gevecht van het jaar.

Oubaali won in 2019 de WBC-wereldtitel in het bantamgewicht (-53,5kg) en die kon hij voor de derde keer gaan verdedigen. Donaire moest daar echter niks van weten, sloeg de Fransman twee keer naar de grond en maakte het in de vierde ronde met een harde linker af: Donaire is wederom wereldkampioen en is de zesde man in de historie die dat in drie verschillende decennia heeft gedaan.

Carlos Cañizales (22-0) - Esteban Bermudez (13-3)
In 2018 won Cañizales de WBA-wereldtitel in het lichtvlieggewicht (-49,0kg), die hij twee keer verdedigde, in mei 2019 voor het laatst. Twee jaar later kwam hij weer in actie en wel tegen Bermudez, die nooit eerder om een grote titel vocht.

Daar was echter weinig van te merken en in de zesde ronde sloeg de uitdager toe: een eerste rechter stuurde Cañizales naar de grond, een kneiterharde tweede maakte een einde aan het gevecht en kroonde Bermudez tot nieuwe wereldkampioen.