Vandaag op het IFFR (2 juni)

Het International Film Festival Rotterdam is terug! Deel twee van de vijftigste editie van het uitdagende filmfestival vindt deze week plaats in bioscopen in Rotterdam én online, wat betekent dat het een uitgelezen kans is om de heropening van de bioscopen te vieren, of gewoon thuis op je luie bank het filmaanbod te bekijken.

Vandaag opent het festival opnieuw met de openingsfilm The World to Come, maar die is pas 's avonds en er is overdag ook al van alles te beleven. Zo zijn er onder de noemer Art Directions diverse VR-installaties in kunstcentrum WORM. Hiervoor zijn logischerwijs geen online alternatieven en om een 'voorstelling' bij te wonen moet je een negatieve coronatest hebben. Daarnaast reist onder de noemer Guerilla Cinema de mobiele installatie The Werner door de stad; deze staat elke dag op een andere locatie en vandaag is dat het Afrikaanderplein. Het dient als een mobiele filmstudio en laat bezoekers beelden zien op schermen aan de buiten- en binnenkant van het voertuig.

De hele week zijn er natuurlijk fysieke filmvertoningen. Vandaag, donderdag en vrijdag is het echter wel nodig om voor het bijwonen ervan een negatieve test te kunnen laten zien, via testen voor toegang. Omdat stap 3 van het openingsplan zaterdag ingaat en de bioscopen weer in het hele land openen is het vanaf dat moment niet meer nodig. In het weekend kun je dus zonder stokjes in je neus te stoppen naar de film.

Vandaag kun je onder andere deze films al overdag bekijken:

An Unusual Summer - Kamal Aljafari, 2020, Palestine, 80 min

Het leven in een Palestijnse wijk in Israël, vastgelegd door een bewakingscamera die geïnstalleerd is om een vandaal te betrappen. Aljafari geeft dit materiaal een poëtische ziel en monteert het als een hommage aan het alledaagse. Artistiek protest tegen de denigrerende Israëlische benaming van dit stadsdeel: ‘het getto’.

Deze film gaat vandaag in première om 13.00 uur in LantarenVenster en is van zaterdag 12 uur 's middags 72 uur lang (dus tot dinsdagmiddag) online te zien. Bekijk de agenda voor andere fysieke vertoningen of het kopen van onlinetickets.

The Blue Danube - Ikeda Akira, 2020, Japan, 105 min

Tussen 9 en 5 beschiet een groep Japanse soldaten het dorp aan de overkant van een rivier, en dat al decennia lang. Waarom ze oorlog voeren weten ze niet. In kaders even strak als de kadaverdiscipline toont The Blue Danube op droogkomische wijze de absurditeit van de bureaucratie waar veel andere landen onder lijden.

Deze film gaat vandaag in première om 17.00 uur in Pathé Schouwburgplein en is van vrijdag 12 uur 's middags 72 uur lang (dus tot maandagmiddag) online te zien. Bekijk de agenda voor andere fysieke vertoningen of het kopen van onlinetickets.

Openingsfilm: The World to Come - Mona Fastvold, 2020, Verenigde Staten, 105 min

Deze romance speelt zich af in het ruige landschap aan de westelijke frontier van Amerika in de 19e eeuw binnen het tijdsbestek van vier seizoenen. Abigail (Katherine Waterston), de vrouw van een boer, en haar nieuwe buurvrouw Tallie (Vanessa Kirby) voelen zich sterk en onontkoombaar tot elkaar aangetrokken. 

Terwijl de rouwende Abigail de behoeften van haar zwijgzame echtgenoot Dyer (Casey Affleck) probeert te vervullen en Tallie worstelt met haar jaloerse man Finney (Christopher Abbot), voelen beide vrouwen zich bevrijd door hun intense band. Deze connectie geeft een verlichting in hun bestaan en vult een leegte in hun leven waarvan ze nooit hebben geweten dat die bestond.

Regisseur Mona Fastvold bestudeert de innerlijke levens van twee vrouwen die zich afzetten tegen de beperkingen van hun tijd en geeft een stem aan hun ervaringen. Het scenario is geschreven door Jim Shepard en Ron Hansen (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford). The World to Come onderzoekt hoe isolatie wordt overwonnen door verbeeldingskracht en menselijke relaties. 

De film gaat om 20.00 uur in première in Pathé Schouwburgplein, maar dat is al uitverkocht. Wel kun je voor de online-screenings om half acht en acht uur tickets kopen, of de film later nog fysiek bekijken. Deze film zal niet on demand worden vertoond, dus als de beschikbare tijdstippen niet uitkomen kun je ook wachten tot 8 juli, wanneer de film landelijk in de bioscopen gaat draaien.